FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 20:06 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość

Witam, mam 3 rodzinki ale nie chce ich za bardzo osłabiać wiec chciałbym zrobic odkład korzystając nich wszystkich. Zakosić im po 1-2 ramek czerwiu i stworzyć mocny odkład. Co nalezy zrobić aby pszczoły z różnych rodzin się nie ścinały. Czy jest to mozliwe?

Z tych trzech rodzin pszczoły które chcesz połączyć strzep do jednego ula i dla pewności skrop wodą aromatyzowaną np kroplami miętowymi lub apiaromem, dodaj ramki i po wszystkim. Jak mieszasz pszczoły z dwóch rodzin to się tną,.jak z trzech i więcej to już niekoniecznie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Rob pisze:
Jak mieszasz pszczoły z dwóch rodzin to się tną...

W jakich warunkach można to zaobserwować??
Przyznam, że czasami robię takie składańce z 2 rodzin i nigdy jeszcze nie zaobserwowałem ścinania się pszczół w takim odkładzie.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
CYNIG pisze:
Rob pisze:
Jak mieszasz pszczoły z dwóch rodzin to się tną...

W jakich warunkach można to zaobserwować??
Przyznam, że czasami robię takie składańce z 2 rodzin i nigdy jeszcze nie zaobserwowałem ścinania się pszczół w takim odkładzie.

Ja ze względu na małą ilość rodzin właśnie brałem po jednej ramce (z trzech rodzin) z czerwiem zasklepionym od każdej w tym jedna z matecznikiem i do nowego ula... tylko ich szybko nie zamykałem by lotna pszczoła wróciła... Mam ule dwurodzinne to gdy jeden odkład wyglądał jak by matka przepadła a drugi był już z młodym czerwiem mimo, że młodszy o 2 tygodnie to je zsunąłem w jedną rodzinę i tak dziś pięknie pracuje. Nie zauważyłem ścinania się pszczół... Tylko dziś wiem, że powinienem im zabierać starą matkę do odkładu to może by przestały robić mateczniki... Tylko nie umiem jej znaleźć...

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Pszczoły się ścinają jakbyś zasilił rodzinę ramką z obcymi pszczołami i też nie zawsze, jak zrobisz "składańca" z ramkami z 3 rodzin nic się nie będzie działo. Zawsze tak robię , choćby dla rozładowania nastroju rojowego i nigdy nic się nie dzieje. Ramki z czerwiem obsiadane są przez młodą pszczołę i te wyjątkowo łatwo się łączą.
Jeśli obawiasz się ,że możesz przypadkowo zabrać matkę to wybrane ramki omieć z pszczół i wstaw do miodni, jak je obsiądą pszczoły to bez oglądania zabierasz.

Zwróciłem u siebie uwagę na to, że gdy mieszałem w ramach odkładu pszczoły z dwóch rodzin to bywało tak, że się zaczynała bijatyka. Znajomy pszczelarz (ma już z 80 lat) doradził by przy robieniu odkładu z kilku rodzin łączyć pszczoły z przynajmniej 3 rodzin No i miał rację, z dwóch się czasem leją a z trzech już nie, dlaczego? Nie chcą powiedzieć :wink: tak sobie myślę że za dużo zapachów je nieco ogłupia i nie bardzo wiedzą kogo lać i dlaczego więc nie leją wcale :mrgreen: . W jakich warunkach? Jakoś się nad tym nie zastanawiałem. Odkłady robię z reguły na rzepaku i wtedy nie mam problemu bo jedna rodzina = jeden odkład. Czasem robiłem odkłady na początku lipca i wtedy były łączone i czasem był problem...Kwestia terminu? Pogody? Nie robię ich o tej porze często i jakoś się nie zastanawiałem nad tym, tym bardziej, że problem się rozwiązał.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
W maju gdy rodziny się intensywnie rozwijają i jest obfity pożytek można robić odkłady z wielu rodzin i nie ma problemu z ścinaniem się pszczół. O tej porze jeśli pasieka stoi na terenie o ograniczonym pożytku pszczoły z różnych rodzin niechętnie się łączą i dla pewności trzeba wyrównywać zapach lub wcześniej strząsnąć z kilku uli taką ilość pszczół jaka jest nam potrzebna do rojnicy, następnie kilka razy wstrząsnąć rojnicą aby pszczoły doznały szoku i wstawić je na noc do chłodnego ciemnego pomieszczenia zawieszając klateczkę z matka w rojnicy.Można dać im na siatkę trochę ciasta miodowo cukrowego.Na drugi dzień wstawiamy do ula odkładowego ramki z czerwiem krytym pyłkiem , pokarmem i wsypujemy do niego pszczoły z rojnicy a klateczkę z matką zawieszamy miedzy ramkami.Najlepiej gdyby była możliwość ustawienia tego ula w odległości 5 km od pasieki z której były brane pszczoły na okres co najmniej 7 dni. Zapobiegnie to rabunkom oraz lotna pszczoła nie wróci na stare miejsce.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Pytanie moje jest następujące związane z budową odkładu: Mam chęć zrobić 1 (jeden) odkład z 5 rodzin czyli 5 ramek czerwiu na wygryzie + jakiś tam zapas + matka UN. Czy pszczoły dadzą radę pójść do zimy jako silna pełnowartościowa rodzina po taki zabiegu ??

Oczywiście w grę wchodzi ciągłe podkarmianie, tak aby nowej rodzince niczego nie zabrakło.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak zrobisz odkład z 5 ramek czerwiu to jeszcze trzeba z najsilniejszej rodziny strzochnoc pszczoły na denice to stara pszczoła poczuje inny zapach denicy kierunek wylotek a młoda pujdzie do góry grzać czerw i nie zapomnji dać wode w poiemniku na dno ula. Te 5 ramek czerwiu to przeszło 15tyś, pszczół po wygryzieniu i czerwionca matka jak ją przymą to do zimy mają 80 dni czerwienia i tak po 1500 jajek na dobe. Jajeczko złozone 10 sierpnia doczeka po wyggryzieniu wiosny. A do 10 sierpnia odkład z 5 ramek czerwiu bendzie silny jak jeszcze bendziesz podkarmiał i dawał wezę do odbudowy. Trzeba pamientać ze w śierpniu matki nie chentnie czerwią na dziewiczych ramkach ale jak bendziesz dawał wezę odbudowano w lipcu w srodek rodziny to matka bendzie ją zaczerwiać. Na wiosne bendziesz zadowolony z tego odkładu i możesz duzo wzionć miodu bo rodzina bendzie silna. Pozdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Kiedyś dokładnie pierwszego dnia sierpnia złapałem rójkę. Osadzilem na węzę. Na zimę zakarmiłem jedną dużą dawką syropu około 10 września i przezimowaly bardzo ładnie więc teraz można jeszcze śmiało robić odkłady i taki też mam zamiar :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Witam, czy odkład z powodzeniem można rozwijać na jednym korpusie Dadant 1/2 i dopiero gdy zapełni całkiem ten korpus albo przy karmieniu zimowym dostawić drugi korpus i przenieść połowę ramek do niego?

Raczej nie.
Z moich obserwacji wynika, że w bok matki czerwia tylko do pewnego stopnia.
Chętniej zaczerwi 2x5 ramek niż 1x10.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
miły_marian., miły_marian dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź, prawdopodobnie pokuszę się na taki zabieg. Rodziny z których zabiorę po ramce czerwiu nawet tego nie odczują, a ja będę miał 1 rodzinę więcej i jeśli wszystko przebiegnie zgodnie z planem i wszystkie moje rodzinki przezimują to wiosną podwoję moją ekipę i będzie już 18 :mrgreen: :mrgreen:

pawelp1320 pisze:
Witam, czy odkład z powodzeniem można rozwijać na jednym korpusie Dadant 1/2 i dopiero gdy zapełni całkiem ten korpus albo przy karmieniu zimowym dostawić drugi korpus i przenieść połowę ramek do niego?

Ja układam odkład np na 5-6 ramkach , a nastepnie poszerzam na boki. Zdarza się ,że jest to 10 ramek i dopiero wtedy układam drugi korpus dodając węzę , susz 2x7 np., ale patrzę co się dzieje , jak z pokarmem ,żeby matka miała gdzie czerwić.W tej chwili rodzinki są 2x7,8 ramek i tak zostanie do podkarmiania , a później 2x6max.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Pytam dlatego bo jak to zwykle na początku mam niedostatek korpusów, ale deski już będę kupował więc myślę że 1-2 tygodnie będą siedziały w jednym a później dam im drugi i poprzekładam ramki.

Nie myśl terminowo , ale to co się dzieje w rodzinie , jak idą w rozwój.Tu terminy nie obowiązują . Pamiętaj , to jest odkład , kwestia jak zrobiony , z jaka ilością czerwiu , w jakim stadium. Daj im ramki z pierzgą , dużo niamu i od czasu do czasu słoiczek nad głowę. Rozwój super.Ja jeszcze daję placek ciasta i zjadają , to w mig.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
bagisek1 pisze:
to jest odkład , kwestia jak zrobiony , z jaka ilością czerwiu , w jakim stadium

Dziwne pytania moim zdaniem.
bagisek1 pisze:
bagisek1

robisz może odkłady z jajkami lub z otwartym czerwiem?

Kosut pisze:
bagisek1 pisze:

Dziwne pytania moim zdaniem.

Nie wiem co jest dziwnego w tym pytaniu , skoro zadajesz podobne. :?:
Tak odkłady są robione z czerwiem otwartym , zasklepionym. Żeby były pszczoły w różnym wieku. Poddawana matka nieunasienniona :wink:
Jak masz pszczoły w różnym wieku zupełnie inny rozwój rodziny. A jeśli masz możliwość poddania matecznika z własnej hodowli ,to super tworzy się rodzinka.

Awatar użytkownika

Jeśli odkłady wywozisz to tak ale gdy na miejscu - lotna pszczoła wróci do macierzaka to ktoś to wszystko musi wykarmić - takie odkłady to brak fachowości - moim zdaniem.

Kosut pisze:
Jeśli odkłady wywozisz to tak ale gdy na miejscu - lotna pszczoła wróci do macierzaka to ktoś to wszystko musi wykarmić - takie odkłady to brak fachowości - moim zdaniem.

No to witam fachowca.Jak dasz ramkę z czerwiem krytym, otwartym i nie zatroszczysz się o karmicielki , to tak właśnie to wygląda. Jak lotna wróci , to właśnie te karmicielki , czyli młode pszczoły zajmą się właśnie karmieniem larw. Pszczoły strząśnięte z czerwiu otwartego. Ale pamiętaj o dużych zapasach pierzgi , miodu ,
Ta to wygląda u mnie , a u Ciebie , jak widać brak fachowości i problemy :cry: , skoro zadajesz takie pytania.

Awatar użytkownika

Cwaniakowaniem nie ukryjesz braku wiedzy.

Kosut pisze:
Cwaniakowaniem nie ukryjesz braku wiedzy.

I powiedz , dlaczego użyłes słowa "cwaniakowanie" ?? Tak zachowuje się ktoś , kto nie ma wiedzy , a nic innego nie potrafi napisać. :( Nie napiszesz nic , jak robisz odkład u siebie , mi zarzucasz , to co jest sprawdzone u mnie i z pewnością nie tylko. Rób jak uważasz, to Twój problem , nie mój.

robiac odklad na czerwiu z larwami pszczoly zjedza wiekszosc jajek i larw w tym odkladzie poniewaz wiedza ze ich nie sa w stanie wykarmic ,zostawiaja tylko czerw kryty .
do odkladu deje ramki z czerwiem krytym wywoze na kilka dni ,po powrocie az milo patrzec tyle jest pszczol jak matka sie obleci zasilam taki odkladzik ramka czerwiu i dostaja z 5 sloikow syropu na rozwoj ida tak ze ul chca rozwalic .pozdrawiam

pisiorek pisze:
robiac odklad na czerwiu z larwami pszczoly zjedza wiekszosc jajek

Tyle czasu jesteś na forum ,a walnąłeś takiego bąka ,że smród na całą Ambrozję.Kto Tobie takich głupot naopowiadał :?: :?: :?: :?:
A dajesz im do tych zjadanych larw , jajek majonez , lub ketchup :haha: :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Hej, pisiorek
Pamiętasz tę rodzinkę którą w kwietniu brałem od Ciebie i ładowaliśmy ją wspólnie do błękitnego Poloneza?
Teraz siedzi sobie ona w 5 korpusach 1/2 D w tym 2 korpusy pełne miodu czekają tylko na poprawę pogody, odbudowała 3 korpusy węzy, a ponadto już wcześniej zabrałem jej jeden cały korpus z czerwiem jako odkład i wybrałem 30 słoiczków.
Obrazek
Tak więc kol. pisiorek, mimo że stosunkowo młody stażem, ma jednak dobrą rękę do pszczółek.

bagisek1 pisze:
Tyle czasu jesteś na forum ,a walnąłeś takiego bąka ,że smród na całą Ambrozję.Kto Tobie takich głupot naopowiadał :?: :?: :?: :?:

kolego napisalem tylko to co zaobserwowalem u siebie :wink: .
z wiosny mialem 15 rodzin zrobilem z nich 26 odkladow :P

JM pisze:
Hej, pisiorek
Pamiętasz tę rodzinkę którą w kwietniu brałem od Ciebie i ładowaliśmy ją wspólnie do błękitnego Poloneza?

pamietam ,pewnie ze pamietam i sie ciesze ze moje pszczolki poszly w dobre rece :)
JM pisze:
wybrałem 30 słoiczków.
ogromny szacunek dla CIEBIE ja takich osiagow nie mam rok byl kiepski miodku jest nieduzo :cry: .wszystkie glowne pozytki zawiodly .

JM w tej rodzince o ktorej piszesz matka jest z mojego howu wygryzla mi sie na rekach z matecznika :wink: nie wiedzialem co z nia zrobic ? wpuscilem ja do odkladu na ramki pszczoly ja przyjely i zgryzly mateczniki ktore mialy .
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
bagisek1 pisze:
pisiorek pisze:
robiac odklad na czerwiu z larwami pszczoly zjedza wiekszosc jajek

A dajesz im do tych zjadanych larw , jajek majonez , lub ketchup :haha: :haha: :haha:
Kolego, smród to Ty robisz. Jeśli odklad jest na jajkach lub larwach i nie moga ich wykarmic/dogrzac, to zjadają lub wyrzucają z komorek (dodatkowo na jajkach czasem ratunkowe próbują)
Dlatego tylko odklady na czerwiu krytym/zasklepionym mają sens... Pozdrawiam .

Ja tez daje larwy do odkladu i nie ma problemu. Mam potem cały czas pszczoły w każdym wieku. Daję tylko ramkę z pokarmem i wszystko gra ;)

Warszawiak,

hej kolego dawno CIE nie bylo :)

Jarek pisze:
Ja tez daje larwy do odkladu i nie ma problemu. Mam potem cały czas pszczoły w każdym wieku. Daję tylko ramkę z pokarmem i wszystko gra ;)

ja nie twierdze ze pszczoly zjedza wszystkie larwy to zalezy od kilku rzeczy jednak z takiego odkladu znikna najmlodsze larwy i jajka ,zostana najstarsze larwy juz wykarmione tuz przed zasklepieniem .

mam odklady robione z 2 ramek czewiu plus ramko pokarmu i bez zasilania rozwijaja sie,do jesieni obsiadaja 10 ramek na czarno ,kazdy robi jak mu pasuje :wink:
pzd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]