FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 17:59 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: mam pytanie
Awatar użytkownika

Chcę wymienić matki i zrobić to tak aby nie było schodów z przyjęciem a jednocześnie przerwa w czerwieniu była jak najmniejsza lub w ogóle jej nie było. Czy to będzie możliwe : tak sobie wymyśliłem :
wsadzić starą matkę do izolatora (trzy ramkowy) nie sobie tam czerwi a do gniazda poddać matecznik na wygryzieniu. Jak wygryzie się młoda matka to niech sobie biega w ulu aż się unasienni i zacznie czerwic w tym czasie stara ( jak jej nie zetną pszczoły) będzie czerwiła w izolatorze. Gdy młoda zacznie czerwić ( a stara jeszcze nie będzie ścięta) to niech czerwią obie przez jakiś czas na zimowa pszczołę i w odpowiednim czasie pszczelarz usunie z rodziny niepotrzebna stara matkę. Czy ten manewr wypali czy nie ma możliwości w ten sposób dokonać zmiany matki ? Proszę o dość pilne odpowiedzi bo za kilka dni będę może miał takie mateczniki. Dziękuje i pozdrawiam.

Tytuł: Re: mam pytanie
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
waldek6530, coś podobnego wykonałem miesiąc temu i wyszło. Młoda matka czerwi a stara obecnie wylądowała w odkładzie. Fakt że moją intencją było sprawdzić coś innego ale przez pewien czas czerwiły obie.

Awatar użytkownika

Dziękuję Alpejczyk za informacje i czekam na opinie innych, może jeszcze ktoś tak zadziałał i tez mu wyszło-upewniłoby mnie to, że i u mnie może się powiedzie taka operacja. Jeszcze raz dziękuje.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Borowie
Czy lipiec nie jest późnym miesiącem na wymianę matek na NU? Mogę to robić bez obaw?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

waldek6530, Bez problemowo matke do izolatora matecznik do miodni (jak jest) po 10 dniach sprawdzasz czerwienie dopiero jak młoda matka się rozczerwi to gorzej bedą sie opiekować tą w izolatorze , rujka już Ci raczej nie grozi więc śmiało
Powodzenia

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Alek98, Przy normalnych rodzinach to najlepsza pora
Przy okazji będziesz miał przerwe w czerwieniu co skutecznie ograniczy namnażanie sie roztocza a do 25 matka sie rozczerwi i zacznie pieknie czerwić na zimową pszczołe

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Borowie
stantom20 pisze:
Alek98, Przy normalnych rodzinach to najlepsza pora
Przy okazji będziesz miał przerwe w czerwieniu co skutecznie ograniczy namnażanie sie roztocza a do 25 matka sie rozczerwi i zacznie pieknie czerwić na zimową pszczołe

Dzięki jeszcze muszę jakiś sposób dobry znaleźć na forum widziałem coś o spirytusie na gąbce lub kroplach miętowych? oraz o ścięciu matki i pocieraniu klateczki nowej matki starą matką ktoś słyszał o tych sposobach? może ktoś próbował? :D

Awatar użytkownika

Dzięki stantom20 ale mam jeszcze jedno takie przemyślenie : miałem taki przypadek, że w rodzinie wychowującej nie wiem dlaczego matki zaczęły mi się wygryzać w 15-stej dobie. Początkowo myślałem, że coś pomyliłem przy liczeniu ale nie było to w 15-stej dobie. Nim zdążyłem poizolować mateczniki to dwie się wygryzły i poszły pomiędzy pszczoły.(W tej rodzinie podczas opiekowania się matecznikami hodowlanymi matka siedziała tez w izolatorze). Co się później okazało - na drugi dzień po wygryzieniu się tych dwóch matek jedna znalazłem przed ulem - myślę sobie pewnie stoczyły pomiędzy sobą walkę i niestety ta przegrała ale na drugi dzień przed ulem znalazłem druga młodą matkę czyli i ta druga została ścięta. Tylko dlaczego czy została "ranna" w czasie pojedynku i rodzina takiej rannej nie chciała czy po prostu ścięły obydwie bo miały w izolatorze swoją ? Tu temat do myślenia co się może stać jak poddam rodzinie matecznik w obecności starej matki w izolatorze.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Alek98 pisze:
Dzięki jeszcze muszę jakiś sposób dobry znaleźć na forum widziałem coś o spirytusie na gąbce lub kroplach miętowych? oraz o ścięciu matki i pocieraniu klateczki nowej matki starą matką ktoś słyszał o tych sposobach? może ktoś próbował? :D

Podawanie NU to zawsze większe ryzyko niż UN, nawet teraz. Pocieranie ( lub zmiażdżenie matki) klateczki trupem matki to dość obrzydliwe, choć wiem że praktykowane. Zamiast tego lepiej umieścić starą matkę w klateczce i zawiesić ja między ramkami, po kilku dniach jak będziesz miał NU to włożysz ją do tej samej , pachnącej staruchą klateczki. Klateczkę włożysz do ula w to samo miejsce. Usuń wcześniej założone mateczniki ratunkowe bo pszczoły mimo obecności matki uznają że jest bezpłodna lub uszkodzona i młoda nie ma wtedy szans.
Najprościej i najbezpieczniej to jednak podać UN, bo NU może się coś nie udać , a już późno na poprawkę.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Na wszelki wypadek poddawaj mateczniki w ochraniaczu / można je zrobić z grubszej folii aluminiowej / . Kiedyś poddałem przy obecności matek w klateczce i niektóre mateczniki zostały zgryzione a młode matki uszkodzone lub w ogóle ich nie znalazłem .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
waldek6530, Aby kolejny raz pszczoły ciebie nie zaskoczyły musisz postępować konsekwentnie i stosownie do biologii rodziny pszczelej. To poddanie matki pszczelej NU w obecności starej matki to nie najlepszy pomysł. Może się udać a może być zupełnie inaczej. Czy nie łatwiej dać matkę do ulika weselnego poczekać aż się unasienni a następnie poddać tam gdzie chcemy. Pamiętaj zawsze o kalendarzu rozwoju pszczoły pomoże to w kierowaniu silą rodziny i wykorzystaniem tego potencjału w stosunku do pożytków występujących w twojej okolicy. U mnie na ten przykład po lipie koniec sezonu to sprawa jeszcze 1 tygodnia tak więc nie zależy mi na sile rodziny może być przerwa w czerwieniu ułatwia to panowanie nad warozą i planową wymianę matek. Zawsze sposób działania dobieramy do swoich warunków
klimatycznych i pożytkowych to podstawa nowoczesnej gospodarki pasiecznej i jej sukcesu .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
waldek6530 pisze:
Chcę wymienić matki i zrobić to tak aby nie było schodów z przyjęciem a jednocześnie przerwa w czerwieniu była jak najmniejsza lub w ogóle jej nie było. Czy to będzie możliwe : tak sobie wymyśliłem :
wsadzić starą matkę do izolatora (trzy ramkowy) nie sobie tam czerwi a do gniazda poddać matecznik na wygryzieniu. Jak wygryzie się młoda matka to niech sobie biega w ulu aż się unasienni i zacznie czerwic w tym czasie stara ( jak jej nie zetną pszczoły) będzie czerwiła w izolatorze. Gdy młoda zacznie czerwić ( a stara jeszcze nie będzie ścięta) to niech czerwią obie przez jakiś czas na zimowa pszczołę i w odpowiednim czasie pszczelarz usunie z rodziny niepotrzebna stara matkę. Czy ten manewr wypali czy nie ma możliwości w ten sposób dokonać zmiany matki ? Proszę o dość pilne odpowiedzi bo za kilka dni będę może miał takie mateczniki. Dziękuje i pozdrawiam.

Gdyby to było tak proste i szybkie jak myśl ludzka to pewnie pretendował byś do nagrody Nobla. Natura jednak rządzi się swoimi regułami wypracowanymi przez wieki i nie zawsze chce się podporządkować człowiekowi.
Skoro tak bardzo Ci zależy żeby nie było przerwy w czerwieniu daj sobie spokój z kombinacjami alpejskimi ,pozwól matce niech spokojnie czerwi do września a Ty zrób sobie mały odkład i poddaj mu matkę taką jaką będziesz chciał zatrzymać. We wrześniu zlikwiduj matkę która Ci nie odpowiada i połącz ul z odkładem i nie tylko że nie będzie przerwy w czerwieniu ale dodatkowo wzmocnisz ul czerwiem i pszczołom z odkładu

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak za pare dni dostaniesz matecznik to jutro zrub odkład ze starą matka. Tak z trzech ramek czerwiu a jak masz wiencej rodzin to i z 5ramek czerwiu. W maciwrzaku zrobio pare mateczników a jak dostaniesz marecznik to zerwij te mateczniki bo one bendą ze 3 do 4 dniowej larwy i wstaw matecznik co dostałes. Poczytaj moje posty jak zrobić tani a dobry odkład pszczeli, ja tam dosć dokładnie opisuje co i jak zrobić. Pozdrawiam miły_marian

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

waldek6530, Jeżeli matka przebywa w izolatorze już pewien czas tz. w izolatorze jest prawie tlko kryty czerw to pszczołom sie wydaje że kiepsko czerwi i dlatego podskoczą z z
radoścji jak im wpadnie matecznik (na cichą ) . Jak sie będziesz decydował na zabranie starej matki z rodziny to matecznik powieś po dwóch godzinach od zabrania matki , mądrze sie bo od zawsze moja gospodarka jest oparta na izolatorze który daje naprawde wiele możliwości

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]