FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 lipca 2025, 22:50 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Właśnie przetłumacz to co wyżej napisał do czego służy ....czy do mycia , sandałków....ulega biodegradacji....
Łapiecie wyrywkowo zdania słowa ,które wam pasują .....
Jutro zasiądę do kompa bo z telefonu nie wszystko mogę....

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Co niektorzy starsi bywalcy forum okazuja amnezje.Temat Rapicidu byl walkowany wyjasniany na wszelakie sposoby.Ostatnio okolice
14.01.2015 w dziale Choroby pszczol temat- Pyszny ten miod,dobrze ze ja mam swoj .Jak widzimy swieza sprawa zostalo praktycznie wszystko wyjasnione. Ponizej cytowana wypowiedz kolegi adamjaku na zadane pytanie przedstawiciela firmy Pfizer Trading Polska Sp.zoo
odnosnie stosowania Rapicidu jako leku dla zwierzat,pszczol:

Pytałem konkretnie - jaki jest stosunek firmy/preparatu do bezpośredniego podania do spożycia przez zwierzęta - zgodnie z badaniami - nie wolno. Zgodnie z praktyką - jest to stosowane. Drugie pytanie było o zawartość detergentu - uzyskałem odpowiedź iż nie zawiera. Pytałem o rapicid, nie perzin.

Rapicidu nie wolno uzywac do leczenia zwierzat, pszczol.Wszyscy Ci ,ktorzy tworza nowe teorie musza sobie odpowiedziec sami, dlaczego kombinuja i bawia sie w odkrywcow .Panowie pomyslcie ,co chcecie przekazac mlodym i wszystkim, ktorzy czytaja wasze pomysly :thank:

I jeszcze jedna wypowiedz w temacie kolegi adamjakuna moje sugestie:

andrzejkowalski100 pisze:

celowo omijasz udzielenie odpowiedzi na konkretnie postawione pytanie.

Konkretna odpowiedź - zgodnie z prawem nie wolno.. jak mam chłopie prościej napisać... to jest zdanie przedstawiciela polskiego.

(22)33 56 414/415 jak chcesz więcej - dzwoń.

Odsylam do tematu. Kolego goral 100% racji i inni podobnego zdania.
Pozdrawiam :pl:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Panowie co tu dużo pisać skoro wszystko jest w temacie Rapicid a dla przypomnienia to leczenie warrozy tym "lekiem " u mnie mogło się skończyć utratą pasieki i w ostatniej chwili ratowałem się apiwarolem. Może pomaga zabijając grzyby ale czy przypadkiem ta sterylność nie jest powodem późniejszych kłopotów zdrowotnych pszczół i trzeba wielokrotnie powtarzać leczenie . Przypominam że na łamach Pszczelarstwa były bardzo krytyczne artykuły o tym specyfiku.

Awatar użytkownika

andrzejkowalski100,

niech jeszcze ktoś zadzwoni do firmy która produkuje TT czy inne medykamenty i niech zapyta czy można stosować do leczenia pszczół,
następnie prosze o telefon do Biowetu z zapytaniem dlaczego najpierw na opakowaniach Apivarolu był podany miesięczny okres karencji a teraz juz nie wolno stosowac w sezonie i kropka

jest bardzo zastanawiająca wybiórczość jeśli chodzi o przestrzeganie lub nie tego co pisze na etykietach odnosnie zastosowań lekow

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Kolego kudlaty poniewaz wywolales mnie do odpowiedzi powiem tak.Jezeli lekarz przepisze dziecku okreslony lek i zaleci stosowanie jego zgodnie z instrukcja to odpowiedz ,ktory rodzic bedzie dyskutowal i wg wlasnego uznania bedzie dziecku aplikowal zaordynowany lek. Drugi przyklad .Jezeli rolnik wykonujacy oprysk rzepaku w sasiedztwie twojej pasieki nie bedzie przestrzegal zapisow na opakowaniu trucizny, ktora uzyje i zacznie kombinowac ,sluchac pseudo doradcow, kombinatorow to jak myslisz wroca twoje pszczoly do ula po wykonaniu oprysku ?
Mowisz slowami co po niektorych ,,fachowcow. Przypominam sobie jak zazarcie broniles jednego, mowiac jaki ma porzadek i ile kontroli miodu wykonano w jego pasiece .Myslalem nawet ,ze jestes jego adwokatem. Praktyki kolegow ,ktorzy stosuja na wlasna reke omijajac zalecenia producenta ,ciezka chemie,trucizny mowiac ze lecza pszczoly nazywam delikatnie mowiac wielkim naduzyciem a co tam, powiem dosadniej ,niedopuszczalne . Stwierdzenie autora tematu kazdy robi co uwaza tez nie na miejscu ,w koncu chodzi o niedozwolone praktyki.No coz, najwyzej doprowadza one do smierci wiele rodzin pszczelich ale to tylko pszczoly... . Pozdrawiam :pl:

andrzejkowalski100,
Wiesz Co Ci Kowalski Powiem
Jak by takich jak Ty więcej na tym forum było to niedługo byśmy pszczoły oglądali w Muzeum
:wink:

Awatar użytkownika

:brawo: :brawo: :brawo:

Połowa pszczelarzy stosuje rapicid i milczy.Z pozostałej połowy połowa stosuje i obłódnie twierdzi że nie,więc ile zostało? może 25% "ekologów"

Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: końskie
staszekg pisze:
Połowa pszczelarzy stosuje rapicid i milczy.Z pozostałej połowy połowa stosuje i obłódnie twierdzi że nie,więc ile zostało? może 25% "ekologów"

mam nadzieję że się mylisz że połowa pszczelarzy stosuje niedozwoloną chemię ,bo wtedy nie powinni nazywać się pszczelarzami tylko producentami substancji miodopodobnej,a ci ekolodzy o których piszesz to właśnie prawdziwi pszczelarze którym zależy na tym aby raczyć się prawdziwym miodem .stosowanie chemii w jakiejkolwiek postaci jest niedopuszczalne,gdyż szkodzi zdrowiu pszczół i przede wszystkim ludziom.środki chemiczne dopuszczone do stosowania w hodowli pszczół powinny być traktowane jako tymczasowe,powinniśmy się skupić na szukaniu rozwiązań które na pewno są w przyrodzie ale człowiek w swojej pysze uważa że on wie lepiej,rolnictwo i pszczelarstwo nie stosowało do xx wieku chemii do produkcji żywności i zbierano plony zbierano miód co dzisiaj wielu wydaje się to nieprawdopodobne.pozdrawiam pszczelarzy nie chemików

Awatar użytkownika

Oczywiście że używają......ale nie róbcie potworów i debili z tych co stosują ...Nikt nie używa ...rapicidu....w okresie przed czy między miodobraniem.....ogarnijcie się i czytajcie .....co kto pisze....W jakim celu i jakich proporcjach używa....i jaki skutek przyniosło..... Wyrywacie jakieś słowo z postu i się zaczyna , i tak jeden drugiego ...nakręca .... Tak jak z...aborcją.....
Nikt nikomu nie karze ...używać....
Powtórzę stu pięćdziesiąty raz ....co zostaje w ulu ...jeżeli ulega....biodegradacji ....
Kraczecie bee....dlaczego....beee....

wtrepiak pisze:
Jutro zasiądę do kompa bo z telefonu nie wszystko mogę....

Już wolę jak piszesz na telefonie bo na kompie strasznie Ci klawiatura wykropkowuje..................... i nie wiadomo o co Ci chodzi :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
jak to pomoże moim pszczołom to będę je nacierał jszczynami kota :) każdą z osobna i powoli :)

konecki pisze:
mam nadzieję że się mylisz że połowa pszczelarzy stosuje niedozwoloną chemię ,bo wtedy nie powinni nazywać się pszczelarzami tylko producentami substancji miodopodobnej,a ci ekolodzy o których piszesz to właśnie prawdziwi pszczelarze którym zależy na tym aby raczyć się prawdziwym miodem

konecki,
Wiesz co mnie najbardziej śmieszy takie właśnie wypowiedzi Twierdzisz jak byś
Połknął Młotek a wysrał Kombinerki
Nauczcie się zapobiegać chorobą pszczół , a jak ja juz zaczniecie rozpoznawać choroby i diagnozować to skutecznie leczyć ...
Odróżniajcie zapobieganie i kiedy się je stosuje i po co od Leczenia
Nauczcie się stosowania środków dezynfekcyjnych bo wychodzi na to że wielce kraczące gęby są roznosicielami chorób
Nauczcie się tak stosować leki aby nawet w sezonie nie miały prawa bytu jako pozostałość w pozyskiwanych produktach
Po Przeczytaniu wielu tu wpisów Sławnych Ekologów stwierdzam że NIE Macie Zielonego Pojęcia co Piszecie i O Gospodarce Pasiecznej

Awatar użytkownika

Ja będę używał święconej wody.....pszczołom nie pomorze , ale co niektórym może pomóc...

wtrepiak pisze:
Powtórzę stu pięćdziesiąty raz ....co zostaje w ulu ...jeżeli ulega....biodegradacji ....
Kraczecie bee....dlaczego....beee....
Randap też miał ulega biodegradacji teraz już nie ma.
Nie przeginam z chemią, stosuje gospodarkę rotacyjną, mam swoją węze, mam zdrowe pszczoły, mam przyzwoitą wydajność, sprzedaję miód w dobrej cenie. W swoim postępowaniu stosuję zdrowy rozsądek i chcę dostarczyć swoim klientom najlepszy produkt jaki mogą wyprodukować moje pszczoły bez pozostałości środków chemicznych.
I tego też wam życzę.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Bogdan to co tu napisałeś to jest żenada, myślałem że jesteś inteligentniejszy :bosie:

Widzę że nie którym jest łatwiej szukać coraz to nowszych specyfików do leczenia pszczół niż tym leczeniem się zająć. Podam przykład nosemozy w moim terenie ostatnio była możliwość na szkoleniu przebadania osypów pszczół pod tym względem muszę z przykrością stwierdzić że na 20 prób z 4 powiatów nie szło wypreparować jakiejkolwiek nosemy.
[/b],
staszekg pisze:

Po takich wypowiedziach aż odechciewa się czytać to forum widocznie każdy ocenia według siebie

Ponawiam pytanie po raz 3 czym leczyłeś pszczoły na warrozę . Może ten 7- krotny dymek pomógł pszczołom?

staszekg pisze:

Ojj gdyby Pan był moim mężem ..

wtrepiak pisze:
pszczołom nie pomorze , ale co niektórym może pomóc...

Wiesiek
Im już nawet Święcona Woda nie pomoże Ani Kadzidło
Są Tacy co im majtki w kroku przeszkadzają z racji że sami nic nie umieją porady innych tylko potrafią negować gdyż na tyle ich tyko stać
są też tacy co stosują z bardzo dobrym skutkiem jak i Rapicid czy Virkon ,Taktick , Varidol Marwick i inne środki i boją się słowo napisać bo ich znawcy wszystkiego wyśmieją
Niestety do takich nie należę co mam napisać to napiszę .

Awatar użytkownika

Drobny ....to w takim razie nikomu nie trzeba wierzyć że piszą ...jest nie toksyczny i ulega biodegradacji..
To znaczy że apiwarol i inne dopuszczone leki ..piszą nieprawdę że miesiąc karencji...
Jeżeli piszą to chyba jest sprawdzone..
A randap użyty w dużym stężeniu to ze trzy lata nic nie rośnie ....Ale jak użyłem zgodnie z instrukcją , to swoje zrobił i na drugi rok nasiona wschodziły....czyli jaki morał z tego????? :papa: :papa: :papa: :piwko: :piwko: :piwko:
ALE MYŚLĘ ŻE CZAS SKOŃCZYĆ TĄ PRZEPYCHANKĘ......

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Jezeli lekarz przepisze dziecku okreslony lek i
Lekarze może i na leczeniu ludzi trochę się znają.
Natomiast weterynarze na leczeniu pszczół? Ostatnio mieli nawet jedno takie szkolenie z chorób i leczenia pszczół, zgadnij kto to szkolenie prowadził?

Odnowiciel pisze:
myślałem że jesteś inteligentniejszy

Co ma wspólnego Inteligencja z mieniem własnego zdanie
Nigdy nie przyklaskiwałem głupocie nie jestem też ubezwłasnowolniony by nie mieć własnego zdania również nie wychodzę z założenia że jak trafiam miedzy wrony muszę krakać jak i one
A przede wszystkim nie Cierpię nie uzasadnionych wywodów typu
konecki pisze:
bo wtedy nie powinni nazywać się pszczelarzami tylko producentami substancji miodopodobnej

Lub
Praktyki kolegow ,ktorzy stosuja na wlasna reke omijajac zalecenia producenta ,ciezka chemie,trucizny mowiac ze lecza pszczoly nazywam delikatnie mowiac wielkim naduzyciem a co tam, powiem dosadniej ,niedopuszczalne .

Wpierw trzeba posiadać wiedze a potem nabierać głos

BoCiAnK pisze:
konecki,
Wiesz co mnie najbardziej śmieszy takie właśnie wypowiedzi Twierdzisz jak byś
Połknął Młotek a wysrał Kombinerki

jak widać po wypowiedzi chemia jednak szkodzi nie tylko pszczołom ale też co niektórym na głowę na pewno,dowód cytowana chamska wypowiedź,jeśli ktos ma inne zdanie to co?będziesz bił ,wyzywał?,to jest forum gdzie wymieniamy się poglądami a nie ustawka kiboli,zanim coś napiszesz chamskiego ,pomyśl i ogranicz chemie bo ci najwyraźniej szkodzi.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Mnie też o te kombinerki chodziło :haha:

Awatar użytkownika

Danusia .....zapytaj tych co się już posłuchali ..jedna tabletka ilu straciło rodziny i ile....a teraz co niektórzy zęby suszą z radości.
A ja mam 10 rodzin na zbyciu i w dobrej kondycji..to że idę swoją drogą i swoją wiedzą .....i stosuję zioła co było też krytykowane.....

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
[quote="wtrepiak"]
A randap użyty w dużym stężeniu to ze trzy lata nic nie rośnie ....Ale jak użyłem zgodnie z instrukcją , to swoje zrobił i na drugi rok nasiona wschodziły....czyli jaki morał z tego?????

Czyli co jest lepsze dać duże stężenie, żeby nic nie rosło przez 3 lata czy zgodnie z instrukcją bo nie bardzo rozumiem który postępowanie według Ciebie jest właściwe.

Awatar użytkownika

Tak to było celowe za płotem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
:thank: :thank: :thank: :thank: :thank:

konecki pisze:
forum gdzie wymieniamy się poglądami a nie ustawka kiboli,zanim coś napiszesz chamskiego ,pomyśl i ogranicz chemie bo ci najwyraźniej szkodzi.

Tobie widać szkodzi co innego ....
Nim mi odpiszesz przeczytaj wpierw swoje
Cytuj:
pszczelarzy stosuje niedozwoloną chemię ,bo wtedy nie powinni nazywać się pszczelarzami tylko producentami substancji miodopodobnej,

Widocznie wiesz co to substancje miodopodobne widocznie Cię ktoś je nauczył pozyskiwać
wiec myśl i ucz się byś pierduł nie pisał

JM pisze:
zgadnij kto to szkolenie prowadził?

Mogę ja :hura: Cordovan!

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
ja-lec pisze:
JM pisze:
zgadnij kto to szkolenie prowadził?

Mogę ja :hura: Cordovan!

W każdym razie weterynarze są szkoleni przez pszczelarzy, pytanie tylko do czego im ta wiedza potrzebna, bo kasy z tego to raczej nie natrzepią.
No chyba, że jak już się tak wyszkolą, to żeby powiedzieć nam i tym swoim nauczycielom hola, stop, tera to już my wiemy co i jak i kładziemy łapę na wszelkich leczeniach, niech no tylko który się wychyli to już my go zaraz poszukamy. :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Ja też dam swoje 3 grosze do przemyślenia. Np. taki chlor jest silnie trujący był nawet stosowany w I wojnie światowej jako broń chemiczna a jest stosowany do uzdatniania wody do spożycia dla ludzi? A rapicid też jest stosowany do uzdatniania wody dla zwierząt. A np. Chloroamina toksyczny gaz tworzący się w reakcji amoniaku i podchlorynu sodu stosowany jest do odkażania wody pitnej i wszelakiego sprzętu przy powodzi i innych klęskach (amoniak sam to też straszna trucizna).I tak można przytoczyć wiele związków. Nie wszystko co w dużych stężeniach jest trucizną to w małych tez musi truć. Z ziół np. wrotycz , piołun w dużej dawce szkodzi w małej leczy. A i dzisiaj w TV mówili że pospolity paracetamol może zabić.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
zegaj, ale tu ścierają się ideologie a nie argumenty merytoryczne :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Po to Pan Bóg dał rozum człowiekowi żeby go używać. Też wyleczyłem 2 rodziny z grzybicy wapiennej rapicidem. Najpierw z jedną walczyłem dwa sezony tradycyjnymi metodami a gdy drugą też zaatakowała to zastosowałem ten straszny środek. Wybaczcie ale musiałem. Pomogło

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
zegaj pisze:
. Nie wszystko co w dużych stężeniach jest trucizną to w małych tez musi truć.

Definicja trucizny w.g. Paracelsusa to z grubsza biorąc: wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną - to dawka czyni skutek.
Podobno tlen w nadmiarze jest szkodliwy, woda itd. też

BoCiAnK,
pszczelarzę dla siebie i mojej rodziny a szczególnie dzieci więc miód który pozyskuję musi być zdrowy,mam kilka rodzin,które przezimowały są zdrowe,w mojej pasiece stawiam na jakość,zdrowie a nie na ilość,zadawalam się średnio 15 litrami miodu z rodziny bez odbierania z gniazda ze względu właśnie na stosowanie dopuszczonych środków leczniczych,aby zwiększyć ilość pozyskanego miodu wzbogacam bazę pożytkową,nie wywożę na rzepak.
ty jesteś pszczelarzem zawodowym ,który dużo wie o tym jak zarobić na hodowli pszczól ale metody tej działalności są nieetyczne ,gdyż sam przyznajesz się do stosowania chemii niedopuszczonej do stosowania .piszesz że jesteś fachowcem i znawcą z wieloletnim doświadczeniem,może to prawda ale w hodowli pszczół a nie chemii !
nie namawiaj i nie propaguj takich działań ,gdyż przynosi to szkodę wszystkim uczciwym pszczelarzom którzy sprzedają zdrowy miód a nie roztwór miodu z płynem do dezynfekcji.jak ktoś wcześniej napisał poinformuj swoich klientów o chemicznych dodatkach w twoim miodzie ,to będzie uczciwe i zobaczymy czy ludzie chętnie zakupią to coś.

Może niedługo środek o podobnym składzie do rapicidu będzie dostępny do zwalczania pewnych chorób u pszczół w Polsce. Coś dodane, coś ujęte i będzie git. Ten środek już jest na rynku i jest dopuszczony do stosowania w pasiece ale jeszcze nie dopuszczony w Polsce ale może już niebawem

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
DROBNY, mając trzy główne składniki to trudno ujmować i dodawać.
Nie bądź taki tajemniczy i napisz jaki to środek.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Wprowadzenie nowego środka do leczenia pszczół to duże koszty, a rynek ubogi i mały. To że lekarstwo stosowane do leczenia ludzi czy innych zwierząt jest dopuszczone do stosowania nie znaczy że jest legalne do leczenia pszczół - taki wierszyk powie każdy weterynarz , bo takie obowiązują go przepisy. Prywatnie ,szczególnie jak jest pszczelarzem , omija te reguły . Oczywiście OT do rapicydu bo to środek czystości. Wątpię aby pojawiły się nowe tanie środki lecznicze bo to jest biznes , a nie działalność dobroczynna . Państwo powinno aktywnie kreować tu politykę , również cenową. Refundacja tylko zepsuła, zamroziła rynek. Spycha to pszczelarzy do stosowania samoróbek - co może prowadzić do błędów za które w pierwszej kolejności płacą pszczoły. Kwasy to też nie jest lek dopuszczony do leczenia pszczół, więc "eko" nie są nic lepsi od "taktikowców" .

Awatar użytkownika

Panowie...wbijcie sobie w Google ..Rapicid .
Przeczytajcie dwa razy do czego używa się i w jakim stężeniu .
Do uzdatniania wody itp ....jeżeli dopuszczony do takich celów , to jakieś badania przeszedł... Nikt nie leje bez opamiętania...
I nie używa się tylko do ,, mycia gumiaków ,,
Ulega biodegradacji...

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
BoCiAnK pisze:
wtrepiak pisze:
pszczołom nie pomorze , ale co niektórym może pomóc...

Wiesiek
Im już nawet Święcona Woda nie pomoże Ani Kadzidło
Są Tacy co im majtki w kroku przeszkadzają z racji że sami nic nie umieją porady innych tylko potrafią negować gdyż na tyle ich tyko stać
są też tacy co stosują z bardzo dobrym skutkiem jak i Rapicid czy Virkon ,Taktick , Varidol Marwick i inne środki i boją się słowo napisać bo ich znawcy wszystkiego wyśmieją
Niestety do takich nie należę co mam napisać to napiszę .

No to napisz jeszcze na cudownym suskim produkcie że dajesz Rapicyd i inne badziewie.
I wytłumacz mi jak 5 letniemu dziecku dlaczego Sabard ciągle leczy i ciągle ma chore?

Ja nie neguję że można ale po co? Ty to zrobisz dobrze a inny struje ludzi albo mu znajdą duże ilości w miodzie i będzie smród.
Zobacz co się zrobiło z TT było 1:8 z olejem na wafle jest już 1:1 pisane bo Polbart stosuje w inny sposób ale co niektórzy nie łapią i dadzą 1:1 na wafle. Ogłoszenia i pytania są, szukają na wiosnę TT żeby poprawić i co będzie jak się przewinie u kogoś PLW po próbki??

W ramach sprzedaży bezpośredniej jest zarejestrowanych w Polsce podobno ponad 5500 podmiotów z tego prawie pięć tyś to pszczelarze.
Myślisz że ciężko będzie nałożyć obowiązek badań partii miodu w związku z niepokojącymi sygnałami o takim czy innym nielegalnym leczeniu?
I kto tym obowiązkiem zostanie uraczony - ano ci co są "legalni".
Ja się badań nie boję ale po co mi kolejny kłopot i wydatki.
I dla czego mam się godzić w milczeniu na to że Ty mienisz się doktorem pszczół bo "wiesz jak leczyć i wiesz co to zapobiegać" i wraz z Sabardem i zgrają rapicydowców pakujesz Nas na minę??

Przemek

Awatar użytkownika

Panowie wy mierzycie wszystkich jedną miarką , niech sobie i samym TT bez rozcięczania leczą.
Też używam, proporcję jaką podano chyba w 2010 r i to wystarcza , a nie 1x1.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
konecki pisze:
BoCiAnK,
pszczelarzę dla siebie i mojej rodziny a szczególnie dzieci więc miód który pozyskuję musi być zdrowy,mam kilka rodzin,które przezimowały są zdrowe,w mojej pasiece stawiam na jakość,zdrowie a nie na ilość,zadawalam się średnio 15 litrami miodu z rodziny bez odbierania z gniazda ze względu właśnie na stosowanie dopuszczonych środków leczniczych,aby zwiększyć ilość pozyskanego miodu wzbogacam bazę pożytkową,nie wywożę na rzepak.
ty jesteś pszczelarzem zawodowym ,który dużo wie o tym jak zarobić na hodowli pszczól ale metody tej działalności są nieetyczne ,gdyż sam przyznajesz się do stosowania chemii niedopuszczonej do stosowania .piszesz że jesteś fachowcem i znawcą z wieloletnim doświadczeniem,może to prawda ale w hodowli pszczół a nie chemii !
nie namawiaj i nie propaguj takich działań ,gdyż przynosi to szkodę wszystkim uczciwym pszczelarzom którzy sprzedają zdrowy miód a nie roztwór miodu z płynem do dezynfekcji.jak ktoś wcześniej napisał poinformuj swoich klientów o chemicznych dodatkach w twoim miodzie ,to będzie uczciwe i zobaczymy czy ludzie chętnie zakupią to coś.

Tylko że rapicid jak już ktoś zastosuje to w okresie kiedy jeszcze jest daleko do miodobrania a my wszyscy,po opryskach chemicznych rzepaków, pól, sadów.To że nie wywozisz pszczół na rzepak nie znaczy że Twoje pszczoły nie znają jakiegoś opryskanego kwiecia. Ciekaw jestem jak byśmy zbadali swój miód na obecność chemii w miodzie to gdzie by jej było więcej w naszym czy u tych co stosują rapicid.
O uczciwości pszczelarzy handlujących miodem możesz moim zdaniem mówić jak próbki każdego pszczelarza będą badane na m.in. liczbę diastazową miodu a nie jak próbuje ratować pojedyncze rodziny od zagłady.
Nie czytałem na forum żeby ktoś po zastosowaniu rapicidu wirował miód raczej piszą że rodzinki się wzmocniły.

konecki,
Długo nad tym co napisałeś myślałeś :wink:
Nie jestem zawodowcem jestem amatorem z ciut większa pasieką jak przeciętny Kowalski
i coś Ci na koniec powiem
mam co roku badany miód na wszelakiego typu pozostałości i o dziw nic nie ma .
wiec ucz się takiego pszczelarstwa abyś pozyskał większe ilości miodu bez zbytecznych dodatków bo narazie umiesz pisać ale totalne bzdury i zdobył to co ja już zdobyłem w jakości moich produktów
GÓRAL pisze:
No to napisz jeszcze na cudownym suskim produkcie że dajesz Rapicyd i inne badziewie.

Następny pisarz :haha:
poczytaj trochę o leczeniu pszczół nawet Sabarta rapicidem czy Alfa5 a nie mądruj Czytanie nie boli a dowiesz się wiele ciekawostek

GÓRAL pisze:
pisane bo Polbart stosuje w inny sposób ale co niektórzy nie łapią i dadzą 1:1 na wafle.

Pan Polbart tylko sobie zaszkodzi tymi swoimi wpisami ,ale już nie mi to oceniać. Chciałam tylko tyle napisać ,żeby później nie szukać pszczół w trawie po poddaniu co tydzień moczonych kilku wafli 1:1 .

BoCiAnK pisze:
poczytaj trochę o leczeniu pszczół nawet Sabarta rapicidem czy Alfa5 a nie mądruj Czytanie nie boli a dowiesz się wiele ciekawostek

Dla mnie pozostaje ciekawostką w jakim celu leczysz skoro masz takie zaebiste, zdrowe pszczoły?
Poza tym czytałem wiele wypocin i oglądałem te jego filmy i powiem szczerze "nie ze mną te numery Bruner"
Historia poznała już wielu takich pseudo naukowców.
Osobiście uważam że pan Roman B. robi dla pszczelarstwa b złą robotę...
Przemek

GÓRAL pisze:
I dla czego mam się godzić w milczeniu na to że Ty mienisz się doktorem pszczół bo "wiesz jak leczyć i wiesz co to zapobiegać" i wraz z Sabardem i zgrają rapicydowców pakujesz Nas na minę??

A co mnie to obchodzi ze inni nie umieją leczyć czy zapobiegać choroba
Takiś mądry a nie potrafisz ???? i nie tylko Ty
Gdybyś czytał ze zrozumienie nie miał byś problemu ... tak samo wszyscy Ci co twierdzą że są jakiekolwiek pozostałości Śmiem Twierdzić że nawet co poniektórzy nie wiedzą jak co i kiedy stosować już nie wpomne po co się coś robi danusia.s,
Nie Bój Żaby wie co pisze :)
tylko ze nie są to wafelki :wink:

GÓRAL pisze:
Dla mnie pozostaje ciekawostką w jakim celu leczysz skoro masz takie zaebiste, zdrowe pszczoły?

Wiesz czemu są zajebiste :wink: zapobieganie Góral nie leczenie :wink:
Ja nie mam czasu na leczenie ..
A zapobiega sie przed sezonem ot teraz i po złożeniu gniazd na zimę Paniał
A Sabart powinien dostać NOBLA za bezinteresowność w dziedzinie Pszczelarstwa :pl:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
BoCiAnK pisze:
A Sabart powinien dostać NOBLA za bezinteresowność w dziedzinie Pszczelarstwa :pl:

... i w hodowli świń , bo jak mówił od tego zaczynał , a sukcesy zastosowania rapicydu w ich hodowli wdrożył do pszczół . Tak sam mówi w swoim filmie. Faktycznie Gigant.

BoCiAnK pisze:
A co mnie to obchodzi ze inni nie umieją leczyć czy zapobiegać choroba
Takiś mądry a nie potrafisz ???? i nie tylko Ty
Gdybyś czytał ze zrozumienie nie miał byś problemu ... tak samo wszyscy Ci co twierdzą że są jakiekolwiek pozostałości Śmiem Twierdzić że nawet co poniektórzy nie wiedzą jak co i kiedy stosować już nie wpomne po co się coś robi danusia.s,

Ja nie mam problemu, pszczoły mam zdrowe w paranoję nie wpadam i w lekomanię też...
Problem to będziemy mieli jak się ta puszka Pandory otworzy...
I skończy się sranie po krzakach i zabawa w doktorka na przygłupich filmikach i snucie podejrzanych teorii.
Popolujemy wtedy na czarownice i zobaczymy kto miał racje a kto nie.
Pewne sygnały już są.
Dobrze że Pan przynajmniej rozumie wszystkie problemy i jak widzę ma je w paluszku wszystkie to możemy spać spokojnie bo ratunek znajdziemy na Podksiężu.
U mnie w temacie tyle.

Pozdrawiam
Przemek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]