FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 lipca 2025, 20:30 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLP
Witam,
Jestem po pierwszej rozmowie w sprawie sprzedaży bezpośredniej miodu z lekarzem w powiatowym urzędzie i trochę się zdołowałem. Lekarz powiedział mi, że jeśli nie jestem rolnikiem wymagane jest założenie działalności gospodarczej. Nie wiem jak to bywało w waszych przypadkach?. Może jest ktoś nie będący rolnikiem kto ma pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią?
Dodam że mam 25 rodzin.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kamil19860, żadna działalność gospodarcza nie jest potrzebna, jestem świeżo po kontroli (w sobotę) i za wyjątkiem dwóch rejestrów które mam dodatkowo prowadzić nic innego się nie zmieniło.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Czyli co ja mam powiedzieć. Musze mieć jakiś argument. Pytałem czy jeśli prze kontrolą nie będę miał działalności bo nic z tego nie będzie a lekarz odpowiedział że w ogóle wniosku nie przyjmą bo przez to nie będzie kompletny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Niech da Ci podstawę prawną.. w ustawie.

kamil19860,
Kolego mam 23 ary pola na tym stoi dom pasieka
Nic nie musisz mieć i Tyle możesz mieć pszczoły na dachu nawet Pierdoł ci naopowiadał bo pewno sam G... wie

Awatar użytkownika

kamil19860, złóż papiery oficjalnie, przez dziennik podawczy. Odpowiedzi urzędowej musi ci udzielić pisemnie z powołaniem się na konkretną podstawę prawną. Jak masz papier w ręce to albo idziesz do niego pogadać i uzasadnić, że dany przepis cię nie dotyczy (to lepsze wyjście) albo idziesz na wojnę i piszesz odwołanie do szczebla wojewódzkiego.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
kamil19860 pisze:
Witam,
Jestem po pierwszej rozmowie w sprawie sprzedaży bezpośredniej miodu z lekarzem w powiatowym urzędzie i trochę się zdołowałem. Lekarz powiedział mi, że jeśli nie jestem rolnikiem wymagane jest założenie działalności gospodarczej. Nie wiem jak to bywało w waszych przypadkach?. Może jest ktoś nie będący rolnikiem kto ma pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią?
Dodam że mam 25 rodzin.

Cześć. Myślę, że mimo wszystko jesteś rolnikiem bo produkujesz miód...
który jest produktem zwierzęcym jak na razie... I tego się trzymaj. No chyba, że "nowa zmiana" tak zmieni, że będzie inaczej...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
kamil19860,
Kolego mam 23 ary pola na tym stoi dom pasieka
Nic nie musisz mieć i Tyle możesz mieć pszczoły na dachu nawet Pierdoł ci naopowiadał bo pewno sam G... wie

Powiedział, że trzymać sobie mogę, ale jeśli chce sprzedawać legalnie to muszę mięć albo gospodarstwo rolne albo działalność bo "na coś" to pozwolenie musi być wydane.

Awatar użytkownika

Wodę też muszę zbadać pomimo, że mam ją z wodociągów, a w ustawie czytam, że wymagane tylko w przypadku własnego ujęcia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
kamil19860, zrób tak jak pisze CYNIG. Bez papierka możemy u sobie podyskutować. Jak dostaniesz odpowiedź na piśmie to będzie można działać dalej, a dopóty dopóki nie złożysz i tak będziesz stał w miejscu.

Awatar użytkownika

A macie może jakiś dobry wzór projektu technologicznego?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kamil19860, Powołaj sie na rozporządzenie obowiązujace od 01.01.2016 r. Gdzies na tym forum powinien być link umozliwiający jego ściagnięcie i druk .
Lekarz wet . "odpłymnął "od rzeczywistosci dość daleko jak się będzie upierał ,złóz papiery wtedy będą musieli wydac decyzje administracyjną i jest nadzieja że znajdzie sie w tym inspektoracie przynajmniej jedna kumata osoba ,w innym przypadku pozostaje wyzsza instancja ,
jednak nie sądze żeby to było koniecznme.

kamil19860 pisze:
Wodę też muszę zbadać pomimo, że mam ją z wodociągów,

Kolego jeżeli z wodociągu miejskiego to nic nie musisz wystarczy Ci jak pokażesz mu ostatni rachunek gościa już nawet pajacem nazwać nie idzie by pajacowi nie ubliżyć Coooo Sanepid ma sam siebie Badać woda miejska jest dopuszczona do spożycia ..... Co Ty za Osła masz w tym PLW

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
BoCiAnK pisze:
kamil19860 pisze:
Wodę też muszę zbadać pomimo, że mam ją z wodociągów,

Kolego jeżeli z wodociągu miejskiego to nic nie musisz wystarczy Ci jak pokażesz mu ostatni rachunek gościa już nawet pajacem nazwać nie idzie by pajacowi nie ubliżyć Coooo Sanepid ma sam siebie Badać woda miejska jest dopuszczona do spożycia ..... Co Ty za Osła masz w tym PLW

Bogdan paradoks jest taki że sanepid wody już nie bada ;). kamil19860, zaświadczenie dostaniesz z wodociągów że woda nadaje się do procesów technologicznych. W sumie to też paradoks :)

kamil19860 w sumie rolnikiem ryczaltowym jesteś wprowadzając w obrót produkty pochodzenia zwierzecego.

Awatar użytkownika

kamil19860, odnosnie wody [badań] idz do dostawcy wody i popros o pełne badanie wody [pisemne] powinni udostępnić bez żadnych warunków [możesz najwyzej poczekac lub złożyc pismo o wydanie] jak masz "nawiedzonego " lekarza to nie odpuści i jest na prawie taki dokument jest wymagany - corocznie według nowej ustawy z tym że jak masz wodociag to tylko kopia badań jak własne ujęcie [studnie] to robisz na własny koszt [corocznie].

kamil19860zajrzyj do priv

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja w miesiącu wrześniu 2015 roku składałem dokumentu dot.sprzedaży bezpośredniej i nie maiłem żadnych ale to żadnych komplikacji.Lekarz był naprawdę sympatyczny przede wszystkim człowiek i urzędnik nie robił z niczym żadnych problemów. Nie pytał mnie czy jestem rolnikiem,pytał tylko o wodę która jest z gminnego wodociągu nie żądał badania bo przecież robi to gmina, kontroli w pracowni nie miałem jeżeli podczas kontroli będą problemy to najwyżej zrezygnuję ze sprzedaży bezpośredniej (na trzydziestu członków w kole nikt nie ma pozwolenia i nikt im głowy nie urywa a miód każdy sprzedaje :D) Tak nawiasem mówiąc to czy ktoś wie jakie dokumenty się składa aby zrezygnować ze sprzedaży bezpośredniej (tak na wyrost)
KAMIL 19860 ja składałem taki "projekt technologiczny sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich"
1.Do sprzedaży bezpośredniej będą użyte produkty pszczele,wytworzone w mojej pasiece takie jak. ...........................(należy wymienić co będzie sprzedawane)
2.Przewidywana maksymalna zdolność produkcyjna w ciągu roku wynosić będzie
-miód pszczeli ........ kg
-pyłek pszczeli ........ kg itp
3.Woda która będzie wykorzystywana w pracowni,pochodzi w gminnego wodociągu z którego korzysta również cała gospodarstwo domowe
4.Odpady i produkty uboczne będą segregowane do odpowiednich pojemników( folia szkło itp)do tego przeznaczonych,które są zbierane przez służby komunalne np raz w miesiącu (jak jest u Ciebie)
5.Pracownia pasieczna położona jest na działce geodezyjnej nr....... w miejscowości ................. ul................. nr..... ( w załączeniu szkic techniczny pracowni
Do projektu,szkicu musisz napisać podanie "Zwracam się z prośbą o zatwierdzenie projektu technologicznego sprzedaży bezpośredniej nieprzetworzonych produktów pszczelich pochodzących z pasieki będącej moją własnością tj............ zam. ..........
Proszę o pozytywne.................itd.
Po wydaniu decyzji zatwierdzającej projekt technologiczny piszesz ponownie pismo tej treści " Zwracam się o wpis do rejestru Powiat.Lek.Wet. w zakresie sprzedaży bezpośredniej nieprzetworzonych produktów pszczelich, po czym dostajesz decyzję o nadaniu numeru identyfikacyjnego sprzedaży bezpośredniej.Musisz sobie też jakoś nazwać swoją pasiekę...............
Ja złożyłem takie dokumenty i w tej formie i nic lekarz nie mówił i nie gwiazdorzył. Trwało to wszystko 12 dni.
Pozdrawiam.

A czy zglosiles wcześniej pasiekę do PLW.

DROBNY pytasz kamila

Awatar użytkownika

Tak, pasiekę mam zgłoszoną od ok. 5 lat

To znaczy, że jesteś producentem rolnym i przysługuje ci możliwość prowadzenia sprzedaży bezpośredniej.
Wypełniasz dwa dokumenty
1.
Wpisanie do rejestru sprzedaż bezpośrednia

2. projekt technologiczny
Opisowy projekt technologiczny pozyskiwania produktów pszczelich w ramach sprzedaży bezpośredniej.
Kontrola z PIW decyzja i nic więcej.
Podstawa do tego zapisana jest między innymi tutaj
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000170301.pdf
wydaje się, że zła interpretacja tego urzędnika wynika z tego zapisu
§ 2. Do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się wyłącznie produkty wyprodukowane z własnych surowców przez podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Żeby taką działalność prowadzić to musisz ją zgłosić i własnie to czynisz tymi dokumentami. Innej ścieżki nie ma no chyba, że przetwórstwo rolno-spożywcze.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12 ramkowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Targ
Być może powiatowemu lekarzowi chodzi o wpis do ewidencji producentów rolnych. Można to zrobić na poczekaniu w ARiMR wystarczy złożyć wniosek poczekać parę min i masz numer. Nie ma to jednak nic wspólnego z założeniem działalności gospodarczej. Nie musisz tego robić. Mnie nawet o ten wpis do ewidencji nie pytali, zależy na kogo trafisz.
Jeśli chodzi o badanie wody sprawa ma się podobnie (zależy na kogo trafisz). W moim przypadku musiałem zrobić badanie mimo że mam wodę z wodociągu. Argumentowano to tym że na jakość wody w końcowym punkcie jej poboru(w kranie) wpływ ma instalacja wewnątrz budynku. Chciałem się z tym nie zgodzić, ale lekarz powiedział że właśnie ostatnio się to zmieniło, chciał mi pokazywać jakieś rozporządzenie i musiałem wodę zbadać.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 19 cm
A ja myślę że on "wet". dobrze wiedział o co mu chodziło.
Wziąć w łapę. Kolega z którym przed chwilą rozmawiałem miał podobny problem. Tacy też niestety się zdarzają.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
Oni sami w tych weterynariach często mało wiedzą i biorą przepisy z innych np. przetwórstwa albo zgadują. Ja jak załatwiałem sprzedaż bezpośrednią z 2 lata temu przewidziałem to i poszedłem z małą książeczką Dobra Praktyka Pszczelarska na głównej stronie podpisane przez Głównego Lekarza Weterynarii to pani sobie na miejscu kserowała i cieszyła się bo sama takiego czegoś nie miała i teraz przynajmniej wie jakie są dokładnie przepisy i wymogi. Swoją drogą na cały powiat Zielonogórski ze sprzedażą bezpośrednią byłem trzeci a pszczelarzy to jest ze setka. Jak słyszę że gdzieś wymagają białych płytek i cholera wie czego jeszcze to mi się śmiać chce. A w tej małej książeczce jest napisane jak byk że np. w pasiekach wędrownych możliwe jest wirowanie w przystosowanych namiotach oraz przyczepach nawet piszą że kuchnia w mieszkaniu może być przeznaczona jako tymczasowe pomieszczenie do rozlewania miodu itp. pod warunkiem że nie gotuje się w tym czasie. To jest teoria a z praktyką bywa różnie znajomemu nie chcieli uznać kuchni w domu gdzie są płytki bieżąca woda i tak dalej ale przyczepę kempingową mu uznali a jak jest w takiej przyczepie latem w upał na polu to każdy może sobie wyobrazić.

pozdrawiam rever

Awatar użytkownika

tu rever masz racje. Dzis troche pogrzebałem i popytałem. Samych definicji prawnych rolnika jest chyba z szesc, w zaleznosci do czego ona słuzy. Do dopłat, odpisów, sprzedaży, np rolnikiem jest osoba która posiada las. Która na swojej działce lub wydzierżawionej hoduje jedną kurę. itp.
Jest jeszcze kwestja gospodarstwa. Ale to jak wyżej, musi sie na danej ziemi coś dziac. np rosnąć las, stać ule, itp, itd.

Awatar użytkownika

tu rever masz racje. Dzis troche pogrzebałem i popytałem. Samych definicji prawnych rolnika jest chyba z szesc, w zaleznosci do czego ona słuzy. Do dopłat, odpisów, sprzedaży, np rolnikiem jest osoba która posiada las. Która na swojej działce lub wydzierżawionej hoduje jedną kurę. itp.
Jest jeszcze kwestja gospodarstwa. Ale to jak wyżej, musi sie na danej ziemi coś dziac. np rosnąć las, stać ule, itp, itd.
Jeszcze jedno ważne bym przeoczył. Nie musi być to na wsi. Musi być na terenie RP

Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
rever pisze:
poszedłem z małą książeczką Dobra Praktyka Pszczelarska na głównej stronie podpisane przez Głównego Lekarza Weterynarii

jakiś skan tej książki mógłbyś podesłać?

Awatar użytkownika

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... lw&cad=rja

Też sobie to wydrukuje i oprawię ;-)

Od 01.01.2016 zmieniły się przepisy.
Nie ma już żadnych zezwoleń na sprzedaż bezpośrednią i żadnych zgłoszeń.
Należy spełniać warunki i mogą kontrolować czy warunki są przestrzegane.
Ale już ( na razie) nie będą zezwalać.
31.12.2015 bez zezwolenia podarowanie sąsiadowi oraz sprzedaż bezpośrednia była nielegalna i karalna,
a 01.01.2016 już można i dać sąsiadowi i sprzedać.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Tychy
Można prosić o podstawę prawną tej dobrej nowiny

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
taktiktak pisze:
Od 01.01.2016 zmieniły się przepisy.
Nie ma już żadnych zezwoleń na sprzedaż bezpośrednią i żadnych zgłoszeń.
Należy spełniać warunki i mogą kontrolować czy warunki są przestrzegane.
Ale już ( na razie) nie będą zezwalać.
31.12.2015 bez zezwolenia podarowanie sąsiadowi oraz sprzedaż bezpośrednia była nielegalna i karalna,
a 01.01.2016 już można i dać sąsiadowi i sprzedać.

Niestety nie masz racji. Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 18 marca 2013 roku nadal obowiązuje, a tam sa podane wymagania dotyczace złożenia projektu technologicznego, jego zatwierdzenia a szczególnie zawartości poszczególnych jego części. Nie wprowadzaj innych w błąd.

jeśli ktoś ma jakieś nowiny to proponuje aby ich wiarygodność popierał konkretnym aktem prawnym.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
CYNIG pisze:
za wyjątkiem dwóch rejestrów które mam dodatkowo prowadzić

Poza rejestrem miesięcznej sprzedaży ,jaki rejestr trzeba jeszcze prowadzić?

a pro po rejestrów, jaką mocą prawną zmusisz kogoś do podania danych personalnych? Jak nie poda to co nie sprzedaż? Albo poda Grzegorz Brzęczyszczykiewicz, Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody.... i co wtedy przy kontroli będzie?

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Podaje sie tylko ilosc produktow sprzedanych w poszczegolnym miesiacu a nie dane personalne

aha, bo mi się wydawało z tego co czytałem że chodzi o miejsce gdzie miód został sprzedany z uwagi na to, że w przypadku stwierdzenia jakieś choroby i decyzji lekarza o utylizacji wszystkiego mielibyśmy obowiązek dotrzeć do osób które od nas zakupiły... ale jeśli tak jak pisze ks. Tomasz to spoko, tylko jaki tego cel prowadzenia rejestru ?

W sumie trudno mowic o celu. Moze statystyki, a moze cos innego... nke wiem. Zreszta kto sprawdzi czy ktos wpisuje prawdziwe dane?

CYNIG pisze:
za wyjątkiem dwóch rejestrów które mam dodatkowo prowadzić nic innego się nie zmieniło

jakich?

Awatar użytkownika

Jeden to rejestr sprzedaży w rozliczeniu miesięcznym (może być prowadzony na kompie. Bez żadnego cudowania po prostu miesiąc i ilość sprzedanych kg miodu, pyłku itd.

Drugi to rejestr sprzątanie i mycia pracowni i sprzętu. Też może być na kompie. Także bez cudowania, data i co sprzątaliśmy czy myliśmy i jakimi środkami.

Awatar użytkownika

Rejestr sprzatania jest mile widziany ale jego prowadzenie nie jest wymogiem prawnym w przypadku pracowni pasiecznej.
Taka była konkluzja na ten temat ,przy okazji szkolenia zorganizowanego przez Zarząd Woj.PZP w Łodzi z kierowniczka działu kontroli Woj.Lek .Wet.
Szkolenie dotyczyło nowego rozporządzenia obowiazującego od pocz tego roku.
Rejestr sprzedazy [nie pozyskania] prowadzimy w ten sposób że notujemy tylko ilości zbytego miodu bez żadnych danych osobowych w każdym kolejnym miesiacu np.styczeń 0 [brak sprzedaży ] luty 12 kg ,marzec 10 kg
itd.

Awatar użytkownika

Zdzisław., masz rację, ale ja nie upierałem się. Kontrola była na tyle przyjazna a prowadzenie tego rejestru tak marginalnie niedogodne, że przyjąłem do wiadomości, zrobiłem tabelkę w excelu (całą dokumentację pasieki tak prowadzę) i po kłopocie.
Pół minuty roboty.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Ale rozumiem że rejestr sprzedaży trzeba mieć ze sobą np: na targowisku bo w czytałem że w Sitnie w tamtym roku były jakieś kary . :tasak:

Awatar użytkownika

W zeszłym roku nie było obowiązku prowadzenia takiego rejestru. Nigdzie nie jest napisane, że mam go mieć w miejscu sprzedaży

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Nie pamiętam czy w Pszczelarzu P. czy w Pszczelarstwie to wyczytałem.
Czy tego rejestru nie trzeba wypełniać codziennie a wystarczy raz w miesiącu bo moim zdaniem to nie ma sensu. Wydawało mi się że to coś w rodzaju kasy fiskalnej żeby skarbówka wiedziała że nie przekraczasz górnego limitu sprzedaży bez rej. działalności gosp.

Awatar użytkownika

Kosut, bez nadgorliwości proszę.
Skoro rozporządzenie mówi "w rozliczeniu miesięcznym" to tego się trzymajmy :).

Sens w aktualnych przepisach może być głęboko ukryty i widoczny dopiero za kilka lat.

Sens jest w tych rejestrach i to duży ale i tak złego nic nie wyjdzie.

Awatar użytkownika

DROBNY, sens jest taki ze przymusza do kreatywnej księgowosci ,w zależnosci od okolicznosci opłaca się "pompowac" zyski albo grac "dziada" :haha:

W rozporządzeniu o sprzedaży bezpośredniej inne działy mają wprowadzone limity i ewidencje, oprócz nas i rybaków. My mamy tylko ewidencję, ma to służyć kontroli wielkości sprzedaży, aby nie było tak, że ktoś ma pięć rodzin a sprzedaje cały czas miód i to jeszcze wszystkie gatunki bo są i tacy którzy mają parę rodzin a kupują miód w beczkach i pod szyldem własnej pasieki i sprzedaży bezpośredniej sprzedają np. ukraiński miód albo chiński. Niech taki obywatel założy działalność gospodarczą podda się odpowiednim kontrolom z tym związanym, odprowadza podatki jak należy a nie korzysta z tego co mają porządni pszczelarze których pszczoły przynoszą dochód gospodarce narodowej w postaci zapylania. Musimy sami dbać o to aby takie osoby eliminować ze sprzedaży bezpośredniej aby w przyszłości nie wprowadzono nam limitów czy kas fiskalnych.

Zdzisław. pisze:
DROBNY, sens jest taki ze przymusza do kreatywnej księgowosci ,w zależnosci od okolicznosci opłaca się "pompowac" zyski albo grac "dziada" :haha:

Nikt nie karze wpisywać wartości po jakiej sprzedajesz tylko ilość raz w miesiącu do tego nie potrzeba żadnej kreatywności i proszę nie pisać, że pszczelarze kombinują lub oszukują bo to jest okropne pomówienie :nonono:

Awatar użytkownika

DROBNY, nie przyjmuj postawy Rejtana
jakie popmówienie ? :shock: to tylko ukazanie jednej z opcji jakią otwiera niejasne/niedoprecyzowane prawo ,tak na marginesie - większosc pszczelarzy opanowało skąplikowaną sztuke mnożenia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]