FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:07 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
BoCiAnK pisze:
bzzy pisze:
dziś ktoś sprzedaje i się cieszy że zarobił parę groszy a za lat kilka w jego okolicy będzie kilkanascie pasiek i będzie się proszenie aby ktoś coś kupić

Robert
to jeszcze mały pikuś gorsze jest to że pszczelarstwo przeżywa jakieś dziwne trendy nagle zainteresowanie wzrosło i to dużo nie strach pomyśleć o konkurencji strach pomyśleć o wiedzy bo potem się okazuje że miał rok i mu diabli wszystko wzięli i nawet posprzątać nie idzie

zainteresowanie wzrosło bo gdzie nie wejść na forum ( sam wyliczyłeś jakie zyski możesz mieć z rodziny ), albo na youtube to wszyscy się chwalą mega zyskami z ula, do tego dopłaty też robią swoją robotę, potem ktoś naczyta się , naogląda się , popatrzy na nowe BMW sąsiada i już stawia ule, tylko nikt nie mówi o minusach całego pszczelarzenia

bzzy pisze:
popatrzy na nowe BMW sąsiada

sam się zastanawiałem nad BMW i hodowla Szynszyli - nie roją się :haha:
nie żądlą , nie reagują na pogodę nawet w zimie się mnożą warozy nie mają :haha: dopłaty do nich też są :mrgreen: a sąsiad !!! siedzi na stołeczku i daje im po 1-3 rodzynki by miały lśniące futerka :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
BoCiAnK,

sam piszesz różne rzeczy to się nie dziw że każdy chce zarobić łatwym kosztem te 2,6tys z ula zobacz pasieka 30 rodzin wg tego co piszesz 70 tys na rok kto by nie chciał tyle, Car pisze o 150kg z ula to jak nie ma być chętnych na łatwy zarobek gdzie ludzie dostają miesięcznie na ręke po 1,5tys, tylko przy tych obliczeniach nie podajecie kosztów ani tego że raz na x lat tak się uda, co roku wszystkim wszystko przezimowywuje i to na min 8 ramkach na czarno, wszystko jest pięknie ładnie bo tak być musi żeby wszystko się kręciło jak trzeba
napali się jeden z drugim na pszczoły a później rozczarowanie bo nie dość że nic nie zarobił to jeszcze dopłacił do interesu, do mnie co roku ktoś dzwoni czy nie chce kupić pasieki po 1 sezonie a raczej to co z niej dostało do wiosny z nowymi ulami i sprzętem bo miało być tak pięknie a okazało sie inaczej

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Mnie to cieszy że pszczelarzy jest coraz więcej a jeszcze jak to drobni to tym bardziej ,nie ma co psioczyć że konkurencja ,jak ktoś tym się zajmuje latami tak jak tu wielu z was na forum to mogą spać spokojnie .Wszyscy jak jeden mąż powtarzają ,konkurencję buduje się latami ,a znając zapał dzisiejszej młodzieży ,oraz ich możliwości obracania dużymi kwotami w dyskusjach między sobą, zapał minie z pierwszym niepowodzeniem.Poza tym średnia wieku w pszczelarstwie to emerytalny ,nie bez powodu

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
kudlaty pisze:
i sprzętem

Jakby ktoś do Ciebie następnym razem dzwonił w podobnej sprawie to ja się piszę na miodarkę ;)

Awatar użytkownika

Jarek pisze:
kudlaty pisze:
i sprzętem

Jakby ktoś do Ciebie następnym razem dzwonił w podobnej sprawie to ja się piszę na miodarkę ;)

do mnie też kiedyś jeden dzwonił miał ule wlkp 3 szt i jeden wz i chciał się pozbyć wlkp bo jak twierdził w tych ulach pszczoły mu zdychały jeden rok, ps na miejscu się okazało, że człowiek był pewny, że pszczół się nie karmi na zimę 8)

Awatar użytkownika

bzzy, w tym roku dzwoniło na chwile obecną 2 jeden mi chciał wcisnąć używane ule ostrowskiej w cenie nowych do tego 2 rodzinki z 10 zimowanych bo tyle zostało do wiosny reszte "wyrabowały pszczoły gościa który przywiózł swoje" drugiemu znowu szerszenie zagryzły pszczoły na pytanie dlaczego mi nie zagryzają pszczół to nie potrafił odpowiedzieć

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
bzzy pisze:
w jego okolicy będzie kilkanascie pasiek i będzie się proszenie aby ktoś coś kupić
JAk ktoś ma coś u kogoś kupić, to kupi. Gorzej jak jakiś syf się rzuci i rozniesie, a nowi nawet uli po spadłych nie pozamykają, bo będą liczyć na rójkę. Każdy sobie myśli, że wystarczy w ogródku postawić i sobie są i na siebie zarabiają i jeszcze pszczelarz co rok nowego merca do garażu wstawia. Samo wyrobienie sobie rynku zbytu to kilka lat. Moda jest, bo są nagłośnienia.
Za parę lat zostanie garstka z tych nowych "zawodowców". I puste niewysprzątane ule. O tym się nie mówi, ale kiślica już część "młodych" uświadamia. Napisałbym, z jakich okolic Polski, ale w podpierdzielanie nie chcę maczać ręce. Ile krzyku by było. Albo się nauczą, albo za rok dwa zacznie się sprzedaż uli po spadłych rodzinach po stówce, albo i mniej.
Dużo osób też pyta o gospodarkę rabunkową na przepszczelony teren. Ciekawe po co im ta wiedza?

Ale, to nie moja broszka.
Pozdrawiam

adriannos pisze:
Za parę lat zostanie garstka z tych nowych "zawodowców". I puste niewysprzątane ule. O tym się nie mówi, ale kiślica już część "młodych" uświadamia. Napisałbym, z jakich okolic Polski, ale w podpierdzielanie nie chcę maczać ręce. Ile krzyku by było. Albo się nauczą, albo za rok dwa zacznie się sprzedaż uli po spadłych rodzinach po stówce, albo i mniej.

i co roku tak jest
adriannos pisze:
Dużo osób też pyta o gospodarkę rabunkową na przepszczelony teren. Ciekawe po co im ta wiedza?

bo nie zdają sobie sprawy co to pszczelarstwo i na czym polega jest tu temat " Przepszczelenie u kudlatego ,
Niech sam odpowie dlaczego

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Jednak nie wszyscy potracili rozumy ,a już wątpiłem .
Zostało trzech muszkieterów ;) którzy napisali prawdę .
A po tych którzy podpuszczali innych jakie to zyski przynosi pszczelarstwo ,zostanie tylko
adriannos pisze:
garstka z tych nowych "zawodowców". I puste niewysprzątane ule. O tym się nie mówi, ale kiślica już część "młodych" uświadamia.

I nie smak po tym, jak się dla chęci zysku zrobiło ludzi w ... konia .
Świat się nie kończy po sprzedaniu komuś odkładu 4 ramkowego za 250 zł i wmówieniu mu perspektywy zarobku 1000zł w sezonie z tego.
Trzeba mu jeszcze czasem spojrzeć w oczy ,a z tym już niestety trudniej .
Pozdrawiam zdrowo piszących

Awatar użytkownika

BoCiAnK, Temat przepszczelenia znam z autopsji z pól gryczanych. Tylko u nas było trochę inaczej. Miejscowi o swoje zadbali. Pożytku nie było. Zamiast 100ha gryki, jak co roku, było 20-30. Karmili.

Przyjezdni postawili. Najpierw ich poleciały do karmionych. Ale wiesz jak jest. Przyuważone, zapobieżono. Przyjezdnym wyszły głodniaki i role się odwróciły. Najpierw między sobą. Potem miejscowe je dorwały. Po czasie susz im nawet w ramkach zniknął. Mnie uratowała odległość - bo miejsca mam u rolników stałe, zaklepane na uboczu, razem z wujkiem - i siła rodzin, bo wywożone są traktowane inaczej jak reszta pasieki. Też to gdzieś na forum opisywałem. Roje nie miały prawa przetrwać zimy.
Ale takie życie. Bo nikt za nikogo robić nie będzie, a instynkt u zwierzaków-owadów, to instynkt. One inaczej nie umieją.

kudlaty pisze:
sam piszesz różne rzeczy to się nie dziw że każdy chce zarobić łatwym kosztem te 2,6tys z ula zobacz pasieka 30 rodzin wg tego co piszesz 70 tys na rok kto by nie chciał tyle, Car pisze o 150kg z ula to jak nie ma być chętnych na łatwy zarobek

A kto powiedział że to łatwy zarobek !!! Hmmm sam dobrze wiesz ile się urobisz by coś zarobić
owszem są lata Tłuste i lata chude a raczej więcej lat chudych jak tłustych
pewne rzeczy można przewidzieć na co się nastawić czy na miód czy odkłady !
Jeżeli młody zakłada pasiekę i jeszcze nic nie ma a już przelicza zyski to wiesz powiem to tak
Ja robię przysłowiowo odkłady by na nich zarobić a czy jemu wypali czy nie to mi gwizda
Zawsze każdemu nowicjuszowi powtarzam Kup sobie 4-5 rodzin + starą miodarkę naucz się wpierw obcowania z pszczółkami a jak w miarę zdobywania wiedzy nadal będziesz miał chęci to z pięciu co roku zrobisz następne pięć ,
Ale znam też takiego co na widok pszczół trząsł gaciami ale kupował po 30 odkładów i to co roku i nadal nie ma nic tylko chęci zysku !!!

Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Panowie Wy się nie chwalcie ile miodu bierzecie i ile odkladow i za ile sprzedajecie. Napiszcie proszę jaki basen macie koło domu, jakimi samochodami jezdzicie i czego jeszcze można się dorobić na pszczolach. Bo chyba coś z tymi pieniędzmi robicie :shock:

pasiekakrakowska pisze:
Bo chyba coś z tymi pieniędzmi robicie :shock:

Wszystko idzie :pijemy: i na huśt :haha:

Awatar użytkownika

Otworzyłem właśnie pocztę. I pozwolę sobie zacytować wiadomość, bez imienia i nazwiska piszącego.

"Hej
Widzę, że wiszcoś na temat rabowania się pszczuł nawzajem. Jak wiesz jak to wykorzystać na kozyść paski odpisz. Miodu biore kolo 30 sloikow z rojó. W kolo stoi 8 pasiek i tylko by dostawiali. A wiesz jak jest"

Człowieczku. Daj sobie siana z pszczołami i nie bierz się nawet za gołębie, bo ci guana może też być mało. Zacznij od ćwiczenia ortografii i wróć do podstawówki. Nikt normalny kto ma taką wiedzę ci tego nie opisze. Jak oni dostawiają, to nie bądź zazdrosny i sam dostaw. Czas pokaże kto ma większą cierpliwość.
Kombinatorów i kretynów jak widać nie brakuje

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
pasiekakrakowska, Możemy się dorobić na pewno bólu kręgosłupa a samochody mamy z górnej półki nie którzy to i samoloty prywatne mają wszystko z tych naszych pszczół nawet baseny zamienili na jeziora i poidła na pasiece .pawel

Awatar użytkownika

pasiekakrakowska,
ty wiesz ile taki sprzęt bierze oleju? :mrgreen:

Awatar użytkownika

wszystko idzie sprzedać
https://www.youtube.com/watch?v=J-HnMCDEqqI

pawel. pisze:
nawet baseny zamienili na jeziora i poidła na pasiece

pawel.,
A musisz klepać tak tym ozorem przecież wody tam nie lejesz tylko wyciąg z buraka niech żłopią :haha: Fura kosztuje !
Kudlaty nba miodzie to silnik zatarł :mrgreen:

Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Czyli nikt z Was nie ma basenu i innych luksusow? To trzeba podnieść wydajność Panowie i ceny :D

Awatar użytkownika

BoCiAnK, Klapać ozorem nie da rady bo od miodu z wierzby morda się skleiła już tyle przyniosły :haha: .pawel

pasiekakrakowska pisze:
Czyli nikt z Was nie ma basenu i innych luksusow?

e tam basen teraz w modzie Yakuzy

Awatar użytkownika

pasiekakrakowska pisze:
Czyli nikt z Was nie ma basenu i innych luksusow? To trzeba podnieść wydajność Panowie i ceny :D

oj tam oj tam, pszczelarz pieniędzy nie liczy, po prostu się żyje 8)
ps ja to zawsze mówię, że żona zarabia i bmw to jej zabawka :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

pasiekakrakowska, Tak basen to ja mam na polu wykopany tylko kafelki z basenu ukradli

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
pasiekakrakowska pisze:
Czyli nikt z Was nie ma basenu i innych luksusow?

e tam basen teraz w modzie Yakuzy

Boguś jesteś w błędzie, teraz prawdziwy pszczelarz na weekend leci do włoch lub hiszpani, wypoczywa, drinki pije, podziwia widoki, opala się, aby w tygodniu miał siłę do wirowania..............

No wiesz co bzzyku
Włochyyy !!!! Ja bym chciał jeszcze raz lecieć na Mauritiusa Ocean ,Laski ,Drinki ,

adriannos pisze:
BoCiAnK, Temat przepszczelenia znam z autopsji z pól gryczanych
Ja coś o tym mogę powiedzieć po kilku wyjazdach na wrzos...Jakaś kurde paranoja, dałem spokój do czasu aż znajdę sensowną miejscówkę, póki jej nie będzie wolę pod domem przygotować do zimy niż patrzeć na słabnące rodziny u siebie i na jakieś 500 rodzin w promieniu kilometra stojące na zarastającym sosną wrzosie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Panowie ,tak było ,jest i będzie że czyjeś pieniądze łatwiej się liczy.Jak któryś dochrapał się basenu to z pewnością nie na postach może poza jednym wyjątkiem.W dzisiejszych czasach nie sztuką jest wyprodukować a sprzedać w dobrej cenie i to ostanie pewnie okupione tysiącami godzin poza domem i drugimi tysiącami godzin na pasiece w celu zwiększenia wydajności oraz dbania o swoje zasoby które przynoszą ten chleb.To że można dobrze żyć z tego to nie tajemnica z sałaty ,pietruszki, maliny,ślimaków itp również

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Tytuł: Re: Na ilu ramkach sprzedaje się rodziny na wiosnę ?

Będę miał wiosną , około 1 maja 8 rodzin Wp , nowe gniazdo 8-9 ramek + 3-4 nadstawki 1/2 z miodem i czerwiem ( jak pogoda dopisze )
Na ten czas mają (3-4 )1/2 , to wszystko zależy kolego od ciepła , pożytku i daty . Praktycznie co tydzień przybywa pszczół , jednym słowem w rodzinie ma być potencjał do dalszego rozwoju a nie liczba dzwoniących pustką ramek z suszem .

Awatar użytkownika

bo lubię pisze:
Panowie ,tak było ,jest i będzie że czyjeś pieniądze łatwiej się liczy.Jak któryś dochrapał się basenu to z pewnością nie na postach może poza jednym wyjątkiem.W dzisiejszych czasach nie sztuką jest wyprodukować a sprzedać w dobrej cenie i to ostanie pewnie okupione tysiącami godzin poza domem i drugimi tysiącami godzin na pasiece w celu zwiększenia wydajności oraz dbania o swoje zasoby które przynoszą ten chleb.To że można dobrze żyć z tego to nie tajemnica z sałaty ,pietruszki, maliny,ślimaków itp również

tzn nikt na starcie kokosów nie zarobi, potrzeba kilka lat inwestować aby później coś wyjąć, jak ktoś pójdzie do pracy to po miesiącu ma kasę do ręki, z pszczół tak nie ma, a już na pewno nie z kilku uli, dodatkowo trzeba mieć zaplecze, jakąś działkę, pomieszczenia na wirowanie miodu, pomieszczenie na przechowywanie sprzętu jakieś auto dostawcze również mile widziane więc lista jest długa do spełnienia aby prężnie działać

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
No wiesz co bzzyku
Włochyyy !!!! Ja bym chciał jeszcze raz lecieć na Mauritiusa Ocean ,Laski ,Drinki ,

gdybym miał spadź iglastą to pewnie byśmy razem na Mauritiusa robili wypady, a tak to wakacje pozostają mi w hiszpanii i we włoszech 8) 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]