FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 01:21 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Bogust pisze:
Mam zarejestrowaną pasiekę, ale to temat o sprzedaży bezpośredniej, a nie o rejestracji pasieki

Zgadzam się że to temat o sprzedaży bezpośredniej ale wszystko zaczyna się od zarejestrowania pasieki a w powyższym twoim poście co pisałeś być może że źle zrozumiałem bo wziąłem to jako pytania

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Może czas aby zaczęto kontrolować tych co sprzedają miód bez zarejestrowanej SB i może wprowadzić większą dotacje dla tych z ze SB. Ci co mają zarejestrowaną SB ponieśli koszty aby sprzedawać miód zgodnie z prawem i pozyskiwać go w warunkach higienicznych a jak na razie nie są dowartościowani wręcz przez niektórych wyśmiewani.

zegaj pisze:
Może czas aby zaczęto kontrolować tych co sprzedają miód bez zarejestrowanej SB
Nierealne do wykonania przez jakąkolwiek instytucję bo zawsze można mieć miód tylko dla siebie. Kto i na jakiej zasadzie miał by to kontrolować? :haha:

zegaj pisze:
i pozyskiwać go w warunkach higienicznych a jak na razie nie są dowartościowani wręcz przez niektórych wyśmiewani.
skąd masz pewność, że ten co nie ma zarejestrowanej SB nie pozyskuje go w warunkach higienicznych?

CarIvan pisze:
.
skąd masz pewność, że ten co nie ma zarejestrowanej SB nie pozyskuje go w warunkach higienicznych?

A skąd masz pewność że ten co jedzie samochodem zna przepisy ruchu drogowego, bo jeździć to trochę umie.
To wszystko jest robione dla bezpieczeństwa konsumenta. Klient nie będzie sprawdzał ci pracowni ale wierzy że są służby które to sprawdzą.

DROBNY pisze:
To wszystko jest robione dla bezpieczeństwa konsumenta. Klient nie będzie sprawdzał ci pracowni ale wierzy że są służby które to sprawdzą.
Tak tylko co mają sprawdzać jak tego nie zgłosisz?, kogo mają sprawdzać? wszystkich po kolei co mają nadany numer weterynaryjny pasieki? Zgłoszenie sprzedaży bezpośredniej nie jest obowiązkowe jeśli nie zamierzasz oficjalnie wprowadzać miodu na rynek konsumencki czyli do odsprzedaży.

Awatar użytkownika

A jak ktoś wprowadza na rynek miód nieoficjalnie powinno go się karać tak jak to jest w kodeksie. Wystarczy sprawdzić tych co handlują na rynku a tych co mają duże pasieki i niby nie handlują zabrać dotacje lub bardzo ograniczyć. No i sprawdzić tych co handlują miodem nieswoim. Wozi taki jeden z drugim np. po aptekach i mówi że jego i że naturalny a uli ma 20 w tym 4 zasiedlone.

CarIvan pisze:
Może czas aby zaczęto kontrolować tych co sprzedają miód bez zarejestrowanej SB
Nierealne do wykonania przez jakąkolwiek instytucję bo zawsze można mieć miód tylko dla siebie.

Wszystkich na pewno trudno wyłapać.
Ja miałem taki przypadek : stoję na rynku z miodem podchodzi pani ogląda pyta po ile po czym wyciąga legitymację i pyta o nr SB nie miałem skończyło się na upomnieniu. Po 2-3 tygodniach akurat nie handlowałem , powtórka kontroli dwóch pszczelarzy zapłaciło.

zegaj, a jak ktoś nie korzysta z dotacji, nie należy do PZP, nie handluje na rynku a miodu przerzuca tonami i niech takich będzie 50% pszczelarzy w Polsce to co wówczas? Jak takiego skontrolujesz? Jak pisałem nie do skontrolowania atym bardziej nie do ukarania bo nie ma podstaw.

Awatar użytkownika

Car Ivan co to znaczy przerzuca tony - z beczki do beczki -, jeśli sprzedaje te tony zawsze można go skontrolować. W USA jest taka instytucja co się nazywa Policja Skarbowa czas wielki by u nas powstała. Skończyłoby się naciąganie. Przykład z podwórka, gościu handluje w dużych ilościach produktami rolnymi nie swoimi mimo że ma ziemię (warzywa, ziarno, itd.) postawił nowy dom, podwórko wykostkowane, niezły samochód tylko dochodu nie wykazuje, a dzieci mają darmowe obiady w szkole nie płacą na komitet mają dopłatę do wycieczek i gmina płaci na nie socjal. Mama wygadała się na wywiadówce że za ten socjal to oni mają wczasy za granicą. Ci uczciwi zawsze dostają w tyłek byłby czas to zmienić:pl:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
zegaj,
Jak na taki niszowy segment jak pszczelarstwo i tak niezły wynik ponad 5,5 tyś .zarejestrowanych sb .
Jajami kurzymi na pewno więcej osób handluje a jest niecały tyś.

zegaj, u nas też jest coś takiego jak Policja skarbowa. Jak ktoś sprzedaje miód i śladu po tym nie ma jak chcesz go skontrolować? Polska to taki kraj.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
zegaj, u nas też jest coś takiego jak Policja skarbowa. Jak ktoś sprzedaje miód i śladu po tym nie ma jak chcesz go skontrolować? Polska to taki kraj.

UKS-y mają pełne ręce roboty. Pewnie jest to dawno wstępnie przeanalizowane. Są branże, na których jest większa "przebitka".
Jak mnie Ktoś z poważnych ludzi zapyta: jak ten temat ugryźć ? - to pomogę.
Jak na razie nie widzę zainteresowania służb skarbowych tym tematem.

Uważam, że obecnie służby sanitarne powinny wzmóc kontrole. Rzetelnie je przeprowadzać. Mają do tego odpowiednie "instrumenty".

Awatar użytkownika

Tacy wszyscy jesteście ...mecenasi co do pszczelarzy...zacznijcie od marketów. Sprzedają pomarańcz chińskie, ukraińskie ...ile jest naszego miodu w tym słoiku i z jakimi dodatkami ...chińskimi....piszą miód z Polskich pasiek . Powiedz temu co ma 200-300rodzin i nie ma gdzie go sprzedać.
Dzięki właśnie takim handlarzom , mają zbyt .....powiedzcie mu żeby jadł zamiast schabowego miód z ziemniakami.
Tacy jesteście mądrzy bo macie 100-150 lit miodu i sprzedacie , a on ma 3-4 tony miodu i co dalej ...a co trzeci to pszczelarz...
.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
Ja pierdzielę !!!!!
Co jeden to lepszy !!!!!
Brak słów!!!!!
Ale się Wam kużwa nudzi!!!!

Awatar użytkownika

Różnica między skarbówka w USA a naszą jest taka że tam ta policja pyta z czego czy za co masz to czy inne dobro i ty musisz okazać papier a u nas nikt cię nie zapyta że skoro nie wykazujesz dochodu to za co kupiłeś samochód, za co wybudowałeś dom. Mamy w polsce cwaniactwo i przyzwolenie społeczne i nie tylko, które szkodzi uczciwym. Tyczy się to też pszczelarstwa, ten uczciwy mający 300 rodzin musi konkurować z cwaniakami a to jest gra nierówna.
WTREPIAK - Ten co sprzedaje chińszczyznę jako polski to nie uczciwy handlarz a cwaniak i kombinator.
Car Ivan - "a jak ktoś nie korzysta z dotacji, nie należy do PZP, nie handluje na rynku a miodu przerzuca tonami i niech takich będzie 50% pszczelarzy w Polsce to co wówczas?" ten też jest nieuczciwym wobec innych pszczelarzy i kombinatorem cwaniakiem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Panowie, kontrole nic nie dadzą. Jeśli sprzedaje 100% miód, niech sprzedaje. Musi go gdzieś kupić. Jeśli stoi na targu - powinien mieć albo firmę albo pszczoły i SB. Sprzedaż, jazda na rynki i wstawanie z kurami to też ciężki kawałek chleba. Nie ma sensu ludzi kontrolować, kontrolujmy produkty i ich jakość. Tyle wystarczy na początek.

Awatar użytkownika

Trzeba rozgraniczyć różne przypadki.

Sprzedając na targu swój produkt (miód) nie mając zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej - łamiesz przepisy weterynaryjne.

Sprzedając swój produkt (miód) nie mając zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej do skupu - nie łamiesz już tych przepisów.

Sprzedając na targu nie swój produkt (miód), jako swój, nawet jak masz zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią - to fałszerstwo.

itd. .....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Same kontrole rodza kontrole i koło sie zamyka :wink: to juz było przerabiane i to niejednokrotnie :oops: a moze zmiana sposobu
myslenia ? oraz mentalności?

Ule na jakich gospodaruję: WZ
:D kontrola podstawą zaufania :D

Awatar użytkownika

Niepotrzebnie się nawzajem "nakręcacie".

Ustalić
- co jest legalne ?
- co jest nielegalne ?
i po kłopocie.

Robić zgodnie z przepisami i spać spokojnie.
Nie szukać żadnych podtekstów.

Jeżeli coś jest niejasne ? - to omówić wyjaśnić i po problemie.

zegaj, to ja względem tego co napisałem jestem według Ciebie nieuczciwy względem innych pszczelarzy przy czym zakładasz że również cwaniak i kombinagor. Cóż ważne że moi klienci dostają ode mnie miód niekombinowany a i pszczoły nie cwaniakują by natachać czego innego poza nektarem z roślin.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Idzie nowe "lepsze" : Resort rolnictwa przygotowuje projekt ustawy ws. sprzedaży żywności przez rolników http://www.bankier.pl/wiadomosc/Resort-rolnictwa-przygotowuje-projekt-ustawy-ws-sprzedazy-zywnosci-przez-rolnikow-3489232.html
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
zegaj, To było nie taniej a drożej i faktycznie też go zgnoił tu na forum.

Awatar użytkownika

Wara państwu od handlu przydomowego bezpośredniego na zasadzie lokalnej ograniczonej do siedliska ,obojętne czy to będzie miód ,kartofel ,czy kiełbasa .Na skalę krajową dla bezpieczeństwa jakieś przepisy są wskazane chociaż niekoniecznie,system odszkodowawczy załatwiłby szybko bylejakość .Sam papierek sprzedaży bezpośredniej gwarantuje tylko warunki przystosowania do niej a co się sprzedaje i tak zostaje w gestii sprzedawcy ,i niezależnie czy ma papierek czy też nie ma.CarIvan, słusznie piszesz że zgłoszenie sprzedaży bezpośredniej jest zbyteczne,nie to jest gwarantem. Z drugiej strony z byt pewnie nie doceniasz możliwości urzędu skarbowego,jak wiesz twoje dane personalne są wielu znane i wystarczy oficjalny donos do urzędu skarbowego a z automatu masz kontrolę .Piszesz że Ci nie udowodnią ,sam się podkładasz wieloma postami tu na forum,konto bankowe to też skarbnica wiedzy ,ponadto jeżeli urzędnik nadgorliwy ewentualnie "zleceniodawca"jest jeszcze jedna instytucja która może radykalnie zniechęcić do dalszej sprzedaży ,siedzieć cicho nie prowokować losu może ktoś pójdzie po rozum do głowy i uprości te głupie przepisy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jak tak czytam te Wasze wielkie problemy i niesprawiedliwości czy wręcz ucisk państwa na biednym obywatelu, to stwierdzam że ja chyba urodziłem się pod szczęśliwą gwiazdą.

Sprzedaż zarejestrowałem od pierwszego podejścia. Zwykłe pomieszczenie umożliwiające zachowanie czystości, sprzęt nie zanieczyszczający miodu, badania na nosicielstwo i w sumie tyle. To tak wiele?? Ot żeby było czysto i zdrowo?? Pozostałe rzeczy typu jakieś kwity to są takie pierdoły, że więcej energii wkładacie w pisanie o nich jak trzeba włożyć w ich wytworzenie.

Chyba narzekanie to nasz sport narodowy.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

CYNIG, jak słyszę kratka ściekowa zarazem dodatkowe siedlisko zarazy to wybacz .Taki przepis w wymogach ,rozumiem jej cel przy uboju

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
ale tu się kłania znajomość przepisów - nie ma takiego wymogu.
Wiem że są czasami porąbani wet. - sam słuchałem z rozbawieniem pani która twierdziła że wymogi pracowni mają być takie same jak... przetwórni na kutrze rybackim :haha:

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
CYNIG pisze:
ale tu się kłania znajomość przepisów

Z tym mamy chyba największy problem jako społeczeństwo.
No i niechęć do urzędów i urzędników.

A rzeczywistość jest taka, że można SB zarejestrować niemal wszędzie.
I to niezależnie od kaprysów weta. wystarczy poprosić o oficjalne stanowisko i sprawy stają się jasne. Poza tym istnieje jeszcze możliwość odstępstw.
Znam przypadek kolegi, któremu wet za nic nie chciał zgodzić się na kuchnię jako pomieszczenie do pozyskania miodu. Po wymianie oficjalnych pism, przyjął bez problemu.

Bazyleusz pisze:
CYNIG pisze:
ale tu się kłania znajomość przepisów

Z tym mamy chyba największy problem jako społeczeństwo.
No i niechęć do urzędów i urzędników.

A rzeczywistość jest taka, że można SB zarejestrować niemal wszędzie.
I to niezależnie od kaprysów weta. wystarczy poprosić o oficjalne stanowisko i sprawy stają się jasne. Poza tym istnieje jeszcze możliwość odstępstw.
Znam przypadek kolegi, któremu wet za nic nie chciał zgodzić się na kuchnię jako pomieszczenie do pozyskania miodu. Po wymianie oficjalnych pism, przyjął bez problemu.

Ta niechęć społeczeństwa do urzędników nie bierze się sama z siebie na polsacie w niedziele emitują ciekawy program "Państwo w Państwie" pooglądaj i zobacz błędy urzędników i brak sankcji dla nich-to tylko jeden z przykładów :wink:

Awatar użytkownika

Car I. pisze -zegaj, to ja względem tego co napisałem jestem według Ciebie nieuczciwy względem innych pszczelarzy przy czym zakładasz że również cwaniak i kombinagor. Cóż ważne że moi klienci dostają ode mnie miód niekombinowany a i pszczoły nie cwaniakują by natachać czego innego poza nektarem z roślin.
Car I. Pokaż gdzie wirujesz miód bo jeśli dobrze pamiętam pisałeś że mieszkasz w Sieradzu w bloku. Masz bieżącą wode na tej swojej działeczce? Masz badania lekarskie? Chwalisz się różnymi zdjęciami pokaż pracownie. Jeszcze raz przypominam wszystkim jak zwymyślałeś pszczelarza na targowisku że miód sprzedaje w złej cenie i przy okazji innych na forum a sam nie spełniasz wymaganego minimum. I nie usuwaj postów które Ciebie dotyczą.

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
CYNIG pisze:
Jak tak czytam te Wasze wielkie problemy i niesprawiedliwości czy wręcz ucisk państwa na biednym obywatelu, to stwierdzam że ja chyba urodziłem się pod szczęśliwą gwiazdą.

Sprzedaż zarejestrowałem od pierwszego podejścia. Zwykłe pomieszczenie umożliwiające zachowanie czystości, sprzęt nie zanieczyszczający miodu, badania na nosicielstwo i w sumie tyle. To tak wiele?? Ot żeby było czysto i zdrowo?? Pozostałe rzeczy typu jakieś kwity to są takie pierdoły, że więcej energii wkładacie w pisanie o nich jak trzeba włożyć w ich wytworzenie.

Chyba narzekanie to nasz sport narodowy.

Mam tylko dwie ręce ale podpisuje się pod tym obiema.
Wg mnie rejestracja sprzedaży bezpośredniej to minimalne wymogi jakie trzeba spełnić. A najwięcej na tym korzysta pszczelarz, bo jak zrobi sobie pracownie taką jak ma być to i lepiej i łatwiej się pracuje.

Czasem wypowiadają się na temat sprzedaży bezpośredniej osoby, które jeszcze nie widziały na oczy swojego PLW i straszą innych tą rejestracją jak diabła święconą wodą. A sprawa jest prosta i wiele zachodu nie kosztuje. Wszystkich chętnych zachęcam. Pierwszy krok to przeczytać wymagania i iść na rozmowę do swojego Powiatowego Lekarza Weterynarii, opowiedzieć co mam i jak to przystosować.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
seban1237,
widzisz, ja mam chyba to szczęście, że na swojej drodze spotykam w przeważającej większości życzliwych ludzi - również urzędników

Ks. Tomasz pisze:
Czasem wypowiadają się na temat sprzedaży bezpośredniej osoby, które jeszcze nie widziały na oczy swojego PLW i straszą innych tą rejestracją jak diabła święconą wodą. A sprawa jest prosta i wiele zachodu nie kosztuje. Wszystkich chętnych zachęcam. Pierwszy krok to przeczytać wymagania i iść na rozmowę do swojego Powiatowego Lekarza Weterynarii, opowiedzieć co mam i jak to przystosować.
.

W pełni się zgadzam z Ks. Tomasz,

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
seban1237 pisze:
na polsacie w niedziele emitują ciekawy program "Państwo w Państwie" pooglądaj i zobacz błędy urzędników i brak sankcji dla nich-to tylko jeden z przykładów :wink:

Od kiedy zająłem się pszczołami(2 lata) , przestałem interesować się polityką i tym co się dzieje na świecie.
Nie oglądam w TV żadnych programów informacyjnych i publicystycznych.
Tylko dobre filmy , sport , i programy przyrodnicze.
Od tego czsu jestem szczęśliwym człowiekiem.
Radzę Wam to samo. Dobra terapia.
Pozdrawiam Waldek

zegaj pisze:
Car I. pisze -zegaj, to ja względem tego co napisałem jestem według Ciebie nieuczciwy względem innych pszczelarzy przy czym zakładasz że również cwaniak i kombinagor. Cóż ważne że moi klienci dostają ode mnie miód niekombinowany a i pszczoły nie cwaniakują by natachać czego innego poza nektarem z roślin.
Car I. Pokaż gdzie wirujesz miód bo jeśli dobrze pamiętam pisałeś że mieszkasz w Sieradzu w bloku. Masz bieżącą wode na tej swojej działeczce? Masz badania lekarskie? Chwalisz się różnymi zdjęciami pokaż pracownie. Jeszcze raz przypominam wszystkim jak zwymyślałeś pszczelarza na targowisku że miód sprzedaje w złej cenie i przy okazji innych na forum a sam nie spełniasz wymaganego minimum. I nie usuwaj postów które Ciebie dotyczą.
na działce mam pracownię, wodę, prąd, wirówkę z kwasówki a pokazywałem jak byłem mały, tobie nic do tego ani nikomu innemu. Ja nikomu nie zaglądam do pracowni i nie zamierzam chwalić się swoją bo nie widzę takiej potrzeby na forum, tym bardziej by cokolwiek Ci udowodnić. I polecam Ci zaprzestać zaśmiecania tematów bo otrzymujesz ostatnie ostrzeżenie. Mam dość Twoich wszystko negujących wpisów na większośś moich postów. Za kolejne złamanie regulaminu pozostawię Ci opcję tylko czytania forum bo napisać nic nie będziesz mógł. I każdy będzie tak samo potraktowany jak sobie nie umie wyluzowywać i nie zajmować się tym co nie powinno go obchodzić.

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
CarIvan, może ja żle odbieram ale nerwowość u kolegi niespotykana .Jak sam się domyślasz człowiek zdenerwowany popełnia znacznie więcej błędów a i forum na tym cierpi. Pozdrawiam :pl:

andrzejkowalski100 pisze:
CarIvan, może ja żle odbieram ale nerwowość u kolegi niespotykana .Jak sam się domyślasz człowiek zdenerwowany popełnia znacznie więcej błędów a i forum na tym cierpi. Pozdrawiam :pl:
ja zdenerwowany? Nie, tracę pomalutku do niektórych cierpliwość.

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Jak tak dalej pójdzie to pozostaniesz sam na tym forum z pierwszoklasistami i nie będzie miał kto uzupełniać twoje wypowiedzi.
Proponuję uzbroić się w cierpliwość i przeanalizować postępowanie.
Pozdrawiam :pl:

CarIvan, Przemek najpierw piszesz kontrowersyjne tezy (żeby nie napisać głupoty) które budzą emocje, czasami nawet obrażasz ludzi a potem sam się obrażasz. Masz prawo i każdy powinien mięć prawo do kontrowersyjnych wypowiedzi ale bez obrażania innych i bez pomówień ale trzeba się liczyć z reakcją na takie wypowiedzi nie zawsze przyjemną. Jak będziesz dalej straszyć wyrzucaniem z forum to stanie się tak jak napisałandrzejkowalski100,
Pozdrawiam Drobny
ps. oby twój charakter nie doprowadził do tego że to forum straci na atrakcyjności.

DROBNY pisze:
Jak będziesz dalej straszyć wyrzucaniem z forum to stanie się tak jak napisałandrzejkowalski100,
Pozdrawiam Drobny
ps. oby twój charakter nie doprowadził do tego że to forum straci na atrakcyjności.
Nie straszę tylko ostrzegam a to różnica, i tak uważam, że jestem wyjątkowo wyrozumiały. Do reszty to nie będę banował od tak sobie a pozwolę jedynie czytać bez możliwości pisania, czasowo, by nagrodzić tych co regularnie łamią regulamin nie odcinając ich jednak od wiedzy. To będzie najlepsze rozwiązanie i czas na refleksje. O forum się nie martw było, jest i będzie czy na tym czy innym serwerze i z użytkownikami jacy będą chcieli tutaj bywać nawet jeśli będą to tylko pszczelarze jacy zaczynają pszczelarstwo.

Awatar użytkownika

Tak zostaną zaczynający pszczelarze i jeden profesor. Bez obrazy jestem tutaj prawie od początku i domagam się szacunku jak ktoś traktuje forum jak prywatny folwark to niech się zastanowi czy ma do tego prawo. Tak dla ścisłości też kiedyś dałem słoik miodu na serwer i też czuje się udziałowcem.

Szanuję każdego kto tutaj pisze merytorycznie, na temat i jeśli nie łamie wpisami regulaminu nie mam do nikogo zastrzeżeń. Polecam Ci kolego przeczytanie Regulaminu bo zmieniło się w nim sporo od czasu kiedy prawdopodobnie ostatni raz go czytałeś o ile wogóle.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
CarIvan pisze:
Szanuję każdego kto tutaj pisze merytorycznie, na temat

To szanuj , trzymaj się tematu,nie wywalaj całego tematu tylko pyskówki(swoje też ;) ) ,choć Zegaj i Drobny maja rację .

Awatar użytkownika

Widzisz wywalasz co ci nie na rękę, ale jak pojechaliście po Polbarcie i dopowiedzieliście sobie to co chcieliście . ....O chorych pszczołach ktòre kitują....i coś tam dopisałeś ..mądrego .!!!***
I był mądry wpis na temat wypowiedzi Leszka,..gdzie on nic takiego nie powiedział.!!!!
Takich wpisów nie wywaliłeś , dopiero jak napisałem że on nic takiego nie powidział ,,,oczerniając chłopa. I spłyneło po was jak po kaczce... I puźniej wywaliłeś wszystkie krytykujące wpisy .. ciebie.
Ty pouczasz innych że nie zgodne z regulaminem lub zaśmiecanie ...
Jak się zmienia regulamin pod siebie , to nic dziw ego ,że nie zgodne z regulaminem.
Nie wiem czy sobie przypominasz w poprzednim wcieleniu jakie pierdoły wypisywałeś ..na tym forum. . Ci co są od początku to pamiętają ,pamięci im nie skasujesz..

Awatar użytkownika

Teraz merytorycznie na temat. Pracownię u nas w powiecie są zarejestrowane 4 albo 5, może się coś zmieniło ostatnio. Dziwię się pszczelarzom dlaczego nie chcą spełnić podstaw pozyskiwania i obróbki miodu. Jeszcze raz napiszę podstaw. Każdy powinien mieć miodarkę nierdzewną i większość taką ma, odstojnik i sita nie muszą być nierdzewne wystarczą plastkikowe jest takich dużo za psie pieniądze, stół do odsklepiania może być zrobiony ze zlewozmywaka taki ja mam jednokomorowy z długą płytą ociekową na konstrukcji drewnianej dopasowanej do wzrostu (nie trzeba się garbić) i to wszystko ze sprzętu. Widelce i noże każdy ma. Pomieszczenie może być kuchnia na czas miodobrania a można zaadoptować garaż , kuchnie letnią, mieszkając na wsi prawie każdy ma na podwórku budynek gospodarczy (ja mam przerobiony garaż w domu, blisko łazienka, można się przebrać). Koszty rejestracji chyba zapłaciłem w sumie z inspekcją 80zł, badanie grosze można zrobić przy okazji innych badań np. okresowych w pracy. Kontrole, inspekcje - jeszcze nie miałem przez 5 lat. I to tyle kosztów. Upierał bym się że tylko 80zł bo każdy szanujący się pszczelarz podstawowe zaplecze ma. W kole jest nas 14 w połowie starsi i im się nie dziwię maja wypracowane swoje sposoby i na starość nie będą inwestować.Ta druga połowa w wieku 20 - 50 czym młodsi bardziej ambitni jednak nie do rejestracji SB. Dlaczego? bo wszyscy nie mają to ja też. Dlatego jestem za tym o czym pisałem wcześniej by każdy kto sprzedaje miód sprzedawał go zgodnie z prawem, i jestem za kontrolą sprzedających, wyjdzie to na dobre wszystkim a na pewno kupującym. Na tym forum też panuje opinia że nie potrzebna jest SB, pewnie dlatego jak u mnie w kole. Dziwię się jednak że na tak zacnym forum administrator (nie ma SB ale nic mi do tego) nie namawia do rejestracji SB a powinien skoro tak kurczowo trzyma się litery prawa i regulaminu a wręcz zniechęca mówiąc że można sprzedać tony miodu bez SB . Panie Car I. Panu nie wolno zniechęcać pszczelarzy jako administrującemu temu forum jako redaktorowi artykułów do prasy, jako wykładowcy a przede wszystkim jako pszczelarzowi.
Dostałem pierwsze i ostatnie ostrzeżenie, muszę wiec pisać merytorycznie na temat bo zostanę zbanowany.

zegaj, spoko ja nie banuję ot tak sobie bo musiałbym zamknąć forum. Co do SB oczywiście jest ona wymagana i powinna być obowiązkowa jeśli ktoś zamierza sprzedawać swój miód jako produkt spożywczy dla dobrowolnego konsumenta, niezależnie czy będzie go sprzedawał bezpośrednio publicznie czy sprzeda do sklepu a ten dopiero klientowi. Taki co ma miód jako produkt rolny i sprzedać chce go koledze, sąsiadowi to po co jemu rejetrować SB nawet jeśli spełnia wszystkie wymogi? Ja spełniam ale SB rejestrować nie zamierzam i nie z uwagi na obawę przed kontrolą, nie jest mi to do niczego potrzebne podobnie jak przynależność do PZP. Kontrolami powinno się objąć w szczególności mieszaczy i importerów dziadostwa z poza granic Polski.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
A to niby dlaczego nie chcesz należeć do PZP albo mieć SB jeszcze przy niby takich ilościach jak sprzedajesz gdzie to było? banki policje szpitale itd? aż nie wierze kto to pisze! dla głupiej refundacji dobrze się zapisać do PZP, chyba że ktoś śpi na pieniądzach. Może masz coś do ukrycia? w takim PZP nie można by było nikogo ostrzegać a może by za dużo o Tobie wiedzieli? no nie wiem ale dla mnie to nie normalne!

Emphaser pisze:
A to niby dlaczego nie chcesz należeć do PZP albo mieć SB jeszcze przy niby takich ilościach jak sprzedajesz gdzie to było? banki policje szpitale itd? aż nie wierze kto to pisze! dla głupiej refundacji dobrze się zapisać do PZP, chyba że ktoś śpi na pieniądzach. Może masz coś do ukrycia? w takim PZP nie można by było nikogo ostrzegać a może by za dużo o Tobie wiedzieli? no nie wiem ale dla mnie to nie normalne!
Nie potrzebuję refundacji by kupić co chcę. A sprzedawać wolno bez zarejestrowanej SB. Ostrzegać w PZP a przed czym, byłem w PZP i wypisałem się z tego cyrku w jakim Sabat robi z wszystkich tresowane małpki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp,warsz zw,warsz posz,dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Mława
zegaj, CarIvan, Panowie aby tak dalej :brawo: za ostatnie dwa posty . Nikomu nie są potrzebne jakieś niesnaski i animozje. Az się miło czyta takie wypowiedzi, pisane na temat, bez obrażania kogokolwiek. Ale wracając do tematu, jak wiecie mam zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią. Po co mi ona :?: Odpowiadam- dla mnie i dla moich klientów :!: W dzisiejszych czasach dobry towar( czyt. miód) musi być pozyskany z uli w sposób higieniczny tj. odpowiednie pomieszczenie, miodarka z kwasówki, sita , cedzidła, odstojniki, stoły do odsklepiania itp.. a następnie przechowywany w odpowiednich warunkach(pojemniki z atestem).Kwit na SB uzyskałem u PLW bez żadnego problemu. Dla mnie najważniejsza jest satysfakcja moich klientów. Każdy z nas '' kupuje oczami'' nie dość że mamy dobry towar to jeszcze musimy go odpowiednio wyeksponować :!: Odpowiednie etykiety, duża ekspozycja towaru w jednym miejscu, zróżnicowany asortyment produktów pszczelich, czyli coś w rodzaju małego sklepiku miodowego(wystarczy estetyczny drewniany regał). Dużo miodu sprzedaję moim kolegom pszczelarzom, którzy np. nie mogą sprostać zamówieniom swoich klientów. Nie uważam tego za żadne oszustwo. W moim regionie nieosiągalne są np. miody ze spadzi iglastej, wrzosu. Klienci wręcz żądają ode mnie abym sprowadził dla nich te miody(bo nigdy ich nie jedli) i miał je w swojej ofercie. Czy mogę im odmówic :?: Pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

Piotr Mława - zgadzam się z Tobą. Ja nie mama wielkiej produkcji ze względu na specyficzną pracę, klientów tyle że praktycznie miód reglamentuje, może to dziwne a słowo zapomniane ale tak jest i właściwie mógłbym powiedzieć po co mi SB. Ano po to bo lubię porządek w obejściu i papierach (skrzywienie zawodowe :pl: ). Koszt niewielki satysfakcja ogromna jak klienci czytają że pasieka pod opieką PLW i ma numer. Na ścianie pracowni wisi oprawione świadectwo. Pisałem że przez 5 lat nie miałem kontroli co nie oznacza że nie odwiedzają mnie lekarze PLW inspektorzy (inspektorki, bardzo miłe panie) przy okazji akcji badania miodu, badania pszczół. Rozmowa w pasiece z tymi paniami przynosi wiele pożytku dla mnie i dla nich. Nie jest tak że nie maja wiedzy o pszczołach bynajmniej nasze mają.
Panie i Panowie pszczelarze zachęcam gorąco rejestrujcie SB, jeszcze zima jeszcze zdążycie przed sezonem korzyści są niewspółmierne do wydatków nie słuchajcie Car I.

zegaj pisze:
satysfakcja ogromna jak klienci czytają że pasieka pod opieką PLW i ma numer
kolego ale pomyśl moja pasieka też ma nadany numer weterynaryjny. Ty to mylisz, bo co innego numer weterynaryjny pasieki a numer sprzedaży bezpośredniej. Każdy kto nie zamierza wprowadzać do sprzedaży bezpośredniej publicznej miodu, nie potrzebuje SB, bo może sprzedawać swój miód bez tego prosto z własnej pasieki. Nie może natomiast bez zarejestrowanej SB wprowadzać swojego miodu do handlu ogólnego czyli. np. stać z nim na targowisku czy sprzedać do sklepu by sklep sprzedał dalej klientowi . Mam pracownię, wodę bieżącą, prąd, wszędzie powierzchnie zmywalne, miodarkę z kwasówki, sita stożkowe i metalowe z kwasówki, miód pozyskuję higienicznie. Po co mi SB jak sprzedaję go klientom, którzy kupują prosto ode mnie z pasieki do własnego spożycia, na co zezwala mi zresztą prawo. Powiedz jaki jest cel rejestracji SB? Powiem Ci - żaden.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]