FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 10:13 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość

CarIvan, Przemek nie kompromituj się, niby czytasz to forum ale wychodzi, że ze zrozumieniem kiepsko. Jako ktoś kto jest blisko :wink: strażników prawa za bardzo namawiasz do jego łamania. Przeczytaj jeszcze raz sobie tematy związane ze SB. Błądzić jest rzeczą ludzką, trwać w błędzie i to z premedytacją jest głupotą.

DROBNY pisze:
CarIvan, Przemek nie kompromituj się, niby czytasz to forum ale wychodzi, że ze zrozumieniem kiepsko. Jako ktoś kto jest blisko :wink: strażników prawa za bardzo namawiasz do jego łamania. Przeczytaj jeszcze raz sobie tematy związane ze SB. Błądzić jest rzeczą ludzką, trwać w błędzie i to z premedytacją jest głupotą.
Do jakiego łamania prawa namawiam? Argumenty poproszę. Wiem co to SB, znam te przepisy i nie widzę nadal potrzeby rejestrowania jej. Dla papierka? przeczytaj dokładnie co napisałem też ze zrozumieniem i odpowiedz po co mi ta sprzedaż bezpośrednia? Nie jest zresztą obowiązkowa.

Wprowadzając produkty jadalne z pasieki do obrotu w postaci darowizny lub sprzedaży klientowi końcowemu lub do punktów sprzedaży detalicznej Masz OBOWIĄZEK zgłoszenia SB u PLW, przekonując ludzi, że nie trzeba wprowadzasz w błąd jednocześnie namawiajac do łamania przepisów co może być przy takiej upartości jak twoja karalne ( żartuje).
Udowodni, że takich zapisów nie ma konkretnym zapisem i paragrafami.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Byłem w końcówce ubiegłego roku na szkoleniu "opisującym" nowe Rozporządzenie dotyczace min.pszczelarstwa i tego mitycznego problemu SB :kłótnia: .
Po wystąpieniach lekarza wet.odpowiadzialnego za dział kontroli w Woj.
Insp.Wet.dyskusje trzeba było ciagle moderowac :oops: a to z tego tytułu że była kierowana na tematy zastępcze przez uczestników , a nie na temat zasadniczy tzn.
Rozporzadzenie - zmiany , kodyfikacja i jej interpretacja .

Co tak rozpraszało uczestników,co budziło największe emocje ?
To kwestia braku skutecznej kontroli na targowiskach i sama odpowiedzialnosc właścicieli /organizatorów takich miejsc za to co na tych miejscach się dzieje [wymagania zgodności z obowiazujacymi aktami prawnymi] ,pokrótce eliminacja nieuczciwej konkurencji a co za tym idzie tkzw. zgłoszenie obywatelskie :bezradny: .Ilosc tych zgłaszeń zaczyna dezorganizowac prace insp.wet .z tego tytułu ze musza byc one sprawdzane w pierwszej kolejnosci .

Tak wygląda opis aktualnej sytuacji w tej materii ,reszte pozostawiam do własnej analizy .

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Czyli ,nie wymarli .... z czasów komuny i pewnie ich przybyło ,dobrze że mnie natchneło , spelnić wymogi sb. Czekam teraz na wpis , w sumie pewnie przesadziłem ze spełnianiem wymogów ale po postach jednego z kolegów z północy miałem obawy , do teraz wszystko sprzedawałem hurtownikowi :?

DROBNY pisze:
Wprowadzając produkty jadalne z pasieki do obrotu w postaci darowizny lub sprzedaży klientowi końcowemu lub do punktów sprzedaży detalicznej Masz OBOWIĄZEK zgłoszenia SB u PLW
Z tego co czytałem w przepisach SB nie ma mowy nic o darowiźnie a jedynie o sprzedaży więc legalnie darowuję komuś miodek. Masz jednak rację że sprzedając w detalu powinno się mieć SB zarejestrowaną, zegaj też ma rację przyznaję. Kto mi zatem udowodni że sprzedałem? Ponadto np. sprzedając do skupu miodu czy dystrybutora nie muszę mieć SB zarejestrowanej bo to on odpowiada za wprowadzenie tego miodu na rynek nie ja.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
CarIvan pisze:
Każdy kto nie zamierza wprowadzać do sprzedaży bezpośredniej publicznej miodu, nie potrzebuje SB, bo może sprzedawać swój miód bez tego prosto z własnej pasieki.

Nieprawda proszę zapoznać się z przepisami.
Myślę że nie powinno się wprowadzać ludzi w błąd. Potem będą płacili kary a Ty bedziesz się z nich śmiał :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
CarIvan, niezwykle ciekawa interpretacja prawna rozporządzenia (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej)

szczególnie paragrafu 4, pkt 6 (odniesienie do produktów określonych w pkt 8 )

Nie chcesz mieć sprzedaży bezpośredniej, Twoja sprawa. Nie rób jednak wody z mózgu innym twierdzeniami o braku jej potrzeby(prawno-formalnej) przy sprzedaży miodu z pasieki.

P.S. możesz podać gdzie znalazłeś definicje "sprzedaż bezpośrednia publiczna"? Pierwszy raz się stykam z takim określeniem w kontekście sprzedaży bezpośredniej. A jak wiadomo żeby rozmawiać o prawie trzeba mieć jednoznacznie zdefiniowane pojęcia.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
CarIvan, Mam do ciebie prośbę podaj mi przepis prawny który na to pozwala
Kod:
 Po co mi SB jak sprzedaję go klientom, którzy kupują prosto ode mnie z pasieki do własnego spożycia, na co zezwala mi zresztą prawo
pozKrzyś :pl:

CYNIG, napisałem że kolega DROBNY, i zegaj mają rację co do obowiązku zarejestrowania SB by sprzedawać miód
CarIvan pisze:
Masz jednak rację że sprzedając w detalu powinno się mieć SB zarejestrowaną, zegaj też ma rację przyznaję.
, nikt nie zabroni mi "oficjalnie dawać".

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
CarIvan, I znowu jesteś w błędzie
Kod:
nikt nie zabroni mi "oficjalnie dawać".

Ale widocznie taki twój urok Zyczę miłego odpoczynku obotnio niedzielngo Pz ,Krzyś :pl:

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
CYNIG, napisałem że kolega DROBNY, i zegaj mają rację co do obowiązku zarejestrowania SB by sprzedawać miód

Nie cwaniakuj kolego jeszcze kilka minut temu Twój post wyglądał całkiem inaczej. Jako jedyny masz możliwość edytowania postów i to właśnie zrobiłeś ze swoim.
Jesteś śmieszny.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
nikt nie zabroni mi "oficjalnie dawać

Z formalno-prawnego punktu widzenia, mylisz się. Wprowadzenie produktu na rynek nie jest wyłącznie poprzez sprzedaż.

Awatar użytkownika

CarIvan, Sorry, dyskusja traci sens jak zaczynasz manipulować swoimi wcześniejszymi postami. Wszystkie kolejne innych dyskutantów mają wtedy zupełnie inną wymowę.

Z mojej strony koniec w tym wątku, wyrosłem już z piaskownicy.

Nic panowie nie zmieniałem i nie wkurzajcie mnie swoimi durnymi stwierdzeniami że niby post edytowałem. :pala:

Awatar użytkownika

"sprzedaż bezpośrednia publiczna" tego tez nie pisałeś i nie usunąłeś?

Awatar użytkownika

edifi pisze:
CarIvan pisze:
Każdy kto nie zamierza wprowadzać do sprzedaży bezpośredniej publicznej miodu, nie potrzebuje SB, bo może sprzedawać swój miód bez tego prosto z własnej pasieki.

Myślę że nie powinno się wprowadzać ludzi w błąd. Potem będą płacili kary a Ty bedziesz się z nich śmiał :pala:

W tym poście edytowałem Twoją wypowiedź, gdzie ona teraz jest? Nie nazywaj nas durniami :pala:

CYNIG pisze:
"sprzedaż bezpośrednia publiczna" tego tez nie pisałeś i nie usunąłeś?

edifi pisze:
edifi pisze:
CarIvan pisze:

W tym poście edytowałem Twoją wypowiedź, gdzie ona teraz jest? Nie nazywaj nas durniami :pala:
Nim zarzucicie mi że coś edytowałem czy usunąłem najpierw przejrzyjcie dokładnie posty wstecz viewtopic.php?f=35&t=16847&start=100#p314755

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
"To pałowanie Przemka za jedno zdanie staje się żenujące."

CYNIG,
Jeśli zacytowałem nieprecyzyjnie to przepraszam.

Awatar użytkownika

emka24, tak na moje wyczucie to zaczęło się od normalnej dyskusji o obowiązującym prawie i jego interpretacji a później... chciało by się napisać, "jak zwykle"

CarIvan, fakt, "sprzedaż bezpośrednia publiczna" było w poście na wcześniejszej stronie, mój błąd.

Przemek, nie tak to interpretujesz. To o czym piszesz, czyli rejestracja np pasieki u PLW jest obowiązkowa dla wszystkich prowadzących jakąkolwiek działalność rolną. Ja mam takie dwie rejestracje i dwa numery, osobno na gospodarstwo (tylko produkcja roślinna) i osobno na pasiekę. Ta rejestracja uprawnia do sprzedaży hurtowej podmiotom prowadzącym skupy itp. Aby sprzedawać klientom indywidualnym np kilogram pszenicy, 10 jaj czy litr miodu niezbędna jest rejestracja sprzedaży bezpośredniej. A jak kto robi to już jego sprawa. Pozdrawiam.
A poza tematem, pewne posty tak naprawdę ocierają się o hejt, dajcie spokój z niepotrzebnymi "wycieczkami słownymi".

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Tak ,to się odbywa normalnie ,bez ostrzegania ,forsowania swojego zdania ,,,polecam ze względu na atmosferę .
To koledzy z Ambrozji rozmawiaja o sprzedaży bezpośredniej
https://www.youtube.com/watch?v=dHoWlDLejms
dotyczy też tego tematu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=43&t=17027&view=unread#unread
Dzięki grypie skorzystałem ;)

Ule na jakich gospodaruję: WL
Darować miód to można mamie siostrze albo babci. Darowanie obcej osobie to wprowadzenie do obrotu. Nieważne czy za pieniądze czy za dziękuje.

kolego Przemku podchodzisz do tematu zero jedynkowo, otóż uważasz że darowizna nie jest sprzedażą to tak by z samego słowa wynikało, ale wszystkie służby kontrolne posiłkują się innymi przepisami wynikających z ustaw a szczególnie podatkowych. W przepisach o podatku VAT możesz zajrzeć to pierwsze paragrafy gdzie określono co jest sprzedażą i ta twoja darowizna też jest sprzedażą, wymiana swojego miodu na inny towar np ramki też jest sprzedażą. Jestem prenumeratorem Pasieki czytam Twoje artykuły, oglądem w necie Twój wykład na szkoleniu pszczelarzy i uważam że od kogo jak nie od Ciebie należało by wymagać profesjonalnego zachowania, a nie jakiegoś "watażkowania"

filip, mądre słowa.

ralfini pisze:
Darować miód to można mamie siostrze albo babci. Darowanie obcej osobie to wprowadzenie do obrotu. Nieważne czy za pieniądze czy za dziękuje.
w takim razie podobnie jak 95% pszczelarzy w Polsce prawdopodobnie wprowadzam miód do sprzedaży nielegalnie. Zacznę oficjalnie sprzedawać hurtem do skupu wówczas dystrybutor odpowiada za to co wprowadza na rynek.

filip, dziękuję za uzupełnienie mojej wypowiedzi o darowiźnie, wiedziałem, że dla wielu będzie to nie zrozumiałe że darowanie komuś jest sprzedażą.
Akurat przy sprzedaży bezpośredniej bardziej zasadne byłoby nazywanie tego wprowadzaniem do obrotu.
2 przypadki bez potrzeby rejestrowania SB
a) wprowadzamy do obrotu wewnętrznego tj zjadamy sami wraz z najblizszą rodzina i przetwarzamy na energię wewnętrzną oraz część niestrawną której z miodu prawie nie ma. to wprowadzający odpowiada za to co podaje swojej rodzinie.
b) sprzedaż podmiotowi zajmującemu się konfekcjonowaniem miodu i wprowadzaniem do obrotu pod swoją marką. to ta firma odpowiada za to co jest w słoiku.
Pozostałe możliwości wprowadzenia do obrotu miodu wymagają sprzedaży bezpośredniej, darowizna rozdawnictwo, sprzedaż barter itd...

CarIvan pisze:
w takim razie podobnie jak 95% pszczelarzy w Polsce prawdopodobnie wprowadzam miód do sprzedaży nielegalnie. Zacznę oficjalnie sprzedawać hurtem do skupu wówczas dystrybutor odpowiada za to co wprowadza na rynek.

W tej chwili sądzę że już około 80 % ale z każdym miesiącem ta liczba spada, właśnie dzięki takim dyskusjom.

Ule na jakich gospodaruję: WL
,,w takim razie podobnie jak 95% pszczelarzy w Polsce prawdopodobnie wprowadzam miód do sprzedaży nielegalnie. Zacznę oficjalnie sprzedawać hurtem do skupu wówczas dystrybutor odpowiada za to co wprowadza na rynek". No właśnie wiekszość wprowadza nielegalnie do obrotu, takie przepisy, takie przepisy panie kolego/
i dlatego inwestuję w pracownie.

Awatar użytkownika

CarIvan, w hurcie po ile biorą ...po 8-10 zł ci co chcą niech sprzedają. Ja na bazarku też nie stoję. Dzięki między innymi jak ja , !!!czyli nieuczciwi !!! innym pszczelarzom, nie zalega miòd. Czyli mają za co kupić inne artykuły.
A czy ktoś z rana widzi ::jak na bazarki przywożą mięso ,pòłtusze . W dostawczaku na pace rzucone na folii , i w budzie rozbierane. Czy taka buda jak na bazarku spełnia wymagania sanitarne.

Awatar użytkownika

Problem nie jest w przepisach czy ich interpretacji [poza pewnymi wyjatkami]
ale w totalnej obstrukcji i negowaniu wszystkiego .
To nie stan prawny ale stan umysłu :placz: jest przyczyna rozdwojenia jazni : :bosie:

Twaja prace nad nową ustawą o sprzedaży jak to nazwali "Rolnicza sprzedaż detaliczna" może będą nowe możliwości dla pszczelarzy.
http://senat.atmitv.pl/senat-console/ar ... m/9KRRW131

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
CarIvan pisze:
zegaj pisze:
satysfakcja ogromna jak klienci czytają że pasieka pod opieką PLW i ma numer
kolego ale pomyśl moja pasieka też ma nadany numer weterynaryjny. Ty to mylisz, bo co innego numer weterynaryjny pasieki a numer sprzedaży bezpośredniej. Każdy kto nie zamierza wprowadzać do sprzedaży bezpośredniej publicznej miodu, nie potrzebuje SB, bo może sprzedawać swój miód bez tego prosto z własnej pasieki. Nie może natomiast bez zarejestrowanej SB wprowadzać swojego miodu do handlu ogólnego czyli. np. stać z nim na targowisku czy sprzedać do sklepu by sklep sprzedał dalej klientowi . Mam pracownię, wodę bieżącą, prąd, wszędzie powierzchnie zmywalne, miodarkę z kwasówki, sita stożkowe i metalowe z kwasówki, miód pozyskuję higienicznie. Po co mi SB jak sprzedaję go klientom, którzy kupują prosto ode mnie z pasieki do własnego spożycia, na co zezwala mi zresztą prawo. Powiedz jaki jest cel rejestracji SB? Powiem Ci - żaden.

Czy jest jakiś przepis, który mówi, że można bez SB sprzedawać miód "ostatecznemu odbiorcy" który przychodzi np do domu.
Czy jest faktycznie tak jak piszecie, że za pracownię można uznać kuchnię w domu czy jest to widzimisię lekarza weterynarii z danego terenu czy wyda zezwolenie czy nie - oczywiście reszta sprzętu zgodna z wymogami.

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Bez SB mozesz miod legalnie sprzedac tylko do skupu.
Miałem ostatnio kontrole z PIW i pojawiają sie donosy coraz cześciej, ze sąsiad sprzedaje w domu miod. Lekarz ma obowiązek zareagować i jedzie: na płocie reklama miod od pszczelarza i w konsekwencji musi nałożyć karę.
Co zrobic taki kraj. Ale kolejny raz zachęcam do sprzedaży bezpośredniej, to nie jest nic strasznego.

Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Miejscowość z jakiej piszesz: Kluczbork
Czy z SB będzie wiązało się z księgową ? :? :?: :?:

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
SB nie wiąże sie z księgową bo nie przechodzisz na obsługę kasową.

Awatar użytkownika

Nowe rozporządzenie [ obowiązuje od poczatku tego roku] nakłada rejestr dziennej sprzedazy [tylko ilośc a nie ceny /wartosć] forma rejestru dowolna ale przejzysta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Nie dzienny a miesięczny i okazuje tylko PLW a przechowuje dokumentację rok. Potrzebne to podobno PLW do określania produkcji miodu w jego rejonie (statystyka). Paragraf 18 tyczy wody i badania lekarskiego.
[*]§ 41. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:
1) ilości sprzedanych w danym miesiącu produktów;
2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.
2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.[*]

Awatar użytkownika

Wszystko fajnie niech sobie będzie ileś tam dodatkowych papierów - ilość urzędników musi się zgadzać - ale nie do końca rozumiem dlaczego ktoś kto ma kilka dosłownie kilka uli nie dostanie zaświadczenia o sprzedaży bezpośredniej ponieważ będzie miód odwirowywał w kuchni i jak mu wystarczy to słoik albo dwa sprzeda sąsiadowi i tylko tyle. A przecież niejednokrotnie miód wirowany jest na pasieczysku i czy tam są warunki lepsze niż w kuchni

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Łukasz1980 pisze:
Wszystko fajnie niech sobie będzie ileś tam dodatkowych papierów - ilość urzędników musi się zgadzać - ale nie do końca rozumiem dlaczego ktoś kto ma kilka dosłownie kilka uli nie dostanie zaświadczenia o sprzedaży bezpośredniej ponieważ będzie miód odwirowywał w kuchni i jak mu wystarczy to słoik albo dwa sprzeda sąsiadowi i tylko tyle. A przecież niejednokrotnie miód wirowany jest na pasieczysku i czy tam są warunki lepsze niż w kuchni

bo duży może więcej dlatego mały musi mieć na początku trudniej co by duży miał zawsze łatwiej... - z tego co słyszałem to w niektórych krajach starej UE mają mniej restrykcyjne przepisy odnośnie sprzedaży bezpośredniej niż u nas - np. w Austrii

u nas wszytsko zalezy od PLW - jeden pozwala w kuchni inny już nie...

ostatnio zgłaszałem pasiekę tylko do wpisu do rejestru - gdybym chciał zaświdczenie dostałbym je od ręki za 17 zł -a że nie chciałem płacić za ten świstek to musiałem zadzwonić za tydzień i dopytać się tel o nr rejestru... ogólenie dowiedziałem się, że samo zgloszenie pasieki do PLW można zrobić listem poleconym jeżeli nie chce się zaświadczenia...

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 1+3x1/2
Nie wiem jak to jest gdzie indziej ale w powiecie wadowickim załatwienie sprzedaży bezpośredniej zajęło 10 min... zero badania wody, zero książeczki sanepidowskiej, zero kontroli w pracowni, do wypełnienia 3 czterolinijkowe formularze, na których wpisuje się to samo, opłata 2 razy po 10 zł, wszystko wypełnione u lekarza weterynarii na miejscu pod dyktando, wnioski też wydrukowane na miejscu. Po 3 dniach numer weterynaryjny sprzedaży bezpośredniej przyszedł pocztą. Lekarz powiedział, że kontroli nie ma bo nie mają takich uprawnień. Zachęca wszystkich do rejestrowania sprzedaży... Banał tak prosty że aż niewiarygodny :-)
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
puchatek, Banał niewiarygodny :lol: . Zrobiłeś interes życia.
Zarejestrowałeś pasiekę a nie SB :roll: . Idź jeszcze raz i zarejestruj SB, koniecznie opisz czy było tak banalnie.

DawidR pisze:
puchatek, Banał niewiarygodny :lol: . Zrobiłeś interes życia.
Zarejestrowałeś pasiekę a nie SB :roll: . Idź jeszcze raz i zarejestruj SB, koniecznie opisz czy było tak banalnie.

Pudło... pasiekę rejestrowałem dawno temu... zarejestrowałem SB i mam na to papier :-) I też się dziwiłem, że tak łatwo poszło... i lekarz mówił, że przychodzą pszczelarze, przynoszą tony papierów, projektów technologicznych, opisów, zaświadczeń i wszystko idzie do kosza a wypełnia się tylko 3 druczki.
Dla niedowiarków pod tym linkiem http://piw.wadowice.pl/podstrony/id,39 wniosek o rejestracje SB i wniosek o zatwierdzenie projektu technologicznego

Awatar użytkownika

Nie wiem czy to prawda jeśli jesteście w temacie to proszę o wypowiedzenie się. Jeśli chcemy sprzedawać miód na targu czy w sklepie to oczywiście sb jest nam niezbędnie potrzebne natomiast jeśli klient przychodzi sam do nas do domu to możemy mu legalnie bez tego sprzedawać.

Nie, nie możemy. SB obejmuje sprzedaż produktów nieprzetworzonych bezpośrednio z pracowni lub na terenie województwa, w którym zarejestrowana jest pasieka lub województw sąsiednich.
Tyle prawo, praktyka wiadomo jak działa...

Awatar użytkownika

puchatek pisze:
Tyle prawo, praktyka wiadomo jak działa...

No wiadomo

Ci co mają sprzet i pracownię, to i mają nr sprzedaży bezpośredniej, taka jest prawda. bo sama wizyta WET i faktura to drobna opłata.

Awatar użytkownika

Sprzęt to mniejszy problem gorzej z pracownią

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Miód można wirowac w kuchni w domu.

Awatar użytkownika

Jarek pisze:
Miód można wirowac w kuchni w domu.

No właśnie chyba nie koniecznie. Jak pytałem u siebie to ma być oddzielne pomieszczenie przeznaczone tylko do tego.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]