FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 12:43 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
BoCiAnK pisze:
kudlaty pisze:
uli nie wolno stawiać w pełnym słońcu bez względu czy ocieplany czy nie kto tego nie rozumie jego problem,
BoCiAnK pisze:
A jak ktoś jedzie na rzepak i w promieniu horyzontu nie ma nawet krzaka porzeczki to co :wink:

To stawia parasolki :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
BoCiAnK pisze:
kudlaty pisze:
uli nie wolno stawiać w pełnym słońcu bez względu czy ocieplany czy nie kto tego nie rozumie jego problem,

A jak ktoś jedzie na rzepak i w promieniu horyzontu nie ma nawet krzaka porzeczki to co :wink:
nie opowiadaj ze początkiem maja masz straszne upały, trzeba myśleć co sie robi i tyle, jak ule stoją nisko to mają chłodne powietrze od gruntu niczym klimatyzacje wystarczy tylko odsłonić siatkę

Zenon pisze:
To stawia parasolki :haha: :haha: :haha:

To szykuj mi miejsce w Pogolewie ! otworzę sklep :haha: :haha: :haha:

kudlaty pisze:
nie opowiadaj ze początkiem maja masz straszne upały

No dobrze a jak na Facelię Czy Grykę ??? wtedy już praży po h..u czasami i nie ma osiatkowanych dennic to cooo :wink:

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
kudlaty pisze:
nie opowiadaj ze początkiem maja masz straszne upały

No dobrze a jak na Facelię Czy Grykę ??? wtedy już praży po h..u czasami i nie ma osiatkowanych dennic to cooo :wink:

wtedy trzeba się rozpłakać a problem się sam rozwiąże :haha:

kudlaty pisze:

No widzisz Mecenasie nie wiesz :haha: A ja wiem co się robi :wink:
Bierzesz Pakę Styropiany kupkę kamieni albo cegły i jedziesz z zadaszeniem ! :haha:

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
kudlaty pisze:

No widzisz Mecenasie nie wiesz :haha: A ja wiem co się robi :wink:
Bierzesz Pakę Styropiany kupkę kamieni albo cegły i jedziesz z zadaszeniem ! :haha:

dostosowałem swój poziom do dyskusji
a tak serio jak już nic się nie da mam rolkę 50mb siatki maskującej szerokość 2m mogę postawić i na pustyni,

ten stropian musiałby być brudny, używany bo w innym wypadku Mecenasie :mrgreen: pszczoły by w niego waliły jak grad po samochodzie, kolejna sprawa już Cię widze jak chodzisz po całej wsi i styropianu szukasz :haha:

Ja tam mam w pełnym słońcu, sporo daszków krytych czarną papą i czy w jednościennych czy w ocieplanych problemu nie ma, dennica osiatkowana a resztę sobie same wywentylują.

CarIvan pisze:
kudlaty, spoko, ja nie neguję jakości wykonania ale to że miodek robi ludzi w konia bo wysyła elementy uli do poskładania samemu za taką samą kasę za jaką można kupić ule już poskładane niezależnie czy ocieplane czy z pojedynczej deski. Frajer tylko by takie ule do samodzielnego składania kupował za takie pieniądze. Co do przesyłki, widzisz ja wolę zapłacić 80 zł za paletę i na niej mogę 20 uli spakowanych dostać już skręconych a tak zapłacę 50 zł za to samo w dwóch paczkach jak będą nieposkładane.

CarIvan,
Widzę, że znowu próbujesz ingerować w ceny sprzedaży tym razem Tomka Miodka. Zapewniam Cię, że klienci nie są żadnymi frajerami, tak ciężko zrozumieć, że są ludzie którzy np lubią w wolnym czasie pomajsterkować i wolą samemu złożyć sobie ule. TM zauważył tą niszę rynkową i ją wykorzystał - jest chyba pierwszym producentem uli do samodzielnego składania w Polsce.
A może po prostu żal policzki ściska, że mu się powiodło? Założył firmę, kupił maszyny, Jego internetowy marketing jest świetny i dociera do większości pszczelarzy w kraju. No ale lepiej nazwać Go internetowym clownem i próbować zbłaźnić.

jarek123 pisze:
,
Widzę, że znowu próbujesz ingerować w ceny sprzedaży tym razem Tomka Miodka. Zapewniam Cię, że klienci nie są żadnymi frajerami, tak ciężko zrozumieć

Nie wtrącam się bo mnie wali kto kogo rypie ale jako wykonawca uli a zrobiłem ich setki mi się to w głowie nie mieści by komuś na zasadzie Ikeii wysyłać elementy uli do samodzielnego składania i tylko dziwię się kupującym że się potrafię na coś takiego godzić i że coś takiego zamawiają
z prostej przyczyny nikt z kupujących tu się nie wypowiedział ! i się nie wypowie ile mu w policzki dało to składanie :mrgreen:
Ja tylko nadmienię tyle że każdy element z litego drewna choć by był jak suchy (suche drewno ) pracuje , i nikt mi kitu nie pociśnie że składają się idealnie bo już widziałem po złożeniu aby wszystkie korpusy dolegały na całej powierzchni facet kład deskę na złożone korpusy a na deskę pustak betonowy i czekał jak klej uschnie i modlił się by po zdjęciu pustaka nie robiły się szpary po rogach korpusów gdy zestawi ula

jarek123 pisze:
CarIvan,
Widzę, że znowu próbujesz ingerować w ceny sprzedaży tym razem Tomka Miodka.
Nie ingeruję tylko wyraziłem swoją opinię. Jak ma klientów na takie ule to niech ich doi z kasy, mnie tam nic do tego, jak byś czytał uważnie moje wpisy, tak ze zrozumieniem wiedział byś co napisałem wyżej bo byś to pojął. Widać przeczytałeś na szybko i ni w ząb nie załapałeś co napisałem. Za elementy ula osobiście mógłbym zapłacić powiedzmy 150-180 zł za kompletny ul w pierwszej klasie drewna, wiesz dlaczego? powiem Ci bo ul w pierwszej klasie drewna poskładany już kosztuje mnie 245 zł a w drugiej klasie drewna gdzie są na nim jedynie przesinienia można kupić nawet za 190 zł jak ponegocjujesz. Kompletny tj. stojak, dennica, dwa pełne korpusy, półkorpus, powałka, daszek kryty blachą, a jak więcej uli zamówisz w gratisie zapewne wynegocjował byś do każdego komplet ramek w cenie.

Bym zapomniał - dostawę mam gratis więc koszty przesyłki mi odchodzą. Opłacało by mi się kupić Twoim zdaniem ule od TM i je samemu składać? Bądź poważny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
BoCiAnK pisze:
Nie wtrącam się bo mnie wali kto kogo rypie ale

No i tu kolega Boidzio ma rację chociaż nie do końca bo można tak zrobić że po złożeniu będą pasowały bez szczelin i ja wiem jak Bodzio pewni również wie jak ale to wymaga większego nakładu pracy producenta . Uważam że TM jest zbyt zielony aby coś na ten temat wiedzieć .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
jarek123 pisze:
Założył firmę, kupił maszyny
To że chandluje tymi ulami to nie znaczy że jest ich producentem .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

BoCiAnK, CarIvan,
nie jesteście ani nie będziecie jego klientami więc w czym problem, nie podoba się kupuje gdzie indziej po co te wywody??? Na miodka psioczycie odkąd zniknął z tego forum i założył własne :mrgreen:
najpierw nie pasowały odkłady, pozniej matki, teraz znowu ule
Niech każdy zajmie się swoim podwórkiem

Bogdan piszesz że uli zrobiłeś setki a problemem miałbyś wkręcić po 4 wkręty na stronę? tam nie ma żadnych skomplikowanych połączeń chyba ze takim jest dla ciebie nakładka

Przemek jesteś bardzo ciekawym okazem, gościa który sprzedawał miód taniej niż ty zbeształeś na rynku i nazywałeś oszustem, natomiast na forum prześladujesz tych którzy sprzedają gotowe ule po cenie godnej natomiast wychwalasz pod niebiosa tych którzy sprzedają po cenie materiału z jakiego są budowane te ule, zarabiasz 2 stówki na godzine i jesteś mistrzem negocjacji zapominasz tylko że upust dostałeś za to że jesteś tu administratorem i masz wpływ na to kto się może ogłaszać a kto nie

wiesiek33 pisze:
BoCiAnK pisze:
Nie wtrącam się bo mnie wali kto kogo rypie ale

No i tu kolega Boidzio ma rację chociaż nie do końca bo można tak zrobić że po złożeniu będą pasowały bez szczelin i ja wiem jak Bodzio pewni również wie jak ale to wymaga większego nakładu pracy producenta . Uważam że TM jest zbyt zielony aby coś na ten temat wiedzieć .

Wiesiek
nie nakładu producenta tylko Nakładu Pracy składającego !!! i maszyn aby wyrównać płaszczyzny :wink: co się wiąże z nie tylko dodatkową pracą ale zmiana wymiarów odległości ramek od ramek
A zielony producent doskonale o tym wie !!! ile się na wk.. ł składając wiec lepiej niech się wk..a składający klient :haha:

kudlaty,
Ja nie psioczę bo nie kupuję , wydałem swoją opinię i nigdzie nie użyłem nawet inicjałów jakiego kolwiek producenta
kudlaty pisze:
Bogdan piszesz że uli zrobiłeś setki a problemem miałbyś wkręcić po 4 wkręty na stronę? tam nie ma żadnych skomplikowanych połączeń chyba ze takim jest dla ciebie nakładka

Nie wiem czego się czepiasz ale widzę że coś cię boli :haha:

kudlaty pisze:
zapominasz tylko że upust dostałeś za to że jesteś tu administratorem i masz wpływ na to kto się może ogłaszać a kto nie
niestety ale bardzo się mylisz, każdy może kupić w takiej cenie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkpolski
Miejscowość z jakiej piszesz: białośliwie
Temat miał być (gdzie kupić solidne ule ) a zrobił się (polski sejm) :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
BoCiAnK, CarIvan,
Piszecie nie na temat :pala: :pala:

CarIvan pisze:
jarek123 pisze:
CarIvan,
Widzę, że znowu próbujesz ingerować w ceny sprzedaży tym razem Tomka Miodka.
Nie ingeruję tylko wyraziłem swoją opinię. Jak ma klientów na takie ule to niech ich doi z kasy, mnie tam nic do tego, jak byś czytał uważnie moje wpisy, tak ze zrozumieniem wiedział byś co napisałem wyżej bo byś to pojął. Widać przeczytałeś na szybko i ni w ząb nie załapałeś co napisałem. Za elemeCarIvan, nty ula osobiście mógłbym zapłacić powiedzmy 150-180 zł za kompletny ul w pierwszej klasie drewna, wiesz dlaczego? powiem Ci bo ul w pierwszej klasie drewna poskładany już kosztuje mnie 245 zł a w drugiej klasie drewna gdzie są na nim jedynie przesinienia można kupić nawet za 190 zł jak ponegocjujesz. Kompletny tj. stojak, dennica, dwa pełne korpusy, półkorpus, powałka, daszek kryty blachą, a jak więcej uli zamówisz w gratisie zapewne wynegocjował byś do każdego komplet ramek w cenie.

Bym zapomniał - dostawę mam gratis więc koszty przesyłki mi odchodzą. Opłacało by mi się kupić Twoim zdaniem ule od TM i je samemu składać? Bądź poważny.

Wszystkich mierzysz "swoją miarą" rozumiem, że dla Ciebie cena jest za wysoka i szkoda Ci czasu żeby składać ule z części skoro można kupić gotowe równie dobre i w podobnej cenie. Zrozum jednak i Ty, że jest wielu ludzi dla których majsterkowanie, samodzielny montaż uli jest odskocznią od codziennego stresu, pracy przed ekranem komputera, przyjemnością, za którą chętnie i dużo zapłacą ( nie wiem może więcej niż za gotowy ul). Zauważył to pewnie TM i chwała Mu za to. Nie krytykujmy Go za to, że części do jego uli są w cenie podobnej do gotowych uli. Jeżeli są klienci na jego produkt to cieszmy się. Pszczelarstwo rozwija się dzięki temu wśród prawdziwych pasjonatów pszczół którym bardziej zależy na obcowaniu z pszczołami niż na zysku czy rachunku ekonomicznym.

Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
a moje zdanie jest takie że wysyła dlatego w elementach ponieważ może ich więcej wysłać np na palecie i dla innych tez to wygoda bo nie muszą płacić tyle za wysyłkę

co do ceny dupy nie urywa no ale wolny kraj

CarIvan, wszyscy są jak najbardziej poważni zwłaszcza ci którzy wiedzą ja żeś koty z TM darł więc nie czekamy że jego ule pochwalisz :lol:

Skuter pisze:
CarIvan, wszyscy są jak najbardziej poważni zwłaszcza ci którzy wiedzą ja żeś koty z TM darł więc nie czekamy że jego ule pochwalisz
zamierzchłe czasy, dawno i nie prawda, ja tam bardzo pamiętliwy nie jestem i nic do niego nie mam osobiście. Co do jakości to widziałem te ule i pochwalić mogę bo wykonane ładnie i widać solidnie co oznacza że chłopak przykłada się do pracy i nie jedzie jeszcze na masówkę po taniości. Ba nawet widziałem jego poliuretany jakie ma wprowadzić do masowej produkcji bo już o nich ogłoszenia się ukazują. Cena to inna bajka, ja owszem bym nie kupił za te pieniądze by jeszcze samemu składać. Nie będę się jednak powtarzał dlaczego.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Jeżeli podejdziemy do tematu że ul to jest tylko ul i nic więcej ,to te jakości materiałowe to o kant literki D ,zresztą sprawdźcie sobie w starych ulach jakiej to jakości wyszukane ,a stoją kilkadziesiąt lat.Ludzie lepili z czego mogli i jak mogli .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
BoCiAnK, mogę Ci wstawić fotki uli wykonanych z takiego materiału co tylko nadaje się do pieca ,powiem tak pień na odcinku 6 m był skręcony o 90 stopni do tego odchył na tym odcinku z 80 cm .2 lata temu specjalnie zrobiłem korpusy (6 szt) zobaczyć co się stanie ,odziwo żadnych szpar między korpusami jedynie jeden strzelił od naprężenia słoi ale szpar nie ma , ten sam materiał bez czopów zastosowany również na zewnątrz poskręcał się jak chciał i śruby nie pomogły.Część uli z tego materiału były klejone ,jak na razie klejonka się trzyma .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Moim skromnym zdaniem, zbyt dużo krytyki na wszystkich, którzy próbują coś zrobić. Mi osobiście podoba się pomysł dystrybucji uli do samodzielnego składania - widać jak rozwinęła się IKEA - oferując podobny produkt. Cena - cena wynika z popytu. Zapewniam Was, ze wielu chętnie skręci te ule samemu i przez chwilę nie pomyśli, że to jakieś dodatkowe zajęcie.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
A nad czym tu dyskutować ul do samodzielnego składania to nie żadna trudność ,kupujemy meble i także sami je skręcamy ważne by wykonawca wykonał elementy dokładnie .pawel

Skoro niektórzy twierdzą ze materiały na ule nie mają znaczenia i można zrobić z byle czego i na koniec gliną okleić to po co większość z nich przesiadła się w ( mercedesy , vw, ople itd ) przecież do dziś można było jezdzić polonezami , małym fiatem czy tarpanem i to jest ciekawe pytanie? :pl:

Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
TM to jest gosc przez duże G. Pracuje, zatrudnia, placi podatki...

bo lubię pisze:
mogę Ci wstawić fotki uli wykonanych z takiego materiału co tylko nadaje się do pieca ,powiem tak pień na odcinku 6 m był skręcony o 90 stopni do tego odchył na tym odcinku z 80 cm .2 lata temu specjalnie zrobiłem korpusy (6 szt) zobaczyć co się stanie ,odziwo żadnych szpar między korpusami jedynie jeden strzelił od naprężenia słoi ale szpar nie ma , ten sam materiał bez czopów zastosowany również na zewnątrz poskręcał się jak chciał i śruby nie pomogły.Część uli z tego materiału były klejone ,jak na razie klejonka się trzyma .

Też Mogę Ci pokazać takie same :wink: fotki tylko że skręcałem na bieżąco mam nadzieję że ule te mnie przeżyją !

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
rolka, gdyby były nasze samochody tj.produkcja, to i moźna byłoby je udoskonalać, tak ja się robi w pszczelarstwie. Gdy nie ma produkcji nie ma postępu i to w kaźdej dziedzinie. Byłbym zadowolony by u nas wyprodukowano samochód do przewozu uli, by palił mało i kosztował nie więcej niź 10tys zł by kaźdy pszczelarz mógł go kupić. A jak nie ma u nas produkcji to za głupią lawete trzeba płacić ok. 20tys zł i to jest dla nas tragedia.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
zento, dlaczego przepłacać, koszt takiej lawety jak moja na zdjęciu to około 2 tyś zł wykonana osobiście
Obrazek lub taka przyczepka koszt własny około 1500 zł + 500zł plandeka

Obrazek a tak wygląda na pożytku wrzosowym

Obrazek

michalmadej17 pisze:
ba, a sa one kompatybilne z polskim pszczelarzem?

Trochę ciasno ale jeden w drugi wchodzi.

Marian. pisze:
zento, dlaczego przepłacać, koszt takiej lawety jak moja na zdjęciu to około 2 tyś zł wykonana osobiście

i takie powinny być na refundację a nie takie G...a i takie drogie :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
BoCiAnK, ta przyczepka to o wymiarach 2,7 na 1,7 m i wchodzi 10 korpusów warszawskich lub 8 leżaków warszawskich tylko na jednym poziomie.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Odgrzeję trochę temat. Jakby ktoś poszukiwał uli drewnianych to polecam producenta www.bartny.pl. Wykonanie nawet lepsze niż Tumidajewicz. W środku lipa zamiast sosny, powałka ze znacznie grubszego materiału. Delikatne różnice przy wręgach. Grubość ścian korpusów dokładnie taka sama. Ule tych producentów są kompatybilne. Cena porównywalna. Obecnie termin realizacji u Tumidajewicza to około 2 miesiące :( W bartny.pl odebrałem dziś od ręki 12 ramkowe, bo mieli na stanie, a na inne są terminy około 1-2 tygodnie, więc bez dramatu.

Ule na jakich gospodaruję: WL
Witam,ja kupiłem 5 lat temu w Krzyżówkach koło Jeleśni i wszystko jest z nimi OK,wczoraj byłem po 300 ramek i ule też są dostępne od ręki.TEL. na pw lub email.

Ja też kupowałem w Krzyżówkach i jestem z uli zadowolony.

Witam może coś takiego kogoś zainteresuje więcej fotek mogę przesłać Pozdrawiam Rolka tel 664138474
Załącznik:
DSC09172.JPG
Załącznik:
DSC09165.JPG
Załącznik:
DSC09164.JPG

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Rolka poproszę o koszt daszka , jak na zdjęciu - mój wymiar.

Ule na jakich gospodaruję: ;LG.DADANT
Ja mam ule-Langsztroth z Dadantem -zamówiłwm w firmie Ryszard Sółkowski nowe drewniane dennice higieniczne. Wykonane- pierwsza klasa
Tak jak zamawiałem. Pasują do styropianów Babik-Sabat.
Wiem że robi też ule wielkopolskie. Oglądałem je w Lidzbarku Warmińskim.Może nie ma najtaniej ale dobra jakość. Polecam.
Kiedyś kolega chciał kupić psa. Miał być tani i dobry. Hodowca odpowiedział nam że kolega powinien kupić dwa psy.Jeden tani a drugi dobry.
Pozdrawiam Ryszard

Ule na jakich gospodaruję: ln 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zieleniec
Zapraszam do działu sprzedam ;)

Ule na jakich gospodaruję: ln 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zieleniec
do usunięcia

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: przemyśl
Ja mam kupione z tego linku:
https://www.olx.pl/oferta/ule-wielkopol ... gjcAl.html

a tak wyglądają w praktyce u mnie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Ja kupowałem trochę uli w tym roku u Tumidajewicza i w firmie bartny.pl Z Tumidajewiczem dałem sobie spokój bo terminy oczekiwania dwumiesięczne. W bartny.pl jedną partię dostałem od ręki - akurat mieli nadwyżkę. Na drugą czekałem około tygodnia - w sezonie. Bartny robi solidne ule, środek jest z drewna lipowego, a nie sosnowego, całość równa, porządnie wykonana. Daszki obecnie robią z blachy nierdzewiejącej. Siatka w dennicy gruba, palcem lub przez przypadek nie zrobimy dziury. Cena o ile pamiętam ta sama co u Tumidajewicza +/- 15zł za kompletny ul.
Obydwie konstrukcje Bartny i Tumidajewicz są kompatybilne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
crimen76 pisze:
a tak wyglądają w praktyce u mnie

Załączniki:
Komentarz: ule
20160827_095543 do wysłania 3.jpg
20160827_095543 do wysłania 3.jpg [ 172.33 KiB | Przeglądany 54 razy ]

Fajne,tylko strasznie ciasno w nich pszczołom.... :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: przemyśl
witam
a zakładałem im wylotki metalowe, a nie chciałem wyciągać dennic więc robiłem to przy założonych korpusach i się trochę wkurzyły przy tym:)))
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]