FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 11:01 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
Witam,
Po pierwszej zimowli pozostała mi tylko jedna rodzina.
Chciałbym powiększyć pasiekę maksymalnie jak się da z tej jednej rodziny.
W jaki sposób da się to zrobić najlepiej.
Matki unasienione dostępne będą prawdopodobnie dopiero w czerwcu.

Pytania;
Czy warto już w maju zrobić pierwszy odkład ze starą matką, a w macierzaku wychowają sobie ratunkową?
Czy lepiej pod koniec maja zrobić odkład z matką nieunasienioną?
Czy w maju nic nie robić, a w czerwcu na raz zrobić 2-3 odkłady z matkami UN?
Tylko czy da się to wykonać?
Ramkę mam warszawską poszerzaną

Proszę o podpowiedź

Pozdrawiam
MaX

Maxter1978,
Jeśli masz jakiea doświadczenie i smykałkę to powiększysz do 8 rodzin bez żadnego problemu jeśli smykałki i doświadczenia nie masz nie powiększyć w ogóle :wink:
Poczekaj na odpowiedź i doświadczonych Pszczelarzy i forumowiczów bo ja to tylko zaśmiecam forum nie powiniene w zasadzie nic pisać... :cry: nie znam sie na niczym :cry:

To mnie pocieszyłeś...

dzięki

Jestem na razie trzymaczem pszczół od zeszłego roku...

Maxter1978,
Przyjacielu bardzo dużo zależy od tego jak plenna matka jest w tym twoim ulu?Musisz je solidnie karmić dokładać kolejne korpusy .Rozczerwic rozbudować do maksymalnych rozmiarów potem dzielić i jest taka opcja że sobie bardzo poszerzysz tylko miodu oczywiście w tym roku nie będziesz miał nie będę więcej pisał bo śmieją się tu ze mnie i szydza.

Matka alpejka unasieniona naturalnie tak mi powiedziano w zeszłym roku kiedy to kupiłem odkłady zdechlaki.
"Dokładać korpusy" - to się nie da - ul leżak warszawski poszerzany
"Rozczerwic rozbudować do maksymalnych rozmiarów" na razie idzie słabo - pogoda nie pomaga w nocy mróz w dzień max 8stopni.
Na wszelki wypadek dałem ciasto - przez tydzień nie wzięły go prawie nic.
Może dlatego że wstawiłem im ramkę skrystalizowanego miodu z zeszłego roku.

Maxter1978,
Nie zwrocilem uwagi jaki masz typ ula.
Zeby pszczoly sie ladnie rozwijaly musi byc cieplo i pozytek ,dokladaj ramki i niech ida w sile ,odklady mozesz robic 1 ramkowe ,dobrze bu bylo podkladac tam matki un ,takie odklady polecam wywozic .trzeba je rowniez solidnie ocieplic.dobrze by bylo bys mial troche ladnych ramek z susem do tych odkladow ma poczatek .cukru im nie zaluj beda szly w sile ze hej,oczywiscie tak by ich nie zalac .to nic yrudnego trzeba tylko troche wiedziec i poswiecic swoj czas.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Maxter1978, tutaj masz przykład na robienie odkładów tanim kosztem i w bardzo prosty sposób, przez naszego forumowego kolegę:

https://www.youtube.com/channel/UCNrhmB ... VvgLINGx5Q

Oczywiście możesz to nieco zmienić i np: dać od razu matki nieunasienione zamiast mateczników do odpalenia.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Sposobow na robienie takich odkladow jest wiele ,kazdy jest dobry byle byl skuteczny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pisiorek pisze:
Maxter1978,
Nie zwrocilem uwagi jaki masz typ ula.
Zeby pszczoly sie ladnie rozwijaly musi byc cieplo i pozytek ,dokladaj ramki i niech ida w sile ,odklady mozesz robic 1 ramkowe ,dobrze bu bylo podkladac tam matki un ,takie odklady polecam wywozic .trzeba je rowniez solidnie ocieplic.dobrze by bylo bys mial troche ladnych ramek z susem do tych odkladow ma poczatek .cukru im nie zaluj beda szly w sile ze hej,oczywiscie tak by ich nie zalac .to nic yrudnego trzeba tylko troche wiedziec i poswiecic swoj czas.

takie 1 ramkowe odkładziki w rękach osoby niedoświadczonej mogą się skończyć zaziębieniem czerwiu i to w najlepszym wypadku bo kolejne opcje to już tylko gorzej i dla ciebie i dla sąsiadów, podobnie jak nieumiejętne ich karmienie (dawki częstotliwość i pora)
proponuje zrobić mniej a postawić na jakość czyli zamiast snuć nadzieję na 8 lepiej się zadowolić 2 odkładami + 1 rodzina to masz już 3 szt jak odkłady dojdą do siebie w drugiej części lata możesz z tych 3 szt zrobić 1 zbiorczy odkład i tym sposobem mieć 4 do zimy z wyjściowej 1, nie musza to być wcale kolosy ale 2-3 ramki z czerwiem + osłonowe które nie muszą być obsiadane wtedy będzie w nich jakieś życie a i macierzak będzie w przyzwoitej kondycji i w razie czego masz z czego zasilić czerwiem gdyby przytrafiła się jakaś awaria

Maxter1978 pisze:
Witam,
Po pierwszej zimowli pozostała mi tylko jedna rodzina.
Chciałbym powiększyć pasiekę maksymalnie jak się da z tej jednej rodziny.

Nie wiem ile miałeś tych rodzinek , 2 czy 10 :? .Jeśli druga opcja , to zrób jeden odkład , zdobądź więcej wiedzy , żebyś za rok nie napisał znowu : "został mi tylko jedna rodzinka." :cry:
Nie ilość , a jakość , na tym się skup , to najważniejsze , a efekty przyjdą z latami. Taka moja rada.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
bagisek1 pisze:
Taka moja rada

i to jest dobra rada. Nie nakręcajcie chłopaka , niech zacznie od robienia , prawdziwych, silnych odkładów , tak ja na to nazwa wskazuje. Ja bym też radził kupić matki unasiennione, ,mniejsze ryzyko niepowodzenia i odkład od razu szybko startuje. Ilość nigdy nie przechodzi w jakość, przynajmniej na początku drogi ....

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Master1978 tak poza tematem. Jeśli chcesz powiększyć swoją pasieke to podejdź do straży pożarnej ( PSP nie OSP) powiedz jaka jest sytuacja i zostaw im swój numer. Ludzie bardzo często dzwonią z informacją że wylądował u nich rój pszczół. Strażacy od kilku lat nie jeżdżą i nie zabierają pszczół z terenów prywatnych, tylko dzwonią do pszczelarzy którzy zostawili im swój numer. Wymienisz w tych rojach matki i będziesz miał fajne rodzinki.

To niezły pomysł z tą strażą pożarną tylko tak sobie myślę czy chłopak który nie umie zrobić odkładów będzie umiał zebrać sobie rojke na przykład która siadła gdzieś na kominie :haha: :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]