FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:21 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Witam, czy ktoś z kolegów miał taka sytuacje podczas przeglądu a mianowicie przeglądałem ramkę na której była matka a po chwili zauważyłem jak 2 razy matce z odwłoka wyleciały 3 jajeczka a potem 2 prosto na plaster, (nawet nie wsadziła odwłoka do komórki) .
Może to wynikało z jej zdenerwowania,nie mam pojęcia pierwszy raz widzę taką sytuację, większość czerwiu wygląda ok po 1 jajku w komórce czasem 2 bo jest to młodziutka matka w odkładzie.
W komórkach dłuższych(wydłużonych do góry) specjalnie na miód zauważyłem po 3 jajka, chodzi o komórki w których zwykle jest wianuszek miodu zaraz nad beleczką, można było zauważyć że matka tak jakby składała tam z premedytacją po 3 jajka,reszta czerwiu jest ok.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Młoda zaczynająca czerwienie matka to sie zdaża ze połozy po 2 jaja w komurce a wylatujące jaja z odwłoku to matka doznała stresu podczas przeglondu odkładu. Ja bym dołozył ramkie suszu do tego odkładu i jak zaczerwi nastepną i troche ten odkład podkarmił. Po tygodniu już matka bendzie normalnie czerwić. Pozdrawiam miły_marian

miły_marian. pisze:
Młoda zaczynająca czerwienie matka to sie zdaża ze połozy po 2 jaja w komurce a wylatujące jaja z odwłoku to matka doznała stresu podczas przeglondu odkładu. Ja bym dołozył ramkie suszu do tego odkładu i jak zaczerwi nastepną i troche ten odkład podkarmił. Po tygodniu już matka bendzie normalnie czerwić. Pozdrawiam miły_marian

Dzięki miły_marian., za odpowiedz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]