FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 05:51 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kiedy podmienić dennice w czasie dnia kiedy pszczoły latają czy pod wieczur po ustaniu lotów .i jeszcze jedno kidyś widziałem to pytanie na forum ale nie mogę teraz odszukać a mianowićie co zrobić z ramkami w kturych jest pokarm kture odebrałem teraz po zcieśnieniu gniazda , czy jak dam za zatwór to pszczoły przeniosą cukier do gniazda czy są jakieś inne metody ,dziękii pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Witam. Ja czyściłem i podmieniałem dennice wieczerom,kiedy pszczoły zbiły sie spowrotem w lużny kłab. tylko ja mam pasiekę oswietloną i nie było z tym problemu. Jesli rodzina jest silna to przeniesie za zatworu jak słabsza to owszem przeniesienie ale jak sie zrobi cieplej. Niektorzy kładą taki plaster po odsklepieniu na górę tak jak ciasto.Plus pszczoły po przerobie takiego plastra nie tracą zdolności bycia karmicielką minus pod wpływem temperatury i kitowania pszczół plaster robi sie bardzo plastyczny i jak chceszz go podnieść to sie łamie. Rozwój jest super ale musisz sie liczyć ze strata plastra.pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
mendalinho,

ja tak podalem 2 tygodnie temu jednej rodzinie plaster pod powalke. Przeniosly pokarm i jako jedyne w pasiece maja juz czerw zasklepiony. No ale jest jeden minus - nie ma jak ocieplic gniazda - sa w lezaku. Wczoraj zrobilem z nia porzadek, dodalem odsklepiony plaster obok czerwiu, na ramki folie, kocyk, 3 cm styropianu i znowu kocyk. Styropian pieknie zatrzymuje cieplo. Wylotki zwezone. Lataja po pylek i jest pieknie. Niestety ta i jeszcze jedna rodzinka sa bardzo agresywne - grad żądeł to mało :D więc one będą połączone przed rzepakiem 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar,

no ja tez mam diwe złośnice , ale na rzepaku wymienie im mateczki koniecznie

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar,

no ja tez mam diwe złośnice , ale na rzepaku wymienie im mateczki koniecznie

Tytuł:
jerzy9666 pisze:
kiedy podmienić dennice w czasie dnia kiedy pszczoły latają czy pod wieczur po ustaniu lotów

To nie ma znaczenia kiedy podmienisz
Tak jak w temacie jaka lepsza dennica
Dla lepszej wentylacji lepsza wysoka można ją mieć przez cały sezon nawet nie podmieniając z okresu zimowli trzeba tylko wstawić wkładkę uniemożliwiającą budowę dzika pod ramkami gniazdowymi
Przy wysokiej dennicy wentylacja jest znacznie lepsza co obniża skłonność do powstawania nastrojów rojowych :wink:
jerzy9666 pisze:
co zrobić z ramkami w kturych jest pokarm kture odebrałem teraz po zcieśnieniu gniazda ,

Tak odsklepiaj po kolei i dodawaj za zatwory przecież ograbiłeś ula z pokarmu one se go w miarę potrzeby przeniosą do gniazda

Tytuł:

Dennice wymieniłem ok godz 17 i jest ok a ciekawa rzecz , ramkami co odebrałem lub ograbiłem pszczoły jak to Bogdan napisał miałem w skrzynce ale jedna co mi się nie zmieściła była w pomieszczeniu gospodarczym jakieś 50 m od uli drzwi były otwarte bo ciepło zachodze przed połódniem a tam masa pszczułek i wyniosłem tą ramkę do słoneczka pszczółki tak się cieszyły , do wieczorz była wysuszona do zera . Więcej już tak nie będę robił bo miałem wielki ruch pszczółek koło domu ale przyjemny widok jak się uwijały,w cieniu było nawet 21 stopni .

Tytuł:

A w dennicach mam założone wkładki przeciw dzikiej zabudowie bo one równierz zabezpiecza gniazdo przed zbytnim wychłodzeniem , ograniczają wiot powietrza od pajączków w dnie .

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wysoka denica ma tą zalete od niskiej ze mozna wkładajac od tyłu wkładkie papierowa kontrolować waroze jej ilosc padniencia i na tej podstawie wyliczyc ilemamy pasożytów w rodzinie.A po drugie jak pszczoły pociagną jak niema siatki na wysokiej denicy wosczyzne trutową to mozna po 20 dniach zerwać i to jest naturalna walka z warozą. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

jak wygląda sprawa odymiania rodziny pszczelej Apiwarolem przy wysokiej dennicy w kturej jest wkładka przeciw dzikiej zabudowie a wlotek jest na samym dole dennicy , ja mniemam iż na czas odymiania trzeba chyba ową przegrodę wyciągnąć bo po pierwsze dym a Apiwarolu ma utrudnione przedostanie się do kłębu a po drugie nie ma jak włożyć wkładki papierowej kontrolnej.Proszę o podpowiedz czy ja to dobrze kombinuję czy może się mylę?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
jerzy9666, uszczelnij dennice, jesli masz odymiacz elektryczny, to w przypadku slabego dostepu od dolu, wloz odymiacz miedzy ostatnie ramki i odpalaj. Nie ma to znaczenia przy elektrycznym. Natomiast jesli normalnie spalasz na kapslu czy druciku to juz tylko z dennicy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]