FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 13:10 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkoposkie
Miejscowość z jakiej piszesz: Łapy
Głośny był ostatnio temat ręcznego zapylania drzew owocowych w Chinach. Nie wiem czy to jakiś mit czy takie zapylanie jest bardziej efektywne czy jeszcze coś innego bo właściwie jakim problemem jest w sadzie postawić kilka uli. Może odpowiedź jest banalna ale będę za nią wdzięczny :D

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Problem jest to ze niema w niekturych prowincjach rodzin pszczelich i trzeba zapylac sady rencznie. Pszczoły nie zastopji człowiek ona to zrobi lepiej ale jak ich wytruła chemjia to musza sami zapylac sady. W chynach jest tyle chemji ze sprowadzone zabawki dla dzieci były tokstyczne i zabronione przez polaków i wycofane. Pozdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Uzupełniając, na świecie pojawiają się tereny, które wynikiem działań człowieka zmieniają nasze otoczenie tak ,że pszczoły żyć nie potrafią. Jest to problem występujący nie tylko w Chinach, rozlewa się po świecie jak zaraza niosąc zagrożenie wszystkim żyjącym istotą w tym człowieka . Pozdrawiam :pl:

michal8579 pisze:
Głośny był ostatnio temat ręcznego zapylania drzew owocowych w Chinach. Nie wiem czy to jakiś mit czy takie zapylanie jest bardziej efektywne czy jeszcze coś innego bo właściwie jakim problemem jest w sadzie postawić kilka uli. Może odpowiedź jest banalna ale będę za nią wdzięczny :D

Kolego to nie chodzi o to że można sprowadzić oni mają bardzo skażone środowisko a pszczoły wyginęły przez nie,powstał nawet taki zawód zapylacza :mrgreen: .Jeśli sprowadziliby tam pszczoły pewnie znowu by wyginęły więc się nie da inaczej ze względu na stopień skażenia środowiska naturalnego.Owe skażenie działa również niekorzystnie na ludzi.Polecam ci film :

http://www.cda.pl/video/1126371c/_quot_ ... Lektor-PL-

Pozdrawiam-Sebastian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Ile to było lat temu z tym zapylaniem ręcznym ?

Ule na jakich gospodaruję: -
Ręcznie to i ja zapylałem kiwi we Włoszech.Po prostu kwiaty męskie kwitną wcześniej na oddzielnych drzewach.Zebranie pyłku odkurzaczem,przechowanie kilka dni w lodówce i ręczne naniesienie na kwiaty dawało prawie 100% skuteczność.Widać to po owocach są dwa razy większe.
Były sezon pszczoły,było opylanie pyłkiem z wodą opryskiwaczem i ze śmigłowca.
Ręcznie wyszło najskuteczniej i wbrew pozorom w miarę szybko.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 10-ramkowe
Te zapylanie ręczne w Chinach to strachy na Lachy szerzone przez ekooszołomów. Sprawa dotyczy kilku odmian gruszy, które zapyla się tam ręcznie od ponad 200 lat, choć pszczół jako takich jest w Chinach pod dostatkiem. Zapyla są ręcznie, bo pszczoły po prostu nie lubią grusz. Grusza dostarcza znikomych ilości pyłku i nektaru. Także u nas w sadach z gruszami wywozi się często ule po 2-3 dniach, bo gdy tylko pszczoły zorientują się, że w pobliżu rośnie jakikolwiek pożytek, omijają grusze z daleka. Przywozi się następne roje, które znów po 2-3 dniach nie chcą nawet patrzeć na grusze. Chińczycy dali sobie spokój z takim wożeniem pszczół i robią to za nie. Jak się zresztą okazuje, grusze zapylane ręczne owocują dużo obficiej niż odwiedzane przez pszczoły - zapylanie jest bardziej równomierne.

Chiny to w ogóle pszczelarska potęga tak pod względem ilości rodzin jak i tradycji pszczelarskich - w swoim nadęciu zapominamy czasem, że to jedna z najstarszych cywilizacji na świecie, licząca kilka tysięcy lat. I w czasach kiedy nasi przodkowie koczowali w lasach i ubierali się w skóry, Chińczycy mieli znakomicie zorganizowanie państwo, pismo, wysoko rozwiniętą kulturę i technikę. Także pszczoły hodowali na długo zanim u nas pierwszy bartnik wdrapał się na drzewo.

Nektariada na You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UC0NIIf ... mW2-TVL_8w

Polub nas na Facebooku - będziesz otrzymywał informacje o promocjach, konkursach, wyprzedażach i nowych produktach:
https://www.facebook.com/Nektariada-1041724232557200/

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
sławul pisze:
Ręcznie to i ja zapylałem kiwi we Włoszech.

I od tego czasu zainteresowałeś się pszczelarstwem?

Ule na jakich gospodaruję: -
Może pierwszy kontakt z ulem bo pomagałem przewozić.
Praca jak każda inna.Systematycznie każdy kwiatek dotknąć pyłkiem.W sadach wykonuje się bardziej czasochłonne zajęcia.
Pszczelarstwo mnie zainteresowało gdy pierwszą pszczołę u mnie zobaczyłem 26 maja

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]