FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 22:12 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Zalesie
Czy jest jakaś roślina (pożyteczna dla pszczół) która nie zrzuca igieł/liści na zimę, z której można zrobić żywopłot?

Bukszpan. Kiedyś widziałem, jak dużo pszczół kręciło się przy nim zbierając pyłek.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Polska
Jedyny problem z bukszpanem jest taki, że bardzo wolno rośnie, więc jeśli zależy Ci na wysokim żywopłocie, to potrzeba na to sporo czasu.

Jak najbardziej się zgadzam. Ale można szukać po szkółkach dużych sadzonek, chociaż będą droższe. A jak ktoś młody, to może poczekać...

Miejscowość z jakiej piszesz: Zalesie
Bukszpan pyli? w jakim okresie?

Awatar użytkownika

Zaleski, wbrew pozorom Thuje dają pyłek na wiosnę- co roku widzę na nich masę pszczół - zbiega się zawsze z oblotem.
Ja mam posadzony żywopłot od wiatru z thuji a obok idzie razem z nimi śnieguliczka ze 100 m oraz głóg teraz posadziłem też dobre 100 m. Mam też odcinki z irgi oraz berberysu.

Wszystkim miłośnikom roślin miododajnych polecam także pnącze - Milina amerykańskiego - świetnie oblatywana od lipca do początku września oraz bluszcz. Jak dobrze zrobi się podpory to z czasem też tworzą żywopłot.

"Bukszpan kwitnie od kwietnia do maja. Jego kwiaty są jednak niepozorne, skupione w krótkich i gęstych gronach, mają żółtawobiały kolor, są miododajne."
Źródło:
http://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-r ... _2067.html

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
bukszpan ma też jedną wadę... specjalnie ładnie nie pachnie - mi jego zapach przypomina kocie siki... ostatnio w supermarkecie sprzedawali małe sadzonki - przechodziłem i zanim je zobaczyłem myślałem, że kot się gdzieś zwalił... za chwile okazało się, że to jednak bukszpany... w ogordzie tego jednak nie czuć chyba, że akurat kwitnie....
bukszpan aby był gęsty trzeba przycinac na początku przez pierwsze 2- 3 lata (wytarczy w końcu sierpnia uciąć pączki na samej górze) aby od dołu ładnie się zageścił - ewenrtualnie można to zrobić na wiosnę i wtedy jest surowiec na palemki na Wielkanoc...
warto też usuwać systematycznie poskrecane liście - siedzą w nich jakieś robaczki a'la przędziorki - jak się nie obcina tych zainfekowanych gałązek to potem jest ich coraz więcej i roślina ma mniejsze przrosty...
ja preferowałbym jedak tuje - np. barabant - w 5 lat z małych sadzonek spokonie wyrośnie piękny żywopłot... a z bukszpanów to formowac sobie jakieś bonsai :)

bardzo ładny jest z kolei ostrokrzew - niesty dość wolno rośnie w naszym klimacie może wymarzać ale jak nie jest np w cieniu domu i b. wietrznym miejscu i jest posdzony w grupie to może dac sobie radę jako żywopłot - kwitnie na wiosnę i zapewnie dostarcza pyłku i nektaru... a w grudniu ma gałązki z czerwonymi kulkami znane z amerykańskich dekoracji...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrokrzew

podobna do ostrokrzewiu jest mahonia - jest wytrzymała na mrozy - pszczoły ja chętnie oblatuja - ma żółte kwiaty zebrane w grona a na jesień pieknę błękitne grona jagód... - czasmi wykorzystuje się jej sztorby na wszytskich świętych - dawniej były osadzone na niej woskowe róże...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mahonia_pospolita

jak płot nie ma pełnić walorów nie wiadomo jak dekoracyjnych to może być i bluszcz - fakt że trzeba się napracować aby pomóc mu wejśc na siatkę jak i czasami lekko przearza ale potem b. szybko odbija... jest o tyle ciekawy że kwitnie póżnym latem cos pod koniec lipca - i bynajmniej u mnie pełno na nim os i trzmili... pszczoły też go oblatują
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszcz_pospolity

ewentualnie jakieś irgi wysoki - wytrrzymałe na mrozy:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Irga

pozdro

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Ligustr zimozielony szybko rośnie, kwitnie w czerwcu i lipcu.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
J.w. mahonia i ostrokrzew jeśli chodzi o zimozielone.
Ligustr podobno psuje smak miodu, tak bywa w Anglii gdy występuje w dużych ilościach.
Ale lepszą osłonę daje w zimie grab, bo nie zrzuca liści, żywopłoty są wyższe i szczelne, choć o zieleni mowy tu nie ma, pyłek jest pobierany, jednak jakością ustępuje znacznie tym wyżej podanych. Sadzonki do kupienia w szkółkach leśnych za małe pieniądze.
Do tanich i szczelnych żywopłotów zimozielonych można zaliczyć również świerk, ale jak i poprzedni trzeba go formować od pierwszych lat po posadzeniu, bo inaczej od spodu będzie łyso, jednak pożytek to chyba jedynie spadziowy.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
U mnie aktualnie szaleństwo pszczół na cisach.Poruszywszy gałązką masa pyłku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]