FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 18:07 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
Witam
Zaglądałem do Uli i każdym praktycznie odsklepione ramki z wyciekającym bardziej lub mniej pokarmem. Trochę grudek skrystalizowanego cukru, ale największy problem to to że na dnie ula tworzy się maź z tego pokarmu. Nie rozbierałem całkowicie gniazd, tylko 2-3 skrajne ramki. Czy powinienem im to zostawić i same sobie posprzątają, czy rozebrać gniazda i np. zabrać po jednej ramce bo pokarmu jest za dużo czy zużyją to teraz na przedwiośniu i same o sprawę zadbają?
Przepraszam jeśli temat banalny ale początkujący tak mają:) a nie chce przez jakieś zaniedbanie przyczynić się do jakiejś tragedii.
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Nadmiar ramek z pokarmem powinieneś usunąć i dennicę wyczyścić gniazda ocieplić a ramki do magazynku podasz jak stwierdzisz że zużyły dużo pokarmu na wychów czerwiu albo będziesz miał do odkładów

Uciekaj z tym nadmiarem. Nie zasklepiony jeżeli jeszcze nie sfermentował to zrobi to niebawem (w magazynie też) i potrują Ci się pszczoły.

czyli co zrobic dokladnie? rozebrac cale gniazda, wyczyscic ul i dac im ciasta czy zostawic po prostu z 1-2 ramki tego pokarmu? ramki odwirowac i osuszyc?

czy powiniennem im dolozyc jakis susz czy tylko pokarmu?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Na razie nic nie dokładaj i gniazda nie rozbieraj możesz zrobić tylko mały wgląd czy jest czerw usuń tylko ostatnie ramki które nie są obsiadane przez pszczoły lub słabo obsiadane resztę zostaw możesz podać na ramki ciasto na pobudzenie matek do czerwienia i dobrze ocieplić i czekać na ładną pogodę musi być kilka dni z rzędu po 15 stopni i zrobisz wtedy prawdziwy wiosenny przegląd

Boczniak pisze:
Uciekaj z tym nadmiarem.

Pisząc to myślałem że to oczywiste że tylko nieobsiadane. Tak odwirować jeśli warto, po zagotowaniu można podać np. odkładom.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Popatrz czy nie jest jak u mnie, dziura w środku albo od wylotka na 5-6 ramek. Jeśli tak należy dać dwie ramki z pokarmem od przodu ramki z czerwiem, jeśli jest, lub 1-2 na czerw wyjedzone ładne( zależy od siły), i znowu pokarm. Może być tak, że po zabraniu pustych, zapasy mogą zostać, jeśli nie sfermentowało.(Nauczka za późno było karmione i nie zdążyły odparować i zasklepić lub za słabe zimowane rodziny.) Na taki przegląd musi być 15*C.

Jeśli jestes z Dolnego Śląska to jutro i we wtorek spokojnie możesz zrobić przegląd i wyregulować co trzeba. Temperatura powietrza ma wynosić 17 stopni a gruntu ponad 20. To zupełnie wystarczy by bezpiecznie przejrzeć rodziny i zrobić co Ciidzia12, radzi bo radzi dobrze.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Usuń większość ramek z niewielką ilością lub bez pokarmu.
Bacz aby nie usuwać ramek z jajami i z pierzgą.
Zostaw królowej co najmniej jedną ramką do czerwienia przy czerwiu.
Upchnij pszczoły kolanem i ocieplij.
Gdybys to zrobił w zeszłym roku nie było by Twojego pytania 8)

Pozdrawiam,
polbart

Kosa pisze:
czy powiniennem im dolozyc jakis susz czy tylko pokarmu?

Jeżeli mówisz że pokarm wycieka to zapewne te ramki sa nie obsiadane przez pszczoły czyli za duże gniazda
polbart pisze:
Zostaw królowej co najmniej jedną ramką do czerwienia przy czerwiu.
Upchnij pszczoły kolanem i ocieplij.

:haha: z tym Upchaniem :haha:
Zrób Tak koniecznie uczciwy przegląd
Jeżeli jest czerw to dostaw i po bokach pozostaw tyle ramek z pokarmem ile obsiadają pszczoły ... :wink: dobrze ocieplić i może z nich co będzie chociaż matka zapasowa :wink:

Bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi:) akurat było 15 stopni także wczoraj udało się opanować sytuację. w 2 ulach faktycznie zaczęła się fermentacja, od razu było widać że mieszkańcy ula nieźle wk.... :evil: sytuacja opanowana poprzez wyjęcie wszystkich ramek niezasklepionych z fermentującym pokarmem. umyłem im dennicę, wytarłem na sucho, dostały ciasto. zatwór został postawiony na beleczkach tak by była dodatkowa wentylacja dołem. Na gnieździe mata ocieplająca własnej konstrukcji (ramka obita płótnem z sieczką w środku), za zatworem jeszcze mata słomiana. Zebrane ramki odwirowałem i zostawiłem jakieś 100 metrów od pasieki do oczyszczenia. Wygląda na to że będę je musiał przetopić bo skrystalizowany cukier zalega w części ramek. Najprzyjemniejszą rzeczą jaka na mnie czekała dosłownie 15 minut po zakończonych pracach była obserwacja oblotu :mrgreen: pierwszego na nowym miejscu odkąd posiadam ule.

Pytanie pomocnicze w jakim czasie skonsumują ciasto i czy się im dokłada aż do pierwszych poważnych pożytków?

Po oczyszczeniu ramek przez pszczoły, zostały mi ramki pół na pół ze skrystalizowanym cukrem i pierzgą, czy wstawić je teraz do ula czy jak już będą cieplejsze miesiące? Jeśli wstawiać to do silniejszych czy słabszych rodzin? dziękuje za informacje

oczywiście ze w póżniejszym terminie ,a na drugie pytanie to sam sobie odpowiedz gdzie bedzie lepiej je dołożyć mocniejszych -słabszych

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]