FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 11:29 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co zrobic?
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak go "ugryzc" ,moze koledzy (lub kolezanki :D ) ,cos doradza. Otóż jakies 100 m od mojego miejsca na ktore wywoze ule na akacje mieszka rolnik ,który trzyma w obejsciu 4 stare ule . Pszczoły ma jak mu przyjda , jesienia zabiera im miod i na wiosne pszczol juz nie ma. Problem w tym ze gosc najprawdopodobniej nie uprzata tych uli. Ostatnio połowa pasieki w tamtym miejscu mi zachorowala. Jakiekolwiek przekonywania nie przynosza skutku. Co mozna zrobic w takiej sytuacji?

Tytuł: Re: Co zrobic?
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Jeżeli rozmowa nie przynosi rezultatów to pozostaje zmienić miejsce na akację.

Awatar użytkownika

emka24 pisze:
Jeżeli rozmowa nie przynosi rezultatów to pozostaje zmienić miejsce na akację.

Jest to o tyle trudne ze mam tam swoja własną dzialke lesna. W lato przewoze tam czesc pasieki i czesc uli stoi do jesieni.

Ule na jakich gospodaruję: Zander
Miejscowość z jakiej piszesz: Sankt Lorenzen bei K
Na jaką chorobę zachorowały Twoje pszczoły? Może to nie ma związku?

Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
A JA BYM RAZ POKAZAŁ SĄSIADOWI BO MYŚLĘ ŻE CHODZI O WARROZE JAK ONA WYGLĄDA U CIEBIE I U NIEGO O NAWET GDYMYM MIAŁ SAM JE LECZYĆ ZAPOBIEGAWCZO JEMU TO IJ TAK BYM WOLAŁ TAK NIŻ NIC.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
atomek0 pisze Witam
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak go "ugryzc" ,moze koledzy (lub kolezanki :D ) ,cos doradza. Otóż jakies 100 m od mojego miejsca na ktore wywoze ule na akacje mieszka rolnik ,który trzyma w obejsciu 4 stare ule . Pszczoły ma jak mu przyjda , jesienia zabiera im miod i na wiosne pszczol juz nie ma. Problem w tym ze gosc najprawdopodobniej nie uprzata tych uli. Ostatnio połowa pasieki w tamtym miejscu mi zachorowala. Jakiekolwiek przekonywania nie przynosza skutku. Co mozna zrobic w takiej sytuacji?tak jak napisał emka24
[color=#80BF40]Jeżeli rozmowa nie przynosi rezultatów to pozostaje zmienić miejsce na akację.

[/color
Miałem takiego sąsiada tak trzymał pszczoły jak mu przyszła rójka to doglądał i miód wybierał a na wiosnę już miał puste ule

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ln.wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Pszczyna
pszczelarze jednego sezonu :D znam takiego mieszka w mojej wsi co roku kupuje rojke albo odklad i wybiera miod :d a potem sie dziwi ze nie ma pszczolek. Najgorsze to ze z wlasnej woli pojechalem tam wziolem leki i sprzecik chcialem mu te ule wyczyscic odkarzic dac leki po prostu pomoc. Ule "obesrane" bo tego nie idzie inaczej nazwac wezy nie wymienia wcale bo szkoda kasy tak jak na leki a cukru daje na zime 10kg. Chytrus wybrac miod ile sie da nie liczy sie z pszczolami i nie daje sobie pomoc bo sie nie znam za mlody jestem. Pan dwa razy starszy, dostal pszczoly od sasiadki bo jej maz pszczelarz zmarl. I tak sie bidulek juz meczy 7 rok.

Kolego nic z tym nie zrobisz myslenia nie zmienisz jak sie uprze taki czlek. Jedyna rada selekcja naturalna - stawiasz 20 uli i czekasz na efekty. On na jesien bedzie mial slabe pszczolki a Twoje silne beda rabowac tamte w koncu zrezygnuje z dalszej chodowli.

Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
atomek0 pisze:
Witam
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak go "ugryzc" ,moze koledzy (lub kolezanki :D ) ,cos doradza. Otóż jakies 100 m od mojego miejsca na ktore wywoze ule na akacje mieszka rolnik ,który trzyma w obejsciu 4 stare ule . Pszczoły ma jak mu przyjda , jesienia zabiera im miod i na wiosne pszczol juz nie ma. Problem w tym ze gosc najprawdopodobniej nie uprzata tych uli. Ostatnio połowa pasieki w tamtym miejscu mi zachorowala. Jakiekolwiek przekonywania nie przynosza skutku. Co mozna zrobic w takiej sytuacji?

Idź do powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższego w okolicy i niech interweniują
jak jest ognisko choroby. Przecież od tego w końcu są .......

Awatar użytkownika

jeasne powiedz ze jest podejrzenie zgnilca :D i masz w obrebnie jak sie nie myle 30km teren kwarantanny :D

zrobisz jak bedziesz uwazal ale ja wiem z doswiadczenia ze nie wszyscy pszczelarze sa mili dla siebie i chetni do wspolpracy. A niektorym do nawed kijem nie wytlumaczysz a jak podjudzisz to beda na zlosc robic.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Jedynie powiatowy może coś poradzić , sąsiad powinien mieć pszczoły zgłoszone u PLW. Takie pszczoły są zagrożeniem dla całej okolicy np. zgnilec amerykański, waroza i inne . I tu powinien powiatowy interweniować.

Awatar użytkownika

STANI pisze:
Jedynie powiatowy może coś poradzić , sąsiad powinien mieć pszczoły zgłoszone u PLW. Takie pszczoły są zagrożeniem dla całej okolicy np. zgnilec amerykański, waroza i inne . I tu powinien powiatowy interweniować.

Jesli nie sprzedaje i nie rozdaje niczego ze swojej pasieki to nie musi jej zglaszac.

Awatar użytkownika

pamietajcie ze wielu malych pszczelarzy co maja kilka uli dla siebie ew sprzedaja po rodzinie i sasiadach nie glosi swych pasiek. I sie zaloze ze w tym przypadku tez tak jest. Wielu nie wie nawed jak sie to robi.

emka24 pisze:
Jesli nie sprzedaje i nie rozdaje niczego ze swojej pasieki to nie musi jej zglaszac.

ale zarejestrować powininen, jest taki obowiązek - doczytaj sobie.

Awatar użytkownika

jino2,
Wskaż to miejsce,które mówi o takim obowiązku.

i to do miesiąca

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
emka24, ma rację jak nie sprzedajesz, rozprowadzasz to nic zgłaszać nie musisz.

"Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o
ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych
zwierząt, prowadzenie działalności w zakresie utrzymywania
zwierząt gospodarskich, w celu umieszczania na rynku tych
zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od
tych zwierząt, w tym rodzin pszczelich
, jest dozwolone po
uprzednim zgłoszeniu, w formie pisemnej, zamiaru jej
prowadzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii
właściwemu ze względu na przewidywane miejsce jej
prowadzenia."
Źródło: http://operaresearch.eu/files/repository/20130319204135_3MichalOkrasa.pdf

Pozdrawiam tczkast

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Tak dla wszystkich - rejestracja pasieki u powiatowego weterynarza jest obowiązkowa.

tczkast pisze:

"Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o
ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych
zwierząt, prowadzenie działalności w zakresie utrzymywania
zwierząt gospodarskich, w celu umieszczania na rynku tych
zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od
tych zwierząt, w tym rodzin pszczelich
, jest dozwolone po
uprzednim zgłoszeniu, w formie pisemnej, zamiaru jej
prowadzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii
właściwemu ze względu na przewidywane miejsce jej
prowadzenia."
Źródło: http://operaresearch.eu/files/repository/20130319204135_3MichalOkrasa.pdf

Pozdrawiam tczkast

Kolego tam pisze 50777 zarejestrowanych pasiek ,a jak się ma do wykazu podmiotów sprzedaży bezpośredniej gdzie zarejestrowanych jest 5000 pasiek.Czy te 45 tyś mogą rozprowadzać/sprzedawać miód czy nie? Odpowiem nie mogą. Są/były 2 numery weterynaryjne teraz nie wiem jak jest .

Ule na jakich gospodaruję: WP
teliper pisze:
Odpowiem nie mogą.

Mogą.Legalnie w punktach skupu.Paradoks!

tczkast pisze:

mylisz pojęcia, bo ja mówiłem o obowiązku zgłoszenia posiadania pszczół, ....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Obowiązek zgłoszenia pasieki ma każdy nawet ten co ma 1 ul. Otrzymuje się numer identyfikacji weterynaryjnej.
Obowiązek zgłoszenia sprzedaży bezpośredniej ma ten, kto na rynek wprowadza swój produkt. Otrzymujemy do niego numer Państwowej Inspekcji Weterynarii i Higieny.
Koszty są znikome. Kilka zł przy rejestrowaniu -wpłacamy we wskazanym punkcie przez weterynarza.
Do jednostek PLW dzwonimy z rana, trochę po rozpoczęciu przez urzędników pracy, pozwólmy się im spokojnie rozpakować i rozdzielić zadania. Są to osoby działające głównie w terenie. Proszę zwrócić na to uwagę i przed przystąpieniem do formalności dzwonimy i umawiamy się na wizytę, po to, by wszystko załatwić w ciągu jednego dnia.
W roku złożenia wniosku następuje kontrola pasieki, oraz pomieszczeń do pozyskiwania miodu, magazynowania, przeróbki, konfekcjonowania i pomieszczeń sanitarnych.
Generalnie przyjęte jest, że do 20 rodzin - bez odkładów -pszczelarzowi wystarczy kuchnia. Powyżej tą ilość to już ustala się z urzędnikiem i kieruje jego wytycznymi. Jak się zgodzi, to kuchnia, jak nie, to pracownia. Oni patrzą na wielkość pasieki i możliwości przerobowe. A najważniejsze kryterium - MA BYĆ CZYSTO TAM GDZIE PRACUJEMY Z POKARMEM. To znaczy ma być tak, jak byśmy sami tego chcieli gdy kupujemy najwyższej klasy żywność - miód jest takim produktem.
Podkreślam. Rozmawiajcie jak z normalnymi ludźmi.
Potem, po odbiorze, co jakiś czas pracownicy PLW przyjeżdżają na kontrolę. U nas, pszczelarzy podlegających pod PLW Bystrzyca Kłodzka jest to co 2 lata. Koszt przy wizycie to jak pamiętam 70 zł, płatne urzędnikowi.
Pracownicy PLW, przynajmniej u nas, to normalni ludzie. Urzędnicy państwowi. Nie należy się ich bać. Można z nimi normalnie porozmawiać, podpytać, nawet podyskutować.
Cały czas podkreślam. Rozmawiajcie z nimi jak z normalnymi ludźmi.
Do pozyskiwania produktów spożywczych należy mieć aktualne badania przeprowadzone przez PSSE (SANEPID) oraz podbite na dany okres czasu przez lekarza specjalności medycyny pracy. Książeczkę tą warto mieć przy rejestrowaniu u PLW. W wypadku jej braku decyzją administracyjną nałożony zostaje na rejestrującego termin w którym ma od donieść, dosłać, przefaksować, wysłać mailem tenże dokument. Obowiązkiem rejestrującego jest tego przestrzegać. Jeżeli z różnych względów nie wyrabiamy się w tym terminie, to nie że wypada, tylko należy o tym fakcie powiadomić właściwe PLW i napomknąć o powodach. Podkreślam poraz kolejny, rozmawiamy z nimi jak z normalnymi ludźmi, nie panikujemy, bo różnie bywa, można było np mieć wypadek, czy jakąś sytuację losową. Oni o tym muszą wiedzieć, powiedzą co robić dalej.
Dużo rzeczy jest uzależnionych od decyzji urzędników. Do tych decyzji należy się ustosunkować.
I nie zapominajcie, że każdy z nas to tylko i wyłącznie człowiek. Każdy z nas jest różny, ma swoje ruchy, osobowość i charakter. Grunt by umieć rozmawiać i na wzajem ze sobą żyć.

PS. Czy może się mylę?

Awatar użytkownika

W/g mnie:

Są trzy porządki:
Piszę skrótami.
1.Pasieka jest zgłoszona do PLW(ma nadany nr-teraz chyba nie nadaje,tylko rejestruje) i posiada tzw.sprzedaż bezpośrednią-może sprzedawać hurtowo i detalicznie.

2.Pasieka jest zgłoszona do PLW,ale nie ma sprzedaży bezpośredniej-nie wolno sprzedawać detalicznie,ale dozwolona sprzedaż do np. zakładu przetwórczego,konfekcjonującego (hurtowo).

3.Pasieka nie zgłoszona do PLW,nie ma sprzedaży bezpośredniej-nie może być nic sprzedane hurtowo,detalicznie,ani podarowane.Wszystko na własny użytek.

emka24 pisze:
W/g mnie:

Są trzy porządki:
Piszę skrótami.
1.Pasieka jest zgłoszona do PLW(ma nadany nr-teraz chyba nie nadaje,tylko rejestruje) i posiada tzw.sprzedaż bezpośrednią-może sprzedawać hurtowo i detalicznie.

2.Pasieka jest zgłoszona do PLW,ale nie ma sprzedaży bezpośredniej-nie wolno sprzedawać detalicznie,ale dozwolona sprzedaż do np. zakładu przetwórczego,konfekcjonującego (hurtowo).

3.Pasieka nie zgłoszona do PLW,nie ma sprzedaży bezpośredniej-nie może być nic sprzedane hurtowo,detalicznie,ani podarowane.Wszystko na własny użytek.

ale bzdury!!!

Awatar użytkownika

jino2,
Czy ja ci kiedyś odbiłem dziewczynę na koloniach?
jino2 pisze:
bo ja mówiłem o obowiązku zgłoszenia posiadania pszczół, ...

Prosiłem cię o podstawę prawną-w przeciwnym razie będę uważał,że tylko obrażać potrafisz.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Do czasu kiedy nie ma żadnych kar nakładanych za brak rejestracji pasieki (nawet jednoulowej)
jino2 pisze:
mylisz pojęcia, bo ja mówiłem o obowiązku zgłoszenia posiadania pszczół, ....
- masz rację "obowiązek" taki jest i tu się z Tobą zgadzam

jino2 pisze:
ale bzdury!!!

Skoro to bzdury to podaj mi sankcje karne, które mogą być nałożone na pszczelarza, który ma pasiekę niezarejestrowaną w PLW, a z której produkty pszczele osoba ją prowadząca przeznacza tylko i wyłącznie na własny użytek.

Nie ma żadnych kar, a skoro ich nie ma to prawo patykiem po wodzie pisane :lol:
Przepisy przepisami, a życie wygląda tak jak pisze emka24,
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

emka24, Pytanie co prawda nie było do mnie, ale regulowane jest to przez ustawę o inspekcji weterynaryjnej, a konkretnie przez któryś z aktów wykonawczych. Dz.U. 2004 Nr 33 albo 34, nie pamiętam konkretnie.
W PLW dokonuje się wpisu w rejestrze po to, bo pszczoły mogą roznosić między sobą choroby w bardzo szybkim tempie, a do środowiska mogą wyjść roje. Chyba tam też jest napisane, że zgnilec amerykański jest zwalczany z urzędu, a warroza i z. europejski podlegają obowiązkowi rejestracji - odnotowanie faktu zaistnienia.
W sumie nawet nie sprawdzałem, czy dokonano jakiś istotnych zmian w tym temacie.

viewtopic.php?f=35&t=11760&hilit=rejestracja+pasieki
Był kiedyś podobny temat. Starzy nie pamiętają , młodzi nie wiedzą.
Ktoś , kto ma pszczoły , powinien zgłosić pasiekę , ale nie ma OBOWIĄZKU ,a to różnica.
W przypadku zgnilca , ktoś , kto nie zgłosił pasieki i nie ma zarejestrowanej , może byc pociągnięty do odpowiedzialności cywilinej . Czyli pokrycie kosztów związanych z likwidacją pasiek. I TO WSZYSTKO :!: Więc nie bijcie piany :cold: bar.........ny :haha: :haha:

Awatar użytkownika

adriannos,
Jak możesz to zacytuj ,tak jak powyżej zrobił to tczkast, .

Awatar użytkownika

emka24, Dzisiaj nawet czasu już nie znajdę aby to przejrzeć. Jak znajdę chwilę, to zobaczę. Jeśli okaże się, że się mylę, to przepraszam.
Do jutra.

marian pisze:
teliper pisze:
Odpowiem nie mogą.

Mogą.Legalnie w punktach skupu.Paradoks!

Te 45 tyś. pasiek raczej do skupu się nie fatygują . To pszczelarze co mają po kilka rodzin .Miód można kręcić w kuchni ,sprzedaż bezpośrednia nie jest wymagana ,a miód mogą spożytkować dla siebie nie wprowadzając do sprzedaży. Jak ktoś daje miód do skupu to raczej są to większe pasieki, te co są na wykazie sprzedaży bezpośredniej czyli około 5 tyś. zarejestrowanych.

Co jest z rojami dziko żyjącymi też są rejestrowane?

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
to przepraszam.

Nie ma za co przepraszać,wszyscy chcemy wiedzieć jak jest-dlatego proszę o konkret.

Ależ macie się o co spierać

Nie ma obowiązku rejestrowania pasieki czyli zgłaszania jej w weterynarii by mieć nadany numer identyfikacyjny pasieki jeśli wszystko co pozyskamy z produktów pszczelich z owej pasieki nie będzie wprowadzone na rynek zgodnie z Ustawą http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 625&type=1
Wystarczy jednak iż sprzedajemy lub wymieniamy na węzę swój wosk i już jest to wprowadzenie produktu pszczelego na rynek i takowa pasieka musi mieć nadany numer weterynaryjny pasieki, jeśli zarówno pozyskiwany miód mamy na swoje potrzeby i nawet go nikomu nie darowujemy a wosk sami przerabiamy na węzę, nie ma obowiązku rejestrowania pasieki w weterynarii. Rejestracja by uzyskać sprzedaż bezpośrednią to zupełnie co innego.

Każdy właściciel pszczół, a co za tym idzie użytkownik zwierząt i wytwórca produktów zwierzęcych, ma obowiązek zgłosić swoją pasiekę do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. (Ustawa z 24.04.1997 r. O zwalczaniu chorób zakażnych zwierząt, badaniu zwierząt i mięsa oraz Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dz. U. 1999 r. Nr 99, poz. 66 z póżniejszymi zmianami). Zarejestrowanie pasieki w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym winno nastąpić w okresie 30 dni od nabycia pszczelej rodziny lub osadzenia roju. Właściciel zgłaszający się do rejestracji winien udokumentować odpowiednie przygotowanie fachowe w postaci co najmniej zdanego podstawowego kursu pszczelarskiego. (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 8.01.2003 w sprawie rejestru podmiotów prowadzących niektóre rodzaje działalności dotyczącej zwierząt i produktów zwierzęcych. Dz.U. 2003 r. ,Nr 7, poz.87.). Po zgłoszeniu pasieki do wyżej wymienionego rejestru właściciel pasieki winien otrzymać weterynaryjny numer identyfikacyjny. Jest on konieczny przy wystawianiu przez pszczelarza handlowego dokumentu identyfikacyjnego do każdej partii towaru, który wprowadzony jest do obrotu. Dotyczy to także sprzedaży bezpośredniej w pasiece, na kiermaszu, na targowisku, czy wprost do zakładów żywienia zbiorowego (Ustawa z 14.02.2003 o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakażnych zwierząt, badaniami zwierząt rzeżnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw. Dz.U. 2003 r. Nr 52, poz.450). Zgłoszona pasieka winna spełniać szczegółowe warunki weterynaryjne, związane z wprowadzeniem na rynek zwierząt, a w tym konkretnym przypadku rojów, matek i rodzin pszczelich, a także środków spożywczych w postaci produktów pszczelich. (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18.09.2003 w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek. Dz.U. 2003 r. Nr 168, poz. 1643.).

Pytanie mam do Przemysława czy kolega ma sprzedaż bezpośrednią ? Bo jakoś na wykazie nie mogę odszukać, a będę miał pytanie .

Korzystasz z nieaktualnej ustawy - Ustawa z dnia 11 marca 2004 r o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. - określa wszystko, doczytaj podałem link. Nie mam zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej.

PasiekaCordovan pisze:
Korzystasz z nieaktualnej ustawy - Ustawa z dnia 11 marca 2004 r o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. - określa wszystko, doczytaj podałem link. Nie mam zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej.

I teraz to pytanie

PasiekaCordovan pisze:
Tytuł: Re: Węza z wosku z Twojej pasiekiPost: 12 stycznia 2012, 22:45 - czw
Mam 5,5 kg takiego wosku z swojego przetopu, ile z tego będzie węzy i jaki jest koszt wykonania oraz przesyłek?

Obrazek Obrazek Obrazek

pytam bo chce skalkulować czy bardziej opłaci mi się wysłać do przerobu czy sprzedać i kupić węzę za to ew. czy może kupić węzę z wymianą na wosk. :wink:

Taki post kolega napisał w 2012 roku .

teliper, co ma to co napisałem dwa lata temu do mojego obecnego wpisu że odnosisz się teraz do tego? Może nie zrozumiałeś? Napisałem że zgodnie z ustawą j/w ktoś kto ma 1, 5 czy nawet 100 uli jeśli nie zamierza nic wprowadzać do obrotu (wosk, miód, pyłek itp. - produkty pszczele pozyskane z pasieki) nie ma obowiązku rejestrowania pasieki w inspektoracie weterynarii w celu nadania numeru pasieki. Nie jest to jednoznaczne z tym czy ja mam pasiekę zarejestrowaną nieprawdaż? Dla Twojej wiedzy od początku jak mam pszczoły mam nadany przez inspektorat weterynarii numer pasieki ale nie mam sprzedaży bezpośredniej zarejestrowanej bo mi to nie jest potrzebne, a do czego potrzebna jest sprzedaż bezpośrednia też na forum jest temat, poczytaj.

PasiekaCordovan pisze:
Napisałem że zgodnie z ustawą j/w ktoś kto ma 1, 5 czy nawet 100 uli jeśli nie zamierza nic wprowadzać do obrotu (wosk, miód, pyłek itp. - produkty pszczele pozyskane z pasieki) nie ma obowiązku rejestrowania pasieki w inspektoracie weterynarii w celu nadania numeru pasieki.

Kolejny raz Przemek :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
NIE musi zgłaszać , jeśli jest trzymaczem , czymaczem , nie wprowadza nic do sprzedaży itp, jeśli jest hobbystą,
Ale inni nie rozumieją , bo dla nich zgłoszenie , to zaraz dotacje, sprzedaż miodu .A JA NIE CHCĘ NIC. Kocham pszczółki i to moja pasja. Więc tym zdaniem wyjaśniłeś wszystko szczegółowo.Jeśli nie wierzą ich problem , lub po prostu nie wiedza. :thank:

bagisek1, jasne wyjaśniłem, ale teraz wystarczy że wymienisz wosk na węzę lub go sprzedasz i kupisz sobie węzę i już powinieneś zgodnie z ustawą pasiekę zgłosić do inspektoratu weterynarii w celu rejestracji czyli nadania indywidualnego numeru pasieki bo wprowadziłeś do obrotu produkt pszczeli. Chyba że robisz sobie sam węzę z swojego wosku.

Zgadza się , ale jak napisałem mam pszczoły dla siebie , węzę robię sam , nic od nikogo nie kupuje ,nie sprzedaję nie muszę zgłaszać pasieki. W razie , jak wyżej chorób z podejrzeniem mojej pasieki , ponoszę konsekwencje z tego powodu.
Bo jest słowo powinien zgłosić ,a le nie ma OBOWIĄZKU. :!:

bagisek1 pisze:
W razie , jak wyżej chorób z podejrzeniem mojej pasieki , ponoszę konsekwencje z tego powodu.
Bo jest słowo powinien zgłosić ,a le nie ma OBOWIĄZKU.
Dokładnie tak, zresztą jak mam być szczery to te 17 zł to żaden koszt a w przypadku gdy stwierdzą Ci chorobę i pójdzie do spalenia możesz coś za to odzyskać, nie mając zgłoszonej możesz jeszcze być obciążony kosztami strat sąsiednich pasiek jeśli je też zutylizują, bo od Twoich pszczół rozwinęło się szerzej ognisko chorobowe.

PasiekaCordovan pisze:
bagisek1, jasne wyjaśniłem, ale teraz wystarczy że wymienisz wosk na węzę lub go sprzedasz i kupisz sobie węzę i już powinieneś zgodnie z ustawą pasiekę zgłosić do inspektoratu weterynarii w celu rejestracji czyli nadania indywidualnego numeru pasieki bo wprowadziłeś do obrotu produkt pszczeli. Chyba że robisz sobie sam węzę z swojego wosku.

Mylisz sprzedaż bezpośrednią ze zgloszeniem pasieki zgodnie z ustawą o Wet o utrzymywaniu zwierząt hodowlanych jakim jest pszczoła.

DROBNY pisze:
Mylisz sprzedaż bezpośrednią ze zgloszeniem pasieki zgodnie z ustawą o Wet o utrzymywaniu zwierząt hodowlanych jakim jest pszczoła.
Nic nie mylę, o sprzedaży bezpośredniej nie piszę, cały czas piszę o zgłoszeniu pasieki w inspektoracie wet. w celu nadania numeru pasieki, nie jest to obowiązkowe zgodnie z ustawą. Sprzedaż bezpośrednia to zupełnie odrębne przepisy.

Awatar użytkownika

Jutro powinienem mieć informacje od osób kompetentnych do analizy i interpretacji ustaw. Rozmowy będą telefoniczne. moze potwierdzą mailem. Ze względu na narodziny siostrzenicy ...
dziś już idę spać.
Dobranoc

PasiekaCordovan pisze:
Sprzedaż bezpośrednia to zupełnie odrębne przepisy.

Właśnie tego Przemek , niektórzy nie rozumieją. I stąd tyle pytań , swoich wersji . Poczekamy na info od adrianosa

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Dobra to ja mam pytanie czy pomieszczenie w piwnicy o wysokości 2,3 z wodą, energią, płytkami, dwa okna, posiada kanał wentylacyjny, do połowy wysokości jest w ziemi, zostanie odebrane pod sprzedaż bezpośrednia??. Martwi mnie ta wysokość do czytałem gdzieś że musi być 2,5 minimum tak jak mieszkalne??

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Słowian, ja mam właśnie w takim pomieszczeniu pracownię - zero problemów. Tylko, że to nie znaczy że Twój PLW tak samo do tego podejdzie.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Słowian pisze:
Dobra to ja mam pytanie czy pomieszczenie w piwnicy o wysokości 2,3 z wodą, energią, płytkami, dwa okna, posiada kanał wentylacyjny, do połowy wysokości jest w ziemi, zostanie odebrane pod sprzedaż bezpośrednia??. Martwi mnie ta wysokość do czytałem gdzieś że musi być 2,5 minimum tak jak mieszkalne??

2'5 metra dotyczy zakladu przetworczego, przy pracowni wysokosc nie jest okreslona.:

Słowian, Doczytaj & 4.1 http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 038&type=2

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
dzięki koledzy, trochę się uspokoiłem :wink:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
emka24 pisze:
2'5 metra dotyczy zakladu przetworczego, przy pracowni wysokosc nie jest okreslona.:

Przy zakładach produkcyjnych wymagana wysokość to minimum 3 m przy mniejszych wysokościach należy wystąpić do WIS o odstąpienie od wysokości co z zasady się uzyskuje. Przed rozpoczęciem urządzania pracowni najlepiej jest się skontaktować z PLW poprosić o wytyczne do pracowni i wszystko wiadomo. Idą pszczelarzom na rękę by warunki były w miarę przyzwoite a nie wirować miodu gdzieś w oborze czy w kurniku.
Co chodzi o rejestrację pasieki wszyscy jutro dzwonią do PLW i tam uzyskamy konkretna informację.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]