FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 04:42 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubin
Witam,
dzisiaj robiłam przegląd w pasiece i zauważyłam na kilku ulach, na korpusach od strony wylotka oraz na daszkach, brązowe odchody. Nie na wszystkich ulach to było. Na niektórych sporo, na innych mniej. Najwięcej było na jednym z silniejszych uli (pszczoły na 2 korpusach, 14 ramek obsiadają). W piątek byłam w pasiece przywieźć pszczołom ciasto, bo w tygodniu było zimno i deszczowo i nie było jeszcze tego widać. W sobote było dosyć chłodno (około 11 stopni). Dopiero dzisiaj wyszło słońce (17 stopni) i od razu rzuciły mi się w oczy brązowe plamy na żółtych ulach. Odchody były zaschnięte. W środku uli czysto, nie widać, żeby wypróżniały się w środku. Wszystkie pszczoły dzisiaj pracowały i nosiły pyłek. Czy może to być objaw nosemozy? Wcześniej nie widziałam czegoś takiego, od pierwszego oblotu rodziny rozwijały się bardzo dobrze (wokół pasieki jest dużo leszczyny i wierzby). Pszczoły mam niecały rok (w zeszłym roku kupiłam pod koniec kwietnia) i nie rozróżniam czy to są zdrowe odchody czy nie? Czy trzeba im podać profilaktycznie/leczniczo jakiś środek, np. nosembee plus albo nozevit??

Niekoniecznie, było zimno a one załatwić też się muszą jak nie mogły polecieć dalej od ula bo pogoda nie sprzyjała to załatwiły się nad nim i wróciły do domciu. Gdyby to była biegunka to plastry też byłyby zafajdane a piszesz, że w ulach czysto

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
zojka pisze:
W sobote było dosyć chłodno (około 11 stopni). Dopiero dzisiaj wyszło słońce (17 stopni) i od razu rzuciły mi się w oczy brązowe plamy na żółtych ulach. Odchody były zaschnięte. W środku uli czysto, nie widać, żeby wypróżniały się w środku. Wszystkie pszczoły dzisiaj pracowały i nosiły pyłek. Czy może to być objaw nosemozy?

Tak jak napisał kolega wyżej pszczółki muszą też zrobić kupkę a było zimno to nie odlatują daleko siadają po ulach i załatwiają swoje potrzeby jak sama piszesz w ulach czysto to nie masz powodu do obaw

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubin
Tylko dlaczego nie na wszystkich ulach były widoczne odchody? I jak powinna wyglądać (jaki kolor) "zdrowa" kupa pszczela? ;)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Zdrowa kupa to taka która jesteś w stanie doniesc do WC. Jak sobie popuscisz - no cóż ...

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
A u mnie dzisiaj zostałem zaskoczony, w rodzinie nie zbyt silnej, wygryzła się młoda matka i na plastrze sobie dwie spaceruja. Jajka są jak i czerw w różnym stadium. Co będzie.... jak nie ma trutni i pogoda ma być nieciekawa. Zostawiam tą rodzinke, nie łącze, zobacze co z tego bedzie, zaznaczam, że matka tara z 2016r. Chyba jestem pierwszym hodowcą matki w tym roku.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
zento pisze:
A u mnie dzisiaj zostałem zaskoczony, w rodzinie nie zbyt silnej, wygryzła się młoda matka i na plastrze sobie dwie spaceruja. Jajka są jak i czerw w różnym stadium. Co będzie.... jak nie ma trutni i pogoda ma być nieciekawa. Zostawiam tą rodzinke, nie łącze, zobacze co z tego bedzie, zaznaczam, że matka tara z 2016r. Chyba jestem pierwszym hodowcą matki w tym roku.
mi również jedna rodzinka założyła mateczniki (2) w tamtą sobotę już były zasklepione częściowo ,a matulka latała po ramkach ,ale czerwiu to gdzie nie gdzie .Tak więc jest nas dwóch.zojka, zdrowa kupka to ta jasna.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: prusice dolnoslaskie
zojka pisze:
Witam,
dzisiaj robiłam przegląd w pasiece i zauważyłam na kilku ulach, na korpusach od strony wylotka oraz na daszkach, brązowe odchody. Nie na wszystkich ulach to było. Na niektórych sporo, na innych mniej. Najwięcej było na jednym z silniejszych uli (pszczoły na 2 korpusach, 14 ramek obsiadają). W piątek byłam w pasiece przywieźć pszczołom ciasto, bo w tygodniu było zimno i deszczowo i nie było jeszcze tego widać. W sobote było dosyć chłodno (około 11 stopni). Dopiero dzisiaj wyszło słońce (17 stopni) i od razu rzuciły mi się w oczy brązowe plamy na żółtych ulach. Odchody były zaschnięte. W środku uli czysto, nie widać, żeby wypróżniały się w środku. Wszystkie pszczoły dzisiaj pracowały i nosiły pyłek. Czy może to być objaw nosemozy? Wcześniej nie widziałam czegoś takiego, od pierwszego oblotu rodziny rozwijały się bardzo dobrze (wokół pasieki jest dużo leszczyny i wierzby). Pszczoły mam niecały rok (w zeszłym roku kupiłam pod koniec kwietnia) i nie rozróżniam czy to są zdrowe odchody czy nie? Czy trzeba im podać profilaktycznie/leczniczo jakiś środek, np. nosembee plus albo nozevit??

Wszystko jest w porządku,to są zdrowe.......kupki,to pogoda sprawiła że pszczółki załatwiały się na wylotku.Możesz spać spokojnie

Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
zento pisze:
Co będzie.... jak nie ma trutni i pogoda ma być nieciekawa.
Trutnie już są tylko, nie wszędzie.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
zento pisze:
Co będzie.... jak nie ma trutni i pogoda ma być nieciekawa

Się nie martw ja chyba tydzień temu otwieram ul a tam same jajka i młode larwy ,świeże mateczniki wygryzione ,ścięte ,w jednym świeżo ściętym jeszcze larwa .
Co byś pomyślał ? marcowa skuteczna wymiana matki . Lub ratunkowa po moim "ścieśnianiu gniazd " :| .W każdym bądź razie czerw na pszczołę ;) .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]