FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 14:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Starokrzepice,śląski
Witam . Mam pytanie - dowiedziałem się dzisiaj, że wysłano mi matkę sztucznie unasiennioną , którą zamawiałem i będzię już jutro . Jak wymienić ją najszybciej , skoro dopiero dzisiaj osierociłem ul . dałem 4 letnią matkę do rojnicy i 3 ramki pszczół . matka jeszcze czerwi , ale już słabiej i jest mało ruchliwa .Dajcie mi jakieś rady ,co mam zrobić ? Z góry dziękuje

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Zrób odkład z czerwiem krytym i młodą pszczołą a potem na zimę dołączysz rodzinę.

pantruteń pisze:
Witam . Mam pytanie - dowiedziałem się dzisiaj, że wysłano mi matkę sztucznie unasiennioną , którą zamawiałem i będzię już jutro . Jak wymienić ją najszybciej , skoro dopiero dzisiaj osierociłem ul . dałem 4 letnią matkę do rojnicy i 3 ramki pszczół . matka jeszcze czerwi , ale już słabiej i jest mało ruchliwa .Dajcie mi jakieś rady ,co mam zrobić ? Z góry dziękuje

Możesz zrobić odkład z krytym czerwiem i młodą pszczołą i tam poddać matkę , jak przyjmą to połączysz z macierzakiem przez gazetę.

Możesz zabrać wszystkie ramki z czerwiem otwartym do innej rodziny na jakiś czas poddać matkę a później je oddasz jeżeli przyjmą.

Ule na jakich gospodaruję: WP
pantruteń pisze:
sztucznie unasiennioną

Do izolatora osiatkowanego jednoramkowego na ramkę z wygryzającym się czerwiem bez pszczół, gdy zacznie składać jaja wtedy matkę uwolnić,po wcześniejszym zerwaniu mateczników ratunkowych.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
To i ja poradzę , odwrotnie niż W.Cz.Przedpiszący : wyjmij z ula wszystkie ramki z czerwiem i zostaw tylko ramki z pokarmem, suszem i ewentualnie węzą. Pszczoły niechętnie przyjmują matki inseminowane i dlatego najlepiej będzie jak nie będą miały żadnej nadziei na inną matkę. Po 2-3 godzinach od zabrania czerwiu , jak się uspokoją , możesz poddać matkę w klateczce zamkniętej tylko ciastem.
Jak matka zastanie przyjęta i zacznie czerwić oddasz rodzinie ramki z czerwiem i ruszą wtedy z kopyta. Załóż też na wylotek skrzynkę z kawałkiem kraty odgrodowej ( na wzór rojołapki) żeby nie wypchnęły matki na loty godowe. Samą kratę zapchają trutnie i pszczoły, mogą się ugotować.
To moim zdaniem najszybszy i najpewniejszy sposób poddania matki dowolnej linii , wieku i jakości.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Starokrzepice,śląski
Dziękuje Wam za rady . Ale teraz chciałbym prosić o opinie i ewentualnie własne doświadczenia o matkach insyminowanych . Poczytałem dopiero teraz o nich i jestem zawiedziony . Podobno , inseminowane powinny być tylko i wyłącznie matki przeznaczone do dalszego rozrodu .J jestem tylko ogródkowym pszczelarzem i myślałem , że to matki, które będą pięknie czerwić co najmniej przez 3 lata . Hm...- czy one chociaż przeżyją zimę :( Ale trudno człowiek uczy się do końca życia

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp -> Zander
Miejscowość z jakiej piszesz: Łodygowice
O jacie.... To współczuję wydanych pieniędzy... Ale mam radę, na przyszły rok doucz się i wyhoduj kilka matek i może sprzedaż za dobrą cenę... Pozdrawiam

pantruteń pisze:
Dziękuje Wam za rady . Ale teraz chciałbym prosić o opinie i ewentualnie własne doświadczenia o matkach insyminowanych . Poczytałem dopiero teraz o nich i jestem zawiedziony . Podobno , inseminowane powinny być tylko i wyłącznie matki przeznaczone do dalszego rozrodu .J jestem tylko ogródkowym pszczelarzem i myślałem , że to matki, które będą pięknie czerwić co najmniej przez 3 lata . Hm...- czy one chociaż przeżyją zimę :( Ale trudno człowiek uczy się do końca życia

Matki sztucznie unasiennione użytkowe zaczynają później czerwienie niż unasiennione naturalnie .
Poza tym takie matki mogą gorzej czerwić np. czerw może być rozstrzelony ale nie musi a ponadto wychodzą na lot godowy bo pszczoły traktują ja jako nieunasienniona dlatego manio napisał o tej kracie.

Samir666 pisze:
O jacie.... To współczuję wydanych pieniędzy... Ale mam radę, na przyszły rok doucz się i wyhoduj kilka matek i może sprzedaż za dobrą cenę... Pozdrawiam

On matki może wychowywać a nie hodować.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Takie matki również są bardzo dobre. Jeżeli kupione u kogoś kto się zna na rzeczy to nie będziesz miał z nimi problemu. Ewentualnie zamiast 4 lata będzie czerwić przez trzy ;)

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Lidzbark
Zwracacie uwagę na kitowanie klatki przez pszczoły podczas poddawania metki w klateczce? Czy pokrycie propolisem zawsze oznacza odrzucenie a pokrycie klateczki woskiem zawsze oznacza przyjęcie matki i można wyłamać zawleczkę z ciastem?

AntoniRymsza pisze:
Zwracacie uwagę na kitowanie klatki przez pszczoły podczas poddawania metki w klateczce? Czy pokrycie propolisem zawsze oznacza odrzucenie a pokrycie klateczki woskiem zawsze oznacza przyjęcie matki i można wyłamać zawleczkę z ciastem?

Nie koniecznie, czasem jak poddasz matkę pierwszy raz to trochę kitują, pozaklejają otwory ale później jak się oswoją z nią to ten kit czasem zostaje i te otworki trochę pozaklejane też czasem wszystko "pobielone" woskiem, musisz sam dojść do tego czy wyłamać zabezpieczenie czy nie.
Zwracaj uwagę nie tylko na wygląd klateczki ale też na to czy pszczoły wyciągają języczki do matki i ją karmią czy chcą podgryzać.
Popatrz czy pojedyncze pszczoły wyszły na klateczkę i podniosły odwłoki do góry i wachlują jeżeli tak to znaczy że sugerują sobie że ta matka jest Ok.
Zresztą bacznie przejrzyj gniazdo na obecność mateczników.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]