FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:04 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podkarmiaczka
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: ostrołęka
Witam zrobiłem sobie podkarmiaczkę z butelki 5l.Po boku zrobiłem 5-6 dziurek gwoździem 3 mm.Podawanie butelki oczywiście w pozycji leżącej.Co o takej podkarmiaczce sądzicie

Myślę ze otwory za duże i ich za mało jeśli ma to służyć do karmienia na zimowlę. Korzystniej wiertłem fi 2 mm wywiercić z 30-40 dziurek. Syrop nie wypłynie a pszczoły szybko pobiorą jak z wiadra. Nie wiem tylko jak będzie się ta butelka zachowywała jak będzie się wytwarzało podciśnienie w nim w miarę wyjadania syropu. Jak sprawdzisz na swoim przykładzie napisz.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
butelka się odkształca , nie ma podciśnienia i zwyczajnie syrop wyleci , nie nadaje się. Doskonałym za to pomysłem okazało się u mnie nalewanie syropu do torebek plastikowych. Zawiązuję je na supeł, układam w koszyczku supłem na dół i od góry robię z 10 otworów wkrętem do drewna. Nic nie wycieka bo otwory są w najwyższym punkcie, pszczoły pobierają i worek opada wraz z poziomem syropu, a na koniec pszczółki bez problemu wycinają otwory do wysuszenia resztek. Można zrobić nawet jeden otwór i sobie poradzą, syrop ma małą powierzchnię , mniej pachnie i takie jego podanie nie wywołuje żadnego szaleństwa w pasiece nawet jak karmię od rana.

Ule na jakich gospodaruję: D 1/2
manio, Jakich torebek używasz? Napisałeś "układam w koszyczku"-Masz jakiś koszyczek w ulu czy koszyczek do noszenia :D Z góry dziękuję

ma.rek pisze:
manio, Jakich torebek używasz? Napisałeś "układam w koszyczku"-Masz jakiś koszyczek w ulu czy koszyczek do noszenia :D Z góry dziękuję

Ja swego czasu używałem zwykłych woreczków foliowych takich jak w biedronce byle by nie ciekło i sprawdzało sie dobrze.Wystarczy zrobić kilka nacieć ostrym nożem takim jak do papieru po chwili wypłynie kilka kropel i woreczek trochę opadnie a następnie pszczoły wybiorą syrop czysto tanio i higienicznie :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jestem pod wrażeniem Waszych pomysłów :).
Ja w tym sezonie spróbowałem podkarmiaczek powałkowych i na razie nie chcę innych. Idę sobie z pracowni z dwoma wiadrami syropu w rękach, jeden ruch i 3 podkarmiaczki zalane. Spokój na kolejne kilka dni :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

CYNIG pisze:
Ja w tym sezonie spróbowałem podkarmiaczek powałkowych i na razie nie chcę innych. Idę sobie z pracowni z dwoma wiadrami syropu w rękach, jeden ruch i 3 podkarmiaczki zalane. Spokój na kolejne kilka dni
Ja ich nie zamierzam stosować, idę sobie z wiaderkami na pasiekę, stawiam całe wiadro do dołu deklem i spokój do końca karmienia. Fakt Ty karmisz cukrem, wolałbym zamiast tych podkarmiaczek 5-cio litrowe wiadereczka i taki sam efekt jak przy karmieniu gotową paszą a łatwiej wiaderka jedno w drugim po całkowitym zakarmieniu w słupeczku składować niż podkarmiaczki albo trzymać te drugie na ulach i zdejmować dodatkowy zbędny element no ale można sobie zarówno ułatwić jak i utrudnić przecież.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
...wolałbym zamiast tych podkarmiaczek 5-cio litrowe wiadereczka i taki sam efekt jak przy karmieniu gotową paszą a łatwiej wiaderka jedno w drugim po całkowitym zakarmieniu w słupeczku składować niż podkarmiaczki...

do tej pory karmiłem z wiaderek 5 litrowych teraz karmię z podkarmiaczek powałkowych. Tyle że to nie są podkarmiaczki takie jak sprzedaje Łysoń czy apikoz. To są te oferowane przez frycka i elegancko wchodzą jedna w drugą, stosik 50 podkarmiaczek jest wysoki na jakieś 20-30cm, jak powkładam tak wiaderka to mi wychodzą jednak dwa "wieżowce". Poza tym karmiąc z wiaderek z narzuconym sienem/korą/keramzytem mam pszczoły na wierzchu (pasieka koło drogi na której bawią się dzieci) w podkarmiaczkach leję pokarm bez kontaktu z pszczołami.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
CYNIG, Tnie się folię paraizolacyjną i pod daszek, co ją dociśnie. Nic na wierzchu nie ma, nie pchają cię do zapachu, chyba, że ul nieszczelny, co już świadczy o producencie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

adriannos, nie, nie. chodziło mi wyłącznie o moment nalewania kolejnej porcji syropu. Poza tym momentem jest OK, daszki mam szczelne :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
CYNIG, Aha. A to sorki. Ja wlewałem ostatnio po zmroku, bo czasu za dnia nie znalazłem. Latarka na głowę jak u górnika i do roboty. Teren na szczęście mam odizolowany, a ta pasieka stoi.... 2-3 metry od "drogi".
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
ma.rek pisze:
każdy orze jak może :D , karmię syropkiem i też sobie chwalę swój wynalazek. Do woreczka na zdjęciu wchodzi 3 litry, jak widać można podać 2 lub nawet 3 woreczki . Koszyk ( 1.99 zł) i woreczki z biedronki, ważne aby szew był do góry bo nie zawsze trzyma i wtedy wszystko wyleci. Na zdjęciu widać kropelki w miejscach gdzie zrobiłem otworki. Powierzchnia niewielka i dlatego nie pachnie , nie wabi gości. Od ramek oddziela koszyk powałka z otworem ( pod koszykiem) o średnicy 22 mm.
Obrazek
torebkę wkładam do wiaderka i nalewam 3 l. Torebki układam w skrzynce, skrzynkę do wózka i "jadę" do pasieki. Wyrzucam pusty worek, wkładam nowy i wtedy robię dziurki. Nic nie trzeba myć, zawsze czysto nic się nie zakisi . Pszczołom się podoba i mi też .

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Ja kiedyś kupiłem inwert wraz z wiaderkami. Nie miałem żadnych podkarmiaczek za to posiadałem zapas korpusów. Wstawiłem po wiadrze, duża garść słomy i pszczoły zakarmione raz a dobrze ;)

Jarek pisze:
Ja kiedyś kupiłem inwert wraz z wiaderkami. Nie miałem żadnych podkarmiaczek za to posiadałem zapas korpusów. Wstawiłem po wiadrze, duża garść słomy i pszczoły zakarmione raz a dobrze ;)
a nie lepiej nawiercić w deklu z 40-50 dziurek fi 2 mm i odwrócić wiadro do góry dnem? bez słomy, topienia pszczół, bez roboty praktycznie.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
CarIvan pisze:
Jarek pisze:
a nie lepiej nawiercić w deklu z 40-50 dziurek fi 2 mm i odwrócić wiadro do góry dnem? bez słomy, topienia pszczół, bez roboty praktycznie.

To trzeba umieć, mieć wyczucie i też trochę szczęścia. Wiele czynników musi być spełnionych, żeby taka metoda zdała egzamin. Ma znaczenie wielkość i ilość tych dziurek, stężenie syropu, temperatura, siła rodziny, ustawienie ula w poziomie i pewnie jeszcze coś się znajdzie. Ja próbowałem niegdyś metody "kropelkowej" ale na słoikach i zawiodłem się. Wolę jak pszczoły same sobie pobiorą pokarm z naczynia zgodnie z ich rytmem pracy niż ma im coś kapać na głowę, zalewać gniazdo albo w ogóle nie kapać.

madmax, cosik widać źle robiłeś. Czy przy syropie cukrowym czy przy gotowej paszy dziurki muszą mieć średnicę 2 mm. Syrrop podajesz w 5 l wiaderkach, każde z nich po odwróceniu należy lekko ścisnąć na bokach by wytworzyć podciśnienie i nic nie kapie, dziurek w takim wiaderku 20, gotowa pasza nie wykapie ci wcale robisz 40 dziurek w deklu też 2 mm średnicy z tym że 20 na środku dekla a 20 przy jego rancie bo jak wytworzy się podciśnienie w miarę wyjadania paszy przez pszczoły to dekiel się zasysa i nie mogły by pobrać wszystkiego bo część zostanie na bokach zassanego dekla. Pięć lat tak karmię i zero problemów a ule trzeba sobie wypoziomować.

Awatar użytkownika

Można wstawić całe wiadro inwertu odkryte od góry ,a na wierzch nasypać pociętej słomy lub liści. Nie potrzeba nic wiercić.Wiaderka wyliżą do sucha :mrgreen:

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
CarIvan, Napisałem, że tak bawiłem się ze słoikami. Do wiader nie doszedłem, bo wtedy dopiero zaczynałem zajmować się pszczołami i tak mnie to zraziło. Różne perypetie były, od ściekania prawie ciurkiem syropu aż na dennicy była kałuża, do pozostawania syropu w słoikach, bo nie chciał lecieć przez dziurki. A robiłem dziurki różne, gwoździami, wkrętami, wiertłem. Jak patrzę na filmach, że ludzie sobie tylko wkładają wiadro na ula i po sprawie, to fajnie wygląda i zazdroszczę. No ale widać u mnie to nie działa.
Ten sposób ze słomą, to też różnie z tym bywa. W zeszłym roku spróbowałem tak na dwóch rodzinach i do 5 l wiader nalałem syropu (ok 3 l) + słoma właśnie. Efekt był taki, że 2 x pobrały bez problemu, a za trzecim już nie. Nazajutrz zastałem pszczoły potopione wśród słomy i w syropie. Wywaliłem to, zastąpiłem inną podkarmiaczką i pszczoły na kolejny dzień wznowiły pobieranie, już bez przeszkód. Nie wiem, może słomę trzeba wymieniać za każdym razem aby świeża była (?)

Ule na jakich gospodaruję: dadan
Niezależnie od rodzaju naczynia ciecz znajdująca się w nim po odwróceniu nie powinna wyciekać. Przyczyna wyciekania, to zbyt duże otwory(w opisanych wyżej przypadkach nie miały miejsca) lub nieszczelna pokrywa naczynia z otworkami. madmax nakrętki słoików musiały być nieszczelne i dlatego wyciekał syrop.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
madmax pisze:
CarIvan, Napisałem, że tak bawiłem się ze słoikami. Do wiader nie doszedłem, bo wtedy dopiero zaczynałem zajmować się pszczołami i tak mnie to zraziło. Różne perypetie były, od ściekania prawie ciurkiem syropu aż na dennicy była kałuża, do pozostawania syropu w słoikach, bo nie chciał lecieć przez dziurki. A robiłem dziurki różne, gwoździami, wkrętami, wiertłem. Jak patrzę na filmach, że ludzie sobie tylko wkładają wiadro na ula i po sprawie, to fajnie wygląda i zazdroszczę. No ale widać u mnie to nie działa.
Ten sposób ze słomą, to też różnie z tym bywa. W zeszłym roku spróbowałem tak na dwóch rodzinach i do 5 l wiader nalałem syropu (ok 3 l) + słoma właśnie. Efekt był taki, że 2 x pobrały bez problemu, a za trzecim już nie. Nazajutrz zastałem pszczoły potopione wśród słomy i w syropie. Wywaliłem to, zastąpiłem inną podkarmiaczką i pszczoły na kolejny dzień wznowiły pobieranie, już bez przeszkód. Nie wiem, może słomę trzeba wymieniać za każdym razem aby świeża była (?)

To topienie pszczół wynikło z tego ,że miałeś za niską temperaturę w nocy i syrop zgęstniał.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
Ja u siebie rok temu odwracałem wiadra ale w tym roku przechodzę znowu na słomę bo potrzebuje wiadra do pyłku, zawsze to mała oszczędność a jak wiadomo z reklamy małe oszczędności dają duże.

pozdrawiam rever

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]