FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 17:01 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 marca 2015, 23:20 - ndz 

Rejestracja: 30 czerwca 2013, 19:08 - ndz
Posty: 17
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zwykły
Witam.Koledzy mam pytanie jak poddawać ciasto w inny sposób niż na górę ramek pomiędzy uliczkami.Pytam ponieważ gospodaruję na ul.warszawskich i pomiędzy ramkami mam beleczki a nad nimi dykte ocieplenie i daszek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2015, 23:33 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2012, 17:05 - śr
Posty: 192
Lokalizacja: pomorskie Miastko
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ja bym na Twiom miejscu podawałbym jednak ciasto od góry np. w ten sposób, że usunąłbym beleczki, położył na ramkach ciasto zawininięte w naciętą od dołu folię (np woreczek strunowy) Potem od góry okrył całość płótnem lub folią, następnie na wierzch położyłbym ocieplenie, ale nie dyktę tylko jakąś miękką poduszkę lub inną izolację, która nie powodowałaby gniecenia pszczół. Na to wszystko daszek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 marca 2015, 00:20 - pn 
Witam,

Ja bym też radził ci zrobić jak pisze wyżej kolega z tym że wyjąć z 2-3 beleczki i położyć ciasto.Tak byłoby najlepiej gdyż ciasto byłoby ogrzewane ciepłem rodziny która mogłaby je bez problemu pobierać i nie stwardniałoby.Ale zrobisz jak uważasz.W ten sposób pobierały by je sobie kiedy by chciały i tak byłoby najszybciej.

Pozdrawiam


Na górę
  
 
Post: 09 marca 2015, 02:31 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Temat nie do zajechania.
Po co to ciasto poddawać?

Pozdrawiam,
polbart

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 marca 2015, 07:45 - pn 
Widocznie ma taką potrzebę. :pl:


Na górę
  
 
Post: 09 marca 2015, 19:01 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Ano po to aby ciastem miodowo cukrowym, podwyższyc temperaturę w rodzinie pszczelej z 22 do 32 stopni.

Pozdrawiam,
polbart

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 marca 2015, 20:33 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2012, 17:05 - śr
Posty: 192
Lokalizacja: pomorskie Miastko
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ktoś zapyta jak ciasto podwyższa temperaturę? Odpowiedż mozna było usłyszeć np. w czasie szkoleń, które prowadził dla pszczalarzy w woj zachodniopomorskim pan dr inż. Jerzy Samborski z Uniwersytetu w Szczecinie.
Po krótce można powiedzieć, że pszczoły pobierając sacharozę z ciasta miodowo-cukrowego dodają do niego enzymów aby uruchomić jej rozkład na cukry proste. Enzymy te działają w wyższej temperaturze zatem pszczoły instynktownie podwyższają temperaturę w gnieździe. Wyższa temperatura powoduje, że matki chętniej i więcej czerwią. Ot i wszystko na ten temat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 marca 2015, 20:43 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
Rummel pisze:
Ktoś zapyta jak ciasto podwyższa temperaturę? Odpowiedż mozna było usłyszeć np. w czasie szkoleń, które prowadził dla pszczalarzy w woj zachodniopomorskim pan dr inż. Jerzy Samborski z Uniwersytetu w Szczecinie.
Po krótce można powiedzieć, że pszczoły pobierając sacharozę z ciasta miodowo-cukrowego dodają do niego enzymów aby uruchomić jej rozkład na cukry proste. Enzymy te działają w wyższej temperaturze zatem pszczoły instynktownie podwyższają temperaturę w gnieździe. Wyższa temperatura powoduje, że matki chętniej i więcej czerwią. Ot i wszystko na ten temat.

To tak jak u ludzi... wystarczy kobiecie podać odpowiednie "ciasto" i od razu wzrasta temperatura w gnieździe... tylko nie zawsze czerwienie jest nam na rękę ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2015, 12:28 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
turzańskapasieka pisze:
Witam.Koledzy mam pytanie jak poddawać ciasto w inny sposób niż na górę ramek pomiędzy uliczkami

https://www.youtube.com/watch?v=MTWENenF9eY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2015, 00:39 - czw 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Chętnych zapraszam do zakupów ciasta pszczelego Diamant. Ceny producenta
T: 61 846 35 12


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji