FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 19:23 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Boguchwałowice
Witam,
W tym roku zacząłem przygodę z pszczołami od 2 rodzin. pierwszy miód odebrałem na początku czerwca, drugi w połowie lipca. Z tego co odbierałem w połowi lipca został mi jeszcze jeden słoik i jestem trochę zaskoczony, że jeszcze się nie skrystalizował, a minęło już 5 miesięcy. Czy coś z tym miodem jest nie tak? Zaznaczam że ul, z którego jest ten miód nie był dokarmiany wiosną więc chyba cukru nie ma w miodzie.

Awatar użytkownika

Może być akacjowy lub z domieszką akacji.
Może stać w warunkach domowych do dwuch lat ,,,nie krystalizując się.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Cukier nie ma nic z tym wspólnego. Ale jest mętny, czy taki jak po wirowaniu?

nie jest mętny, wydaje mi się, że jest taki jak po wirowaniu

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
wszystko zależny od składu miodu i temperatury przechowywania. Co do składu to decyduje baza pożytkowa, a co do temperatury to u mnie jest tak, iż ten sam miód w zależnosci gdzie przechowuje ( zimna piwnica powiedzmy coś koło 10-12 stopni ) skrystalizował, a ten w warunkach pokojowych ( powiedzmy 20 stopni ) nie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Każdy miód ulega krystalizacji zależy to od ilości glukozy do fruktozy glukoza szybko się krystalizuje fruktoza jest płynna kilka miesięcy ,Im więcej glukozy w miodzie to krtystalizacja szybka np miód rzepakowy natomiast miód o dużej zawartości fruktozy wolno się krystalizuje im wyższa temperatura przy przechowywaniu miodu krystalizacja wolniej przebiega . Zawartość wody do 20 % szybciej przebiega krystalizacja powyżej 20% wolniej przebiega narażone takie miody na fermentacje są .pawel

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Musiałeś odebrać miód z domieszką akacji (na moim terenie zaczyna kwitnienie koniec maja/początek czerwca). A miód akacjowy lub z domieszką akacji wolno krystalizuje, chyba że przechowasz go w warunkach sprzyjających krystalizacji. Nic się nie martw taka to jego uroda, na przyszłość postaraj się pozyskać "czysty" miód akacjowy.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Skoro jest taki jak po wirowaniu to wg mnie był niedojrzały w momencie wirowania

Awatar użytkownika

A napisz jaki to był miód? Jasny ciemny. Może gryczany? Jakie ramki brałeś do wirowania? Tak bez tego to gdybać można. A info spłynie jak do pracy doktoranckiej.

Miód jest takiego średniego koloru ani jasny ani ciemny ( po południu zrobię fotkę i wrzucę tu to zobaczycie) ramki były jasne. Jak odbierałem go to był częściowo zasklepiony i nie kapało po potrząśnięciu ramką. Przechowywany jest w spiżarce obok kuchni temperatura ok 20 stopni. Trudno mi stwierdzić z jakich pożytków myślę, że głownie lipia. Akacji też mogło troszkę być, a wokół mam dużo ugorów więc rożne pożytki.

Awatar użytkownika

Mogę tylko obstawić że niedojrzały. Wstaw do chłodnego miejsca. A jak wieczko w słoiku? Wypukle nie było? A zapach?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim terenie w tym czasie była też spadź, najpierw iglasta z liściastą a później sama iglasta. Po przetrzymaniu w odstojniku, uzyskałam spadź iglastą która do tej pory nie skrystalizowała. Pychota. Jeśli kręciłeś miód dojrzały nie musisz się martwić.

tak wygląda ten miód
http://www.fotosik.pl/zdjecie/8551389b2ca69eca
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c619a501bf0406d7
zdjęcia mało wyraźne ale bez lampy robiłem aby nie przekłamać kolorów. Z jakich pożytków jest ten miód można po kolorze ocenić?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
seboss99 pisze:
Z jakich pożytków jest ten miód można po kolorze ocenić?

Po samym kolorze z zażółconego zdjęcia będzie trudno.
Ale to Twoje pszczoły, powinieneś zaobserwować kiedy intensywnie nosiły i z czego w danym czasie mogły to w Twojej okolicy nosić.
A ten jak się wydaje czerwonawy odcień obstawiam na spadź liściastą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
JM pisze:
spadź liściastą.

spadź u mnie w tym roku do miesiąca była płynna zwłaszcza ta z konca lata, w inne sezony krystalizowała do 3 miesięcy a w tym miód wyszedł bardzo gęsty i dlatego tak szybko krystalizował

Ule na jakich gospodaruję: korpusowe
Miejscowość z jakiej piszesz: lobzenica
Taki piękny !!! mało kto ma taki chłopie szukasz dziury w całym. Jak by był nie dojrzały to teraz nadawał by się bimber :lol:

zbyszek08 pisze:
Taki piękny !!! mało kto ma taki chłopie szukasz dziury w całym

Miałem się nie wtrącić ale .... za duża zawartość jest wody w tym miodzie
podejrzewam że ma ponad 20% przy takim małym spłynięciu z łyżki robi się duży dołek gdyby miód był dojrzały i gęsty robił by się stożek
kudlaty pisze:
spadź u mnie w tym roku do miesiąca była płynna zwłaszcza ta z konca lata, w inne sezony krystalizowała do 3 miesięcy a w tym miód wyszedł bardzo gęsty i dlatego tak szybko krystalizował

Dokładnie ! ale zawartość wody nie przekraczała 16 % :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Nie straszcie kolegi, może jest trochę za rzadki ale nie jest z nim aż tak źle, bo by już sfermentował. Ja co roku mam poźnoletnie miody - gęste jak cholera a krystalizują dopiero zimą, zastanawiam się z czego go noszą ale większość klientów zamawia właśnie ten miód.

Awatar użytkownika

PawelKS3 pisze:
Nie straszcie kolegi, może jest trochę za rzadki ale nie jest z nim aż tak źle,

Norma Polska Przewiduje do 23 skali procentowej wody tylko czemu te w marketach są też takie chlap ciap :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Z tego co wiem to Norma Polska przewiduje zawartość wody w miodzie nie więcej niż 20%.
Według rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi zawartość wody powinna wynosić nie więcej niż 20% z tym że:
- nie więcej niż 23% w miodzie wrzosowym oraz miodzie piekarniczym
- 25% w miodzie piekarniczym-wrzosowym

tak mnie zaciekawiło i ot co wyszperałem :wink:
Podstawą kontroli jakości handlowej miodu są dwa rozporządzenia, tj.: rozporządzenie z dnia 3 października 2003 roku Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu- 1 oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 roku w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu metody znajdujące się w tym rozporządzeniu oparte są przede wszystkim na dokumencie „Harmonised Methods of International Honey Commission” wydanym w 2002 roku.

Zgodnie z przepisami, w zależności od pochodzenia rozróżnia się następujące rodzaje i odmiany miodu pszczelego:nektarowe:
− określane nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znaczącej przewadze, (np. lipowy, akacjowy itp.),
− wielokwiatowe;
− spadziowe:
− ze spadzi liściastej,
− ze spadzi iglastej,
− miód nektarowo-spadziowy

Nektar jest substancją występującą w nektarnikach znajdujących się wewnątrz kwiatów roślin, czasami także występuje na ogonkach liściowych czy listkach (czereśnia, dziki bez). Spadź z kolei jest to słodka lepka ciecz pokrywająca liście i szpilki drzew iglastych, produkowana przez drobne owady (mszyce, czerwce). Owady te zjadają sok komórkowy z tkanek roślin, przyswajają związki potrzebne do budowy białka, a nadmiar cukrów wydalają. Tę wydzielinę zbierają pszczoły i przetwarzają na miód. Miód powinien być oznakowany zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych -3Na etykiecie miodu wymagane jest podanie kraju pochodzenia lub informacji, że produkt jest mieszanką miodów z różnych krajów. Poza tym konieczne jest podanie pełnej nazwy rodzaju i odmiany miodu lub w określonych przypadkach zastąpienie jej słowem „miód”. Dodatkowo na etykiecie producent 1 Dz.U. nr 181, poz. 1773, wraz z późniejszymi zmianami, 2 Dz.U. nr 17, poz. 9, 3 Dz.U. nr 137, poz. 966, wraz z późniejszymi zmianam – przypisy do tekstu w ramce

może umieścić informacje o pochodzeniu miodu z określonego terytorium lub regionu kraju, specyficznych właściwościach lub pochodzeniu z określonej rośliny. Na opakowaniu często znajduje się wzmianka o tym, że krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i nie zmienia jego właściwości. Jest ona umieszczana ponieważ konsumenci zazwyczaj miód skrystalizowany uważają za gorszy, a nie jest to zgodne z prawdą.

W ramach kontroli jakości handlowej w laboratoriach GIJHARS przeprowadza się analizy parametrów organoleptycznych i i zykochemicznych. Wyniki porównywane są z wymaganiami zawartymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. W pierwszej kolejności wykonywane są badania organoleptyczne, które obejmują sprawdzenie barwy, konsystencji, zapachu i smaku. Parametry te są charakterystyczne dla poszczególnych odmian miodu.

Następnie w miodach oznaczane są między innymi następujące parametry i fizykochemiczne:
- zawartość wody – nie więcej niż 20% z tym, że w miodzie wrzosowym – nie więcej niż 23%,
- zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy – nie mniejsza niż 60 g/100 g w miodzie nektarowym i nie mniejsza niż 45 g/100 g w miodzie spadziowym,
- zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie (fragmenty plastrów i pszczół) – od 0 do 0,1 g/100 g z tym, że nie więcej niż 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym,
- przewodność właściwa – nie więcej niż 0,8 mS/cm w miodach nektarowych, a w miodach spadziowych nie mniej niż 0,8 mS/cm. Wielkość tego parametru zależy od zawartości popiołu (soli mineralnych) i wolnych kwasów. Im wyższa jest ich zawartość tym większa przewodność właściwa. Należy zaznaczyć, że dla niektórych miodów nie określa się tego parametru, np.: z eukaliptusa, lipy, czy wrzosu pospolitego,
- zawartość wolnych kwasów, tj. związków tworzących bukiet smakowy miodów – nie więcej niż 50 mval/kg,
- liczba diastazowa – parametr najistotniejszy z punktu widzenia walorów zdrowotnych, wyrażany w jednostkach według skali Schade. Minimalna wartość liczby diastazowej określona w przepisach to 8, odzwierciedla ona zawartość enzymu: amylazy – głównego enzymu występującego w miodzie. W świeżym miodzie wartość liczby diastazowej może osiągać bardzo duże wartości. Z upływem czasu zawartość enzymów w miodzie maleje. Zbyt niska zawartość liczby diastazowej może świadczyć o zastosowaniu zbyt wysokiej temperatury w czasie przetwarzania miodu,
- zawartość HMF – nie więcej niż 40 mg/kg z tym, że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzą- cym z regionów o klimacie tropikalnym oraz mieszankach takich miodów. Wysoka zawartość HMF może wskazywać np. na przegrzanie miodu.

Ponadto, w przypadku miodów nektarowych, można zbadać udział pyłku przewodniego. Z próbki miodu wyodrębnia się pyłek rośliny, którego zawartość występuje w znacznej przewadze. Jak podaje Polska Norma PN-88/A-77626 Miód pszczeli, minimalny procentowy udział pyłku przewodniego powinien mieścić się w zakresie 20–45% i jest uzależniony od odmiany miodu. Gdy nie jest możliwe wyodrębnienie pyłku przewodniego, miód uznawany jest za wielokwiatowy. Jeżeli w miodzie stwierdzi się obecność pyłku roślin nie występujących w Polsce, miód uznaje się za importowany lub mieszankę miodu polskiego z importowanym. W 2010 roku kontrola doraźna miodu wykazała znaczące nieprawidłowości. Badane miody spełniały wymagania organoleptyczne, jednakże w zakresie parametrów i fizykochemicznych oraz udziału pyłku przewodniego ujawniono nieprawidłowości w przypadku 32% partii. W toku kontroli stwierdzono przypadki zaniżenia liczby diastazowej i zawyżenia zawartości HMF, (co mogło świadczyć o przegrzaniu miodu w trakcie konfekcjonowania, bądź długotrwałym przechowywaniu w nieodpowiednich warunkach) oraz przekroczenia wartości przewodności właściwej (co mogło świadczyć o nieprawidłowej klasyfikacji botanicznej w związku z niewłaściwą dla danej odmiany miodu zawartością substancji mineralnych). Ponadto, w kilku kwestionowanych partiach miodu stwierdzono zaniżony udział pyłku przewodniego co mogło świadczyć o wymieszaniu miodów różnych odmian lub o błędach popełnianych podczas pozyskiwania miodu z pasiek, w tym przede wszystkim niewłaściwym (zbyt wczesnym) terminie. Oznakowanie niezgodne z przepisami stwierdzono w przypadku 66% skontrolowanych partii. Tak wysoka liczba kwestionowanych partii wynikała z faktu przeprowadzenia kontroli głównie w podmiotach, w których stwierdzono nieprawidłowości podczas wcześniejszych kontroli IJHARS lub kontroli prowadzonych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku. Ponadto, rozszerzony został zakres badań laboratoryjnych o analizę pyłkową, pozwalającą na określenie udziału pyłku przewodniego. W ostatnich latach pszczelarze borykają się z poważnymi problemami, co powoduje, iż miodu na rynku jest znacznie mniej i zapewne będzie drożał. Spowodowane jest to wymieraniem całych pszczelich rodzin. Polscy hodowcy informują, że w zależności od regionu wyginęło od 10% do nawet 100% populacji. Według różnych źródeł przyczyną tego zjawiska jest namnożenie patogenów: pasożytów, grzybów, używaniem przez rolników środków ochrony roślin, zgubnym efektem działania sygnałów z telefonów komórkowych i wież transmisyjnych. Najpoważniejszą konsekwencją wymierania pszczelich rodzin, poza mniejszą produkcją miodu, jest ograniczenie zapylania kwiatów, a co za tym idzie załamanie produkcji warzyw, owoców i zbóż. Naukowcy ostrzegają, że jeżeli populacja pszczół i trzmieli nadal będzie traciła na liczebności, może to oznaczać znaczące zmniejszenie produkcji wielu artykułów spożywczych i narastający problem głodu.

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Podbeskidzie
Ja u siebie zauważyłem taką rzecz:
Wielokwiat odebrany w czerwcu bardzo długo nie skrystalizował, pomimo że był trzymany w zimnym pomieszczeniu, skrystalizował gdzieś dopiero poczatkiem listopada. Możliwe że był w nim jakiś udział akacji bo rośnie ich troche w okolicy.
Miód odebrany w połowie lipca z dużą ilościa spadzi również bardzo długo krystalizował i też dopiero w listopadzie całkiem sie skrystalizował.
Natomiast mod który brałem od II połowy lipca do 20 sierpnia, była to spadź iglasta krystalizował bardzo szybko, nawet w 3 tygodnie.
Zaznaczam brałem miód tylko z plastrów zasklepionych w 100%.
Z odkładów które były od II połowy lipca podkarmiane syropem cukrowym na pobudzanie matek odebrałem też troche miodu który musiał być zafałszowany lekko cukrem. Wirowałem go osobno i został oznaczony w słoikach aby sie nie pomylić. Był rzadszy niż czysty, zasklepiony w 100% a mimo to krystalizował w tempie takim jak czysta spadź.

Awatar użytkownika

U mnie długo krystalizował lipowy, chyba miał małą domieszkę akacji, ale już jest sztywny. Ja sądzę, że ten miód też ma trochę za dużo wody. Stożek jakiś taki mały... Taki miód może się nawet rozwarstwić. Nie straszę kolegi, ale lepiej nie sprzedawaj takiego miodu bo możesz klienta stracić. Staraj się wirować miód dojrzały...

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12 ramkowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Targ
Ja kupiłem sobie w tym roku refraktometr i ku mojemu zaskoczeniu miód 100% zasklepiony miał 19-20,5% zawartości wody. Poczytałem i doszedłem do wniosku że to miód z koniczyny (było jej u mnie w tym roku mnóstwo). Znalazłem informację że miód z koniczyny może mieć do 23% zawartości wody. Do tej pory ani nie skrystalizował ani nie sfermentował.

Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: biłgoraj
U mnie taki kolor ma miód nawłociowy wirowany końcem sierpnia, obecnie zaczyna krystalizować (powoli bo znajduje się w ciepłej kuchni)

Awatar użytkownika

mateovandj, Czyli już polizałeś swojego miodku..... ze swojej pasieki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
misiek18100 pisze:
Ja kupiłem sobie w tym roku refraktometr i ku mojemu zaskoczeniu miód 100% zasklepiony miał 19-20,5% zawartości wody.
Czy ten refraktometr jest na pewno dobrze zkalibrowany ?

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12 ramkowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Targ
Kupiłem nowy i było napisane że jest skalibrowany. Osobiście go nie kalibrowałem chociaż mam olejek i blok kalibracyjny, ale mierzyłem ok 5 rodzajów miodu i pokazywało dobrze tzn 16-18%.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]