FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 lipca 2025, 17:53 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ciekawe co potem zrobią. Uśrednią nam produkcję, czy szacunkowo wyliczą ile kto może. A lata różne. Pasieki również. Wydajność u jednego 10 a u innego prawie 200. Na papierku będzie to ładnie wyglądać, a co niektórzy poczną, jak po mniszku się im limit skończy? "Słuchajcie pszczółki więcej nie możecie nosić, bo mi sprzedać więcej nie wolno, chyba, że nosicie już dla siebie do zimowli". Z pszczołami nie jest tak łatwo jak z rolnikiem, co sieje i ma jakiś tam limit. Znajdą, naniosą. Naniosą, odbieramy, by mogły dalej pracować i by miejsce miały. I tak w koło.

Rejestr jest po to aby szacunkowo ocenić ile na tym kto zarabia, jaki ma zbyt i ile w późniejszych latach może przychodów do budżetu oddać. Kolejny krok to będzie kasa fiskalna, bo szukają kokosów do koryta.

Zapominają, że pszczelarstwo opiera się nie na tych dużych, tylko na tych co mają do dwudziestu, trzydziestu rodzin po wioskach, na tych rozdrobnionych po kraju, większości emerytów ciułających grosz do grosza by stykło do śmiesznej "jałmużny" za lata pracy. Zapominają, że pszczelarstwo ma problemy, choroby. Że mamy chory system pomocy, co zamiast wspierać rozwój, karmi tylko producentów sprzętu. Leki na choroby i pasożyty, śmiech na sali. Kogo stać i może ten się rozbuduje. Reszta zostanie przy kilku kilkudziesięciu ulach góra. Gdy im się odechce klimaks się załamie, powoli, nie od razu. Zacznie ubożeć. Zacznie się od zmniejszenia ilości produkowanych nasion. Następnie zubożenia gatunkowego i wypierania przez wiatropylne. Potem szlag zacznie trafiać resztę zapylaczy, wystarczy że w czasie kwitnienia pogoda się załapie. Potem będzie już tylko monokultura. I do tego łba nie trzeba. Wystarczy zwykła dedukcja. I gruszka od Chińczyka, oni już przez wytrucie ręcznie musieli zaiwaniać.

Myślą, że wystarczy postawić i będą nosić. Nie wiedzą ile pracy, serca trzeba w to włożyć. Poszerzanie, higiena, wymiana matek, leczenie. A co najlepsze zapominają, że owoc czy warzywo, które szamają ze smakiem powstało dzięki zapyleniu kwiatu przez pszczołę z czyjejś pasieki. Ta pszczoła wykonała pracę, a wykonała ją, bo ktoś się nią opiekował i całą jej rodziną. Żadne owady zapylające nie są w stanie wykonać tylu usług zapylających co nasze pszczoły, zwiększając znacząco plony. Murarki, motyle, trzmiele, muchówki są tylko namiastką w porównaniu z 80000 pszczół w jednej rodzinie. Gdy pszczelarzom się odechce rolnictwo dostanie taki wpier..ol po du..ie że będą się o pszczoły dopraszać. A większości z nas za usługi zapylania nie płacą. To wręcz my płacimy rolnikom, bo do nich na pożytek możemy swoje pszczoły przywieść, a niejednokrotnie rodziny są trute. To nasze pszczoły w ogródkach działkowych ludziom owoce i warzywa zapylają. Dzięki nim na łąkach jest wiele kwiatów. Dzięki nim drzewa mają nasiona.
Ale kasa do koryta ważniejsza. Kwestia tylko czasu.

adriannos,
Ja osobiście mogę prowadzić taki rejestr jeżeli w efekcie końcowym zniknie problem psełdo-pszczelarzy którzy handlują chińskim miodem jako polskim z własnej pasieki a to jest coraz powszechniejszy proceder który szybciej wykończy pszczelarzy niż jakakolwiek prowadzona ewidencja.
Ludzie którzy uczciwie prowadzą swoje pasieki nie mają się czego obawiać.
Chociaż jak przeczytałem propozycje które popierają ludzie z Polanki wprowadzające limity wartościowe to wtedy dopiero możemy mieć problem i ewidencjonowanie każdego słoika.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
DROBNY pisze:
Ja osobiście mogę prowadzić taki rejestr jeżeli w efekcie końcowym zniknie problem psełdo-pszczelarzy którzy handlują chińskim miodem jako polskim z własnej pasieki a to jest coraz powszechniejszy proceder który szybciej wykończy pszczelarzy niż jakakolwiek prowadzona ewidencja.

Jak w/g ciebie deklaratywne wpisy mają to wykluczyć?
Ktoś z 4-ma ulami sprzeda tak jak teraz 2x300kg a rozpisze 80 kg na cały sezon.
Albo ktoś jest uczciwy albo nie.
Nie przeszkadza mi ta ewidencja.Chociaż nieraz myślę,że może te nasze forumowe wydajności z ula leżą u podstaw tych pomysłów.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
DROBNY pisze tylko to co jest w praktyce nie dotyczy to oczywiście wszystkich pszczelarzy ale znam taki przypadek z własnego koła gdzie pszczelarz(rka) mając tylko kilka uli miód sprzedawał(a) przez cały rok w dodatku bez żadnych zezwoleń proceder taki trwał od kiedy tylko pamiętam.W ubiegłym roku PLW przymroził paluszkiem tej osobie (ponoć obyło się bez kary finansowej) i co się okazało osoba ta będzie likwidować swoja pseudo pasiekę ba jak miodu na targu nie mogę sprzedawać to po co mi pszczoły. I jak widzicie są i tacy pszczelarze(rki)
Pozdrawiam

Śmiechu warte te rejestry i Wasze obawy, mogę sprzedać 10 ton miodu rocznie w detalu czy hurcie i złamanego grosza państwo ode mnie nie dostanie, nic nie ewidencjonuję, sprzedaży bezpośredniej nie rejestrowałem i nie zarejestruję bo i po co skoro mam możliwości by sprzedać prawdziwy polski miód bez stania na targowiskach czy wstawiania do sklepów.

Oj Przemku żebyś pewnego pięknego dnia się nie zdziwił.
Ale najpierw te 10 ton trzeba pozyskać bo od pisania o tym na pewno pszczoły ci nie przyniosą.

DROBNY pisze:
Nie ma nikt możliwości sprawdzenia tego, pamiętaj że sprawdzić mogą tego co pokazał że ma i zarejestrował że sprzedaje, ci są kontrolowani. Przychodem od jakiego nie odprowadzisz podatku nieważne czy to 1000 zł czy 100.000 zł musisz umieć tak zagospodarować by nikt nie zastanawiał się skąd masz te pieniądze, jeśli nie będzie się zastanawiał bo coś wyda się dziwne, nie będziesz kontrolowany.

DROBNY pisze:
Ale najpierw te 10 ton trzeba pozyskać bo od pisania o tym na pewno pszczoły ci nie przyniosą.
Pozyskać można z różnych źródeł, można mieć tylko swój i tylko swój sprzedać a można też kupić w hurcie i sprzedawać w detalu jeśli ilość miodu jaką możesz sprzedać przerasta tą jaką pozyskasz z własnej pasieki nieprawdaż?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
DROBNY pisze:
Od pisanie to nie, ale w praktyce dlaczego nie?
Na początku sezonu pierwsze miodobranie ze sztachet, potem w kolejności wierzba, klon, rzepak - tu podział rodzin metodą sztucznej rójki - i dalej już z podwójnej ilości rodzin akacja, malina, gryka, lipa, nawłoć, wrzos no i spadź oczywiście również.
Skromnie licząc po 10 kg z każdego pożytku to daje z jednej rodziny wyjściowej? ... 180 kg? ... Na 10 ton wystarczy z wiosny tylko 50-60 rodzin.

CarIvan, jeszcze niedawno pisałeś, że sprzedajesz na targowisku, a skoro tak to jesteś do sprawdzenia. Po za tym mój PLW twierdzi, że rejestracja pasieki jest obowiązkowa a nie pilnuje się tego tylko dlatego, że dla PLW ważniejsze jest pilnowanie hodowców świń, krów czy drobiu niż pszczelarzy...Oczywiście do pierwszego donosu, bo jeśli takowy nastąpi to nie ma przebacz.

Rob pisze:
CarIvan, jeszcze niedawno pisałeś, że sprzedajesz na targowisku
nigdzie i nigdy tak nie napisałem !!!! bo na targowisku nie sprzedaję, mam własną bazę klientów i możliwość sprzedania każdej ilości prawdziwego miodu w hurcie.

Co do sprzedaży na targowisku to już sobie wyjaśniliśmy na pw. Natomiast jeśli chodzi o sieć sprzedaży to uważam, że właśnie ona może doprowadzić do niespodzianki. Jakbyś tego nie opisał to prowadzisz sprzedaż bezpośrednią. W przypadku jej ujawnienia (np uprzejmy konkurent Cię zadenuncjuje) w/g mojej PLW minimalna kara wynosi 1000 zł i nie ma pouczenia. Sprawa rejestracji jest tak prosta że nie rozumiem po kiego jej unikasz. Doświadczenie zawodowe podpowiada mi też, że przeceniasz pewne sprawy i osoby. Jak już coś dupnie to idzie swoim trybem, co najwyżej można minimalizować straty. Pozdrawiam.

Rob, będę się martwił jak dupnie. :mrgreen:

To wolny (prawie) kraj, życzę żeby nigdy nie dupło, pod pewnymi względami jestem nieco libertariański :lol: :piwko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Rob,
Niektórzy sa odpowiedzialni inni wręcz przeciwnie.
To sie wynosi z domu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Witam
Wracając do tematu to sama sprzedaż bezpośrednia od strony weterynaryjnej jest wymagająca, ale do spełnienia. Natomiast martwi mnie jednak sprawa opodatkowania 2% podatkiem ryczałtowym sprzedaży bezpośredniej i zaliczeniu jej do przychodów z innych źródeł... Jak US dostał taki bat to już pewnie nie odpuści, a wszelkie ewidencje ilościowe będą dowodem o niezapłaconych podatkach. Idąc dalej to i ZUS pewnie pomyśli o haraczu dla siebie jak ktoś KRUS-u nie płaci tylko ZUS....
No i miałem się pszczołami zajmować jako odskocznia od prowadzenia działalności gospodarczej, a wyjdzie na to, że zapłacę kolejne podatki... Czy ktoś już rozgryzł temat tego podatku?

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Przy sprzedaży bezpośredniej podatek dotyczy pasiek powyżej 80 pni i jest płacony wg norm szacunkowych. Na 2016 ustalono 3,35 zł za rodzinę. Zródło: ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych i załącznik 2 do ustawy oraz Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 9 października 2015 r. w sprawie norm szacunkowych dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej (Dz. U. z 2015 r. poz. 1717).

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
A co tyczy sie podatku 2% to w ustawie czytamy:

Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się również przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli:
1) sprzedaż nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych, jednostek
organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej;
2) przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze;
3) sprzedaż następuje wyłącznie:
a) w miejscach, w których produkty te zostały wytworzone,
b) na targowiskach, przez które rozumie się wszelkie miejsca
przeznaczone do prowadzenia handlu, z wyjątkiem sprzedaży
dokonywanej w budynkach lub w ich częściach;
4) prowadzona jest ewidencja sprzedaży, o której mowa w ust. 1e.
1d. Za produkt roślinny pochodzący z własnej uprawy uważa się również mąkę wytworzoną ze zboża pochodzącego z własnej uprawy.
1e. Podatnicy osiągający przychody, o których mowa w ust. 1c, są obowiązani prowadzić odrębnie za każdy rok podatkowy ewidencję sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych zawierającą co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku. Dzienne przychody ewidencjonowane są w dniu sprzedaży.
1f. Ewidencję sprzedaży, o której mowa w ust. 1e, należy posiadać w miejscu sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych.>

Nie dotyczy to sprzedaży bezpośredniej, bo sprzedaż bezposrednia dotyczy możliwości sprzedaży produktów nieprzetworzonych.

a ma ktoś może info w jakim dzienniku było to rozporządzenie aktualne od początku roku?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000170301.pdf

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

CYNIG pisze:
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000170301.pdf

dzięki

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ostatnio dzwoniłem do swojego PLW. 1 telefon i u nas już wsio wiadomo co będzie.

adriannos możesz powiedzieć "co będzie" :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no to jestem po szkoleniu z nowych przepisów. Weterynaria się postarała :)

Bartek to może podziel się newsami :)

Awatar użytkownika

Rob pisze:
Bartek to może podziel się newsami :)

A co chcecie wiedzieć?
Najważniejsza zmiana to chyba taka, że dozwolona jest sprzedaż nie swojego miodu, oczywiście jeśli miód pochodzi z tego powiatu w którym mamy zalegalizowaną sprzedaż bezpośrednią. A pszczelarz u którego nabywamy udostępni nam swoje uprawnienia do tejże sprzedaży.
A tak to kosmetyka. Trzeba prowadzić rejestr sprzedaży. Posiadać dokumentację jakości wody, badania lekarskie dopuszczające do pracy przy produkcji żywności. A reszta w zasadzie po staremu. Może minimalnie zmniejszono wymagania dotyczące pracowni.
No i jak to PLW powiedział krążą słuchy, że prawo zostanie tak zmienione, że tego typu produkcja za niedługo w ogóle nie będzie podlegała pod PLW.
Podatku jak na razie się nie płaci, ale myślę że to kwestia roku czy dwóch lat (z tym że to tylko moje dywagacje).

ja myślę że po to jest ta ewidencja sprzedaży żeby właśnie wprowadzić podatek. Być może póki co podnieść podatek dla zawodowców.
U mnie w kole od kilku już lat trzeba co roku wypełnić ankietę w której jest informacja między innymi o ilości pozyskanego miodu - to też przecież czemuś służy (niby tylko dane statystyczne)

brachol tę ankietę wypełniamy wszyscy w kołach ku czemu to służy tego nie wiem myślę,że nikomu nie potrzebnej statystyce :D

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Myślę ,że opodatkowanie drobnych producentów miodu a takich większość byłoby strzałem w kolano. Znając jednak zapędy i pazerność fiskusa mogą pojawić się różne scenariusze. Złą robotę w tym zakresie powodują pszczelarze - handlarze. Posiadają 5 rodzin ,rejestrują sprzedaż bezpośrednią u PLW , a następnie sprzedają cały rok, dzień w dzień bez ograniczenia wszystkie gatunki miodu. Tak więc osiągają kosmiczne wydajności z ula niejednokrotnie przebijając naszych rekordzistów wielokrotnie. Przysłowie mówi „Lepszy gram handlu niż kilo roboty”.
Kolejną opowiadaną bajką, której morał może być niewłaściwie odbierany przez zainteresowane czytające osoby jest opis wymyślonych na rożne potrzeby wydajności z ula. Nawet dziecko znające tabliczkę mnożenia oczy otworzy jak policzy np., 50 uli x 150 l z ula =7500l x 30zł/l=225000zł. A jaki oczy zrobi jak dowie się , że można posiadać 80 rodzin bez opodatkowania a praca przy nich to taki dodatek do zasadniczego zarobkowego zajęcia. Koledzy tak przy okazji tematu sami, sobie niejednokrotnie strzelamy w kolano. Pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
górski_pszczelarz pisze:
...Trzeba prowadzić rejestr sprzedaży...

Bartek, ten rejestr prowadzi się na jakichś konkretnych formularzach, czy w zwykłym zeszycie? Kto i jak to będzie weryfikował, że faktycznie każdy sprzedany kg miodu będzie ujęty w takim rejestrze?

Awatar użytkownika

mardrak, rejestr ma być w z ilością sprzedanego miodu w rozliczeniu miesięcznym czyli np:
maj - 125kg
czerwiec - 187kg
itd

nie ma formalnego wzoru rejestru, ja u siebie będę prowadził na kompie (jak całość dokumentacji pasiecznej). Wte. stwierdził, że przecież jak ktoś będzie go chciał to zawsze mogę go wydrukować i podpisać za zgodność.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
górski_pszczelarz pisze:
A co chcecie wiedzieć?
Najważniejsza zmiana to chyba taka, że dozwolona jest sprzedaż nie swojego miodu, oczywiście jeśli miód pochodzi z tego powiatu w którym mamy zalegalizowaną sprzedaż bezpośrednią. A pszczelarz u którego nabywamy udostępni nam swoje uprawnienia do tejże sprzedaży.

owszem tak, ale uprościłeś, przez co wprowadzasz w błąd, nie wspominając o pkt.2.

3. Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 3, wyprodukowanych przez
podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży
bezpośredniej może być dokonywana przez inny podmiot prowadzący taką działalność, jeżeli:
1) zakłady prowadzone przez te podmioty zostały wpisane do rejestru zakładów, o którym mowa w ustawie z dnia
16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym samym powiecie;
2) sprzedaż jest prowadzona podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji produktów
pochodzenia zwierzęcego;
3) podmiot posiada w miejscu sprzedaży:
a) imienne upoważnienie do prowadzenia sprzedaży udzielone mu przez podmiot, który wyprodukował produkty
pochodzenia zwierzęcego,
b) kopię decyzji o wpisie podmiotu, który wyprodukował produkty pochodzenia zwierzęcego, do rejestru zakładów
prowadzących sprzedaż bezpośrednią takich produktów;

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
górski_pszczelarz pisze:
A co chcecie wiedzieć?

Co ze sprzedażą przez internet .

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
baru0 pisze:
Co ze sprzedażą przez internet .

http://forum.spp-polanka.org/topic/140- ... worzonego/

Awatar użytkownika

mardrak pisze:
górski_pszczelarz pisze:
...Trzeba prowadzić rejestr sprzedaży...

Bartek, ten rejestr prowadzi się na jakichś konkretnych formularzach, czy w zwykłym zeszycie? Kto i jak to będzie weryfikował, że faktycznie każdy sprzedany kg miodu będzie ujęty w takim rejestrze?

Z tego co u nas mówili na szkoleniu rozliczenie miesięczne sprzedanego miodu wraz z sumą uzyskanych dochodów. Jednak w zapisie uwzględniona ma być każda transakcja. Czyli sprzedaliśmy np. 9.01.2016 - 3 kg miodu za 75 zł oraz 2 kg miodu za 50 zł, 10.01.2016 4 kg miodu za 100 zł itp.

emka24, dzięki za sprostowanie. Musiałem czegoś nie dosłyszeć w takim razie na szkoleniu.

Jeśli chodzi o sprzedaż przez internet to nie wiem. Może ktoś wie coś więcej na ten temat.

Awatar użytkownika

górski_pszczelarz, czyli kolejna radosna twórczość niezgodna z rozporządzeniem.

Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
górski_pszczelarz, czyli kolejna radosna twórczość niezgodna z rozporządzeniem.

niestety tak już jest, że każdy interpretuje inaczej i później z tego wychodzi co wychodzi. U nas niestety PLW zinterpretował rozporządzenie w ten sposób.

Awatar użytkownika

Ja jestem równiez po "szkoleniu" i nie ma mowy o zestawieniach dziennej sprzedazy oraz cenach - z rozp.wynika tylko zestawienie ilościowe miesięczne .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
U mnie zestawienie wygląda następująco.. każdy miesiąc: (ilość pozyskanego w sezonie miodu / ilość miesięcy) kg. Koniec zestawienia. Najłatwiej podzielić uzyskany miód przez liczbę miesięcy.

Awatar użytkownika

adamjaku pisze:
U mnie zestawienie wygląda następująco.. każdy miesiąc: (ilość pozyskanego w sezonie miodu / ilość miesięcy) kg. Koniec zestawienia. Najłatwiej podzielić uzyskany miód przez liczbę miesięcy.

To rozwiązanie najbardziej mi się podoba :). Ja mam niestety specyficznego PLW i co zrobić. Może dlatego w powiecie jest tylko kilkanaście zarejestrowanych "sprzedaży bezpośrednich"

górski_pszczelarz pisze:
Może dlatego w powiecie jest tylko kilkanaście zarejestrowanych "sprzedaży bezpośrednich"

to też mogą zacząć kontrolować jak ktoś ma pasiekę zarejestrowaną bierze dotacje a nie ma sprzedaży zarejestrowanej szczególnie przy większej ilości uli.

Awatar użytkownika

brachol, tak to nie działa :wink: co innego programy pomocowe [inne cele] co innego uprawnienia do sprzedazy bezpośredniej [wprowadzanie produktu spożywczego nieprzetworzonego do obrotu handlowego].

Ostatnio "intrnsywnie cos kombinuja" przy dopiero co wprowadzonym rozporzadzeniu , z tego co wiem z przecieków to sprawy idaą ... i ...idą , ale w kierunku przeciwnym do zamierzonego .

wiem, że sprzedaż bezpośrednia i środki pomocowe to są oddzielne działania ale bazy danych można łatwo scalić i zobaczyć, że np ktoś ma zgłoszone 50 uli i nie ma sprzedaży zarejestrowanej.

Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
nie ma formalnego wzoru rejestru, ja u siebie będę prowadził na kompie (jak całość dokumentacji pasiecznej). Wte. stwierdził, że przecież jak ktoś będzie go chciał to zawsze mogę go wydrukować i podpisać za zgodność.

W najbliższych dniach wybieram się do mojego PLW to się dowiem czy na takie coś się zgodzi ale wydaje mi się że na takie coś to nie wyrazi zgody.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
brachol pisze:
wiem, że sprzedaż bezpośrednia i środki pomocowe to są oddzielne działania ale bazy danych można łatwo scalić i zobaczyć, że np ktoś ma zgłoszone 50 uli i nie ma sprzedaży zarejestrowanej.

Nie ma obowiązku rejestracji sprzedaży bezpośredniej, bo nie ma obowiązku wprowadzania produktów pszczelich do obrotu.
Można prowadzić pasiekę dla zapylania np. własnych sadów
Można sprzedawać miód hurtowo
Można być producentem odkładów, pakietów lub rodzin pszczelich.
Mam pytanie
Jak spełnić wymogi sprzedaży bezpośredniej mieszkając w bloku?
pozdrawiam

Bogust pisze:
pozdrawiam

być może można do wirowanie i konfekcjonowania miodu wynająć od kogoś pracownię - ale nie jest to w przepisach zawarte. Można wirować w kuchni powinna spełniać wymogi

Awatar użytkownika

krzys, nasz wet. jest pszczelarzem, może dla tego podchodzi do sprawy z większym sensem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Bogust pisze:
Nie ma obowiązku rejestracji sprzedaży bezpośredniej, bo nie ma obowiązku wprowadzania produktów pszczelich do obrotu.

Nie ma obowiązku rejestracji sprzedaży bezpośredniej ale musisz zarejestrować pasiekę ,
Bogust pisze:

Nie ,dla czego ? bo nie masz zarejestrowanej pasieki i nie otrzymasz zaświadczenia o zdrowotności pasieki
Bogust pisze:
pozdrawiam

Musisz zarejestrować pasiekę w PLW. następnie złożyć u nich wniosek o sprzedaż bezpośrednią i spełnić wszystkie wymagania o których cię poinformują , jeśli będą problemy z pracownią , jak masz znajomego to poproś go o udostępnienie korzystania z tej pracowni jako wspólnika

brachol pisze:

Z tym pytaniem zwróć się do PLW bo to on wie najlepiej czego chce.
Są tacy powiatowi co całkiem liberalnie traktują pszczelarzy.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Zenon pisze:
ale musisz zarejestrować pasiekę

To było już roztrząsane na forum. Nie ma takiego obowiązku, jeżeli nic nie wprowadzasz do obrotu czyli pn. zapylanie sadów.

Zenon pisze:
Bogust pisze:

Nie ,dla czego ? bo nie masz zarejestrowanej pasieki i nie otrzymasz zaświadczenia o zdrowotności pasieki

Mam zarejestrowaną pasiekę, ale to temat o sprzedaży bezpośredniej, a nie o rejestracji pasieki

Zenon pisze:
jak masz znajomego to poproś go o udostępnienie korzystania z tej pracowni jako wspólnika

Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Czy jest to możliwe i zgodne z jakimiś przepisami?
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Bogust pisze:
Zenon pisze:
jak masz znajomego to poproś go o udostępnienie korzystania z tej pracowni jako wspólnika

Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Czy jest to możliwe i zgodne z jakimiś przepisami?
pozdrawiam

Tak , nie ma przepisu zabraniającego korzystania z pracowni dla kilku pszczelarzy , ja mam pracownię która spełnia wymogi PLW a korzysta z niej jeszcze dwóch pszczelarzy choć w rzeczywistości to jest tylko na papierze w PLW bo w praktyce oni nadal korzystają ze swoich pomieszczeń

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]