Tazon pisze:
W czwartek o godzinie 18.00 siekłem trawę kosiarką spalinową koło ula i w piątek rano pszczół
i matki nie ma w ulu pusto u sąsiada w stodole się znalazły w sianie.
Co robić żeby je wpuścić je do ula.
Ja myślałem żeby odsłonić siano i z kropić wodą i zebrać ale jak je zebrać

Proszę o pomoc ?
Witam
Kolega zapomnial powiedziec o jakiej poze roku wyszla ta rujka?????............
Jesli to nastapilo w ostatni czwartek czyli 8 pazdziernika jak kolega pisze to czyli moim zdaniem nie byla to rujka lecz ucieczka przed nadmierna iloscia Warozy w rodzinie pszczelej.
Nacisk warozy byl tak silny ze pszczoly instyktownie postanowily opuscic skarzone srodowisko ulowe.
Mialem taki sam przypadek w jednej z pasiek przed 3 laty, zbierajac podkarmiaczki okolo 15 Wrzesnia stwierdzilem ze w ulach jest pelno pokarmu, resztki opuszczonego czerwiu, zadnego osypu na dennicy, a pszczulek w ulach ani sluchu ani widu!!!!!........
Rodziny te byly podane zabiegowi zwalczania warozy tak samo jak w pasiece przydomowej a pomimo to wyszly puzna jesiania z uli.
Ja ich jusz nie szukalem, bo gdzie w okul lasy i laki, napewno poszly do uli sasiadujacych pszczelarzy albo zginely gdzies na dworze.
Po pewnym czasie doszly mnie sluchy o podobnej sytuacji u innych pszczelarzy, co potwierdzilo rezystencje pasorzyta na niekture srodki do walki z rostoczem warozy.
Pozdrowienia Krzysztof K