FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 17:47 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: 05 marca 2017, 16:56 - ndz 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Witam interesuje mnie zwiększenie zawartości alkoholu jednak nie chciałbym dodawać spirytusu. Czy można ponownie dodać drożdży, pożywki i przefermentować? Dodam, że fermentowało jak głupie teraz stoi już z 2 lata a jest jakby słabe. Jak można sprawdzić zawartość alkoholu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 marca 2017, 18:16 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 marca 2017, 18:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
A na jakiej podstawie twierdzisz, że jakoby słaby?
Jaki to miód, czwórniak, trójniak..?

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 marca 2017, 19:54 - ndz 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo. Życzyłbym sobie mocy a tu brak :( . Robiłem trójniak gotowany i
Mariuszczs pisze:
Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .

niestety nic nie mierzyłem z uwagi na miód liczyłem że będzie miał kopa.. a ty słabo z tym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 marca 2017, 19:54 - ndz 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo. Życzyłbym sobie mocy a tu brak :( . Robiłem trójniak gotowany i
Mariuszczs pisze:
Fermentujesz cukry - pożywka i drożdże to za mało.
Zawartość alkoholu obliczysz z zawartości cukrów jakie miałeś w nastawie i po zmierzeniu teraz balingometrem .

niestety nic nie mierzyłem z uwagi na miód liczyłem że będzie miał kopa.. a tu słabo z tym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 marca 2017, 22:53 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3954
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
keri26, Bez cukromierza przy miodzie pitnym nie zbadasz zawartości alkoholu, teraz jedynie przyjąć że cukrów było 25% i to co z tego ubyło to czysty alkohol.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2017, 14:20 - pn 

Rejestracja: 23 marca 2013, 00:08 - sob
Posty: 42
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: wz,ostrowskiej
Przyjmij dla trójniaka 33-34 Blg.Zmierz swój.Spróbuj skorzystać z programu WineCalc.
Przy ilości cukru przyjmij jakąś średnią zawartość cukrów w miodzie(jeśli trzeba litry przelicz na kilogramy).Nie jest to idealne ale jakiś pogląd będziesz miał na zawartość alkoholu.Można też spróbować wykorzystać szybkie liczenie z piwowarstwa:
Blg na Starcie - Blg na Końcu / 1,938


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2017, 18:31 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 21:16 - ndz
Posty: 418
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
keri26, Podaj może proporcje jakie użyłes na początku tj .ilość miodu i ilość wody [soku ] czy to miał byc czysty trójniak czy z dodatkami, będzie cokolwiek wiadomo a tak to raczej wróżenie z fusów
Po za tym czy w miodzie pitnym rozchodzi sie tylko o jak to okresliłes ,,kopa''
Wydaje mi się ze po dwu latach wznawiac refermętacje to nie za koniecznie
Poz Krzys :pl: :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2017, 21:24 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
keri26 pisze:
Pisząc słaby mam na myśli odczucie na języku i to że czuć słodycz a alkohol słabo.
W trójniaku to słodkość z założenia wyczuwalna być musi.
Ale jeżeli już koniecznie chcesz wzmacniać, to zamiast niepewnych kombinacji ze wznawianiem fermentacji po 2 latach leżakowania lepiej wzmocnić spirytusem.
Możesz też jeszcze kupić buteleczkę firmowego trójniaka i porównać organoleptycznie ze swoim (choć podejrzewam, że te firmowe to też sztucznie alkocholowane).

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2017, 22:06 - pn 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Nigdy nie akceptowałem propozycji zwiększania procentów spirytusem w winie i nie rozważam tego przy miodzie. Robiąc miód nie myślałem, że będzie aż taka słodycz która dominuje i pewnie za bardzo. Co do kopa to nie jest dla mnie najważniejszy ale przez słodycz nie może się przebić. Jestem trochę zawiedziony bo wiedząc, że jest przecież sporo cukru liczyłem na więcej alkoholu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2017, 22:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wygląda że nie dofermentował skoro taki słodki. Restart może się uda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 14:48 - wt 

Rejestracja: 03 listopada 2014, 11:11 - pn
Posty: 544
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
keri26, jeśli za słodki to możesz zrobić nowy miód czwórniak, przefermentować maksymalnie i połączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 15:35 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
keri26 pisze:
Czy można ponownie dodać drożdży, pożywki i przefermentować? Dodam, że fermentowało jak głupie teraz stoi już z 2 lata a jest jakby słabe. Jak można sprawdzić zawartość alkoholu?
Jeżeli nastaw zaszczepiony był typowymi drożdżami do win typu ciężkiego i jak piszesz "fermentowało jak głupie", to można założyć z dużym prawdopodobieństwem, że te drożdże zrobiły ile tylko mogły i te 16-18% alkoholu tam jest.
W takiej sytuacji jakiekolwiek ponowne próby wznawiania fermentacji skazane są na niepowodzenie.
Jeżeli nastaw zaszczepiony był rasą drożdży słabiej alkoholizujących to wówczas faktycznie miodzik może być nieco słabszy i w takiej sytuacji można by się pokusić o restart, ale tylko mocną matką drożdżową wyprowadzoną na drożdżach bardzo silnie alkoholizujących.

Zawartość alkoholu można obliczyć.
Potrzebne do tego dane to gęstość nastawu przed fermentacją i aktualna gęstość miodu pitnego.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 16:16 - wt 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Właśnie błędem było, że nie robiłem żadnych pomiarów a teraz to wielka ??? Drożdże silne Bayanusy czy jakoś tak chyba nawet dedykowane do miodów. Chętnie poczęstowałbym jakiegoś fachowca lampeczką może by powiedział ile volt :D jak byłoby z 13 to już bym nie kombinował. pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 17:02 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Jeżeli znasz w miarę dokładne proporcje poszczególnych składników do przygotowania nastawu, tzn. ile miodu, ile wody, ile ew. soków owocowych itd. to gęstość początkową też można w miarę obliczyć.
Ale jeżeli jak piszesz, drożdże były silne i fermentacja przebiegała zdecydowanie dobrze, to 13 volt tam jest na bank, a zapewne nawet sporo więcej. Słodycz maskuje odczucie alkoholu, a trójniak to już słodki z założenia być musi.
Ale można też wzmocnić te 2-3 %, jeżeli nie odpowiada Ci czystym spirytusem to np. winiaczkiem jakimś - to też alkohol z naturalnej fermentacji.
Można wcześniej zrobić próbę na mniejszej ilości.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 19:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Należy zastosować odpowiednie drożdże. Każde szczepy mają różne wrażliwości na zawartości alkoholu. Jedne przestają fermentować przy 10 inne prz 18 procenach itp.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 20:18 - wt 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 167
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
JM pisze:
Jeżeli znasz w miarę dokładne proporcje poszczególnych składników do przygotowania nastawu, tzn. ile miodu, ile wody, ile ew. soków owocowych itd. to gęstość początkową też można w miarę obliczyć.
Ale jeżeli jak piszesz, drożdże były silne i fermentacja przebiegała zdecydowanie dobrze, to 13 volt tam jest na bank, a zapewne nawet sporo więcej. Słodycz maskuje odczucie alkoholu, a trójniak to już słodki z założenia być musi.
Ale można też wzmocnić te 2-3 %, jeżeli nie odpowiada Ci czystym spirytusem to np. winiaczkiem jakimś - to też alkohol z naturalnej fermentacji.
Można wcześniej zrobić próbę na mniejszej ilości.

Troche mnie przekonałeś chyba tak zostawie bo przekombinuje i jeszcze do tego sie narobie a nie wiadomo czy zaczełoby fermentować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 20:45 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
ta słodycz może Cie zmylić i jak przesadzisz z degustacją to jutro będziesz chorował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji