FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 sierpnia 2025, 23:58 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mam takie pytanko ile węzy kupujecie na 1 ul kg bo ja obliczyłem ,że 70dgk rocznie i niewiem ile prawidłowo gdyż chce aby miały 50-60 % wymienienione plastry...

P.S Ja mam deficyt w plastry a chciałbym powiększyć pasiekę w maj-czerwiec... co zrobić by mieć wystarczającą ilość plastrów.?

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Co rocznie wymieniam 100% ramek w gnieżdzie ula Wlkp .Oprócz tego odświeżam ramki w półnadstawkach. W sumie każda rodzina odbudowuje 15 ramek wlkp.
Cześć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider, A masz jakąś metode opracowana przez siebie?{terminy dokładania ramek} bo ja też na owej ramce "gospodarze" wielkopolska:)

Tytuł:
1kg węzy wielkopolskiej to około 16- 18 pl Średnio zależy od grubości plastrów ale przyjmijmy 18: 2 =9 jak dobrze po gospodarujesz to Ci wystarczy 05kg na ul i masz wymienione gniazdo na ktorym będziesz zimował i tak co rok Tyczy się to mojej węzy pogrubionej
W normalnym stanie 1kg węzy wielkopolskiej to 19 -22 plastry - dane z http://www.osppszczelarz.pl/weza.php
moje rodziny zawsze zimują na rocznych plastrach odrobionych w danym roku (sezonie )
począwszy od wiosny dodaję po 1 plastrze do odrobienia ok 20 czerwca odrobione jest 8 a czasami i więcej arkuszy węzy
Przedstawię Ci moją metodę i bardzo chętnie poczytam inne
Zimuję ciasno na 8 ramkach gdy już w ulu zrobi się tak ciasno że pszczoły wylegają za zatwory i jest w miarę ciepło dodaję pierwszą ramkę węzy w środek i zarazem odsklepiam duży płat pokarmu tak do 25 kwietnia mam gniazda już pełne i odrobione 2 ramki
po czym zabieram jak jest jeszcze jakiś pokarm i chowam w zamian daję zaś węzę
ok 1-5 dodaję pierwszą nadstawkę 1/2 W gdy pszczoły zaczną nosić pyłek z sadów i mniszka w pewnym momencie odbieram 1-2 ramki pyłku za stępując je węzą ( Czynność ta jest bardzo wskazana przy dobrym wziątku pyłku gdyż ilość przyniesionego pyłku ogranicza matkę w czerwieniu co jest bardzo nie korzystne
ok 20 maja robię odkłady z każdego ula zabieram 2 ramki czerwiu zastępując je węzą
a że robię odkłady na dwa razy to za tydzień zabieram z tego samego ula dwie skrajne ramki z pokarmem i też zastępuję je węzą
Przy zabraniu dwóch ramek i zastąpieniu ich węzą należy tak wstawić plastry by nie pozostawić na skrajach czerwiu otwartego często się zdarza że można znaleść tam matecznik należy tak ułożyć gniazdo by matka była w środku z węza 2-3 z kraja po lewej i prawej stronie takim tylko sposobem masz już odrobione 8 plastrów czyli zimowe moje gniazdo
Ty Mając duże korpusy jako miodnie nie robiąc odkładów tylko przenosząc same skrajne ramki di góry nad kratę w pięciu posunięciach odnowisz 10 ramek
:wink:
Birkut Ci napisał że na jasnych plastrach się nie zimuje nie umie jego wypowiedzi zrozumieć ale mając 10 ramkowy korpus gniazdowy i wymienione 10 pl do 15 czerwca
one końcem sierpnia będą brązowe zdrowa matka mając tylko 10 pl w gnieździe a przecież jest jeszcze pyłek i wianki miodu to za sezon potrafi tyle razy zaczerwić że dodany plaster w maju jest prawie do zimy idealny po za tym pszczoły przy karmieniu potrafią odrobić 2-3 plastry węzy i w niczym to nie przeszkadza są one w pierwszej kolejności wiosną zaczerwiane
co roczna wymiana gniazdowych plastrów to gwarancja zdrowych pszczół w starych czarnuchach to tylko nosemoza , wirusy siedzą nawet głupia warooza lubi czarne plastry
poza tym wylęgające pszczoły są mniejsze przynoszą mniej miodu mają mniejsze wole i języczki i poddatne na choroby :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Kolega Marcinluter pyta ile wezy na 1 ul ?????.............
Jest to pytanie zwiazane z oszczednoscia wezy a zarazem pieniedzy na jej zakup???.... albo faktycznie jest problem z pozyskaniem odpowiedniej ilosci suszu ramek woszczyny odbudowanej na wezie, brak wosku na wymiane, albo przerub na weze????......
Z danych kolegi wynika ze jest mlodym pszczelarzem i ma zamiar powiekszyc pasieke co zwiazane jest z pewna inwestycja!!!!.....
A moze sie myle i faktycznie chodzi o rozbudowe pasieki i coroczna wymiane plastruw na nowe, ze wzgleduw na chigiene w pasiece i pozyskiwanie odpowiednie ilosci wosku pszczelego ktury bedzie w pszyszlosci wykorzystany do przerobienia na weze pochodzaca z wlasnego nie skarzonego i 100% wosku pszczelego.
Wiadomo mlodzi ludzie nie sa jeszcze finansowo tak ustawieni jak pszczelarze kturzy od kilkunastu lat prowadza pasieki, i posiadaja pewne doswiadczenia w pozyskiwaniu wosku i wymianie plastruw na nowe, bes wiekszego obciarzenia finansowego.
Wiadomo na poczatek czeba cos niecos zainwestowac, ale puzniej to zaowocuje!!!!!.....
Ja osobiscie zimuje czesc pasieki na dwuch korpusach Lankstrotha na wiosne usuwam dolny i jusz pusty o tej porze roku gniazdo stawiam na dennicy, a na gure 10 ramek z weza, jak matka jest w porzadku to 1 maja gurna nadstawka jest odbudowana i matka jusz w niej czerwi, czyli wymieniam co roku 50% woszczyny w rodzinie pszczelej, w nastepnym sezonie usuwam znowu dolny i na gure w kwietniu idzie znowu druga nadstawka z weza i proces ten powtarza sie co roku i pszczoly zimuja maksymalnie na jednorocznym suszu co podnosi chigiene w pasiece i profilaktycznie zapobiega chorobom i prolemom zwiazynym na trzymaniau pszczul na czarnych zweglonych plastrach.
Ostatnio prueprowadzilem dowiadczenie w kilkunastu rodzinach pszczelich gdzie tylko wkleilem 5cm pasek wezy zamiast calego arkusza, z arkusza naciolem 5 paskuw po 5cm wkleilem lutownica w rowek gurnej belki, w ul taki osadzilem ruj, albo zakupiony odklad 5 ramkowy, co sie okazalo, rodziny te do konca sezonu odbudowaly ladnie wszystkie plastry i co wazne nie byly zmuszone pelnymi arkuszami wezy do budowy wylacznie roboty pszczelej, mogly w tym wypadku pokazac co sa warte i jak matka reguluje feromonami budowe woszczyny naturalnej w rodzinie pszczelej.
Na 15 rodzin pszczelich 13 odbudowalo piekna woszczyne pszczela, tylko dwie rodziny misszaly budowe trutowa z pszczela co okazalo sie barometrem wskazujacym na to ze cza te matke wymienic bo cos tam nie jest w porzadku z jej jakoscia.
Co jeszcze zauwarzylem rodziny nie zmuszane do budowy na calych arkuszach wezy, okazaly sie lagodne i bardzo chetnie odbudowywaly karzda ilosc podanych ramek, naturalnie postepowanie ich bylo rurzna ale nie wymuszone calymi arkuszami wezy, pszczoly w takich ulach sa lagodne i nawet puzna jesiania podczas podkarmiania wypacaja wosk pobielaja gurne belki ramek i bardzo szybko zasklepiaja pobrany pokarm na zime.
Z kilograma wzy Dadanowskiej robie 50 paskuw wezy co daje poterzne oszczednosci w wosku i portwelu.
Dla ciekawosci ramki maja forme trapeza i nie czaba ich drutowac, co znowu wplywa na oszczednosc czasu i pieniedzy. Naturalnie tylko ramki gniazdowe, na miodnie urzywam ramek 1/3 Lankstrotha w kture wklejam bes drutowania paski wezy.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K, JA zamieżem wymieniać plastry gniazdowe by mieć zdrowe pszczoły a przy okazji "zwiekszć produkcjię wosku" gdyż węze produkować z czegoś musza a najlepszy jest prawdziwy 100% wok pszczeli a w polskich przydomowych pasiekach małych "na miód dla siebie" wosk używany jest na opał..... dziękuje za pana rady gdyż dużo mi wyjaśniły i "oświeciły" :D

Tytuł:
Marcinluter pisze:
Krzysztof K, JA zamieżem wymieniać plastry gniazdowe by mieć zdrowe pszczoły a przy okazji "zwiekszć produkcjię wosku" gdyż węze produkować z czegoś musza a najlepszy jest prawdziwy 100% wok pszczeli a w polskich przydomowych pasiekach małych "na miód dla siebie" wosk używany jest na opał..... dziękuje za pana rady gdyż dużo mi wyjaśniły i "oświeciły" :D

Nawet od niechcenia możesz od jednej rodziny mieć 05kg wosku
od 1 maja wstaw do gniazda jedną rameczkę pół nadstawkową (niczym ramkę pracy jako drugą z kraja pszczoły rameczkę zaleją miodem a pod dolną beleczką pociągną robotę trutową przyjdziesz do ula zetniesz trutową robotę na rameczkę do pół korpusu jako miodnia i tak możesz 10 razy
efekt taki masz korpus miodu i pół kilo wosku , wstawiając rak jeszcze masz dodatkowe dwa plusy Naturalną walkę z warozą - bo wycinasz trutnie ,, i pszczoły nie bydują kom Trutowych w podanej węzie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
od 1 maja wstaw do gniazda jedną rameczkę pół nadstawkową (niczym ramkę pracy jako drugą z kraja pszczoły rameczkę zaleją miodem a pod dolną beleczką pociągną robotę trutową przyjdziesz do ula zetniesz trutową robotę na rameczkę do pół korpusu jako miodnia i tak możesz 10 razy
efekt taki masz korpus miodu i pół kilo wosku , wstawiając rak jeszcze masz dodatkowe dwa plusy Naturalną walkę z warozą - bo wycinasz trutnie ,, i pszczoły nie bydują kom Trutowych w podanej węzie

i bardzo ładny i praktyczny sposób:D
A mam takie pytanko ile można ,ile najwięcej p.BoCiAnK, wosku przetopił bo są jakieś granice,prawda?:)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Marcinluter pisze:
Cytuj:
efekt taki masz korpus miodu i pół kilo wosku , wstawiając rak jeszcze masz dodatkowe dwa plusy Naturalną walkę z warozą - bo wycinasz trutnie ,, i pszczoły nie bydują kom Trutowych w podanej węzie

A mam takie pytanko ile można ,ile najwięcej p.BoCiAnK, wosku przetopił bo są jakieś granice,prawda?:)

Witam

Teoretycznie mizesz produkowac karzda ilosc wosku z rodziny, powiazane jest to z porzytkiem i zurzyciem miodu, nao ale przy niodobraniu jest zawsze pokazna ilosc wosku z odsklepin, zawsze gdzies jest jakas dzika zabudowa, mostki i nadbuduwki wosku nad ramkami, szczegulnie jak nie sa zachowane odstepy miedzy powalka czy scianami ula, naturalnie ramke pracy regularnie wycinac itd.
Co roku jadacna rzepak odnawiam w 100% cala woszczyne w magazynach miodowych, wszystkie silne rodziny dostaja na poczatek po 2x 10 ramek pulnadstawkowych do miodni i na rzepaku zawsze je ladnie odbudowywuja zalewaja miodem i zasklepiaja cudownie.
Plastry ubiegloroczne sa sortowane i te gorsze, sa przetapiane a lepsze urzywam do tworzenia odkladuw albo ida do miodni.
Na porzytku z rzepaku masz zawsze szanse ze ci pszczoly odbuduja pokazna ilosc plastruw, nawet urzywajac na miodnie te same ramki jak w gniezdzie co jest w wypadku ula Wielkopolskiego masz szanse szybkiego dojscia do suszu i pierwszej klasy wosku pszczelego.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Marcinluter pisze:

To zależy od roku wielkości ramki dodanej
Gdy do ula wstawisz 1/2 W - dzikiej zabudowy będziesz miał tyle samo licząc że jeden plaster węzy waży 5 deko to odrobiony będzie warzył 8 deko czyli z 10 operacji po pół wyjdzie Ci około 30-40 deko
Lecz to nie tylko odrobione dzikie zabudowy się wlicza na ilość uzyskanego wosku
Dolicz do tego Odsklepiny przy miodobraniu czym rok obfitszy tym miodobrań więcej i więcej odsklepin które przetopisz na wosk dodając wszystko do kupy otrzymasz swoje 05kg czasami więcej ale średnio tak wychodzi :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
To zależy od roku wielkości ramki dodanej
Gdy do ula wstawisz 1/2 W - dzikiej zabudowy będziesz miał tyle samo licząc że jeden plaster węzy waży 5 deko to odrobiony będzie warzył 8 deko czyli z 10 operacji po pół wyjdzie Ci około 30-40 deko
Lecz to nie tylko odrobione dzikie zabudowy się wlicza na ilość uzyskanego wosku
Dolicz do tego Odsklepiny przy miodobraniu czym rok obfitszy tym miodobrań więcej i więcej odsklepin które przetopisz na wosk dodając wszystko do kupy otrzymasz swoje 05kg czasami więcej ale średnio tak wychodzi

czyli pozyskiwanie wosku nie jest takie trudne ja myślałem ,że tylko z suszu ale teraz to wiem ,że nie tyko:)
Dzieki wam panowie za porady napewno je zastosuje :)]
Pozdrawiam Marcin

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]