FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 23:53 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: biłgoraj
Witajcie mam kilka pytań, być może dla wielu banalnych, ale kto pyta ten nie błądzi...
Mam dwa ule, ramka warszawska poszerzana ule te są korpusowe, 10 ramkowe.
Ul. nr.1 naniósł sporo spadzi lub nawłoci ma 5 lub 6 ramek miodu, planuję w nim miodobranie. Ul. nr.2 był to słaby odkład obecnie odbudowuje 10ramkę, dymiłem go kontrolnie apiwarolem spadło 4sztuki warrozy. Podaję syrop pobudzająco 300ml co drugi dzień w stosunku 1:1
moje pytania brzmią:
1. Kiedy rozpocząć pełny cykl odymiania apiwarolem?
2. Do ilu ramek zwęzić gniazda na zimę?
3. Kiedy rozpocząć zakarmianie?
4. Lepiej invert czy cukier?
5. Czy stosować w ulu nr 1. puder na warrozę?
6. Ule są ocieplane styropianem, czy stosować maty słomiane po bokach?
7. Noce są zimne czy okrywać z góry jakoś gniazdo aby nie zaziębić czerwiu?
8. W jaki sposób mogę rozczerwić matkę w ulu nr 1? Czy stosując ciasto cukrowe zafałszuję miód?

Wydaje mi się że mam problem w ulu nr 1 bo pszczoły zalały 5-6ramek gniazdowych nakropem w 1/3 jest już poszyty, matka ma 4 ramki full zaczerwione i tak jakby nie miała miejsca na czerwienie, nadstawki nie chcą odbudowywać

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
1. Przy karmieniu. Dogadaj się przy tym z resztą pszczelarzy z okolicy. Jak nie wiesz kto ma idź do sklepu, albo do plebana. Oni powinni wiedzieć.
2. Do tylu na ilu będzie czerw (najlepiej po zsumowaniu) plus ramko dwa pierzgi.
3. Możesz już teraz, jak nie ma pożytku. Ale w tym nie ma reguły. Ja zaczynam np od soboty.
4. Jeden czort. Byle by tobie było wygodniej.
5. Puder to do ciasta jak ktoś upiecze. Na pączki. Do lukru. Idt. Itp.
6. Możesz, a nie musisz. Zależy jak się czujesz z oceną u pszczół. Jak kiepsko, to lepiej daj.
7. Nie zaziębisz, pszczoły to nie kaleki. Musiałbyś im zrobić coś na miarę kieleckiego dworca by było źle. Możesz dać matę, kocyk, albo jak ja gazetę (2 kartki).
8. O tej porze najlepsza jest syta.

Dam swoja wersję
1. Po całkowitym zakarmieniu (jeśli będziesz karmił cukrem) lub zacząć możesz teraz i skończyć przed karmieniem (jeśli inwertem czy syropem glukozowo-frukltozowym) i kontrolnie pod koniec października ale jak temp w dzień będą nie niższe niż +12°C a pod wieczór nie mniej niż 8°C.
2. tutaj zgoda z adrianosem do tylu na ilu masz czerw plus po osłonowej z pierzgą, przy wz korpusowych myślę że będzie to na koniec sierpnia max 7-8 w ulu ułożone na środku bez żadnych zatworów, po zakarmieniu dasz jako skrajne po ramce węzy w te wolne przestrzenie po bokach gniazda i zostaną na 10 w tym 8 gniazdo i dwie zamykające z węzą.
3. Jeśli cukrem to w proporcji 3:2 i od 24 -25 sierpnia możesz zacząć podawać. Jeśli inwertem czy syropem glukozowo-fruktozowym to nawet po 10-15 września można zacząć a do tego czasu podsycać rozwojowo i niech się rozwijają.
4. Moim zdaniem syrop glukozowo-fruktozowy bo mniej roboty, jest bezzwonny, nie powoduje rabunków, stawiasz całe wiadro z 40 dziurkami w deklu fi 2 mm do góry nogami nad gniazdem w dwóch półkorpusach w Twoim przypadku i tyle do końca września pobiorą.
5. daje tyle co umarłemu kadzidło więc nie widzę sensu.
6. teraz nie możesz je dać dopiero na przedwiośniu około połowy lutego w miejsce ramek z węzą jakie będą cała zimę wisiały a równie dobrze możesz nie dawać wcale bo to zbędne, ważne jest by dobrze docieplić wiosną górę gniazda.
7. nie, przez cała zimę bez ocieplenia, jedynie cienki kocyk jakiś lub poszewka stara z poduszki złożona w dwa. Dopiero wiosną w lutym dociepl górę.
8. z ula odwiruj ten miód jeśli jest on w plastrach w których nie ma czerwiu, tam gdzie jest czerw ma miód zostać i tak zjedzą go wiosna po oblocie więc nie ma stresu że coś im będzie nawet jeśli to spadź. Podsycaj dają małe dawki po odwirowaniu miodu i wtedy karmił bym rozwojowo do połowy września by uzyskać siłę tej rodziny większą i na zimę dał syrop glukozowo-fruktozowy.

Wielkie dzięki Panowie, mam pytanie co zrobić z pokarmem z dokarmiania pobudzającego, który jest w plastrach? odwirować go i podać jeszcze raz pszczołom czy mogę to zostawić na zimę jakoś?

Jak dawałeś większe dawki i naniosły w plastry to już im to zostaw, po co to odwirowywać i ponownie robić robotę pszczołom. One już ten nadmiar podanej paszy na rozwój przerobiły jak do zimowli.

tylko że to jest porozrzucane po 10 plastrach a skoro mam gniazdo na zimę zmniejszyć więc, kilka ramek wyciągnę i co wtedy z nimi?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
mateovandj pisze:
i co wtedy z nimi?
Lużno za zatwór i stamtąd sobie przeniosą gdzie będą potrzebowały.

Wiaderko invertu na ul to nie będzie dużo pokarmu? Ile mam władować pokarmu na ul?

Tutaj widzę darmowa wysyłka 25kg pokarmu:
http://allegro.pl/apifortuna-syrop-poka ... 76864.html

czy lepiej coś takiego: http://allegro.pl/apivital-pokarm-dla-p ... 53424.html lub: http://allegro.pl/syrop-invert-dla-pszc ... 13526.html ??

Powiedzcie mi proszę ile mam dać co kupić, czy może dodatkowo ciasto położyć na górę w razie WU, dziękuję za wszelkie rady, są dla mnie naprawdę cenne

mateovandj, tutaj masz taniej http://allegro.pl/pokarm-dla-pszczol-ap ... 66364.html a efekt zimowania taki sam. Siłę rodziny na ilu ramkach ma zostać należy ocenić po ilości czerwiu, zapasów karmy/miodu i pierzgi oraz względem ilości pszczół obsiadających plastry, na pw masz tel. do mnie jak chcesz po 10 zadzwoń.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]