FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 16:32 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fumagilina

Witam! Witam gorąco wszystkich forumowiczów. Szukam wszystkich dotępnych informacji na tema fumagiliny. Interesuj mnie artykuły, działanie, stosowanie mieszanki numery telefonów wszystko na ten temat. Liczę na pomoc z Waszej strony pozdrawiam !!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
To kolega ma nosemozę?? Dawkowanie itp. można jak dobrze pamiętam znaleźć w książce pt. Higiena w pasiece. A z domowych sposobów gdzieś tutaj było opisane dawkowanie czosnku do syropu. Myślę ze o wiele lepiej można wyjść na "Medycynie naturalnej" miz na chemii :wink:

Pozdrawiam.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Fumagilina to już historia, chyba że chcesz wiedzieć jak ten lek kiedyś stosowano, obecnie nie można go stosować.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Niewiem czy to jest prawda, gdzieś kiedyś dosłyszałem że fumagieline używają hodowcy matek.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

W ostatnim nr "PSZCZELARTWA" (grudniowy) jest ciekawy art. mgr. Radoma i dr. Ivana Gajgera na temat zwalaczania nozemy za pomoca preparatu o nazwie "NOZEVIT". Z tego co wiem to mój kolega testował go w br. i był bardzo zadowolony. W 2010 r. do podkarmiania na wiosnę ja też będę go stosował. W "Sądeckim Bartniku" też był sprawdzany.

Tytuł:
Skład preparatu Nozevit

Preparat Nozevit ma w swoim składzie wyłącznie substancje naturalne. Składniki preparatu uzyskiwane są w procesie ekstrakcji, któremu nie towarzyszy wykorzystywanie sztucznych środków chemicznych. Jest on mieszaniną kory drzew, a głównym jego składnikiem jest ekstrakt z kory dębu (Oak) ( Oak z ang. - dąb) - bogatego źródła tanin.

Hee Jest to środek Jedynie zapobiegawczy tak samo jak Wyciąg Kobylaka , Herbatka z Piołunu i wiele innych które zapobiegają wydzielaniu się kwasów i pękaniu spor nosemozy
Lecz tym preparatem nie wyleczysz za infekowanej rodziny
Obecnie Fumagilina jest zabroniona
lecz chore pszczoły można leczyć poprzez radykalne ścieśnienie gniazda podanie syropu z czosnkiem i spirytusem co podniesie temperaturę pszczół i zabije pasożyta wszak Nosema
(choroba sporowcowa ) to choroba pasożytnicza

Tytuł:

Witam, dziękuje za tak liczne odpowiedzi w dość krótkim czasie. Sprawa jednak wygląda tak, nie chodzi mi o nosemozę, bo z nią silne rodziny wraz z choć niewielką higieną pracy każda rodzina jest w stanie zwalczyć. Sprawa toczy się o Nosema Caranae i teraz:

BoCiAnK, podanie syropu z czosnkiem jak kol. wyżej napisał mimo iż powoduje podniesienie temp. pszczoł nic " nowej" odmianie nosemy nie narobi podpieram się tutaj słowami lek. wet. Anny Gajdy z 10 wydania Pszczelarstwa na rok0 09 : " W temperaturach skrajnych dla rozwoju tych pasożytów ( 25 C i 37 C) Nosema caranae jest w stanie przejść cały cykl życiowy, podczas gdy rozwój Nosema apis zostanie zahamowany "
Także opcja tego syropu odpada.

Chodzi mi dokładnie o fumagilinę ( czy jak to odmienić ) skąd to cudo na czarnym rynku można jeszcze dostać ? ;) pozdrawiam i liczę na dalsze odpowiedzi

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z USA i Kanady

Tytuł:
Obelnik pisze:
Z USA i Kanady

Trochę za daleko " Węgry "
Wpisz w gogle Fumagilina - dowiesz się :wink:
Artykuł z LA sprawozdań Times na badania, których wyniki są scharakteryzowane jako "bardzo wstępnej", które wskazują na jedno wane pasożytniczy grzyb o nazwie "Nosema Ceranae" jako potencjalnie przyczyną zaburzeń załamania psczół Najwyraźniej "Nosema Ceranae" jest ściśle związane znane Pszczoła pasożyt "apis Nosema", dla których antybiotyk fumagillin jest znany kontroli i leczeniu
W każdym razie jest to bardziej wiarygodną przyczynę niż promieniowanie kosmiczne, promieniowanie UV, oraz telefony komórkowe.

>>><<<< jeszcze

Tytuł:

Obelnik, Słyszałem, że można to nabyć w USA i Kanadzie, tylko przecież nie zadzwonię do pana Obamy, żeby przysłał mi mały transport środka. Prosił bym o jakieś adresy i tego typu rzeczy. Bo nie wiem gdzie można zamowić to cudo czy w aptece, czy w sklepie z chemią do podłogi ?

BoCiAnK, wpisywałem wielokrotnie i są tylko jakies typowo chemiczne informacje itd. A mi potrzeba 2 prostych rzeczy gdzie to kupić i jak to stosować ?

Tytuł:
>>> Gdzie są pszczoły <<<<

>>>> Czytaj <<<<<
Fumagillina - 20g rozpuszcza się w małej ilości wody i dodaje do 25 l syropu lub 15kg /ciasta wystarcza na wyleczenie 5 rodzin podając im małe dawki przez 15 dni

adzik6 to kliknij sobie jeszcze Grafika :wink:

Tytuł:

BoCiAnK, no taką odpowiedz to ja rozumiem :) jak tu można dać komuś punkcik w stylu pomógł :)?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]