FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 21:28 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: kombinowany dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: białystok
Witam.
Od roku bawię się w pszczelarzenie . Mam 4 ule kombinowne ocieplane z pełną dennicą na ramkę Dadanta. Działka z ulami na Podlasiu. Zimuję na 8 ramkach. Jako nie mam wprawy i obyci z pszczołami stosuję beleczki by trochę nad nimi panować przy przeglądach. Na zimę beleczki wyjąłem i położyłem pojedyńczy kocyk. Zatwór z maty ze słomy. Wylotek 20x2 w całości otwarty.- może tak być ?
Po ociepleniu góry wylotek zostawić otwarty czy zmniejszyć ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak u góry kocyk bendzie ciepłowaty to bendzie znak ze matka zaczeła czerwić i trzeba dać jeszcze drugi kocyk i zwenzyc wylotek, bo na podlasiu noce sa zimne. Szkoda dużej energji zeby gniazdo ogrzać a w gniesdzie musi być 34 stopni ciepła jak sa jajeczka i larwy. Pozdrawiam miły_marian

janmar64, dobrze Ci Marian prawi.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
CarIvan pisze:
po co na folię kłaść powałkę, albo folia albo powałka

Ja tak robię by przyspieszyć rozwój.Mam ule styropianowe i poliuretanowe.Na wszystkich powałki.Na początku w części uli stosowałem wiosną beleczki i wyrażnie lepiej się rozwijały.Od kilku lat kładę na obsiadanych ramkach folię,na to powałka która spełnia wtedy rolę ocieplenia.Wydaje mi się to logiczne-mniejsza przestrzeń do ogrzania pomiędzy ramkami, a powałką dzięki folii .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Dobrze że CarIvan odpowiedział że dobrze Marian prawi. :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Janmar64 Dadan jest dużym ulem z dużą ramką i przy zimowaniu na 8 ramkach nie zawsze pszczoły na wiosnę mają dostęp do całego pokarmu, poza ociepleniem góry i zwężeniu wylotka może być konieczność przestawienia ramki z pokarmem bliżej gniazdo. Zabieg przestawienia ramki można zrobić dopiero po oblocie w ciepły dzień i tego trzeba pilnować.

zegaj pisze:
Dobrze że CarIvan odpowiedział że dobrze Marian prawi. :haha: :haha: :haha:
Nie wiem co Cię tak rozbawiło, zgadzam się z z tym co Marian napisał stąd taki mój wpis, po co mam powielać jego słowa inaczej to ujmując?

zegaj pisze:
Janmar64 Dadan jest dużym ulem z dużą ramką i przy zimowaniu na 8 ramkach nie zawsze pszczoły na wiosnę mają dostęp do całego pokarmu, poza ociepleniem góry i zwężeniu wylotka może być konieczność przestawienia ramki z pokarmem bliżej gniazdo. Zabieg przestawienia ramki można zrobić dopiero po oblocie w ciepły dzień i tego trzeba pilnować.
Po oblocie w ciepły dzień to pszczoły sobie przejdą na ramki z zapasami nawet jak by miał w leżaku dadanta 16 ramek a nie 8. Nic nie trzeba przestawiać bo tam gdzie zapasy tam przesuną się pszczoły tym bardziej że po oblocie temp są raczej dodatnie na dworze a pszczoły już nie są w zwartym kłębie tylko rozluźnione i przemieszczą się na te ramki na jakich są zapasy i tam będzie matka czerwiła, na tylu ramkach ile ich obsiadają niezależnie od tego ile będzie jeszcze w ulu. Czerwiu na tych ramkach na jakich się rozwijały do oblotu nie zostawią oczywiście ale zapasy sobie podadzą, nie mąć chłopakowi w głowie by rozbierał gniazdo i przestawiał ramki bo nie jest to ani potrzebne ani konieczne no chyba że na 8 ramkach zimuje rodzinkę obsiadającą 2 ramki to wówczas może tak.

Awatar użytkownika

CarIvan robisz się recenzentem takich autorytetów jak p. Marian. Takie pochwały stosują profesorowie do swoich studentów na wykładzie. Mnie i Tobie daleko do wiedzy p. Mariana i jeszcze dalej do Jego doświadczenia.
Masz Dadanty? bo ja mam leżaki i korpusowe i nie zawsze jest tak jak piszesz. Po oblocie nie zawsze jest super pogoda i niejednokrotnie przychodzi zima i wtedy jest czerw z jednej strony ula a pokarm z drugiej mało dostępny. Nie zawsze jest konieczność przestawiania ale jak napisałem wcześniej trzeba tego dopilnować.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Zacznijmy od podstaw tj. układajmy na jesieni gniazdo odpowiednie dla siły rodziny - wtedy nie będą musiały szukać pokarmu gdzieś poza kłębem, nie będą musiały przerabiać nadwyżek cukru (8 ramek Dadanowskich to chyba około 30kg cukru trzeba dać).

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
adamjaku pisze:
Zacznijmy od podstaw tj. układajmy na jesieni gniazdo odpowiednie dla siły rodziny - wtedy nie będą musiały szukać pokarmu gdzieś poza kłębem, nie będą musiały przerabiać nadwyżek cukru (8 ramek Dadanowskich to chyba około 30kg cukru trzeba dać).

Dużo się nie pomyliłeś jak by tak miał na 10 ciu ramkach zimować

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]