dziś na zebraniu koła mieliśmy dość ciekawą prelekcję na temat drzewa wyhodowanego in vitro Oxytree (Paulownia Clon In Vitro 112)
http://oxytree.pl/wlasciwosci-drzew-oxytree/ciekawość jest taka, że można ją uprawiać dla pszczół i na ulotce jaką otrzymałem pisze że wydajność miodowa waha się od 250 do 700 kg z ha oraz można pozyskać też i materiał do produkcji uli, próbka jaką trzymałem była bardzo lekka, mogę powiedzieć że nawet lżejsza od sosny wejmutki a korpus zrobiony z tego drewna może być nawet lżejszy od styropianów. Gościu prowadzący powiedział, że na ten materiał jest już zainteresowanych kilku producentów uli, drzewo to podczas suszenie nie krzywi się i nie zmienia swoich wymiarów i schnie bardzo szybko.
Kolejna ciekawostka to taka, że wartość energetyczna porównywalna do węgla brunatnego, 1 ha pochłania rocznie 111ton CO2 i nie ma w pobliżu komarów,
półżartem półserio moim zdaniem lekarstwo na wszystkie bolączki ale czy się przyjmie jak niektóre nowinki czy spali się na panewce, widzę że co niektórzy u mnie już sadzą w ogródkach naturalną paulownię i nawet kwitnie już po 3 latach
to nie prima aprilis bo dziś jest już 3 kwiecień