FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 18:25 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Witam i mam pytanie jak zrobic poidło z pnia a dokładniej chodzi mi o kawałek kłody 40cm wysokości oraz 35-38 cm szerokości więc nie mam koncepci jak zrobić. oczekuje na pomysły i pomoc albo jakies pomysły które szanowni koledzy stosują. Ja mialem butelke pet ale to nie wyglądało i nie spełniało oczekiwanych przezemnie funkcji.

do wiosny coś wykombinuje ale niewiem jak....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Ja to zrobiłem tak:
- kupiłem beczke plastikową około 100 litrów z zakręcaną pokrywą, przy dnie (ale kilka cm powyżej dna) zrobiłem dziurkę o średnicy około 1 mm. Beczke postawiłem na pieńku o który oparta jest dluga deska z nabitymi listewkami i na to narzuciłem węgiel drzewny. Deska jest oczywiście pochyła woda więc sączy się powolutku i pszczoły mają używanie. Beczke musiałem napełniać raz na 4-5 dni.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
ja panowie kąbinowałem podobnie... tylko sąsiad na duże oczko wodne i pupilki tylko tam się udają .. ale jest wyrozumiały i nawet latem jak wnuki do niego przyjadą to wiedzą że od płytkiej strony latają pszczółki i tam nie podchodzą ...słoik miodu dla szkrabów też jest dodrym atutem ....a mam poidło z beczki 100litrowej ale nie odwiedzane ....pozdrawiam :wink: :wink: :wink:

Tytuł:
Jeśli chodzi o poidło to:
-poidła z których woda kapie na deskę z listewkami mają jedną wadę która jest wadą tak poważną że takich poideł nie powinnoio się stosować, a mianowicie jeśli woda przestanie kapać (co się zdarza z różnych powodów których nie będę omawiał) pszczoły szukają wówczas nowego miejsca z wodą a odbudowaćich zaufanie nie jest tak prosto.

Wiele różnych poideł stosowałem i zadowolony jestem z dwóch możliwości pszczoły zawsze chętnie biorą z nich wodę:

- robimy ramę drewnianą (oczko wodne) z kantówek około 6 X 6 cm robimy w tej ramie dno najlepiej z foli (sprawdzona metoda to taka że folie mocujemy do ramy za pomocą zszywek, zszywki strzelamy do górnej płaszczyzny ramy, w ten sposób mamy gwarancje że nasze oczko wodne będzie szczelne) i teraz mamy dwie możliwości do środka oczka dajemy mech lub trociny najlepiej wióry grubsze z heblarki zalewamy to wodą i uzupełniamy w miarę potrzeby. Mech powinniśmy wymienić raz na 2 tygodnie, a trociny raz na tydzień.

W ten prosty sposób mamy poidło z którego pszczoły korzystają przez cały sezon, przy odrobinie chęci (obsadzamy takie oczko ładnymi roślinkami) mamy całkiem przyjemny dla oka "zakątek" w naszej pasiece.

PS. Pamietajmy aby nasze poidło było w miejscu nasłonecznionym tak aby już pierwsze promienie słońca nagrzewały w nim wodę.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Raczej nie zdecyduje sie na poidlo ze stojaca woda, zwlaszcza że mam odwiedziny dzikiego ptactwa i zwierzyny co rowna sie odchodom w wodzie. Moze zrobie cos pośredniego - przeplywowe zakonczone taką rama wypelniona weglem drzewnym i mchem ale w ukladzie przelewowym.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Może zrobimy konkurs na najładniejsze (odwiedzane przez pszczoły) poidło w 2010 r.???
Udokumentowane zdjęciami - nagroda matka urzytkowa "prima" :-) mogę zasponsorować

Tytuł:
hehehe myślałem dobrze napisałem żle :-) użytkowa ech....

Tytuł:
Mając już dość dużo uli Bawiłem się w takie coś
słoik ten wystarczał na 2-3 dni i trza było dolać wody widziałem też inne bardzo ciekawe i nade proste rozwiązania wystarczy pet 5l i wężyk od kroplówki z zaciskiem regulującym przepływ gość miał tak przy prawie każdym ulu i twierdził że nigdy tego nie z minieni ze względu na higienę i ograniczony kontakt pszczół na poidle przez indywidualne poidła dla każdej rodziny unika się wielu przykrych zjawisk
>>>>>> KliiiiiiiiK <<<<<<<

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth,wielkopolski
Idź do gospodarza napewno ma jakies stare opony od ciagnika przetnij na pół i po problemie wiadro nalejesz spokojnie nie musisz sie martwic ze przestanie kapac no chyba ze odparowac szybko sie nagrzewa i na wiosne jak znalazł a co bedzie pływakiem Twoja inwencja czy deseczki czy kamienie, czy mech.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]