FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 09:00 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
Witam wszystkich od 3 lat zajmuje się pszczelarstwem nie jestem uczulony dziś rano kręciłem miód i 5 pszczół mnie ugryzło w nogę od kolana w dół w tyłu w mięsień pojechałem do pracy normanie na drógą zmianę i od 15 noga mi cierpniała i puchła teraz też mnie bardzo boli kuleje wręcz wypiłem wapno teraz i dalej boli nigdy po ugryzieniu pszczół nic mi nie było co robić>>???? pomocy!!!!!

Odrazu po ugryzieniu pije się wapno i to z 4 tabletki się rozpuszcza w szklance wody a miejsce po użądleniach smaruje się hydrokortyzonem, jeśli nie pomoże to zostaje lekarz.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
PAWEL83, to znaczy ze zrobiles sie uczulony i musisz uwazac

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Kostki zawsze tak reagują.. a jeśli jeszcze 5 sztuk to całkiem normalnie. Przynajmniej u mnie. Nie dorabiałbym tu uczulenia, bo ono całkiem inaczej się objawia.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Polska
adamjaku ma rację, że kostka tak reaguje, chociaż z tego co piszesz to nie wynika jednoznacznie, że zostałeś użądlony w kostkę. Trudno coś radzić, bo nie wiemy jak duży jest ten obrzęk, lekarzem też nie jestem i każdy przypadek jest inny. Ja jakiś czas temu pisałem na forum o tym jak zostałem użądlony w kostkę (oczywiście mocno spuchła) i co powiedział mi lekarz (byłem u niego w innej sprawie, ale przy okazji dopytałem)- taka opuchlizna to jest reakcja alergiczna, ale miejscowa. Dopóki nie ma reakcji ogólnej typu duszności, wysypka itd. to nie ma powodów do obaw i spokojnie można pszczołami się zajmować. Tyle powiedział mi lekarz (ale podkreślam- widział moją opuchliznę, więc nie można tej opinii uogólniać na wszystkie przypadki).
Obrzęk z kostki schodzi bardzo powoli, jest bolesny, ale da się przeżyć. Obserwuj co się dzieje, jeśli opuchlizna będzie powoli się zmniejszać, to jest w porządku. Jeśli to się będzie długo utrzymywać i dojdą jakieś inne objawy, to idź do lekarza. Ja generalnie od czasu użądlenie w kostkę staram się lepiej zabezpieczać nogi, bo o ile po użądleniu w ręce da się żyć (czasem lekko swędzi i opuchnie, czasem prawie nic nie ma), to z opuchniętą kostką jest gorzej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
też moge potwierdzić, że użądlenia w kostkę są najgorsze - w tym miejscu puchnę jak bania... trochę pomaga hydrokortyzon ale trzeba smarować dosyć czesto i lekko znieczula... lepiej mi ostatnio pomógł kompres z occtu -tj. ocet + woda w sotosunku 1:1 na szmatkę, owinąć dookoła kostkę a całość ze stopą "zakisić" do woreczka foliowego na ok 30 min :) ulga natychmiastowa ... a na czas opuchlizny dobrze jeszcz skarpetki sobie opuścić pod kostki...

nawet łagodne pszczoły potrafią użadlić w kostkę - młoda nielotna pszczoła wschodzi po butach i zaczepia się o skarpety haczykami z odnóży i wówczas własnie daje strzała... dlatego polecam kalosze + spodnie na wierzch + gumka

a co koledzy byście powiedzieli na taki przypadek - moją dziewczynę użadliły 3 pszczoły w rękę, 2x w palec i 1 x w górną cześć dłoni - od razu dostała kompres z natki pietrzuszki bo tylko to było na szybko pod ręką - na drugi dzien było już ok - prawie śladu nie było ani nie swędziało... dopiero za 5 dni cała ręka spuchła a i na przedramienia pojawiły się 3 bąble... - natomiast w miejscach po użadleniu zebralo się trochę ropy... po kolejnych 7 dniach wszytko już zeszło - ale w ruch poszło wapno, ocet i zyrtec... - pytanie czy spotkaliście się już z taką spóźnioną rekajcą ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Pytanie ile masz lat i na co jeszcze chorujesz. Jesli to zwykly obrzek po użądleniu nic poza poeczeniem sie nie stanie.
Ale jeśli noga jest spuchnieta lekko sina moze to swiadczyc np o zakrzepicy itp musialby to zobaczyc lekarz mysle zwlaszczA jesli sie pogarsza. Użądlenie po takim czasie nie grozi juz raczej rekacja alergiczna rozszerzoną co najwyzej miejscowym odczynem nie groźnym. Zakrzepica juz tak- groźna moze byc , szansa na nią jest mała ale jest potencjalnie bardzo groźna wiec dobrze byloby zeby lekarz jednak zbadal nogę bo to co sie dzieje nie musi byc zwiazane z samym użądleniem bezpośrednio

Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
Dziś już troszke lepiej wypiłem wapno typowe wapno trzy razy a w miejscu użądleń są czerwone punkty boli mnie cały mięsień od kolana do kostki ale już jest lepiej niż wczoraj naprawdę wczoraj to się wystraszyłem dziękuje wam KOLEDZY I POZDRAWIAM WSZYSTKICH zakarmiam już inwentem mam masę roboty pozdrawiam !!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]