FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Witam,od kilku dni pszczoły odciągają węzę, czy jest to czas na podanie ramki pracy?.
Mieszkam w Krakowie gdzie przyroda jest trochę do przodu : kwitnie mniszek,klon ,agrest.
Proszę powiedźcie w które miejsce ją wkładacie czy jest ramka ostatnia czy przedostatnia.I czy dzielicie ramkę przez pół wtapiając w jedną część węz a drugą pozostawiacie do zabudowy jeżeli tak robicie to w którą część wtapiacie węzę.

kkrzysztof1963 pisze:
Witam,od kilku dni pszczoły odciągają węzę, czy jest to czas na podanie ramki pracy?.
Mieszkam w Krakowie gdzie przyroda jest trochę do przodu : kwitnie mniszek,klon ,agrest.
Proszę powiedźcie w które miejsce ją wkładacie czy jest ramka ostatnia czy przedostatnia.I czy dzielicie ramkę przez pół wtapiając w jedną część węz a drugą pozostawiacie do zabudowy jeżeli tak robicie to w którą część wtapiacie węzę.

Jeżeli tę ramkę pracy stosujesz(pomijając to czy jest skuteczna czy nie) to gdy widzisz że pszczoły "pobielają plastry" ramka pracy idzie jako pierwsza a później normalne ramki dzięki remu ograniczysz zniekształcenia węzy komórkami trutowymi bo pszczoły dążą do wychowu trutni.
Co do miejsca to jest różnie ja bym radził jako przedostatnią.
Ramka pracy a ramka pracy sekcyjna to już dwie różne rzeczy i to od ciebie zależ czy chcesz stosować sekcje i wycinać co jakiś czas.
Węzy nie wtapiasz no chyba że masz trutową ale tylko zaczątek możesz przykleić woskiem roztopionym.Przecież jak będziesz miał drut to trochę ciężko wyciąć nieprawdaż?
Warroza wchodzi raczej do przeczerwionej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
kkrzysztof1963, wstaw jako ostatnią półnadstawkową ramkę. Jeśli będą chciały budować plastry na czerw trutowy, zaczną pod beleczką. Po zasklepieniu odetniesz możem i ramka albo do półkorpusa lub w to samo miejsce.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
a tą połnadstawkową z węzą normalną czy bez?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Z węzą normalną - może być z suszem .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Marcinw, tak jak napisał paraglider, resztę i tak pod ramką zbudują.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Jak silna rodzina to już czas. U mnie jedna rodzina niemile mnie zaskoczyła i ramkę z weza w połowie zabudowaly na trutnia. Pewnie to bedzie pierwsza rodzina która będzie do rojki dążyła. osobiście ramki pracy nie stosuje.

pasiekakrakowska pisze:
U mnie jedna rodzina niemile mnie zaskoczyła i ramkę z weza w połowie zabudowaly na trutnia.

Albo z twoją węzą coś nie halo o tej porze to jak dasz ramkę pracy albo pół nadstawkę to OK pociągną na trutnia ale nie na węzie - kiedy rodzina się dopiero co rozwija !

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp,warsz zw,warsz posz,dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Mława
Alpejczyk pisze:
kkrzysztof1963, wstaw jako ostatnią półnadstawkową ramkę. Jeśli będą chciały budować plastry na czerw trutowy, zaczną pod beleczką. Po zasklepieniu odetniesz możem i ramka albo do półkorpusa lub w to samo miejsce.

Potwierdzam ale z małą modyfikacją. :!:
W moich 10-ramkowych stojakach dadanowskich w dolnym gniazdowym korpusie mam w sezonie 8 ramek gniazdowych a po bokach ramki półnadstawkowe.
Wolna przestrzeń pod rameczkami, skutecznie,,przewietrza'' gniazdo, daje woszczarkom dodatkowe zajęcie w postaci budowy dzikich plastrów(dodatkowy wosk dla nas) :) ,służy do niszczenia warroa poprzez wycinanie czerwiu trutowego.
Wystarczy w sezonie spojrzeć na tą rameczkę i wiemy wszystko o stanie biologicznym tej rodziny :!:
Przykład; Pod tą ramką jest zabudowa pszczela-nie w głowie im rójka.
Pszczoły budują na trutnia, ewent miseczki matecznikowe -musimy na nie uważać :!:
Na całość oczywiście krata odgrodowa i drugi korpus ewent. dwie półnadstawki :)

Piotr Mława pisze:
Wolna przestrzeń pod rameczkami, skutecznie,,przewietrza'' gniazdo, daje woszczarkom dodatkowe zajęcie w postaci budowy dzikich plastrów(dodatkowy wosk dla nas) :) ,służy do niszczenia warroa poprzez wycinanie czerwiu trutowego.

Kolego owszem przewietrza na 1-3 dni nim nie odciągną potem już nic nie przewietrza ! po za tym dalej wierzysz że wycinanie trutowej zasklepionej roboty to walka !!!! ale z czym chyba z wiatrakami do świeżo odciągniętej woszczyny warooza nie wchodzi jest dla niej za zimna !
Dodawanie ramki pracy wcale nie zapobiega stanowi rojowemu wiec obserwacja jej jest bez celowa , pojawienie się czerwiu trutowego w rodzinie to pierwszy symptom że jak ich odpowiednio nie poprowadzisz to choć byś im tyłki miodem smarował to i tak pójdą ( u Bzykaa potem wiszą na Agreście :haha: )
Czekanie aż zasklepią czerw trutowy to tylko strata w miodzie 1 ramka czerwiu 1 ramka miodu a to ok 80 zł idzie się paś
Owszem sam stosuję po jednej stronie pół nadstawkę ale dopiero po zrobieniu odkładów i tylko dlatego że jest to ok 18-27 maja dodaję wtedy dużo węzy (często ) rodziny są bardzo silne chodzą im głupoty po głowie i mogą mi dołem ramki napaskudzić na Gucia po ok 10 czerwca matki już nie czerwią na trutnie chyba że są stare i szykują się do wymian

Piotr Mława pisze:
Wystarczy w sezonie spojrzeć na tą rameczkę i wiemy wszystko o stanie biologicznym tej rodziny :!:

Aby rodzina prawidłowo pracowała potrzeba jej ok 3 tyś trutni , Trutnie w rodzinie jak sam wiesz co oznaczają
- prawidłową strukturę rodziny gotową do podziału
Wcale nie trzeba przyglądać się ramce pracy jeżeli już chcesz wystarczy podnieść obojętnie jaką !
- Wystarczy spojrzeć na wylot i już wiesz co w ulu piszczy !

Z weza Bogdan chyba wszytko ok. Inne budują normalnie tylko ta wydziwila.

pasiekakrakowska pisze:
Z weza Bogdan chyba wszytko ok. Inne budują normalnie tylko ta wydziwila.

no to jej wstaw inną porównasz czasami jak się wiecej pszczół dorwie do plastra to trochę rozjadą zawsze się wkleja by stała węza na dolnej beleczce

Tak była wklejenia. Myślę że przyczyną leży w tym ze to silna rodzinna z silnym instynktem do rojki. W tamtym roku też miałem taka rodzinę i już około 25 kwietnia poleciała w silna dal. Myślę ze to ten sam przypadek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
pasiekakrakowska pisze:
Tak była wklejenia. Myślę że przyczyną leży w tym ze to silna rodzinna z silnym instynktem do rojki. W tamtym roku też miałem taka rodzinę i już około 25 kwietnia poleciała w silna dal. Myślę ze to ten sam przypadek.

a u kogo kolega takie dobre matki kupuje? :haha: :haha: :haha:

Oj. Nie pamiętam. Może to jest mojego chowu:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]