FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 19:09 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 31 stycznia 2015, 22:14 - sob 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Co innego 100kg z ula, a co innego średnia z pasieki. Do tego info ile uli wliczanych do średniej , ile rodzin wyszło z zimy, ile zrobiono odkładów itp. I odrobinę zwykłej rzetelności , bo od dwóch nadstawek WLK do 100 kg z ula to daleka droga jeszcze, a szczęśliwych zbiegów okoliczności też cała kupa, że o pogodzie i pożytkach nie wspomnę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 13:43 - ndz 

Rejestracja: 25 września 2012, 16:47 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
kudlaty pisze:
ale się podniecacie przecież widać jak byk że zapomnial o przecinku i wyszło co wyszło,
PasiekaCordovan pisze:
Sam swój 1,30 h gruntu muszę czymś obsiać

PasiekaCordovan pisze:
(bo ziemię swoją też mam, dokładnie 11,3 h na dziś dzień)

Pewnie że nie ma się czym podniecać,ale jak koledze Pasieka Cordovan ręka przy pisaniu się trzęsie, to cała brać pszczelarska spieszy mu na pomoc aby na właściwe miejsce przecinek postawił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 14:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 14:53 - wt
Posty: 261
Lokalizacja: mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
jędruś pisze:
jak koledze Pasieka Cordovan ręka przy pisaniu się trzęsie

Przepraszam ze zapytam czy Pasieka Cordovan to ten sam forumowicz który kiedyś występował pod nickiem Cordovan czy to przypadkowa zbieżność?

_________________
Pasieka Marco-Wa
https://www.facebook.com/kolopszczelarzy/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 14:58 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8749
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jędruś, jeśli ktoś chce się kogos czepiać to zawsze znajdzie się ku temu powód, wielu z nas często pisze skrutami myślowymi i wychodzi co wychodzi w zależnosci od interpretacji czytającego, Przemka nie bronie niech robi co chce jest dorosły, porównanie postów z róznego czasu nic nie da, równie dobrze możesz szukać moich postów jak pisałem że mam 8 uli w innym miejscu 17 a po roku wiosną 30 a po kilku miesiącach 60
tak samo jest z ziemią możesz kupić sprzedać czy dostać spadek po cioci z ameryki
musiałbym mieć coś z głową aby pisać bzdury w internecie które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością aby sie podniecać ze jestem w czymś lepszy od kogoś (oczywiscie wirtualnie )
dlatego nie rozumiem takiego podejscia

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 15:41 - ndz 

Rejestracja: 25 września 2012, 16:47 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Masz rację/Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2015, 03:13 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
adamjaku pisze:
Co roku moje pszczółki miały dosyć jedzenia w ulach, szczerze powiedziawszy, zazwyczaj były przekarmione. Na początku rodzinki dostawały niemal 20kg, później 15.. w tym roku średnio 10/12kg. Zmniejszyłem ilość czytając forum i dostosowując coraz dokładniej siłę rodziny do ilości ramek w ulu.

Po jesiennych łączeniach rodzin pozostało mi wiele plastrów z pokarmem. Co roku wstawiałem takie obok gniazda i pszczoły pobierały. Teraz też tak miałem zrobić. Po rozmowie z Przemkiem zastanawiam się nad zasadnością takiego postępowania. Według niego powinienem odwirować te ramki, wymieszać z cukrem pudrem i pyłkiem/pierzgą i podać w formie ciasta.

Co lepsze (szczególnie że rami również pełne pierzgi)??

I kolejne przemyślenie. Czy podawać takie ramki do uli? Skoro pochodzę głównie od rodzin wymęczone przez warozę (nierzadko pszczoły bezskrzydłe pojawiały się w takich rodzinach) Czy to aby bezpieczne?

Czekam na Wasze przemyślenia.


Ciasto podajemy do uli dla ratowania pszczół z głodu.
Ogrzane ramki z pokarmem również można wstawić bez względu na temperaturę otoczenia.
Czym niższa, tym bardziej ostrożnie postępujemy.

Wiosna to już czas lotnych dni. - Syrop.

Pozdrawiam,
polbart

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2015, 22:54 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jeśli ktoś ma buckfasty to nie ma sensu latać i pobudzać pszczół, same odpowiednio szybko powinny się rozwinąć, w końcu między innymi są selekcjonowane na dynamikę rozwoju. A jeśli ktoś ma inne pszczoły to może próbować i gonić z ciastem, efekty oczywiście są, ale tylko wtedy jeśli poddajemy nie tylko węglowodany ale też białko w postaci pyłku. W innym wypadku nie ma co pchać ciasta do uli, chyba że jest głód.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2015, 00:03 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Pomada cukiernicza nie służy do karmienia pszczół. To produkt zawierający syrop skrobiowy i dlatego będzie twardniał. To podstawowa i zasadnicza różnica.

Tylko Fondant Diamant i Apifonda sa dedykowane jako pasze dla pszczół.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2015, 02:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Kultywuję tradycję ciasta składającego się z: miodu, (zmielonej) pierzgi i cukru pudru. 1-2 balaski (zawinięte w bandażu) nad kłębem między ramki. Na razie za wcześnie prorokować kiedy. Pracochłonne ciut ( na 14 pni da się wytrzymać:). Co do wydajności, hm... ja 30-35 kg z ula rocznie ostatnio uważam za sukces, ale coś mi się wydaje, że albo nie jestem optymistą albo nie zostanę rekordzistą:) Trudno
Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lutego 2015, 22:12 - pt 

Rejestracja: 25 listopada 2009, 13:18 - śr
Posty: 56
Lokalizacja: Internet
Witam,

oczywiśćie wierzby są bardzo dobre ponieważ dostarczają pszczołą mase pyłku i na pewno pobudzają przez to do rozwoju, ale niestety nie każdy ma dużo wierzb w okolicy, jasne sadzimy i poprawiamy pożytki ale na to wszystko trzeba czasu, z tego względu mam zamiar w tym sezonie zastosować ciasto pyłkowe i tu moje pytanie: czy zamiast miodu można użyć syropu? czy każdy cukier puder jest bezpieczny? może ktoś ma coś sprawdzonego i mógłby polecić?

z góry dziękuje za odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 12:41 - sob 

Rejestracja: 01 listopada 2011, 21:30 - wt
Posty: 315
Lokalizacja: podkarpackie
Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
kobayszi pisze:
PasiekaCordovan pisze:
kobayszi, z akacji tyle nie ma ale były lata że sporo ponad 100 kg z ula można odebrać tyle że nie wszystkim się to mieści w głowie jakim sposobem.


Kolega jeszcze 2 sezony temu miał ule wz. Czy kładł wtedy w tych ulach ciasto na ramki czy bez pobudzania tyle nosiły? :wink:
Pozdrawiam


Podbijam

_________________
kobayashi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 12:44 - sob 
kobayszi z uli wz ba nawet wp bo takie też miałem w zeszłym sezonie jeszcze tyle nie byłem w stanie miodu pozyskać, inna ramka, inna gospodarka, brak możliwości pozyskania miodów odmianowych a co do ciasta owszem dostawały.


Na górę
  
 
Post: 07 lutego 2015, 14:27 - sob 

Rejestracja: 01 listopada 2011, 21:30 - wt
Posty: 315
Lokalizacja: podkarpackie
Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
Moim skromnym zdaniem niektórzy koledzy jak ładują tyle ile piszą np. cukru na zimę później jeszcze dokładają ciasta i mają bardzo wczesne pożytki wierzbowe to fałszują miód tak myśle z 7kg wiosennego.. ale to tylko moje zdanie, oparte na moich obserwacjach w moim terenie, być może u Was jest inaczej.
Pozdrawiam

_________________
kobayashi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 16:53 - sob 
kobayszi, zastanowiłeś się co piszesz? ciasta pszczoły w plastry nie przeniosą by wymieszać z nakropem poza tym w okresie kwitnienia wierzby nie widzę potrzeby dawania ciasta, poszytych zapasów jeśli są nadmiarowe z gniazda również w nadstawkę nie wyniosą, wierzba jak kwitnie i nektaruje to w gnieździe pozostaje z reguły żelazny zapas jakiego tym bardziej pszczoły w nadstawkę nie wyniosą, często bywa mniej niż powinno być i nekatr z wierzby doniosą do gniazda wiosną jeśli im brakuje zapasów a nadmiar złożą w nadstawce.


Na górę
  
 
Post: 07 lutego 2015, 20:25 - sob 

Rejestracja: 04 marca 2014, 10:57 - wt
Posty: 196
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: Mińsk Mazowiecki
PasiekaCordovan pisze:
kobayszi z uli wz ba nawet wp bo takie też miałem w zeszłym sezonie jeszcze tyle nie byłem w stanie miodu pozyskać, inna ramka, inna gospodarka, brak możliwości pozyskania miodów odmianowych a co do ciasta owszem dostawały.
kobayszi z uli wz ba nawet wp bo takie też miałem w zeszłym sezonie jeszcze tyle nie byłem w stanie miodu pozyskać, inna ramka, inna gospodarka, brak możliwości pozyskania miodów odmianowych a co do ciasta owszem dostawały.


hmm nie wiedziałem, że to ule noszą miód :shock: :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 20:50 - sob 
zbych pisze:
hmm nie wiedziałem, że to ule noszą miód
Tego nie napisałem. Ramki jakie w nich miałem nie pozwalały na odebranie każdego miodu odmianowego, poza tym konstrukcja nie pozwalała na zwiększenie ilości ramek. Na nic dopracowana gospodarka i dlatego przeszedłem na wlkp.


Na górę
  
 
Post: 07 lutego 2015, 20:54 - sob 

Rejestracja: 04 marca 2014, 10:57 - wt
Posty: 196
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: Mińsk Mazowiecki
PasiekaCordovan pisze:
z uli wz ba nawet wp bo takie też miałem w zeszłym sezonie jeszcze tyle nie byłem w stanie miodu pozyskać

ok - po prostu źle zrozumiałem ten tekst


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 22:08 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
PasiekaCordovan pisze:
kobayszi, zastanowiłeś się co piszesz? ciasta pszczoły w plastry nie przeniosą by wymieszać z nakropem poza tym w okresie kwitnienia wierzby nie widzę potrzeby dawania ciasta, poszytych zapasów jeśli są nadmiarowe z gniazda również w nadstawkę nie wyniosą, wierzba jak kwitnie i nektaruje to w gnieździe pozostaje z reguły żelazny zapas jakiego tym bardziej pszczoły w nadstawkę nie wyniosą, często bywa mniej niż powinno być i nekatr z wierzby doniosą do gniazda wiosną jeśli im brakuje zapasów a nadmiar złożą w nadstawce.

a ja się dalej w takim układzie muszę zastanawiać czemu w moich ulikach weselnych znika ciasto które dostają przy utworzeniu a pojawiają się zapasy w komórkach, nadmienię ze uliki stoją w dośc ubogim terenie, o nie przenoszeniu zasklepionych zapasów nie będę się wypowiadał, było już tyle razy na forum ze szkoda języka pruć, z resztą każdy u siebie może zobaczyć w pasiece.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lutego 2015, 23:14 - sob 
Pawełek. pisze:
a ja się dalej w takim układzie muszę zastanawiać czemu w moich ulikach weselnych znika ciasto które dostają przy utworzeniu a pojawiają się zapasy w komórkach
Myśl może wydumasz bo z pewnością nie uwadniają go i nie przenoszą w plastry.


Na górę
  
 
Post: 08 lutego 2015, 12:13 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Pawełek. pisze:
a ja się dalej w takim układzie muszę zastanawiać czemu w moich ulikach weselnych znika ciasto które dostają przy utworzeniu a pojawiają się zapasy w komórkach
Przemek Ci odpowie że nasiedlony ulik to nie rodzina, i nie jest on stabilny więc nie możemy tego brać pod uwagę :wink: Choć ja też dalej pozostaje przy swoim... ciasto poddane do ulika jest przenoszone w komórki i nie ulega to wątpliwości... biorę poprawkę na to że nie jest to pokarm zgromadzony przez pszczoły w wolu w macierzaku i potem złożony w nasiedlonym uliku do komórek....

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 14:48 - pn 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
PasiekaCordovan pisze:
Pawełek. pisze:
a ja się dalej w takim układzie muszę zastanawiać czemu w moich ulikach weselnych znika ciasto które dostają przy utworzeniu a pojawiają się zapasy w komórkach
Myśl może wydumasz bo z pewnością nie uwadniają go i nie przenoszą w plastry.


Teorie, teorie, teorie.....

A praktyka swoje.
Można ciasto dać na całą zimę i pszczoły go zloża w komórki i zasklepią w formie płynnej oczywiście.
A tu pierwszy z brzegu praktyk pisze o tym:
viewtopic.php?f=52&t=2366&p=31777&hilit=karmienie+ciastem+na+zim%C4%99#p31777

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 15:48 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
PasiekaCordovan pisze:
Myśl może wydumasz bo z pewnością nie uwadniają go i nie przenoszą w plastry.

To by znaczyło że karmiąc cukrem w postaci kryształu jak to jest czasem przez pszczelarzy praktykowane np . w Czechach, pszczoły przez okrągłą zimę będą go pobierały z podkarmiaczki tylko na potrzeby bieżące,
a tak nie jest nie dość że wszystkie stałe pokarmy wymagają od pszczół wzmożonego wysiłku aby go przerobić bo wymagają nawodnienia to jeszcze w czasie wczesnej wiosny podczas nie lotnych dni spożywane przez pszczoły przepełniają jelita nie wspominając o podawaniu ciasta w styczniu jak to co niektórym pszczelarzom się zdarza . Moim zdaniem każdy pokarm który jest podany w ilości większej niż pszczoły mogą zjeść jednorazowo zostanie przeniesiony nie koniecznie zasklepiony to czy zasklepią będzie zależało od dopływu świeżego pokarmu oraz od stopnia wypełnienia komórki.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 16:57 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
wiesiek33 pisze:
Moim zdaniem każdy pokarm który jest podany w ilości większej niż pszczoły mogą zjeść jednorazowo zostanie przeniesiony nie koniecznie zasklepiony to czy zasklepią będzie zależało od dopływu świeżego pokarmu oraz od stopnia wypełnienia komórki.

Podpisuje się dwoma rękami pod tą wypowiedzią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 19:19 - pn 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
krzys pisze:
wiesiek33 pisze:
Moim zdaniem każdy pokarm który jest podany w ilości większej niż pszczoły mogą zjeść jednorazowo zostanie przeniesiony nie koniecznie zasklepiony to czy zasklepią będzie zależało od dopływu świeżego pokarmu oraz od stopnia wypełnienia komórki.

Podpisuje się dwoma rękami pod tą wypowiedzią.

I ja też jestem tego samego zdania i pewny.

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 20:59 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Pszczoły przerabiające pokarm stały potrzebują wody i jest to bardzo niekorzystne dla pszczół . W latach 50-tych ubiegłego wieku takie badania prowadzono w NRD i byłej Czechosłowacji, badania te wykazały że jest to szkodliwe dla pszczół i pszczoły bardzo szybko ginęły wyczerpane taką pracą a więc też szybko wycofano się z tych badań

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2015, 21:04 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
zbych pisze:
hmm nie wiedziałem, że to ule noszą miód


A teraz się dowiedziałeś, że ul nosi miód . Co prawda nie bezpośrednio ale pośrednio ma wpływ na ilość miodu pozyskanego w sezonie

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2015, 11:14 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
PasiekaCordovan pisze:
kobayszi z uli wz ba nawet wp bo takie też miałem w zeszłym sezonie jeszcze tyle nie byłem w stanie miodu pozyskać, inna ramka, inna gospodarka, brak możliwości pozyskania miodów odmianowych a co do ciasta owszem dostawały.

nie masz pracowni, nie masz sprzedaży bezpośredniej więc zamilcz!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 10:57 - pt 

Rejestracja: 21 kwietnia 2013, 19:41 - ndz
Posty: 38
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Czy mozna podac teraz ciasto z tymolem w celu pobudzenia rodzin na wiosne. Czy tymol nie przychamuje czerwienia matek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 11:09 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wojtas, z tymolem ?
Zeby to ciasto wyniosły jak najszybciej z ula ?
Cóz to za receptura i przez kogo "opracowana " pytam z ciekawosci ,ile tego tymolu .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 12:02 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
Zdzisław. pisze:
Zeby to ciasto wyniosły jak najszybciej z ula ?

Bee Fonda z Tymolem 1 kg

Stymulacja rozwoju i wzmocnienie odporności rodzin pszczelich.
skład: Fruktoza 40%, Dextroza 54%, Maltoza 2%, Trioza 3%, Tymol
za 4,99 zł - do kupienia .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 12:37 - pt 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
Ile tego Tymolu na 1kg?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 13:56 - pt 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
Było ciasto z Rapicydem, teraz z tymolem....
Chyba zagniotę ciasto z Taktikiem.
:mrgreen:
Ciekawe czy będę pierwszy?
:haha:

Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 14:09 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Tymol ..to nie ciężka chemia.... :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 14:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
GÓRAL pisze:
Chyba zagniotę ciasto z Taktikiem.

Nie wiem czy ktoś takie ciasto z taktikiem stosuje,ale ja od zeszłego roku do ciasta dodaję ok.2% zmielonej kory wierzby koszykowej(wikliny),zauważyłem subiektywnie,że pszczoły które pobierają to ciasto mają mocniejsze koszyczki na pyłek i więcej pyłku do ula znoszą.
Zauważyłem ,że to dotyczy tylko tych co pobierały ,bo nawet w obrębie jednej rodziny nie wszystkie pszczoły noszą pyłek-te chyba nie jadły tego ciasta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 14:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
GÓRAL pisze:
Chyba zagniotę ciasto z Taktikiem.

Nie wiem czy ktoś takie ciasto z taktikiem stosuje,ale ja od zeszłego roku do ciasta dodaję ok.2% zmielonej kory wierzby koszykowej(wikliny),zauważyłem subiektywnie,że pszczoły które pobierają to ciasto mają mocniejsze koszyczki na pyłek i więcej pyłku do ula znoszą.
Zauważyłem ,że to dotyczy tylko tych co pobierały ,bo nawet w obrębie jednej rodziny nie wszystkie pszczoły noszą pyłek-te chyba nie jadły tego ciasta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 15:52 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tymol ma właściwosci bakteriobójcze to fakt , ale ten zapach ,którego pszczoły nie talerują i czy jest sens zabijac flore koegzystującą ze zdrową rodziną pszczelą ?

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 16:05 - pt 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
I czy ten zapach nie będzie powodem powstania nowych miodów odmianowych: mniszkowo - tymolowy, rzepakowo- tymolowy i oczywiście z królowej pożytków, wierzbowo- tymolowy.
:D

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 17:40 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
GÓRAL pisze:
I czy ten zapach nie będzie powodem powstania nowych miodów odmianowych: mniszkowo - tymolowy, rzepakowo- tymolowy i oczywiście z królowej pożytków, wierzbowo- tymolowy.
:D

Na pewno tak by się stało , gdybyś tymol stosował w niewłaściwym czasie i w niewłaściwych dawkach . Choć miód z tymianku jest niepowtarzalny i bardzo smaczny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 20:37 - pt 

Rejestracja: 21 kwietnia 2013, 19:41 - ndz
Posty: 38
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zdzisław. pisze:
wojtas, z tymolem ?
Zeby to ciasto wyniosły jak najszybciej z ula ?
Cóz to za receptura i przez kogo "opracowana " pytam z ciekawosci ,ile tego tymolu .


Szczerze to nie pomyslalem o tym ze moga go wyniesc z ula. Mimo wszystko jedna rodzina dostanie na probe kilogram.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 22:19 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wojtas, spokojnie jak to jest ciasto "fabryczne " to tego tymolu nie ma na tyle żeby pszczoły wynosiły ,pewnie tylko lakko czuć zresztą co innego tymol w kryształkach [czysty] co innego w proszku [z dodatkami] a co innego w cieście czy żelu [substancji wiażacej ].

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 22:30 - pt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
GÓRAL, nie badz z dziwiony u łysonia w zeszlym roku bylo w sklepie



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2015, 22:32 - pt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
wojtas, dawalem w zeszlym roku byl w sklepie u łysonia wiec sprubowałem i bylo spoko


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji