FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 11:27 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zatrucie
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Bardzo pilnie! W zasadzie na juz potrzebuje telefon do firmy deZynsekcyjnej likwisujacej osy calodobowo lub byc moze ktos z Was sie tym zajmuje.
Bardzo prosze o pilna odpowiedz, mam problem bo bez mojej wiedzy jakas firma desynsekcyjna wsypala pod cisnieniem przez elewacje na 4 pietrze bialy proszek , mam caly pokoj w nim a pszczoly i akwarium morskie ginie, gina.
Nikt mnie nie powiadamial ktos wszedl przez balkon i chodzil po domu podczas nieobecnosci mojej. Wiem po sladach ale nie udowodnie.
A teraz chodzi o to czy to moze byc faktycznie talk... Jak twierdzi firma desynsekcyjna, byc moZe broniaca sie i czy sie nie potrujemy.
Jesli talk to nie ma takiego problmu.
Liczylem sie z tym ze ktos w pewnym momencie hodowli zglosi problem ale liczylem na zgloszenie problemu a nie bezpardonowe zasypanoe truciZna mieszkania.

Tytuł: Re: Zatrucie

jak Ci weszli do mieszkania to czy nie powinieneś zgłosić ten fakt na policję

Awatar użytkownika

Zgloszone ale trudne do udowodnienia. Wytrucie pszczol tez zgloszone udowodnione na 100% kto i kiedy ale zeby wszczeli cos(sledztwo) musi byc dowod ze celowo to zrobione.
Po takim czyms odechciewa sie wszystkiego.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
lasius pisze:
Zgloszone ale trudne do udowodnienia. Wytrucie pszczol tez zgloszone udowodnione na 100% kto i kiedy ale zeby wszczeli cos(sledztwo) musi byc dowod ze celowo to zrobione.
Po takim czyms odechciewa sie wszystkiego.

Musisz nagłośnić sprawe - koła pszczelarskie, media, jakieś organizacje ekologiczne itp. Nie odpuszczaj idiotom, bo to Ci zrobili to nawet słów brakuje żeby to pisać.
Ślij mejle gdzie się da. Pozdr

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Coraz większa głupota i bezmyślność się szerzy i zatacza coraz większe kręgi.
Współczuję koledze. Napisz czy można Ci w jakiś sposób pomóc.Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Popieram, zrób z tego medialną awanturę. Rozumiem, że miałeś pszczoły w mieszkaniu i ktoś nasłał firmę do usunięcia ich jako os? To wygląda jak pierwszej wody złośliwość. Na pewno ktos z sąsiedztwa musiał to widzieć i coś powie, chyba że masz tam samych wrogów.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: modyfikowane WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Iwiczna
Myślę, że to raczej nie firma- samowolne wejście do cudzego mieszkania-zgoda i asysta milicji. potrzebna.
Nagrania z okolicznych kamer? sąsiedzi z naprzeciwka, toż to wóz z podnośnikiem i drabiną konieczny.
A biały proszek może stanowić zagrożenie życia- sprawa do prokuratora.

Awatar użytkownika

Sprawa wyglada tak ze podnosnik udostepnila spoldzielnia , sasiedzi byli w pracy na przeciwko z domkow jednorodzinnych na urlopie sa albo w pracy byli. Monitoringu nie ma. Sasiadka ktora zglosila tydzien temu ze pszczoly lataja na 4 tym pietrze zglosila do spoldzielni ze lataja ... Nie za zadla ....( mieszka na parterze i przez siedem lat ich nie widziala... Teraz po przeniesieniu dwa metry w bok z okna na elewacje zobaczyla ze sa)
Policja byla, proszku z mieszkania, kanapy itd nie zabezpieczyla bo nie moga/ nic z tym zrobic itp mowili ze jak sie zatrujemy to wtedy dopiero z urzedu prokurator. Ze proszek mam sam sobie zamknac w pojemniku.
Sprawa karna o zniszczenie mienia tak ale jak zglosze celowe wytrucie pszczol czyli jak spoldzielnia / wykonawca wiedzial ze to pszczoly to jest wina unyslna... Dziwne ale tak dochodzeniowka powiedziala.
Wykonali dokumentacje zdjeciowa zapytali o wartosc rodzin i wszystko. Wykowacy oprysku jakos nie zdziwila jedna linia otworow i pomosty do ladowania pszczol.

Jesli chodzi o slady chodzenia po mieszkaniu to dla nich to nie jest dowod ze swiadkow potrzeba, a ze nic nie zginelo to nie moga nic zrobic.

Ogolnie sprawa zgloszona nie ze zadla czy jest jakis problem tylko ze lataja wysoko. Oczywiscie nikt ze mna sie nie skontaktowal ani ze spoldzielni ani ta sasiadka parterowa z przybudowki bloku.

lasius pisze:
Sasiadka ktora zglosila tydzien temu ze pszczoly lataja na 4 tym pietrze zglosila do spoldzielni ze lataja ...

wez pozbieraj ten bialy proszek i zanies wspanialej sasiadce :evil: na ludzka glupote nie ma lekarstwa ...

przykre jest to co opisujesz ale majac pszczoly na balkonie w bloku bylo pewne ze ktos kiedys sie tym zainteresuje . pomysl o jakiejs miejscowce na dzialce prywatnej ,nie wiem ? dogadaj sie z kims .
u mnie masz gratisowy odklad .moge Ci go nawet wyslac :wink:

odnosnie policji ; lepiej sie kroic po kawalku tępym nozem niz z nimi cokolwiek zalatwiac to jest poroniona instytucja :pala: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Szkoda tych zatrutych pszczół,chociaż w/g mnie wcześniej też w raju nie były.

pisiorek pisze:
lasius pisze:
Sasiadka ktora zglosila tydzien temu ze pszczoly lataja na 4 tym pietrze zglosila do spoldzielni ze lataja ...

wez pozbieraj ten bialy proszek i zanies wspanialej sasiadce :evil: na ludzka glupote nie ma lekarstwa ...

przykre jest to co opisujesz ale majac pszczoly na balkonie w bloku bylo pewne ze ktos kiedys sie tym zainteresuje . pomysl o jakiejs miejscowce na dzialce prywatnej ,nie wiem ? dogadaj sie z kims .
u mnie masz gratisowy odklad .moge Ci go nawet wyslac :wink:

odnosnie policji ; lepiej sie kroic po kawalku tępym nozem niz z nimi cokolwiek zalatwiac to jest poroniona instytucja :pala: :haha:

Tak z policją niestety tak jest. :roll:

Awatar użytkownika

W sumie to swoj raj mialy, zdrowe byly zime przezyly za kazdym razem w dobrej kondycji i spokoju, wiosna i latem miod przynosily, w maju zwalczalem nastroj rojowy i dzielilem. Jedna matke zgniotlem ... Fakt...i wychowaly ratunkwowa ktora akurat jest w uliku nie zatrutym. Matki z racji powolnego czerwienia dlugowieczne.
Pozytek pylkowy dostepny nawet po przymrozkach w listopadzie- blisko do miasta ogrodkow itp cmentarza.
I wybaczcie ze tak mam ale klasyczne pszczelarzenie gdy nie widac wnetrza ula mnie nie interesuje. Jesli nadal beda problemy trza bedzie sprzedac mieszkanie i kupic domek jednorodzinny. Lub zrezygnowac .

Ze ktos sie zglosi bylo pewne tak .... Z jakims zapytaniem prosba o usuniecie itp...
Ale nie pozwala to na wpuszczanie trucizny do mieszkania przez nikogo bez powiadomienia wlasciciela o problemie itd nie mowiac o nieuprawnionym wlamaniu przez balkon. Proszek byl na lozku i podlodze do polowy pokoju. Pszczoly sa w tym miejscu od 7 lat, zgloszenie nie bylo pilne i ratujace zycie biednych zadlonych ludzi tylko tydzien temu ze lataja. Okien na scianie bloku gdzie je mam nikt inny nie ma bo to mieszkanie dwupoziomowe mam tylko swoje okna. Pszczoly lataja na 4 tym i 3 cim pietrze. Laczna ilosc pszczol we wszystkich ulikach razem to 2/3 jednej klasycznej rodziny. Pszczoly bardzo lagodne, poza kortowka ktora podczas otwierania gniazda nie jest zbyt spokojna ale tylko gdy otwoera sie ul i tylko start jest z ramek. Ale nie wystawiaja strazniczek na sciane. Widac to na Youtube na filmiku z szerszeniem jakie to sieroty.
Ogolnie jestem bardzo zdziwiony i mocno rozgoryczony ze tak mozna sprawe rozegrac a ze wartosc tych psZczol i reklamy jaka mialy byc to koszt okolo 2000 zl - moze duzo nie ale nastapilo zniszczenie mienia( na moim terenie- pokoj). Nie mowie juz o mozliwym zatruciu mojej rodziny. Wlotow nie mozna bylo pomylic ze to cos przypadkowego jest.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
Kto wezwał firmę ? Chyba spółdzielnia i to ona jest chyba odpowiedzialna. Gdzie zbadanie sprawy, oględziny, rozmowa z właścicielem mieszkania !!!!
A tutaj od razu expresowe działanie, a może Ty prowadziłeś badania, obserwacje naukowe, teoretycznie zmarnowali Ci cały proces twórczy. Ktoś się pospieszył bo miał szwagra co ma taką firmę ? A gdzie jest napisane w regulaminie spółdzielni, że nie możesz trzymać w domu pszczół ? Jeśli komuś przeszkadzają to ten ktoś zgłasza do spółdzielni i oni podejmują sprawę do polubownego rozwiązania, a nie od razu unicestwienie.
Mieszkałem w bloku i kilka lat czekałem na remont balkonu gdzie kawałki betonu spadały z 4 pietra ludziom pod nogi (na szczęście).

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pogadaj z dobrym prawnikiem - ja bym nie odpuścił !!!

Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
może TV zainteresować. skoro ludzie trzymają rożne zwierzęta w domu i nie muszą tego zgłaszać to co pszczoły się w tym nie łapią??

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Sanok
Przynajmniej wiadomo kto kiedy i dlaczego. Babcia zgłosiła, ktos zlecił robotę a wykonawca miał w nosie szczegóły - zlecono trucie pszczół i to zrobił. Podejrzewam, że decydentowi nawet przez myśl nie przeszło, że ktoś może mieć pszczoły w mieszkaniu. IMO spółdzielnia powinna za to odpowiedzieć. Jakbyś chciał sam o to walczyć, to będzie drogo i czasochłonnie. Dzieki mediom może uzyskałbyś wsparcie prawne chociaż.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]