FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 11:01 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
np. Wyszła mi rójka ale nie chce tworzyć odkładu tylko chciałbym aby z powrotem pracowała w tym samym ulu bo nie mam więcej uli? Jest szansa, że nie zwieje ponownie po osadzeniu? Jeżeli tak to jak postąpić z taką rójką?
Z góry dzięki za rady...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
W tym samym ulu to raczej nie ma szans. Możesz połączyć je potem ale jak ją zostawisz w pasiece może zwiać. Chyba ze dasz im ramki z czerwem. Ale na 100 % to nie działa bywało ze i tak zwiewają. Najlepiej wywieść je potem z nimi możesz wrócić zostawiasz 1 matkę i łączysz. Ale w/g minie to poprowadź jako 2 rodziny a połącz później.

Awatar użytkownika

No ale nie mam pustego korpusu, ...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
szymolas, Nawet 1 nadstawki ? paru ramek z węzą i 2 desek ?

Awatar użytkownika

no.. wszystko na ulach stoi a rójka wyszła wczoraj i nie miałem co z nią zrobić a szkoda było na pastwę losu zostawić będę coś kombinował na szybcika ale myślałem że jest jakiś sposób zatrzymać ją w macierzaku na trochę dłużej :cry:

szymolas pisze:
ale myślałem że jest jakiś sposób zatrzymać ją w macierzaku na trochę dłużej
bo jest tylko trzeba wiedzieć co zrobić. Z racji tego że nie zamierzam wiedzy zabierać jak niektórzy do grobu to podpowiem.

W macierzaku z jakiego wyszła rójka pozrywaj wszelkie mateczniki z plastrów strząsając z ramek pszczoły byś nie przeoczył jakiegoś ukrytego matecznika. Ramki z czerwiem krytym bez pszczół zabierz z gniazda i porozdzielaj po innych rodzinach dając je w miodnie w ich środek, ramki z czerwiem otwartym daj w owym macierzaku do miodni centralnie na środku korpusu, obłóż to ramkami z suszem, oczywiście minimum dwie ramki muszą być z miodem jako pierwsze przy czerwiu, dalej do ścian korpusu susz, do korpusu gniazdowego daj 9 ramek węzy i jedną z najmłodszymi larwami lub larwami i jajami, ramka z larwami na środku ula, obłożona ramkami z węzą. Jak już tak poukładasz wszystko połóż jakiś podest od ziemi do wylotka i wywal na niego rójkę by weszły do ula. Bez powiększania pasieki rój można w taki sposób osadzić w macierzaku. Działaj Szymon.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
I za dwa tygodnie wyjdzie świeża rójka jak tylko zasklepią świeżo zrobiony matecznik :haha:
Cordowan wszędzie Cię pełno, nie jesteś Alfą i Omegą pszczelarstwa, źle się czyta tematy gdzie tylko geniusz Cordowan kreuje się na eksperta :tasak: , był spokój jakiś czas teraz znowu. Chłopie wyluzuj dobrze Ci radzę.

zegaj pisze:
I za dwa tygodnie wyjdzie świeża rójka jak tylko zasklepią świeżo zrobiony matecznik
Sprawdzałeś? bo ja owszem w zeszłym roku i żadna rójka nie wyszła po takim działaniu. Na nikogo się nie kreuję a staram się podpowiedzieć to co wiem z własnego doświadczenia. Nikt się z tym zgadzać nie musi a jak komuś się nie podoba niech nie czyta moich postów, jest opcja dodaj do wrogów w profilu i żaden mój post Ci się nie wyświetli.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Ja w takim przypadku pozostawiam w macierzaku 2 mateczniki blisko siebie, na wprost wylotka daje 3-5 ramek węzy i w rojnicy zakładam kawałek kraty odgrodowej i odymiam pszczoły w rojnicy. Wszystka pszczoła wraca do macierzaka, matka zostaje w rojnicy, mam w macierzaku młodą matkę i spokój z rojeniem? Co zrobisz ze starą matką to Twoja sprawa. Pozdrawiam.

zento, możwe w takim przypadku wyjść Ci drużak, bo nawet jak mateczniki blisko siebie zostawisz a nastrój rojowy nie zostanie rozbity wygryzą się obie matki z obu mateczników, może nie dojść do likwidacji matki w tym mateczniku z jakiego będzie matka się ma wygryźć jako druga.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Podobną metodę opisuje jak zawsze niezawodna Ostrowska jako sztuczną rójkę.
1. czerw kryty do góry,
2. niekryty na dół
3. dołożyć węzy jak najniżej
4. mateczniki zniszczone
5. pszczoły przed ul
Jest to dobry sposób na rozrojenie zaawansowanego nastroju rojowego, przypuszczam że ze świeżą rójką i macierzakiem też zadziała. Oczywiście jak pisze Cordowan jeśli jest taka potrzeba można czerw ewakuować do innych rodzin.

trzciny pisze:
Oczywiście jak pisze Cordowan jeśli jest taka potrzeba można czerw ewakuować do innych rodzin.
Powinno się część czerwiu ewakuować by zmniejszyć ilość pszczół w rodzinie a co za tym idzie zwiększyć ilość karmicielek przypadających na jedną larwę, dlaczego chyba każdy wie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
PasiekaCordovan pisze:
...a co za tym idzie zwiększyć ilość karmicielek przypadających na jedną larwę...

rozumiem, że to tylko lapsus językowy

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
CYNIG pisze:
PasiekaCordovan pisze:
...a co za tym idzie zwiększyć ilość karmicielek przypadających na jedną larwę...

:haha:

Ule na jakich gospodaruję: wz,wkl
zegaj pisze:
I za dwa tygodnie wyjdzie świeża rójka jak tylko zasklepią świeżo zrobiony matecznik :haha:
Cordowan wszędzie Cię pełno, nie jesteś Alfą i Omegą pszczelarstwa, źle się czyta tematy gdzie tylko geniusz Cordowan kreuje się na eksperta :tasak: , był spokój jakiś czas teraz znowu. Chłopie wyluzuj dobrze Ci radzę.

Kolego zegaj w przeciwieństwie do kolegi Cordowana nie w niosłeś nic do tematu, skoro masz sposób na osadzenie rójki w macierzaku to go podaj bo tego dotyczy temat, a nie atakujesz Cordowana.
Ps. Uprzedzę Cię, Nie piszę tego w obronie Cordowna, ale zaczynają mnie denerwować takie bezmyślne, debilne posty nic nie wnoszące do tematu. Cordowan nie jest Alfą i Omegą ale próbuje pomoc dzieli się wiedzą, a Ty tylko zanegowałeś to co on napisał i nie podałeś żadnego innego sposobu.

CYNIG pisze:
wcale nie, to nie przejęzyczenie, taki efekt się właśnie osiągnie tylko na spokojnie się nad tym zastanów dlaczego.

Awatar użytkownika

czyli chcąc rozładować nastrój rojowy, dążysz do zwiększenia ilości karmicielek na jedną larwę???

CYNIG pisze:
czyli chcąc rozładować nastrój rojowy, dążysz do zwiększenia ilości karmicielek na jedną larwę???
nie, nie - nie zrozumiałeś, robiąc tak jak opisałem zagospodarowujesz bezrobotną pszczołę, minimalizujesz przybytek młodej, zostawiasz czerw do karmienia i wykorzystujesz do tego pszczoły jakie są w nastroju rojowym bo wraz z zabranym młodym pokoleniem zmniejszysz ilość karmicielek jakie za tydzień po zabiegu będą w znaczącej przewadze nad ilością czerwiu, czy wtedy nie doszło by do ponownej rójki o czym wspomniał kolega zegaj niestety nie potrafiąc tego wytłumaczyć?

Awatar użytkownika

no OK, to jest oczywiste, zmniejszasz docelowo ilość młodej pszczoły czyli karmicielek, mają robotę i nie drzewo im w głowie.
Czyli zmniejszasz ilość karmicielek/larwę a nie zwiększasz jak to napisałeś.

CYNIG pisze:
Czyli zmniejszasz ilość karmicielek/larwę a nie zwiększasz jak to napisałeś.
Zmniejszam ilość ale tych co wygryzą się z plastrów jednocześnie zwiększając poprzez zatrudnienie pszczół ulowych do tej czynności, może złego słowa użyłem bo powinienem napisać że stabilizuję ilość karmicielek względem ilości larw o to mi chodziło, w połączeniu z zabiegiem jaki opisałem wyżej daje to pozytywnie wymierny efekt osadzenia rójki w macierzaku z jakiego wyszła.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Dobrze jest ułożyć na wprost wylotu kilka arkuszy węzy,tak aby rój zaczął budować nowe gniazdo do czego się szykował. Wycofanie zakrytego czerwiu osłabi rój który za parę dni powinien być gotowy na akację. Ale to już zależy od oceny sytuacji.

jędruś, potwierdziłeś właśnie dokładnie to co opisałem.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
zegaj, krytykujesz kolege Cordovan ale nie widze twojej porady tylno durną jak zawsze i wszedzie krytyke wez wypoc cos doradz a pozniej krytykuj

henry

Awatar użytkownika

Rójka wrócona do macierzaka ze starą matką w większości przypadków i tak się wyroi. Mój sprawdzony sposób na osadzenie to zabrać z macierzaka dwie ramki z zakrytym czerwiem i przełożyć do rojnicy czy ulika odkładowego. Wysypać pszczoły na pomost przed macierzak i poszukać starej matki prawie zawsze mi się udawało ją znaleźć. Matkę włożyć do odkładu i dosypać pszczół z pomostu oraz dołożyć jedną ramkę z pokarmem i pierzgą z macierzaka. "Odkładzik" zostawiamy przy macierzaku. Macierzak uzupełniamy węzą zostawiając jeden matecznik bądź podstawiamy w miejsce matecznika rojowego matecznik sztuczny z matką użytkową jeśli mamy najlepiej nieunasienioną (mam takie matki z swojej hodowli ). Po 8 dniach łączymy "odkładzik" kasując starą matkę w odkładzie jak mamy matkę użytkową w macierzaku albo kasujemy matkę rojową w macierzaku i zostawiamy starą z odkładu. Ja kasuję przeważnie tą z odkładu ze względu na swoją hodowlę matek. W tym sposobie rójka drugi raz nie wyjdzie bo matka zawsze wygryza sie z matecznika i jest dla pszczół "świeża". Po 8 - 10 dniach mija nastrój rojowy.
Dla wiadomości Cordowana i innych. Cordowan nie jest moim wrogiem ale gdy wchodzę na forum i widzę tylko Cordowana udzielającego odpowiedzi we wszystkich postach i tematach to jak tu nie pomyśleć że kreuje się na guru pszczelarstwa.

zegaj pisze:
ale gdy wchodzę na forum i widzę tylko Cordowana udzielającego odpowiedzi we wszystkich postach i tematach to jak tu nie pomyśleć że kreuje się na guru pszczelarstwa.
cóż ja odpisuję w tematach w jakich wiem co napisać, tam gdzie nie mam nic do powiedzenia nie piszę i jak byś raczył zauważyć to wcale we wszystkich tematach na forum nie piszę.

Awatar użytkownika

Załącznik:
Schowek01.jpg
Tak tak.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nie chce zakladac nowego tematu podepnee się tu.
wczoraj wyszla mi rojka akurat byłem w domu widziałem z krorego ula wyszly,i teraz tak .macierzak był bez starej matki miały wygryziona nu mloda matke ,wiec się zdziwilem ze ten ul się wyroil.
roj zebrałem osadzilem dalem im ramko jaj i larw,dzis przeglądam rojke okazuje się ze nie ma matki, pszczoly ciagna mateczniki już sa spore i podlane.przegladam macierzak a tam tez ciagna mateczniki ratunkowe.macierzak był zasilany młodym czerwiem przezemnie przed wyjściem roju nie było matecznikow wiec matka w tym ulu była na 100% .nie bardzo rozumiem co tym pszczołom odbilo? co myślicie?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]