FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 14:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Lipnica Mała
Witam
Mam jeden ul w odległości koło kilometra od domowej pasieki i niestety musze go przewieźć na tą pasiekę jeszcze przed zimą, najlepiej w najbliższym czasie żeby karmienie i odymianie które mnie czeka było blisko domu i na docelowej pasiece.
Jak to zrobić żeby pszczoła lotna nie wróciła na stare miejsce?
Czy samo trzymanie ula kilka dni w zimnym ciemnym miejscy wystarczy?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Musisz przewieść ten ul czasowo na inne miejsce bardziej oddalone, wtedy nie będziesz miał problemów z powrotami na dawne miejsce. Pewnie masz w takiej odległości kolegów, znajomych którzy czasowo udzielą azylu twoim pszczołom.

Gwizdzu pisze:
Witam
Mam jeden ul w odległości koło kilometra od domowej pasieki i niestety musze go przewieźć na tą pasiekę jeszcze przed zimą, najlepiej w najbliższym czasie żeby karmienie i odymianie które mnie czeka było blisko domu i na docelowej pasiece.
Jak to zrobić żeby pszczoła lotna nie wróciła na stare miejsce?
Czy samo trzymanie ula kilka dni w zimnym ciemnym miejscy wystarczy?

Przetrzymanie w piwnicy nie ma sensu, lepiej przewieźć na inne miejsce tak jak radzi Sławek żeby pracowały a później postawić koło domu.

Wiem ze najlepsza opcja to wywiezienie gdzieś dalej i za kilka tygodni na docelowe miejsce. Tylko ze musiałbym szukać pytać itp. Wiadomo do zrobienia, ale chodzi mi o to czy nie ma innego sposobu żeby zdezorientowac pszczoły i bezpośrednio przewieźć blisko domu.
Gdzieś czytałem żeby trzymać kilka dni w piwnicy a później zapchac wylotek trocinami ale czy to coś da?
może ktoś próbował juz z dobrym skutkiem przewozić ule sezonie na bliskie odległości. ?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Gwizdzu, przenosiłem ul z jednej strony ogródka na druga, ale do tego potrzeba przerwy w lotach.
Najlepiej ci wywieźć minimum 3km od miejsca gdzie ul stoi i po kilku tygodniach na docelowe miejsce, bo przetrzymanie w piwnicy niewiele da.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kilometr to bliska odległosć ale sprubuj tak, po ustaniu lotów podkarm tą rodzine syropem i zatkaj wylotek. Po przewiezieniu na nowe miejsce po 10 minutach otwuż wylotek zeby pszczoły miały tlen, bendzie jeszcze jasno ale pszczoły nie bendą latać i bendą obserwować nowe otoczenie. Wczesnym rankiem opite pszczoły syropem bendą blisko latały na nowym miejscu i bendą wracać do nowego miejsca. Pare pszczół poleci na stare miejsce ale zobaczy ze tam niema ula i wruci na nowe miejsce zeby pobrać syrop i wrucić na nowe miejsce. Ja tak zrobiłem pare lat temu i niemiałem strat w pszczołach. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
Ja mimo wszystko jeśli masz taką możliwość wstawił bym na trzy dni do piwnicy,wystawił wieczorem na docelowe miejsce i dalej tak jak radzi miły-marian.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
Gwizdzu pisze:
niestety musze go przewieźć na tą pasiekę jeszcze przed zimą, najlepiej w najbliższym czasie żeby karmienie i odymianie które mnie czeka było blisko domu i na docelowej pasiece.

Jeśli to jest jedyny powód to ja bym delikatnie przewiózł jesienią przed zawiązaniem kłębu podczas kiepskiej kilkudniowej pogody - mniejsza strata lotnej pszczoły.

Tadeusz 1 pisze:
Gwizdzu pisze:
niestety musze go przewieźć na tą pasiekę jeszcze przed zimą, najlepiej w najbliższym czasie żeby karmienie i odymianie które mnie czeka było blisko domu i na docelowej pasiece.

Jeśli to jest jedyny powód to ja bym delikatnie przewiózł jesienią przed zawiązaniem kłębu podczas kiepskiej kilkudniowej pogody - mniejsza strata lotnej pszczoły.

No z jednej strony może i mniejsza strata lotnej pszczoły ale jak trafi sie w ocieplenie i jednak ta pszczoła lotna wróci na stare miejsce to strata bardzo duża bo to pszczoła która wchodzi w skład kłębu zimowego. Natomiast teraz nawet jeśliby jakaś część pszczoły lotnej wróciła na stare miejsce to nie jest duża strata bo i tak jest po sezonie i raczej więcej miodu nie będzie, a ta pszczoła i tak już nie bedzię miała wpływu na zimowanie rodziny.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]