FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 19:03 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzany
Miejscowość z jakiej piszesz: okolice Łap
Witam. zbieram pomału sprzęt, pszczoły zamówione. ale ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl: jeśli nie mam topiarki do wosku to czy jest możliwość jakiegoś jego pozyskania? coś czytałem o gotowaniu? ktoś coś może więcej powiedzieć? 2. czy jeśli mi się ramka np połamie to czy jest możliwość pozyskania tego miodu? czy on przepada? no i 3 pytanie. jeśli dostane np odkład na ramkach ale później będę dodawał tylko ramki bez węzy to czy jest szansa ze w ogóle zbiorę z tego szklankę miodu i pszczoły mi nie umrą? przepraszam, że pytania są banalne i może głupie ale niestety w "realu" żaden pszczelarz z którym się kontaktowałem nie jest skory do nauki jakiejkolwiek. z góry dziękuję za pomoc

Ule na jakich gospodaruję: wp
FAKT BANALNE POCZYTAJ FORUM A DO WIOSNY BĘDZIESZ SAM ZNAŁ ODPOWIEDZI

radeczek1981 pisze:
: jeśli nie mam topiarki do wosku to czy jest możliwość jakiegoś jego pozyskania? coś czytałem o gotowaniu? ktoś coś może więcej powiedzieć?
Jest taka możliwość, a sposoby były opisywane na tym forum.

2. czy jeśli mi się ramka np połamie to czy jest możliwość pozyskania tego miodu? czy on przepada?
Nie musi przepaść, można miód wygnieść i przepuścić przez sito.

no i 3 pytanie. jeśli dostane np odkład na ramkach ale później będę dodawał tylko ramki bez węzy to czy jest szansa ze w ogóle zbiorę z tego szklankę miodu i pszczoły mi nie umrą?
Jest szansa, nie powinny umrzeć.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
wosk do gara z wodą, z ramką czy bez ,miodek zawsze da się odwirować. Bez węzy w ramce będzie czerw trutowy , nie idź tą drogą , nie szukaj "oszczędności" . Kup książkę , poczytaj forum bo zmarnujesz pszczoły i pieniądze. Pytania świadczą o kompletnej niewiedzy . Może lepiej daj sobie spokój .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
radeczek1981 pisze:
niestety w "realu" żaden pszczelarz z którym się kontaktowałem nie jest skory do nauki jakiejkolwiek
Znowu brak elementarnej logiki. To TY kolego musisz być skory do nauki. Próby pozyskiwania/wybierania miodu o tej porze, hm, no to robi wrażenie. Czyżby :haha: wrzos? Jeżeli zdecydowałeś się na odkłady o TAK Późnej porze, to tylko zapewnij im spokój, zdrowie i pokarm. O wosku i pszczółkach sobie w zimie poczytaj. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
manio pisze:
wosk do gara z wodą,
i przecedzić np.przez pończochę
Wycięty z ramki plaster z miodem włóż do garnka a ten garnek w drugi z wodą.Podgrzewaj wodę max.do 40 stopni C.Po stopieniu się plastra schłodź
garnek ze stopionym plastrem.zlej miód do słoika a wosk wykorzystaj dalej wg uznania.
Nie wszystkie ramki będą zabudowane komórkami trutowymi.Pszczoły hodują skończona ilość trutni tyle ile potrzebują,jest to tylko pewien % wszystkich osobników rodziny.pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Wosk z plastra ma się stopić przy 40 stopniach? Toż to ciekawa rada, próbowałeś?

Awatar użytkownika

Miał na myśli miód...

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Temperatura dla stopienia wosku a więc i całego plastra oczywiście musi być wyższa.Powyżej 62 stopni C.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jak już masz jeden plasterek i chcesz go zniszczyć, aby miód pozyskać - bo to miód pierwszy, cudowny i najsmaczniejszy - to go po prostu wygnieć rączką - resztę zostaw pszczołom do wylizania a wosk przetop w garze emaliowanym w wodzi deszczowej. Jeśli chcesz się bawić. Jeśli nie, pozostaw, aż nazbiera się więcej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
radeczek1981,
ad. 1. najtaniej wosk pozyskasz konstruując prostą topiarkę słoneczną - nie jest to najefektywniejszy sposób, ale na początek Ci wystarczy. Co do topiarek słonecznych polecam "wujka" :google:
ad. 2. przed wynalezieniem miodarek, bartnicy po prostu wyciskali miód z wyłamanych plastrów pszczelich, a zatem można pozyskać miód z wyłamanych plastrów.
ad. 3. jeżeli będą to wczesne odkłady tzn. kwietniowe lub majowe z dobrą matką i jeżeli stacjonujesz w terenie gdzie są letnie i późnoletnie pożytki, to przy sprzyjającej pogodzie, nawet dokładając tylko ramki z węzą, możesz pozyskać kilka kg miodu.

Darz miód
Apicultor

Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że zawsze się znajdą Panowie którzy tylko krytykują np "może daj sobie spokój". tak się składa, że pszczoły będę miał od wiosny dopiero a teraz dowiaduję się wszystkiego na temat pracy z nimi. Właśnie zapewne tacy przemądrzali pszczelarze w realnym świecie nie chcą pomóc nowemu "koledze po fachu". ale jak ktoś mądry wymyślił nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi;) dziękuję za konstruktywne wypowiedzi za bezsensowną krytykę już podziękowałem;)

Jeszcze jedno. czytam P. Ostrowską i myślę o dużo wiem teoretycznie na temat pszczół. ale niestety teoria to jedno a praktyka to drugie. mam nadzieję, że i jakoś z tym sobie poradzę sam. Wiem, że na pomoc doświadczonych pszczelarzy w realnym świecie nie ma co liczyć.;) pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: dadant 12, 1/2D
Miejscowość z jakiej piszesz: Bruksela
nawet po przeczytaniu wszystkich książek o pływaniu, wskakując do wody bez praktyki, utopisz się. Znajdź pszczelarza, ktory pomoże Ci. Za Uhowem w kierunku B-stoku masz pasiekę w lesie, widoczna z drogi, poszukaj, popytaj...
Masz tez kilku kolegów z Podlasia, wszystkiego na YT nie znajdziesz.
Powodzenia

Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Gozdowice
radeczek1981 pisze:
ktoś mądry wymyślił nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi;)

A czy jesli stanę na torach a rękoma złapie trakcji to czy pojadę jak tramwaj?
radeczek1981 pisze:
Jeszcze jedno. czytam P. Ostrowską i myślę o dużo wiem teoretycznie na temat pszczół. ale niestety teoria to jedno a praktyka to drugie.

Fakt.
radeczek1981 pisze:
tak się składa, że pszczoły będę miał od wiosny dopiero a teraz dowiaduję się wszystkiego na temat pracy z nimi

Na temat pracy z nimi wszystkiego będziesz mógł dowiadywać się dopiero od wiosny, a teraz jak już ustaliliśmy to tylko teoria;)
radeczek1981 pisze:
czy jest szansa ze w ogóle zbiorę z tego szklankę miodu i pszczoły mi nie umrą?

No właśnie szansa jest, ale moim zdaniem nie wielka, jesli z góry założysz że teoria Ci wystarczy.
radeczek1981 pisze:
Wiem, że na pomoc doświadczonych pszczelarzy w realnym świecie nie ma co liczyć

Dzięki za krótkie podsumowanie nas już w czwartym poście na forum, a swoja drogą do ilu pszczelarzy uderzyłeś o pomoc?
Jeśli nie chcesz zbyt szybko się zniechęcić, chcesz żeby pszczoły miały się dobrze a ty pare słoików miodu to proponuję jednak znaleźć w okolicy pszczelarza u którego mógłbyś złapać choć podstawy praktyki..

Pozdrawiam,
Buba

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
A tak moim zdaniem to nauki nie zaczyna się od zadawania pytań
Tylko od czytania!
Skoro pszczoły będziesz miał dopiero na wiosnę to masz pół roku na czytanie :)
Jak skończysz Ostrowską to jedziesz forum i to nie tylko po zalogowaniu się nieprzeczytane posty, ale całe tematy od deski do deski!
Jak uda ci się przeczytać wszystko, lub wszystkie interesujące cie tematy to czytasz kolejne forum, albo możesz czytać jednocześnie tematy z kilku forum, to ponoć tylko do dyktowania listów trzeba mieć podzielna uwagę :)

No i najważniejsze w czasie tego czytania zapisujesz sobie na karteczce nurtujące cie pytania! Zapewniam cię że w trakcie czytania znajdziesz na nie odpowiedzi :)
A te które zostaną bez odpowiedzi zadasz na wiosnę na forum!

Na tym polega uczenie się, a nie na zadawaniu pytań nie mając o niczym pojęcia, bo i tak odpowiedzi na nie nie rozwiązują problemu ponieważ zaraz pojawia się następny związany z odpowiedzią!.

Możesz też nie uczyć się kupić pszczoły i zatrudnić przy nich kogoś kto się na tym zna, ale zrozumiałem że chciałbyś sam się tym zająć :)

Powodzenia :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
radeczek1981, pokory, chłopcze pokory. Kiedyś używano takiego ładnego określenia "bufon". Mało wie a stawia się ponad innymi. Listę lektur masz taką, że jak do wiosny chcesz zdążyć, to zamiast pisać kocopały - już powinieneś być zagłębiony w czytaniu. Na Ostrowskiej się nie kończy. Weryfikacja teorii z praktyką i tak jeszcze zajmie Ci "trochę" czasu. Tak więc do roboty i powodzenia. Rzeczowej pomocy z forum na pewno nie zabraknie. Pozdrawiam.

Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony. ale na serio pomoc nie polega na krytyce a przynajmniej nie w tym momencie. staram się czytać i pogłębiać teorię na ile czas pozwala. praktyki będę się zapewne musiał nauczyć sam na zasadzie prób i błędów. Zamykam ten post. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]