FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 10 listopada 2024, 21:47 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FONDAT PSZCZELI
Post: 11 kwietnia 2014, 21:17 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2013, 21:16 - pn
Posty: 186
Lokalizacja: Lutynia k.WROCŁAWIA
Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
Witam czy ktoś to używał stosował jaka cena wg was? warto to zakupić? Myślę o odkładach i na pobudzenie wiosenne nie teraz już nie ale po prostu chciałbym znać waszą opinię ;] http://allegro.pl/fondant-pszczeli-15kg ... =Customers


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwietnia 2014, 22:39 - pt 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kupiliśmy w Glinojecku dla naszego koła paletę po 50 zł/15 kg z transportem na wskazany adres.Warto kupować bez pośredników. Ciasto dłużej zachowuje konsystencje / wilgotność niż apifonda .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwietnia 2014, 08:11 - sob 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg
Ja natomiast zastanawiam sie, czy tym ciastem można by pierw pobudzic do czerwienia na jesień a dając więcej np. 15 kg i zakarmić na zimę?
Jest to nowy produkt i trudno powiedzieć jak na nim zimują jednak sporo tańszy od apifondy i to kusi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwietnia 2014, 08:48 - sob 
keri26 pisze:
Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg

Wcale Nie
kupiłem 300 parę kilo po tej samej cenie


Na górę
  
 
Post: 13 kwietnia 2014, 21:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
keri26 pisze:
Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg
Ja natomiast zastanawiam się, czy tym ciastem można by pierw pobudzić do czerwienia na jesień a dając więcej np. 15 kg i zakarmić na zimę?
Jest to nowy produkt i trudno powiedzieć jak na nim zimują jednak sporo tańszy od apifondy i to kusi.


Pobudzić do czerwienia możesz małymi dawkami syropu, ja w tamtym roku kupowałem cena u Łysonia 50 zł czy to 1 wiaderko czy 20 przezimowały a i ładnie widząc zimowe zapasy na wiosnę przez co można łatwo się ich pozbyć przez odsklepianie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 00:00 - wt 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Szukałem opinii na temat podkarmiana do zimowli fondantem. Interesuje mnie czy sprawdziłoby się podkarmianie na rozczerwienie matek. Nie ukrywam, że trochę z wygody(gdyż denerwują mnie dojazdy do pasieki co dzień lub 2-3 dni) chciałbym zastosować fondant np.: 5-10kg na rodzinę. W moich warunkach musze w lipcu już dokarmiać i zapewnić złudzenie pożytku do rozczerwienia matek na zimowe pokolenie. Jestem ciekaw waszej opinii i jak to widzą doświadczeni pszczelarze? Ciekaw jestem jeszcze czy w takiej sytuacji po pobudzaniu powinienem zakarmić inwertem, czy lepiej byłoby cukrem, a może konsekwentnie do końca fondantem? Proszę o wasze opinie i podpowiedź gdyż czas myśleć o zakupie paszy dla pszczół. Z góry dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2014, 20:58 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Jeżeli interesuje cię efektywność stosowania fondantu Diamant przy czerwieniu matek zadzwoń do mnie na nr 61 8463571


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 01:48 - pt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Zapraszam Wszystkich Pszczelarzy do Zakupu Fondantu Pszczelego w formie Ciasta bezpośrednio od producenta cukru firmy DIAMANT.
Produkcja w Cukrowni Glinojeck k. Warszawy.

Zanosi się kolejna zima wymagająca dokarmiania, poza tym produkcja odkładów i dlatego jako producent oferujemy Najlepsze ceny od 2,54 pln/kg (minimalna ilość w zakupie 360kg)

Najlepszy cukier, Najnowsza technologia, badania mikrobiologiczne, niski HMF, metale ciężkie i pozostałości po środkach ochrony roślin pod kontrola, nadzór weterynaryjny.
Piękne, delikatne, o odpowiedniej konsystencji ciasto!

Z pominięciem pośredników, cena gwarantowana do 31.03.15; termin przydatności ciasta: lipiec 2016

Kontakt: p Ania ; T: 61 846 35 12 (7.30-15.30) lub p Ewelina T: 61 846 35 63

Przy zakupach hurtowych poprzez związki/stowarzyszenia rabaty dla pszczelarzy i samych związków - kontakt 61 846 35 71


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 10:21 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
LELITTA, proszę jeszcze o informację jak to ciasto jest konfekcjonowane (przy jakiej cenie)

Pozdrawiam

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 11:35 - pt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
karton 15kg
półpaleta: 24 x 15kg = 360kg

Ceny:
- 2,54 pln/kg odbiór własny
- 2,76 pln/kg loco wskazane przez klienta dla 2 półpalet (720kg)
- 3,06 pln/kg loco wskazane przez klienta dla 1 półpalety (360 kg)

zamówienia: Anna.Piwonska@diamant.pl lub Ewelina.Pijarowska@diamant.pl

pozdrawiam
Darek Klonowski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 16:45 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 916
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
LELITTA, Witam, niby pięknie ładnie zapraszacie do zakupu ,chętnie bym również zakupił u was ciasto tylko jest jedno ale PO CO MI 360 KG .
Jest dużo małych pszczelarzy tak jak Ja ,co by kupili np.3x15kg .
Spróbujcie o nas pomyśleć ,Pozdrawiam Jurek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 16:53 - pt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Już pomyśleliśmy i dla zakupów detalicznych otwieramy sklepik internetowy, gdzie będzie można zakupić nawet pojedyncze opakowanie każdego produktu DIAMANT.
Termin otwarcia III-IV 2015.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 17:34 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 916
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
LELITTA pisze:
Już pomyśleliśmy i dla zakupów detalicznych otwieramy sklepik internetowy, gdzie będzie można zakupić nawet pojedyncze opakowanie każdego produktu DIAMANT.
Termin otwarcia III-IV 2015.

Dzięki ,jak będzie otwarty to proszę o jakieś namiary.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2015, 18:42 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
LELITTA piszeTermin otwarcia III-IV 2015.
Jak będzie wczesna wiosna to w marcu morze być za puźno

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2015, 21:26 - sob 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
www.diamant.pl

Sklepik będzie dotyczył wszystkich produktów cukrowych DIAMANT, w tym pasz dla pszczół (ciasto, inwert letni i zimowy) głównie dla obsługi detalicznej z wykorzystaniem kuriera. Terminu otwarcia się nie przyspieszy, ale....

Alternatywą jest bezpośredni kontakt z nami jak wyżej pisałem. Ma pan bardzo blisko do Góry, gdzie można towar odebrać samodzielnie w najlepszej cenie i przez cały rok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2015, 23:51 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 19:36 - sob
Posty: 2206
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Czy mniejsze opakowania będą w ofercie np. 2kg ?

_________________
Pasieka Knieja .https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... subscriber


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2015, 23:59 - sob 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Nie widzę na stronie ciasta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 stycznia 2015, 13:54 - ndz 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Sklepik od marca poprzez strone www, pracujemy nad mniejszymi opakowaniami, z dodatkami witamin, pyłku itd. Jeśli uzyskamy satysfakcjonujący rezultat, to przekaże ta informacje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 09:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 marca 2012, 11:28 - czw
Posty: 54
Lokalizacja: Swarzędz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
. .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 09:47 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
LELITTA, to pracujcie dalej tylko szybciej bo w tych duzych opakowaniach to wielki nie wypal


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2015, 21:00 - pn 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Wyniki sprzedaży pokazują wielki sukces i to jest obiektywna ocena. Pozdrawiam wszystkich lojalnych uzytkowników


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sierpnia 2015, 21:40 - sob 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
LELITTA, a gdzie te wyniki jakos nie widac



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 sierpnia 2015, 22:08 - pn 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Nie zobaczysz, bo masz za mały kąt widzenia. Wystarczy, ze pszczelarze w Polsce to widza i wiedza, gdzie można kupić ten produkt od producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sierpnia 2015, 07:45 - wt 
LELITTA, no i gdzie ten sklepik bo marzec minął kawał czasu temu. Na stronie nie ma żadnego produktu dla pszczół ani samego sklepiku z produktami dla pszczół też nie ma. Mam jeszcze pytanie do Ciebie (choć nie wiem czy masz w tym zakresie wiedzę) powiedz dlaczego w badanych próbach waszego inwertu wyszła zawartość soli, której być nie powinno.


Na górę
  
 
Post: 08 sierpnia 2015, 18:39 - sob 

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:22 - pt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: jestem fanem
Witam CarIvan,

Może ja odpowiem na pytanie o soli w syropie inwertowanym.Przy produkcji syropów inwertowanych Diamant stosowane są surowce najwyższej jakości. Np. używana jest woda zdemineralizowana (przewodność max. 6 mikroS) oraz cukier kat. I (w marketach mamy cukier kat. II). Do inwersji (hydrolizy) sacharozy stosowane są sprawdzone enzymy (inwertazy). Proces inwersji enzymatycznej w przeciwieństwie do hydrolizy kwaśnej nie wymaga neutralizacji kwasów poprzez zastosowanie zasad. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z reakcją:
HCl + NaOH = NaCL (sól) + H2O
Proces enzymatyczny wykorzystywany w naszej produkcji nie wymaga neutralizacji kwasu. Nie tworzy się więc sól w procesie technologicznym.

Pytanie z mojej strony brzmi: kto wykonywał analizę zawartości soli w Twoim syropie inwertowanym Diamant i jakie ilości wykrył?

Chciałem jeszcze dodać, że w trosce o zdrowie pszczół dbamy o jakość syropów inwertowanych już od pola, kontrolując stosowane przez rolnika środki ochrony roślin. Ponadto analizujemy w niezależnym laboratorium, czy pozostałości tych substancji występują w cukrze. Analiza końcowa naszych syropów obok standardowych badań fizyko-chemicznych obejmuje również skażenia mikrobiologiczne oraz zawartość pestycydów i stężenie HMF.
Pozdrawiam,
Karmel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2015, 09:48 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
karmel, skoro tyle wiesz to wyjaśnij pomada cukrowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2015, 09:53 - ndz 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Ile kosztuje cukier pierwszej kategorii w wolnej sprzedaży Bo trochę bym go potrzebował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2015, 15:45 - ndz 
karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.


Na górę
  
 
Post: 09 sierpnia 2015, 22:42 - ndz 
CarIvan pisze:
karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.
Może dodasz skąd została wzięta ta próbka bo coś mi się wydaje że jesteś stronniczy i zachwalasz tylko jeden produkt, ciekawe dlaczego :D


Na górę
  
 
Post: 09 sierpnia 2015, 23:39 - ndz 

Rejestracja: 15 sierpnia 2013, 16:42 - czw
Posty: 403
Lokalizacja: Jestem Polakiem i jestem z tego dumny
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Może dlatego, że stosunek jakość/cena jest dobry?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2015, 06:36 - pn 
ja-lec pisze:
CarIvan pisze:
karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.
Może dodasz skąd została wzięta ta próbka bo coś mi się wydaje że jesteś stronniczy i zachwalasz tylko jeden produkt, ciekawe dlaczego :D
Próba pobrana była z kupionego wiaderka syropu Diamant, takie same próby były wykonane do Apifoodu i Apiinvertu a o stronniczości nie ma mowy, napisałem że gdyby Apiinvert był tańszy właśnie jego bym kupował dla pszczół, jak poszukasz w moich postach znajdziesz opis i porównanie pasz.


Na górę
  
 
Post: 10 sierpnia 2015, 13:13 - pn 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
CarIvan, to moze umiesc wyniki tych badan bo chyba takowe masz i nikt nie bedzie ci zarzucał stronniczosci


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2015, 13:23 - pn 
henry650 pisze:
CarIvan, to moze umiesc wyniki tych badan bo chyba takowe masz i nikt nie bedzie ci zarzucał stronniczosci


henry
Musiał bym je znaleźć, badania robiłem w zeszłym roku.


Na górę
  
 
Post: 10 sierpnia 2015, 13:59 - pn 
CarIvan pisze:
Musiał bym je znaleźć
Wiadomo że ich nie znajdziesz bo ich nigdy nie było, poza tym nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile to jest 2% bo na wiaderko inwertu przypadało by ponad 30dkg soli :D . Zostałeś już CAREM ale poziom pisanych postów cały czas na tym samym poziomie :haha:


Na górę
  
 
Post: 10 sierpnia 2015, 21:42 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 lutego 2013, 19:51 - ndz
Posty: 1972
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Stosuję pasze dla pszczół kilka lat .Nigdy nie było żadnego problemu do zeszłego roku .Sławny i tani produkt z Kłobucka pszczoły przerobiły i co ?wiosną wynosiły kryształki .Nigdy więcej tego szajsu nie kupię .W tym roku za namową grzegorzastolarza Nabyłem produkt marki Diamont na opakowaniu jest napisane pasza dla pszczół .Jeśli się producent zdecydował na umieszczenie takiego napisu to myślę że wie co robi .

_________________
Zbigniew Olesiński Łódź

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 09:05 - wt 

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:22 - pt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: jestem fanem
Witam jino2,
Pomada cukrowa różni się od ciasta pszczelego Diamant tym, że w składzie oprócz cukru ma syrop glukozowy na bazie skrobi. Ciasto pszczele Diamant zrobione jest z cukru I kat. i syropu inwertowanego wytworzonego metodą enzymatyczną również z cukru kat. I. Oprócz sprawdzonej jakości tego produkty zawarty w cieście inwert ma właściwości higroskopijne, które po otwarciu opakowania stopniowo upłynniają produkt, powodując że jest on bardziej dostępny dla pszczół.
Z poważaniem,
Karmel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 09:11 - wt 

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:22 - pt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: jestem fanem
DROBNY pisze:
pierwszej


Cukier kat. I dostępny jest w marketach pod nazwą gruba rafinada. Niestety cena tego produktu jest dość wysoka. Poza tym są to duże kryształki cukru, które z powodu małej powierzchni trudno rozpuszczają się w wodzie ( w stosunku do standardowej wielkości kryształów).

Pozdrawiam,
Karmel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 09:27 - wt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Ile kosztuje kg tej grubej rafinady gdybym chciał kupić paletę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 10:54 - wt 

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:22 - pt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: jestem fanem
Witam Drobny,
W sprawie grubej rafinady proszę o kontakt z Lelitą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 20:50 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Witam Drobny
zadzwoń jutro pod numer 618 463 571


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 21:17 - wt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
A w czym problem żeby podać cenę. Może więcej chętnych będzie a może jest tak wysoka że nie warto się nim interesować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 22:12 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
www.sklep.diamant.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2015, 23:58 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
to teraz należy wytłumaczyć czym różni się kat1 od kat2 bo różnica w cenie jest znacząca

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sierpnia 2015, 15:00 - śr 

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:22 - pt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: jestem fanem
6Cichy pisze:
to teraz należy wytłumaczyć czym różni się kat1 od kat2 bo różnica w cenie jest znacząca


Różnica między kategoriami cukru wynika z ich jakości, do określania której wykorzystuje się trzy oznaczenia: zabarwienia cukru w roztworze, barwy kryształów oraz popiołu konduktometrycznego. Parametry te są dużo niższe w przypadku cukru kat. I. Szczególowo te zagadnienia opisuje pani dr. Krystyna Lisik z Politechniki Łódzikiej (prezentacje są dostępne w internecie).
Wyprodukowanie cukru I kat. jest bardziej energochłonne stąd wyższa jego cena. Poza tym gruba rafinada, która dostępna jest w marketach jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się większymi kryształami niż zwykły cukier. wyprodukowanie tak dużych kryształów generuje dodatkowe koszty w produkcji.
Pozdrawiam,
Karmel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sierpnia 2015, 16:10 - śr 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Tylko ten produkt wyprodukowany niby z cukru tak specjalnie selekcjonowanego jest coś dziwnie tani. Coś chyba kity pociskacie z tym cukrem kat 1 w syropie cyfrowym. Czy aby nie jest tak że pszczelarzom mówicie to co chcą usłyszeć ( szczególnie Lelita) cukier kat 1 powyżej 4 zł produkt z niego zrobiony około 2 zł. Coś tu w kalkulacji jest nie teges.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2015, 00:56 - czw 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
O jakości cukru nie świadczy wielkość kryształów. Poczytaj Drobny o tym w internecie, to wówczas będziemy mogli podyskutować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2015, 09:23 - czw 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Ja nie piszę o kryształach tylko o cukrze kat 1 który jest drogi i trudno dostępny a produkt z niego zrobiony tani i dostępny. to albo surowiec jest jednak inny (tańszy gorszej jakości) albo tam przeginacie z ceną cukru kat 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2015, 09:29 - czw 
DROBNY pisze:
to gdzie tu jest przekręt?
jeszcze nie słyszałem nigdy by z czegoś co jest trudno dostępne i drogie zrobić coś co jest tanie i łatwo dostępne bo w żaden sposób nie wyjdzie kalkulacyjne zysk dla firmy - tu jest przekręt.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji