FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 11:23 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wtapianie węzy
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Końskie
Witam
W przypadku kiedy węza jaką posiadam jest za niska w stosunku do ramki (dla przykładu jakbym chciał wtopić 1/2 wlkp do ramki gniazdowej wlkp) to lepiej węzę dać na dole czy na górze ramki? W którą stronę pszczoły chętniej dobudowują węzę?

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
;)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
lepiej dobudowuja do góry

Awatar użytkownika

Czyli jak rozumiem wtapiać węzę na dole a one w górę sobie już pociągną?

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
;)

sega,
jest tu 100tys postow na temat wtapiania wezy,wysil sie troche i uzyj wyszukiwarki :P

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Wtapiasz na dole ramki (przy dolnej beleczce) pszczoły idą w górę

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bełchatów
Wg moich obserwacji a wkładałem na przemian ramki z wtopionymi kilkucentymetrowymi paskami węzy, pszczoły chętniej "ciągną" te ramki gdzie wklejony był pasek u góry. Z punktu widzenia wirowania ramek w miodarce radialnej lepiej wtopić węze od dołu - pszczoły ładnie dokleją do dolnej beleczki.

Ale jak zawsze wybór należy do Ciebie

Pozdrawiam :)

sega pisze:
Czyli jak rozumiem wtapiać węzę na dole a one w górę sobie już pociągną?

Przyłóż arkusz do dolnej beleczki ale nie musi ściśle przylegać może być malutka przestrzeń,a od góry pszczoły sobie już ładnie pociągną.
Przyjęło się że lepiej gdy przy dolnej beleczce węza jest ładnie zabudowana i nie ma przestrzeni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Czytam ten temat i jeszcze nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, ze większość przeczytała pytanie bez zrozumienia i udziela rad jak do pełnego arkusza. Pełen arkusz zawsze lepiej do dolnej beleczki. Według mnie ścisło. Czytam często, ze kiedyś, w przypadku braku węzy zaczątek zawsze wkładało się na górę ramki, aby zaczęły budowę pszczelą i ciągnęły dalej wedle wrzuconego wzoru. Wszak pszczoły zaczynają od góry. Wkładanie na dół miałoby jedynie sens, jeśli chciałyby budować trutowo. Jednak wtedy pociągną od góry trutnia. Wedle tego myślenia - paski węzy - a tym samym niepełny arkusz powinien być wklejony od góry. Nie testowałem, więc są to moje teoretyczne przemyślenia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
adamjaku pisze:
Nie testowałem, więc są to moje teoretyczne przemyślenia.
:pl: Tak właśnie powinno być , paski do górnej beleczki . a jeszcze lepiej by było gdyby te ramki były w górnym korpusie
przynajmniej do czasu odbudowy o ile taka możliwość istnieje .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie, drewniane
Wtapiaj tylko od gornej beleczki, oczywiscie pamietajac zeby zostawic 1-2mm luzu pomiedzy weza a beleczka, jest to po to zeby weza sie nie odksztalcala pod wplywem tem. w gniezdzie. Dla czego od gory? A to dlatego ze szczola budujac dzika zabudowe nie buduje nigdy od dennicy do powalki tylko na odwrot, dajac waski pasek wezy od gory wykorzystujemy ich naturalny instynkt do budowy z gory do dolu.
U nas w pasiece w podobny sposob jak opisalem wtapiam weze do ulikow mini plus, co rok jest tego ponad 600 sztuk rameczek i to sie sprawdza.

https://www.facebook.com/Pasieka-rodzin ... 524608167/

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
adamjaku pisze:
Wedle tego myślenia - paski węzy - a tym samym niepełny arkusz powinien być wklejony od góry. Nie testowałem, więc są to moje teoretyczne przemyślenia.

W praktyce się sprawdza tyko zależy od nastroju rodziny co budują pszczelą czy trutową.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Próbowałem i tak i tak.U mnie lepiej sprawdzali się wtapianie do dolnej beleczki,ze względu na to że większość węzy daje do rodni. Ale dobrze jest wkładać takie ramki pomiędzy juz odbudowane, gdy dawałem jedną ramkę nieodbudowaną obok drugiej zdazalo się że góra pszczółki budowały hmm..faliście :lol:

Awatar użytkownika

No i teraz daliście mi zagwozdkę.
Jedni mówią od góry (mają przy tym swoje racje) drudzy że od dołu (i też mają swoje racje).
W sumie to właśnie dlatego założyłem ten watek ponieważ jedna szkoła mówi żeby wtapiać węzę od dołu to wtedy ładnie ją przykleją do dolnej beleczki co ułatwia wirowanie, druga szkoła że od góry bo to bardziej naturalne u pszczół że ciągną zabudowę w dół, ale wtedy na dole zostawiają przejścia.
Najlepszym rozwiązaniem będzie jak zrobię kilka od góry a kilka od dołu i sam zobaczę jak akurat moje rodziny chętniej budują.
Druga sprawa to to, że to będą tylko ramki gniazdowe więc nie będą wirowane, przez co nie muszą być na dole przyklejone.
Wiosna już za "rogiem", bo to podobno ostatni pokaz zimy, więc będę testował.

;)

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
sega, jeżeli dasz od góry i słabo będzie wtopiona, to jak dasz do gniazda, przy wysokich temperaturach /a zwłaszcza w rojach/ jest obawa, że węza zjedzie po drutach i się pofaluje. Takie sytuacje miałem u siebie i dlatego wtapiam opierając o dolną beleczke. Gdy daje plaster wys.ok 5-8 cm wtapiam od góry.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 19 cm
Mam podobny problem, gdyż węza którą mam do uli Warszawskich zwykłych standard. Do nadstawek aby nie było odpadów, czy nie bawić się w sztukowania, będzie musiała być pocięta na trzy części. Do wypełnienia ramki nadstawki będzie brakowało w jednej części po 1cm. Szukałem w książkach, artykułach, pytałem znajomych itp. Wszędzie każą wstawiać od dołu. Że od góry łatwiej dobudują, nie zjedzie.

tomaszz1986 pisze:
A to dlatego ze szczola budujac dzika zabudowe nie buduje nigdy od dennicy do powalki tylko na odwrot, dajac waski pasek wezy od gory wykorzystujemy ich naturalny instynkt do budowy z gory do dolu.
Tyle że w gnieździe nigdy nie dobudowują do samego dołu jeśli węzę wtopisz od góry, wtapiając ją od dołu tzn. opartą na dolnej beleczce zawsze dobudują do góry bo od góry składają zapas, wianek miodu jaki zawsze składają od samej beleczki więc muszą dobudować tak wtopioną węzę.

tomaszz1986 pisze:
U nas w pasiece w podobny sposob jak opisalem wtapiam weze do ulikow mini plus, co rok jest tego ponad 600 sztuk rameczek i to sie sprawdza.
W miniplusach czy nawet ulikach weselnych można wtapiać od góry bo tam wówczas pszczoły sobie przechodzą dołem pod niedobudowanym plastrem bo do dołu samego go nie odbudują.

sega pisze:
Druga sprawa to to, że to będą tylko ramki gniazdowe więc nie będą wirowane, przez co nie muszą być na dole przyklejone.
nie chodzi o to że nie będą wirowane tylko jeśli wtopisz od góry a zazimować będziesz chciał na np. dwóch korpusach powiedzmy 2x7 to pomiędzy plastrami w dwóch korpusach masz pustą przestrzeń jaka będzie w niedobudowanych plastrach górnego korpusu na dole ramek, ta przestrzeń może nie pozwolić pszczołom przemieścić się z korpusu do korpusu a wówczas :kapelan:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]