FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 00:12 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 18x36cm
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
Niebawem trzeba ocieplać, poduszek ni innych ustrojstw się nie chce robić i tak mi ta folia do głowy przyszła... Wydaje się ciekawą alternatywą... Tanio, szybko, łatwo... Co sądzicie?

Ule na jakich gospodaruję: wz
chcialem zadac pytanie tej samej tresci czekam na opinie pozdrawiam dziadek stasek

mrwinpol pisze:
Tanio, szybko, łatwo... Co sądzicie
Szybko będzie zawilgocone gniazdo.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Bez foli u mnie nie ma hodowli...
uszczelnia daszek..brak przeciagow (przeciag zabija pszczole) ..wszystko widze w zimie ..juz w lutym explosia w ulu.....juz teraz na 30 uli okolo 10 temperatura w nich wysoka........w 3 ulach nie ma pokarmu dzis dalem placki z apifonda za szybki rozwoj ...ale to dobrze klijent czeka...wstawie 2 fotki....
czasem gdy rodzinka za slaba ...zwenetrzna ramka plesnieje a reszta OK.....poz d
Warto poswiecic te ramke czy czasem 2 sztuki .....ale za to maja skondensowana wode dla larw
ktora sie osiada na foli same zalety...niestety
A to nadbudowane nad ramkami pod folia to minuta i zdrapane .....

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

darius4257, nie o tę folię pytał założyciel tematu.

darius4257 pisze:
A to nadbudowane nad ramkami pod folia to minuta i zdrapane .....

Niepotrzebnie nadbudowę pod folią zdrapujesz , zimą nawet przy niskich temperaturach mogą się nimi przemieszczać nie padną z głodu. Może u ciebie klimat łagodniejszy i nie ma takiej potrzeby.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
PasiekaCordovan pisze:
darius4257, nie o tę folię pytał założyciel tematu.

Logicznie myśląc, naturalnym wydaje się, że założyciel tematu pytając o folię NRC na myśli mia przede wszystkim nie kwestie zawilgocenia, lecz kwestie termiki.

Ale pierwsza odpowiedź PasiekaCordovan, od razu przepowiada zawilgocenie.

Po czym zaraz w następnym poście, w odpowiedzi na uwagi darius4257, jak zwykle od razu "odwraca kota ogonem", że to niby nie taką filię pytał założyciel tematu, z czego można wnioskować, że zawilgocenie przy folii zwykłej jest ok, ale przy NRC będzie be.

To ja proszę o wyjaśnienie, czymże to w kwestii zawilgocenia folia NRC różni się od folii zwykłej?

Czy znów dwa sprzeczne stwierdzenie w dwóch następujących po sobie postach?
Byle co, byle tylko paplać.

JM, folia NRC to folia termiczna, pogłówkuj trochę i pomyśl jak przenika przez tą NRC a przez zwykłą folię ciepło i jaki to może mieć skutek w ilości skroplonej pary wodnej a nie sam klepiesz by klepać i nabijać nic nie znaczące posty, przede wszystkim jednak czytaj ze zrozumieniem bo z tym widzę masz największe trudności.

PasiekaCordovan pisze:
JM, folia NRC to folia termiczna, pogłówkuj trochę i pomyśl jak przenika przez tą NRC a przez zwykłą folię ciepło i jaki to może mieć skutek w ilości skroplonej pary wodnej a nie sam klepiesz by klepać i nabijać nic nie znaczące posty, przede wszystkim jednak czytaj ze zrozumieniem bo z tym widzę masz największe trudności.

Przypuszczałem, że jest jakaś zasadnicza różnica, ale teraz już wiem.

A więc filia termiczna jak się domyślam zapobiega ucieczce ciepła, czyli pod taką folią należy się spodziewać będzie cieplej.
A jak będzie cieplej, to wg PasiekaCordovan będzie powodować większe wykraplanie i większe zawilgocenie.
No i tego to już nie jestem w stanie pojąć, bo we wszystkich mądrych księgach jest napisane, że para wodna wykrapla się z powodu ochładzania.
No ale może się nie znam.

Ps.
A niewygodne posty coraz częściej znikają.
Czyżby PasiekaCordovan odzyskał władzę, czy też jest aż tak hołubiony?

Ja wywaliłem kilka bo się tego czytać nie da, zamiast dyskusji jest coś czego nazywał po imieniu nie będę... Przemek ma swoje zdanie, nie koniecznie zawsze słuszne, ale to nie znaczy że trzeba się go uczepić jak przysłowiowy rzep psiego ogona, jak to ma miejsce w Twoim wykonaniu :!:
xsiek

JM, mniej czytaj książek a więcej ucz się z praktyki będziesz wiedział o co chodzi i nie będziesz zadawał dziwnych pytań by nie określić że głupich bo takich ponoć nie ma a uzasadnieniem też ponoć są tylko głupie odpowiedzi więc ja już milczę w tym temacie by mnie nie posądzono że głupio ci odpowiadam.

PasiekaCordovan pisze:
głupio ci odpowiadam.
Jak się pomylisz to i prawdę napiszesz. :D

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Logiczne ,że na foli NRC będzie mniej się skraplać woda lub nawet wcale .
Zwykła folia ma inny punkt rosy zaraz styka sie ciepłe powietrze z zimnym i wilgoć w ulu pewna .Widać to na przykładzie foli Pana Darka z Niemiec ,ostatnia po lewej stronie ramka będzie w pleśni po zimie ,a i jeszcze w kilku miejscach skrapla się mu woda i tam też jest wilgoć.

teliper pisze:
Logiczne ,że na foli NRC będzie mniej się skraplać woda lub nawet wcale
więc gdzie się skumuluje cała wilgoć z ula w takim układzie i czy nie dojdzie wtedy do zawilgocenia gniazda?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
PasiekaCordovan pisze:
więc gdzie się skumuluje cała wilgoć z ula w takim układzie i czy nie dojdzie wtedy do zawilgocenia gniazda?

W ulu będzie wyższa temperatura ,wyjdzie jako para przez wylotek i po ścianach ula się zleje ? ( kiedy pszczoły są rozkłębione ) natomiast w zimie kiedy są w kłębie to na tej foli mogą mieć za ciepło . Ja na zwykłej foli odchylam na 2 uliczki ,widać to na moich filmach.

PasiekaCordovan pisze:
teliper pisze:
Logiczne ,że na foli NRC będzie mniej się skraplać woda lub nawet wcale

Aha, czyli teraz już jest, że się jednak na NRC filii nie skropli, ale jak go nie kijem to pałą i skumuluje się gdzie indziej (pytanie czy wszystko się skropli, czy część zdąży z ula się ulotnić) i jednak dojdzie do zawilgocenia gniazda.
Natomiast jak skropli się na filii zwykłej, to do zawilgocenia jakoby nie dojdzie?
Jak by nie było, zawsze spadamy na cztery łapy.

JM pisze:
Aha, czyli teraz już jest, że się jednak na NRC filii nie skropli,
Tuman jesteś i tyle, inaczej już ciebie określić się nie da, gdzie ja napisałem że się skropli? napisałem

PasiekaCordovan pisze:
folia NRC to folia termiczna, pogłówkuj trochę i pomyśl jak przenika przez tą NRC a przez zwykłą folię ciepło i jaki to może mieć skutek w ilości skroplonej pary wodnej

czy to jednoznaczne z tym że na folii NRC skropli się się woda lub że skropli się jej więcej niż na zwykłej?

JM pisze:
Natomiast jak skropli się na filii zwykłej, to do zawilgocenia jakoby nie dojdzie
Nie dojdzie i nie zamierzam Ci tłumaczyć dlaczego bo i tak nie pojmiesz za głupi jesteś.

PasiekaCordovan pisze:
JM pisze:
Aha, czyli teraz już jest, że się jednak na NRC filii nie skropli,
Tuman jesteś i tyle, inaczej już ciebie określić się nie da, gdzie ja napisałem że się skropli? napisałem

PasiekaCordovan pisze:
folia NRC to folia termiczna, pogłówkuj trochę i pomyśl jak przenika przez tą NRC a przez zwykłą folię ciepło i jaki to może mieć skutek w ilości skroplonej pary wodnej

czy to jednoznaczne z tym że na folii NRC skropli się się woda lub że skropli się jej więcej niż na zwykłej?

JM pisze:
Natomiast jak skropli się na filii zwykłej, to do zawilgocenia jakoby nie dojdzie
Nie dojdzie i nie zamierzam Ci tłumaczyć dlaczego bo i tak nie pojmiesz za głupi jesteś.

...
Już i z głową pod wodą na dnie łowi śliże,
Przecie palcami, rękę ukazawszy, strzyże.

Ps.
Może i jestem "tuman", ale za to przestałem się już zastanawiać skąd się biorą kawały o policjantach?

JM, masz na tyle odwagi by podyskutować w realu przyjedź do Jędrzejowa (masz bliziutko) 15 lutego bądź 1 marca, wtedy podyskutujemy , razem z kolegą ja-lec, będziecie się mogli wykazać swoją wiedzą odnosząc się do poszczególnych zagadnień jakie będę omawiał w prelekcji.

PasiekaCordovan pisze:
JM, masz na tyle odwagi by podyskutować w realu przyjedź do Jędrzejowa (masz bliziutko) 15 lutego bądź 1 marca, wtedy podyskutujemy, razem z kolegą ja-lec, będziecie się mogli wykazać swoją wiedzą odnosząc się do poszczególnych zagadnień jakie będę omawiał w prelekcji.

Ty PasiekaCordovan nie jesteś w stanie pojąć tego, że komuś może wcale nie zależeć, aby do tego stopnia wykazywać się swoją wiedzą jak Ty wprost maniakalnie to czynisz.
Tym bardziej nie jestem zainteresowany prelekcjami i dyskusjami z osobami uważającymi się za wszystko najlepiej wiedzące i absolutnie nieomylne.

Chociaż, może bym się i zdecydował pod warunkiem, że zacytujesz jedną swoją wypowiedź na tym forum, w której przyznajesz się nawet nie do błędu, ale choćby tylko do przejęzyczenia.

Pozdrawiam i czekam.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
zastosowanie folii NRC nie daje żadnej różnicy w stosunku do jakiejkolwiek innej foli paroizolacyjnej, więc zdanie Wykładowcy jest jak zwykle pozbawione jakiejkolwiek wiedzy. O tym czy zastosowanie folii spowoduje zawilgocenie ula decyduje wyłącznie sposób wentylacji , a nie kolor czy materiał folii. Jeśli jest dennica osiatkowana , lub wentylowany daszek i kominy po bokach to nie ma żadnego ryzyka zawilgocenia. Folia NRC nie jest izolacją termiczną i nie jest w stanie zaizolować termicznie powałki . Gdyby tak było to nie oklejano by budynków styropianem czy wełną mineralną, tylko owijano pazłotkiem. To zupełnie oczywiste i "naukowa" dyskusja jak zwykle bezprzedmiotowa , bo oparta na braku elementarnej wiedzy Głównego Wykładowcy.

JM pisze:
Ty PasiekaCordovan nie jesteś w stanie pojąć tego, że komuś może wcale nie zależeć, aby do tego stopnia wykazywać się swoją wiedzą jak Ty wprost maniakalnie to czynisz.
Tym bardziej nie jestem zainteresowany prelekcjami i dyskusjami z osobami uważającymi się za wszystko najlepiej wiedzące i absolutnie nieomylne.
Powiem Ci tak, mnie nie zależy wcale czy przyjedziesz czy nie, na forum uczepiłeś się mnie i tylko docinasz bo na nic innego Cię nie stać, sam nie odpisujesz pytającym ale jak już ja odpiszę zawsze prawie jest docinka, krytyka, stwierdzenie że zawsze wiem najlepiej. Wielu już takich anonimowych jak Ty ze mną na tym i i nie tylko na tym forum dyskutowało, w realu albo nie potrafili porozmawiać bo brakowało im odwagi albo byli za ciency w uszach by dyskutować bo elementarnej wiedzy brak i mogli by się publicznie ośmieszyć. Jeśli stać Cię tylko na dyskusję anonimową to ok, po prostu nie będę brał Twoich wpisów pod uwagę bo szkoda mojego czasu na odpisywanie Tobie i udowadnianie Ci czegokolwiek.

JM pisze:
Chociaż, może bym się i zdecydował pod warunkiem, że zacytujesz jedną swoją wypowiedź na tym forum, w której przyznajesz się nawet nie do błędu, ale choćby tylko do przejęzyczenia.
Prześledź sobie moje wpisy na forum mnie się nie chce, mam lepsze rzeczy do roboty niż szukanie jakiegoś swojego postu, w którym przyznałem się do błędu ale zapewniam Cię że taki był.

manio pisze:
zastosowanie folii NRC nie daje żadnej różnicy w stosunku do jakiejkolwiek innej foli paroizolacyjnej, więc zdanie Wykładowcy jest jak zwykle pozbawione jakiejkolwiek wiedzy. O tym czy zastosowanie folii spowoduje zawilgocenie ula decyduje wyłącznie sposób wentylacji , a nie kolor czy materiał folii. Jeśli jest dennica osiatkowana , lub wentylowany daszek i kominy po bokach to nie ma żadnego ryzyka zawilgocenia. Folia NRC nie jest izolacją termiczną i nie jest w stanie zaizolować termicznie powałki . Gdyby tak było to nie oklejano by budynków styropianem czy wełną mineralną, tylko owijano pazłotkiem. To zupełnie oczywiste i "naukowa" dyskusja jak zwykle bezprzedmiotowa , bo oparta na braku elementarnej wiedzy Głównego Wykładowcy.
Wszystko oczywiście zależy jak ułożysz folię NRC i jaką masz konstrukcję ula. Jeśli ją położysz tak jak pokazał ułożoną zwykłą folię Darek i jeszcze przy tym masz pełne dennice to zawilgocenie ula pewne. Co do samej folii NRC to choćby w wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Folia_NRC masz napisane jak działa. Zastanów się więc czy położenie jej jako zamiennika ocieplenia o co pytał autor wątku będzie dobrym rozwiązaniem i do czego może to doprowadzić.

Odwracasz jak zwykle kota ogonem. Folia NRC nie jest materiałem izolującym cieplnie w takim sensie jak styropian czy wełna i nie da efektu ocieplenia powałki, a o to pytał założyciel wątku. Samo zastosowanie folii, metalizowanej czy zwykłej nie ma znaczenia o ile ul jest prawidłowo wentylowany : jeśli dennica osiatkowana to folia może być położona po całej powierzchni w dowolny sposób jak to pokazał Dariusz, jeśli dennica pełna to trzeba zapewnić wolne przestrzenie po skrajach gniazda ( lub przyciąć folię aby po brzegach nie przykrywała ramek z 2 cm marginesem dookoła) i wentylację w daszku. Jeśli wentylacja jest niewłaściwa , to i bez folii wykropli się wilgoć na nieobsiadanych ramkach i ścianach ula.
Nie wiesz jaka jest konstrukcja ula, więc Twoje kategoryczne stwierdzenie o zawilgoceniu jest bez sensu. Może tak być, ale równie dobrze może to nie mieć żadnego znaczenia.

manio, założyciel tematu gospodaruje na ramce 180x360 i fakt nie podał jakie ma dennice. Kolejny pytający dziadek stasek ma ule wz. No i ja nie napisałem że ta folia będzie niewłaściwa jako materiał izolacyjny (bo nie ma takich właściwości jak styropian) ale że położenie jej jako ocieplenia na górze gniazda się nie sprawdzi z uwagi na możliwe zawilgocenie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
manio, przepraszam ze sie wtrace ale skoro nie ma znaczenie czy to jest ta zwykła folia czy metalizowana to po co uzywaja metalizowanej w ratownictwie medycznym ?czy tylko chodzi o wrazenie wizualne ?

henry

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Aaaa - co to jest folia NRC ??? i jak ona wygląda ??? czy to jest ta bąbelkowa ???

MODERATOR
Awatar użytkownika

ociec, wujek google prawde ci powie zapytaj go

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Żeby nie dzielic przysłowiowej "zapałki na cztery" folia ma zastosowanie ale nie zawsze ,nie w kazdym układzie i nie za wszelka cene.

Mojm skromnym zdaniem :
--- przy dennicy osiatkowanej ,może byc cały rok [to czy rogi po przekątnej podwiniemy czy tez nie ma mniejsze znaczenie] niezależnie od tego czy to ule drewniane czy z tworzywa,
--- przy dennicy pełnej lub tylko z 1-2 pajączkami może również byc cały rok ale na okres zimowy powinniśmy zapewnić cyrkulacje powietrza bez znaczenia jest materiał z którego sa wykonane ule,
--- natomiast w ulach drewnianych [tradycyjnych] lepiej załozyć folie w momencie rozpoczęcia czerwienia matki [skraplanie wody wtedy to same pozytywy],
-- natomiast materiał z którego sa zbudowane ule ma zasadnicze znaczenie w przypadku zastosowania foli jako powałki , w przypadku jak z ula zrobimy "termos" poprzez brak cyrkulacji powietrza ,wtedy w ulach z tworzyw woda spłynie po ścianach i w drastycznych przypadkach będzie wypływała przez szpary [sople w zimie] ale w ulu jej nie będzie ,natomiast w ulu z drewna wilgoc ta będzie w ścianach [pleśn w narożnikach ] rodzina w takim ulu jest zagrozona spowolnienien rozwoju a w krańcowym przypadku osypaniem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 18, 26
Miejscowość z jakiej piszesz: Żołynia
henry650 pisze:
po co uzywaja metalizowanej w ratownictwie medycznym
powłoka metaliczna blokuje wypromieniowywanie energii cieplnej z organizmu. :!:
W celu takiego właśnie wykorzystania tej folii w ulu wskazane byłoby dokładne owiniecie całego kłębu. :rolf:

Osioł zawsze lepiej wie - wszyscy inni- robią źle!

MODERATOR
Awatar użytkownika

Bumek, chodzi o to ze pszczołom jako koloni a nie pojedynczej szt zimno nie przeszkadza tylko wilgoc i przeszkadza ja mam ule jednoscienne dennica osiatkowana powalka sklejka 6mm 3 pajaczki jeden za gniazdem otwarty i na powalke tylko kawalek kołderki kładę i swietnie zimuja wiec nie rozumie tej całej wojny o folie czy w dziupli to miały folie ?

henry

Ule na jakich gospodaruję: wz
KORDOVAN dzieki za odpowiedz pozdrawiam czytam wszystkie twoje posty ,sa dlamnje interesujace i pouczajace dziadek stasek

Awatar użytkownika

henry650, Właśnie.
Ja też nie widzę racjonalnego wytłumaczenia używania tego rodzaju foli.
Taka folia tworzy termos, a termos aby utrzymać temperaturę musi być w jak największym stopniu wypełniony.
Izolacja taką folią nad gniazdem nic nadzwyczajnego nie daje. Folia taka w tym wypadku działa jak każda inna: tylko uszczelnia.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
henry650 jak masz osiatkowaną dennice to po co Ci potrzebna gorna wentylacja.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
henry650 pisze:
uzywaja metalizowanej w ratownictwie medycznym
w ratownictwie używamy tzw folii życia zabezpieczającej przed wychłodzeniem bądź też w ekstremalnych przypadkach przed przegrzaniem, i teraz w zależności co chcemy osiągnąć zabezpieczamy poszkodowanego "złotkiem bądź sreberkiem" do wewnątrz... Na ogół jest złotym do wierzchu bo zabezpiecza się poszkodowanego przed wyziębieniem. Nie ma tego za bardzo jak odnieść do rodziny pszczelej. Co do samej folii na ulach to nie stosuje więc z praktyki się nie wypowiem, ale żeby rozładować napięcia to może lepszym rozwiązaniem będzie zrobić jednolitą powałkę na korpusy, i zabezpieczy przed wyziębieniem i wchłonie trochu wilgoci jak będzie trzeba...

Ramki pszczele

Folia metalowa pełni rolę lustra odbijającego fale świetlne, więc i cieplne w paśmie podczerwieni. Jeśli owinąć człowieka folią na zewnątrz to chromi przed przegrzaniem ( odbija promienie słoneczne) , jak folią do środka to utrudnia wypromieniowanie ciepła z ciała w postaci podczerwieni. Emisja ciepła w podczerwieni rośnie wraz z temperaturą ciała promieniującego. Im niższa temperatura , tym niższy udział promieniowania podczerwonego w wymianie ciepła . W ulu wymiana ciepła następuje w wyniku konwekcji i przewodzenia. Promieniowanie podczerwone jest nieistotne.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Odnowiciel, powiem ci tak pajaczki sluża do podkarmiania ale za gniazdem jeden odsłaniam bo mialem w UK taki przypadek ze matka czerwila caly czas a zima podobna do tej teraz Pl i mimo dennicy osiatkoanej cała powalka była zailgocona i to samo mialem w jednej rodzinie jak zabralem odklad po tej matce do PL cala zime czerwila i to samo bylo z powalka cala mokra iec dodatkowa entylacja pomaga

henry

MODERATOR
Awatar użytkownika

xsiek, dlatego w swoich nowych ulach stosuje powalki ze sklejki jednej na caly ul poprostu szybsza praca i wygodniej

henry

PasiekaCordovan pisze:
Wielu już takich anonimowych jak Ty ze mną na tym i i nie tylko na tym forum dyskutowało, w realu albo nie potrafili porozmawiać bo brakowało im odwagi albo byli za ciency w uszach by dyskutować bo elementarnej wiedzy brak i mogli by się publicznie ośmieszyć.

No więc sam to przyznajesz kolego, było już takich wielu, ale "żaden nie śmiał zagrać przy PasiekaCordovan", ale to nie dlatego jak Tobie się wydaje tylko dlatego, że z osobami Twojego pokroju jakakolwiek dyskusja jest niemożliwa.

Ty wiesz najlepiej, dr. Ostrowska, dr. Chorbiński, prof. Czekońska, wszyscy oni są dla Ciebie "za ciency", cóż więc ja mogę?

Pytam po raz kolejny, co to ma wspólnego z tematem ? tak jak Ci dopisałem w innym poście tak i w tym pisze i więcej nie mam zamiaru :!:
xsiek

"Wszyscy za ciency" - tylko jakiś największy bufon może mieć czelność aby publicznie tak stwierdzić!

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
manio, folie stosuje się też do ociepleń. Wygląda jak metalizowana folia bąbelkowa, z tym że bąbelki są pomiędzy dwoma warstwami foli (oczywiście są też wersje z większą ilością warstw).
Wg zapewnień producenta taka folia zastępuje ok 5cm wełny.
Folia NRC jest dobra jak każda inna. Woda się na niej skrapla i pszczoły nie muszą wylatywać po wodę na przedwiośniu. Rozwój bardzo dobry. Zarówno w drewnianych jak i poliuretanowych ulach.

Awatar użytkownika

Ale kocioł, Panowie! ;) Uzupełnię swoje zapytanie... Mam ule drewniane jednościenne, dennice otwarte, a powałki z cienkiej sklejki. Nie sądzę, żeby sklejka przewodziła wilgoć ze względu na warstwy kleju, a nawet jeśli, to tylko nieznacznie i nie ma to większego znaczenia przy otwartej dennicy...
W kazdym razie, czy by to była sklejka, czy zwykła folia, pytanie dotyczy tego czy folia NRC, Waszym zdaniem, położona luźno na powałce (nie zamiast powałki) spełniałaby taką funkcję jak styropian lub inna poduszka. Kwestię wilgoci zostawmy na boku bo to zupełnie inny temat.

Awatar użytkownika

mrwinpol pisze:
położona luźno na powałce (nie zamiast powałki) spełniałaby taką funkcję
, że byłaby jak zwykła folia , czyli tworzyłaby barierę dla wilgoci! (w dwie strony)

Chyba, że zależy ci tylko na uszczelnieniu ula...

Moim zdaniem nie, bo nie jest to izolacja termiczna, chroniąca przed ucieczką ciepła przez daszek. Każdy się czymś chwali to i ja się pochwalę że , zawodowo zajmuje się wymianą ciepła i izolacjami termicznymi, bom ciepły hydraulik :blee: . Połóż na powałkę ze 2-3 cm styropianu i gitara. Folia nie zaszkodzi, ani nie pomoże.

Awatar użytkownika

Czesc
mrwinpol------pyta jak zniwelowac punkt rosy...
przez folie ta NRC nie da sie ....
Napisalem duzo stracilem chwilowo internet zjadlo mi post i teraz mi sie juz nie chce .
Dlatego prosil bym by kolega przeczytal np.obliczanie punktu rosy.
I z czym to sie je...moze zaraz jedna fotke wstawie o tym punkcie..poz d

Awatar użytkownika

Zostawcie tę wodę w spokoju:) Chodzi tylko i wyłącznie o izolację termiczną. Skoro do tego celu została ta folia stworzona to jest wg. mnie prawdopodobieństwo, że jako ocieplenie powałki mogłaby służyć...

Awatar użytkownika

Bumek pisze:
byłaby jak zwykła folia
nie będzie jak styropian, nie będzie jak poduszka, nie będzie jak mata.

Folia NRC nie ociepli powałki

Awatar użytkownika

Czesc
Ocieplenie ?? tą folia chyba sekundowe .Folia jest folia ona nie grzeje to cieplo sie od niej odbija.
Ocieplenie bedzie gdy punkt spotakania sie powietrza cieplego z zimnym przesuniesz jak najdalej od pszczol.Czyli obojetnie jaka folia na ramki i na to styropian ..czym grubszy tym dalej znajdzie sie punkt rosy.Lub poduszka z pierza szczelnie zamknieta w folie (przeciwgrzybicznie folia)..poz d

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
manio pisze:
zawodowo zajmuje się wymianą ciepła i izolacjami termicznymi, bom ciepły hydraulik

Mój Drogi Sąsiedzie manio, czy nie widzisz, jak tu wszyscy się prześcigają, a jest tak w każdym temacie?
Nie wytrzymałem ...i napiszę, żeś "ciepły hydraulik", ale nie po szkole przyzakładowej, tylko zechciało Ci się kończyć m.in. politechnikę i teraz masz kłopot, a gdybyś miał wykształcenie tylko przyzakładowe, to byłoby git ...zakręciłbyś wszystko jak świński ogonek i nikt nie wiedziałby o co naprawdę w tym wszystkim chodzi, czyli jak w całym tym temacie.
A Kol. marwinpol ponawia i ponawia pytanie i wszystko leci tak, jakby nikt tego ani razu nie przeczytał, a na tym forum niektórzy fajnie piszą, co mi bardzo się podoba, czyli: "czytaj ze zrozumieniem", tylko co to miałoby naprawdę znaczyć?

Nie odpowiadam na to pytanie, bo już odpowiedziałeś.

manio pisze:
Połóż na powałkę ze 2-3 cm styropianu i gitara. Folia nie zaszkodzi, ani nie pomoże.

...odpowiedź uniwersytecka dla pszczelarzy ...Wybacz mi to, że musiałem przetłumaczyć z polskiego na nasze.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Powtórzę swój post który został przez dążącego do prawdy absolutnej skasowany.I nie chodzi mi wcale o to że to był mój post ale o tolerowanie językowego bałaganu który powoduje że coraz trudniej jest się na forum porozumieć i coraz więcej jest wyjaśniania niż merytorycznej treści.
PasiekaCordovan pisze:
manio, założyciel tematu gospodaruje na ramce 180x360

manio pisze:
Odwracasz jak zwykle kota ogonem.

Nowy system wymiarowania ramek "Cordovan" .
Zauważyłem ponadto że w tym temacie zostało wyciętych jeszcze kilka innych postów.Niestety takie okaleczenie tematu czyni dyskusję niezrozumiałą.Dowodzi też lekceważenia jej uczestników i obniża wiarygodność Forum.

A i owszem... zostało wyciętych, ale nie dlatego że ktokolwiek jest lekceważony ale dlatego, że były nie na miejscu(lekko powiedziane). Że już nie wspomnę o tym, co one mogły mieć wspólnego z tematem ocieplenia powałki folią.... Dalej może mi wyjaśnisz, co ten post ma wspólnego z ww tematem ?
xsiek

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Jeżeli nie będziemy zwracać uwagi na błędy merytoryczne to wkrótce będziemy mieli sytuacje jak na wieży Babel. Dla jednych ramka dadanta będzie miała 435x300 a dla drugich 300x435.Często w wypowiedziach zauważa się troskę o młodych pszczelarzy. Na pewno przy takich przejęzyczeniach źle się nauczą podstawowej wiedzy i trudno im będzie uczyć się od nowa prawidłowych podstaw. I mój post choć nie ma związku z tematem to jednak dotyczy wypowiedzi w tym temacie.
Jak już się decydujemy na wycinanie to trzeba być konsekwentnym i wycinać wszystkie wypowiedzi nie w temacie. Wówczas wszyscy szybko nauczą się zamieszczać tylko wypowiedzi merytoryczne . Ale wtedy Forum by zamarło, tak samo jak byśmy wszystkich pytających odsyłali do opcji "szukaj". Bo oprócz treści merytorycznych jest wiele wzajemnie przekazywanych informacji które decydują o tym że Forum jest żywe i aktywne. Pozdrawiam i życzę przemyślanego selektywnego wycinania.

Awatar użytkownika

jędruś pisze:
Na pewno przy takich przejęzyczeniach źle się nauczą podstawowej wiedzy i trudno im będzie uczyć się od nowa prawidłowych podstaw.
Pszczelarstwo jest dla ludzi myślących.
Jeśli młody pszczelarz zamierza tylko kopiować działania doświadczonych pszczelarzy w rozwiązywaniu problemów hodowlanych, nie rozumiejąc po co daną rzecz (czynność) wykonuje, to "marny los pszczół jego".
jędruś pisze:
sytuacje jak na wieży Babel

Dzięki temu, że na Forum jest burdel, przekomarzania i kłótnie - to jest ono ciągle żywe i można liczyć na szybką pomoc i poradę.
Przy okazji można się dobrze ubawić :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Mimo moich sprostowań pozostało mi wrażenie, że nikt nie zrozumiał o co chodzi w moim temacie, ani o co w nim nie chodzi (nie chodzi o skraplanie)... Chodziło o to, czy folia NRC (zwana też kocem ratunkowym lub termicznym, do kupienia w sklepach medycznych za 5zł) spełni to samo zadanie co styropian lub poduszka położone na powałce (w moim przypadku ze sklejki) - czyli czy ograniczy ucieczkę ciepła ku górze. Kierowałem się tym by wymyślić izolację termiczną tanią i umożliwiającą umieszczenie w otworze powałki ciasta lub słoika, co by było trudne przy sztywnym kawałku styropianu...

Trudno stwierdzić w jakim stopniu NRCtka dorównuje np styropianowi, ale wykonałem wstępne doświadczenie i potwierdzam, że działa. Położyłem folię na powałkę, jeden termometr pod folią, drugi zaraz obok niego na folii. Pół godziny później różnica wynosiła 7 stopni. Jutro położę na innych ulach to wyniki będą bardziej miarodajne.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]