FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 16:31 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
Witam, czy może ktoś mi odpowiedzieć na moje pytanie:Wydzierżawiłem działkę rolną od gminy z zaznaczeniem ,że przeznaczenie będzie pod pasiekę.Ogrodziłem siatką leśną i postawiłem altankę 12m2 na cegłach.Czy powinienem zgłosić postawienie takiej altanki? Jeśli tak to gdzie? I czy po fakcie nie będzie to traktowane jako samowola budowlana? Szukałem na ten temat w internecie, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
andrzejsewek, ALTANE DO 35 m2 na ziemi rolnej- a w zasadzie chęć jej postawienia trzeba najpierw zgłosić do gminy, a jeśli w ciągu 30 dni będzie cisza ze str gminy, możesz ją postawić.
Teraz to daj sobie spokój ze zgłaszaniem, bo juz tam stoi. Ewentualnie jak Cie ktos do gminy pod....pszy, to wtedy ją rozbierzesz i procedurę zaczniesz legalnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
andrzejsewek, Altana jest traktowana jako mała archytektura i jako takowa podlega zgłoszeniu do starostwa i tak jak wspomniał adidar, do 35m2 na terenie wiejskim nie podlega pod sporządzanie planu Ale wydaje mi się że nie będąc wlascicielem wymagana bedzie jego zgoda tj. gminy Ja bym sprubował zapytac w gminie czy pozwolą mi na jej postawienie zaznacz że nie będzie na trwałe związana z gruntem jesli sie zgodzą to napisz do starostwa zgloszenie o chęci postawienia Raczej na kontrole nie przyjerzdzają Mają miesiąć na zgloszenie sprzeciwy [rzadko to się zdaża] jesli nić nie otrzymasz to bedziesz miał zalegalizowane Ja własnie jutro jadę do starostw w tej sprawie Poz.Krzys :pl:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
do 35m2 to na działalność rolną (trzeba być rolnikiem , czyli posiadać lub dzierżawić powyżej 1 ha przeliczeniowego) , lub na działce siedliskowej ( czyli rolna ale już zabudowana budynkami związanymi z produkcją rolną) . Na tej działce , po uzyskaniu zgody właściciela możesz postawić budynek ( altankę ) do 25m2 jeśli działka jest do 500m2. Na większej ( np 700m2) możesz zgłosić i postawić 2 takie domki, nie związane ze sobą konstrukcyjnie .
Tak to u mnie działa jak zgłasza właściciel , nie wiem jak by to było na działce dzierżawionej. Zadzwoń do Wydziału Budownictwa w Twoim Starostwie , dowiesz się co i jak , a potem napisz na forum bo to częsty problem :D

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
Cały dzień przeznaczyłem na wyjaśnianie tej sprawy.Ogólnie stanęło na tym, że napisałem do gminy podanie o wydanie zgody na dysponowanie terenem pod cele budowlane, ponieważ w umowie mam zapisane, że nie będę pomniejszał użytków rolnych poprzez stawianie zabudowań, a taka altanka takim zabudowaniem jest. W dalszej kolejności, jeśli otrzymam taką zgodę, mam napisać do gminy o wydanie warunków zabudowy.Mają na to do dwóch miesięcy, jeśli wydadzą mi je ,to dopiero wtedy składam zgłoszenie do Starostwa.Sprawa jednak w moim przypadku jest nie pewna, inaczej sprawa wygląda, jeżeli bym był właścicielem działki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
andrzejsewek, własnie dzisiej byłem w starostwie
1 złżenie wniosku Zgłaszenie o zamiarze przystąpieni do budowy budynku

gospodarczego, wiaty-altany do 25m2
2 Zaswiadczenie o tytule prawnym do w/w działki tj nr ksiegi wie-
czystej lub nr aktu notarialnego ew zgoda własciciela nieruch.

3 Mapkę geodezyjną lub może być odreczny szkic sytuacyjny
działki
4 Odręczny rysunek altany z zaznaczeniem wymiarów
5 Krutki opis z czego będzie zbudowana altana
6 Prac nie można rozpocząc przed upływem 30 dni od zgłoszenia
pozd. Krzys :D :pl:

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Nie wiem jak wam się powiodło z uzyskaniem (bez sprzeciwu) zgłoszenia na budowę pawilonu/altany, ale mnie w Koszalinie usadzili jak na razie.
Prawo budowlane Art.32.4.2 - zaświadczenie o dysponowaniu działką; musi być działka na cele BUDOWLANE.
Ja mam działkę rolną (nie siedliskową), kazali mi uzyskać warunki zabudowy w gminie i starać się na pozwolenie na budowę.
Popier...ne przepisy, żeby postawić szopę z drewna na swojej własności (jak pozwolą), to trzeba zrobić dokumentację jak na budowę domu.
Na zgłoszenie (Art.29) można stawiać na ogródkach działkowych, działkach budowlanych i siedliskowych, a nawet leśnych, a na zwykłej rolnej tylko przyczepę mogę postawić. :pala:

Działka musi być rolna i musisz nie tylko być jej dysponentem, ale musisz też być rolnikiem czyli dysponować minimum 1 ha przeliczeniowym. Wtedy możesz wybudować na zgłoszenie budynek związany wyłącznie z produkcją rolną :
" parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej,"
Coś źle pytałeś, przedstaw się jako dysponent działki na której chcesz stawiać budynek j.w. i uprawiasz min.1 ha przeliczeniowy gruntów rolnych ( umowa dzierżawy potwierdzona w gminie) . Nie ma możliwości oprotestowania takiego zgłoszenia.
Starostwo może wymagać załączenia również decyzji z gminy o warunkach zabudowy i to jest chyba Twój problem. Podobnie można też postawić altankę na działce rolnej min. 500 m2 , na zgłoszenie o powierzchni do 25 m2. Zaczynaj od gminy , nie od Starostwa.
Przyczepę możesz zawsze postawić, nawet zdemontować koła, ale musi mieć dowód rejestracyjny i OC bo inaczej dostaniesz nakaz rozbiórki tej budowli.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
andrzejsewek pisze:
Witam, czy może ktoś mi odpowiedzieć na moje pytanie:Wydzierżawiłem działkę rolną od gminy z zaznaczeniem ,że przeznaczenie będzie pod pasiekę.Ogrodziłem siatką leśną i postawiłem altankę 12m2 na cegłach.Czy powinienem zgłosić postawienie takiej altanki? Jeśli tak to gdzie? I czy po fakcie nie będzie to traktowane jako samowola budowlana? Szukałem na ten temat w internecie, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Przykręć dwa koła z boku i mogą Ci skoczyć :)
Przyczepkę zawsze możesz postawić.

manio, Chciałbym żebyś miał rację, ale niestety: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:....
Teraz wg. pani ze starostwa mogę jedynie wystąpić o warunki zabudowy do gminy (ale nie muszą mi dać), lub starać się o zabudowę siedliskową (mam za mało hektarów, średnia w gminie to 10ha) muszę gdzieś do dzierżawić, lub kupić :evil:

Jestem rolnikiem i tak postawiłem ( na zgłoszenie) małą stajnię , którą sam sobie narysowałem na planie + szkice budynku . Oczywiście musisz być rolnikiem aby działka była siedliskiem. Nie musisz być właścicielem ziemi ( łącznie 1 ha przeliczeniowy , więc niezłej klasy , nie chodzi więc o obszar fizyczny ani o średnią w gminie ), możesz ją dzierżawić i wylegitymować się stosowną umową. To może być najtrudniejszy element , bo trzeba mieć zaprzyjaźnionego kułaka :mrgreen:
Dopytaj w gminie ile masz mieć hektarów przeliczeniowych ,żeby uznali działkę za siedliskową bo definicji rolnika w polskim prawie kilkanaście zależnie od tego kto definiował i w każdej gminie może być inaczej.
Poczytaj tu

Kup dużą , ogromną przyczepę kempingową, zarejstruj , postaw i hulaj dusza. Z podwozia możesz zrobić przyczepkę do przewożenia uli i masz 2 in 1 na ten sam dowód rejestracyjny.
manio :mrgreen:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Ja zamierzam postawić drewnianą pracownię o pow. 20 m.kw. na własnej działce zabudowanej w terenie miejskim.
Czy też muszę to zgłosić w Starostwie ?.

Będę wdzięczy za informację.

Nie zgłosić , ale uzyskać pozwolenie na budowę , a wcześniej z gminy decyzję o warunkach zabudowy. Inaczej to samowola budowlana i jak sąsiad doniesie to dostaniesz nakaz rozbiórki. Na zgłoszenie to tylko jak pisałem wcześniej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: na razie Wielkopolski
komeg pisze:
Ja zamierzam postawić drewnianą pracownię o pow. 20 m.kw. na własnej działce zabudowanej w terenie miejskim.
Czy też muszę to zgłosić w Starostwie ?.

Będę wdzięczy za informację.

O powierzchni do 25 m2 możesz postawiać bez pozwolenia na budowę ale po uprzednim zgłoszeniu w Starostwie o ile Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego nie zabrania

To spróbuj tak na zgłoszenie postawić garaż. Piszesz o altance do 25m2 na terenie ogródków działkowych , a to zupełnie co innego . Plan może nie zabraniać ,a najczęściej wcale nie ma uchwalonego planu i potrzebna decyzja o warunkach zabudowy .

Awatar użytkownika

Art.29.1.Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:
a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m.
.....
2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2powierzchni działki;

Awatar użytkownika

http://www.gunb.gov.pl/akty/obowiaz/pli ... ud2015.pdf

link do PB
poczytaj Art. 30 - określa jakie obiekty i roboty trzeba zgłaszać

Diabeł tkwi w szczegółach , zapytaj w Starostwie to się wtedy dowiesz co wolno a co nie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
manio pisze:
Diabeł tkwi w szczegółach
... Diabeł tkwi w tej za.ebanej urzędniczej kaście, w całym założeniu tego mafijnego państwa, nazywanego przez wielu Polską, w tych niby przepisach dążących tylko do wydojenia człowieka... Budowałem dwa obiekty w dwu różnych lokalizacjach. W jednym jak po grudzie, w drugim jak po maśle, 1/10 dokumentów i kasy chcieli tego co pod Warszawą. Mafia za.ebana, mendy z twarzy, mowy i obejścia. Poubeckie nasienie II PRL. Pozdrawiam.

To kwestia niespójnego prawa i nie tylko budowlanego. Każdy urzędas lubi okładać się papierkami , a decyzja odmowna nie niesie żadnego ryzyka. Dlatego najlepiej odmówić. To natura ludzka taka wredna i nie doszukuj się ubeckich korzeni i referendarzyku w starostwie bo to dziadowska robota i z tego wyłącznie wynika negatywna selekcja. To nie jakiś spisek , tylko zwykła ludzka głupota. Rzeczy należy nazywać po imieniu a nie składać winę na wyimaginowane spiski i zamachy. Zdrowia życzę .

Warszawiak pisze:
manio pisze:
... Diabeł tkwi w tej za.ebanej urzędniczej kaście, w całym założeniu tego mafijnego państwa, nazywanego przez wielu Polską, w tych niby przepisach dążących tylko do wydojenia człowieka... Budowałem dwa obiekty w dwu różnych lokalizacjach. W jednym jak po grudzie, w drugim jak po maśle, 1/10 dokumentów i kasy chcieli tego co pod Warszawą. Mafia za.ebana, mendy z twarzy, mowy i obejścia. Poubeckie nasienie II PRL. Pozdrawiam.
Niech się młodzież uczy jak można kochać i pięknie mówić o swoim kraju i rodakach,mówi to prawdziwy Polak,Warszawiak,syn tamwajarza,inteligent w pierwszym pokoleniu.

Zapytaj warszawiaków ile trwało uzyskanie najprostszej decyzji za czasów prezydentury Lecha. Na warunki zabudowy czekało się ponad rok . Spisek ? Mafia ? Czy zwykła głupota ?

Przepis o 1ha zlikwidowano już z 10lat temu, teraz trzeba mieć minimum średnią powierzchnię gospodarstwa w gminie (u mnie 10ha).
http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/siedlisko-na-gruncie-rolnym-wladanie-gruntami-rolnymi-o-powierzchni-1-ha-nie-wystarczy
Widocznie w Twoim przypadkumanio, dysponowałeś SIEDLISKIEM, a nie zwykłym gruntem rolnym, albo urzędnicy nie byli zbyt bystrzy, Art.32 mówi o dokumentach potrzebnych do zgłoszenia, a tu Art.32.4.2 w szczególności o prawie dysponowania gruntem na cele BUDOWLANE (a więc działki z prawem zabudowy).
Wyjściem dla mnie jest dzierżawa dodatkowego gruntu (by uzyskać średnią).
Każdemu kto chce zgłaszać budowy do 25 i 35 m2 radzę poczytać Prawo Budowlane Art.29 i 32.

Jeszcze lepiej budowa na gruncie rolnym opisana jest tu http://www.budowa-info.pl/krok-po-kroku-f8/budowa-siedliska-krok-po-kroku-poradnik-t36.html

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
Godziemba pisze:
Warszawiak pisze:
manio pisze:
Niech się młodzież uczy jak można kochać i pięknie mówić o swoim kraju i rodakach,mówi to prawdziwy Polak,Warszawiak,syn tamwajarza,inteligent w pierwszym pokoleniu.

...i prawdziwy znawca polityki, służb specjalnych a szczególnie WSI, którym został zaraz po obejrzeniu filmu Patryka Vegi.... :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]