FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 sierpnia 2025, 12:32 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
No i kupiłem. Z tym że nie kombinezon bo jakiś taki skrępowany sie w nim czułem :? tylko bluze z doczepianym kapeluszem ;) mam nadzieje że spełni swoje zadanie równie dobrze jak "kombi" ;)

Tytuł:
Chdzi mi o to że tylko ten jeden musiał się nie oblecieć,a co ciekawe szybkość pobierania ciasta ma się nijak do ilości czerwiu w poszczególnych ulach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Boczniak pisze:
Chdzi mi o to że tylko ten jeden musiał się nie oblecieć,a co ciekawe szybkość pobierania ciasta ma się nijak do ilości czerwiu w poszczególnych ulach.

przy amatorskich pasiekach można śmiało odpuścić sobie ciasto na wiosnę, jedynie zadbać aby miały odpowiednią ilość pokarmu na zimę, a teraz jak się zrobiła ładna pogoda, iść do ula odsklepić ramkę z pokarmem i przyłożyć przy ostatniej ramce z czerwiem, pod zasklepem zazwyczaj dużo jest pierzgi więc dodatkowo ta czynność wpływa dodatnio na pobudzenie rodziny w rozwoju, jedynie zadbaj aby ilość ramek była dostosowana do siły rodziny bo na wiosnę hulający wiatr w gnieździe dobrze nie służy rodzinie,

tą rodzinę co masz garstkę pszczółek, to zlikwiduj i tyle, szkoda robić zagadnienie z tego tematu :wink:

Tytuł:

bylem dzisiaj 2 raz u pszczol w jednym zimowanym na 12 ramkach wlkp mam 8 ramek czerwiu prawie pelnych a na jednej jest juz czerw trutowy zasklepiony tak ok 20dcm2 nie wiem co im sie pochrzanilo nie podawalem cista ani nic innego bo mam troszke zadaleko a w reszcie 20 ulach normalnie 2-5 ramek czerwiu a dzien dzisiaj piekny 21 stopni tylko troche za duzy wiaterek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
matkobi, napisał " mam 8 ramek czerwiu prawie pelnych a na jednej jest juz czerw trutowy zasklepiony tak ok 20dcm2" :shock: :shock: :shock:

Tytuł:
Awatar użytkownika

A co to za ramka na której jest 20dm2 czerwiu

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Pewnie warszawska poszerzona zaczerwiona od góry do samego dołu po obu stronach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
moze to co napisze jest normalne u wielu pszczelarzy, ale u mnie przezylem dzis szok, odkąd doedukowałem się z książek i z tego forum w ciągu ostatniego roku i zacząlem stosowac wiedze w praktyce to efekty mnie zamurowaly--- 4 ramki czerwiu w rodzinach po odsklepianiu od 2 tyg to jest dla mnie duma i nagroda. Dziekuje wszystkim pszczelarzom za rady i pomoc z tego forum. W porownaniu z poprzednimi 3 latami pszczelarzenia ten rok juz sie dobrze zapowiada :P :P :P :P

Tytuł: 8 ramek
matkobi pisze:
bylem dzisiaj 2 raz u pszczol w jednym zimowanym na 12 ramkach wlkp mam 8 ramek czerwiu prawie pelnych a na jednej jest juz czerw trutowy zasklepiony tak ok 20dcm2 nie wiem co im sie pochrzanilo nie podawalem cista ani nic innego bo mam troszke zadaleko a w reszcie 20 ulach normalnie 2-5 ramek czerwiu a dzien dzisiaj piekny 21 stopni tylko troche za duzy wiaterek

Mam wiele rodzin na dwoch korpusach 8+8 obsiadane na czarno , ale tyle czerwiu o tej porze nie widzialem . Gratuluje kolego!!!!!!!

Tytuł:

pomyliło mi sie 20cm2 ale mnie tez to zaskoczylo od 11 lat zajmuje sie pszczolami i pierwszy raz takie cudo ul wyglada jak w maju po swietach jade i zobacze co bedzie dalej

Tytuł:
Awatar użytkownika

matkobi, to w połowie kwietnia odkłady przyjdzie ci robić bo początek maja pójda na drzewo :) :)

Tytuł:

tak chyba bedzie trzeba zrobic na poł i po sprawie

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak zrobisz na pół to z akacji nie bendziesz miał miodu. Radziół bym ci jak takie bendziesz miał silne rodziny to zabrac stara matkie i ze3 ramki czerwiu i ta rodzina dojdzie do zimy w dobrej kondycji. A macierzak nie bendzie miał otwartego czerwiu i bendzie znosiół duzo miodu. Bo na nowe matki to chyba bendzie zawczesnie. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
nie skromnie mogę dodać od siebie, ze w jednym ulu pszczoły zrobiły 3 języczki z trutowymi komórkami a matka to zaczerwiła. Ale spokojnie - nie wszystkie rodziny tak świrują.
Jak co roku: są rodziny silne i słabe, z lepszymi i gorszymi matkami. Jak matka jest złej jakości to żadne metody pobudzania rozwoju jesienią i wiosną nic nie pomogą.
Tak było, jest i będzie ze zawsze w pasiece trafiają się słabe rodziny
:(

Tytuł:

mily marian wiem ze z akacji nici ale umnie pozytek towarowy to dopiero lipa i spadz iglasta wiec sie tym tak bardzo nie przejmuje reszte to maja na rozwoj bo mam troche daleko zeby zbierac z sadow mniszka z akacji tez by sie cos uzbieralo ale wiesz jak to jest z akacja przyjdzie chlod albo deszcz i koniec a w pasiece na biezaco to jestem jak sie rok szkolny konczy to wtedy siedze przy nich a tak to tylko na niedziele a to znowu kupa roboty i nie ma czasu miodu odbierac

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj w centralnej Polsce słonecznie-pszczółki ładnie nosiły pyłek z wierzb i chyba nektar. W jednej rodzinie zaskoczenie-pozostawiłem przez niedopatrzenie za duży odstęp pomiędzy ostatnia ramką a deska zatworową i co - zbudowały cztery nowe plasterki takie języczki i zaczęły pobielać susz na ostatniej ramce. O tej porze :shock:

http://www.youtube.com/watch?v=dXm_kAirdBw

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
no bardzo ładnie latały
u mnie podobnie było, pszczoły jak szalone po wczorajszych opadach dziś ruszyły do pracy i nosiły pyłek, być może i nektar, dałem dzisiaj 3 porcje ciasta (daję małymi porcjami tak mi wygodnie)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
u mnie warszawiaki to już legenda ostatnie 2 są już przesiedlone w korpusy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

U mnie dzisiaj nie bylo za wesolo, jak rano wstalem to oczom swym nie wierzylem myslalem ze jeszcze spie i snie o zimie!!!!!!!!...........
Punktualnie jak prawie co roku przed swietami sypnelo sniegiem i aktualnie tylko +2 stopnie.
Ale po niedzieli ma byc jusz lepiej.
Pozdrowienia Krzysztof K.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Krzysiek te przekombinowane warszawiaki co Ci robię to nawet i 1 kwietnia w śniegu będą super wyglądać. Swoją drogą aby tylko było w tą nadstawkę nosić, bo jest tam miejsca na 30 kg miodu :-) (wstawić będzie tam można 12-ramkowy korpus ostrowskiej a nawet wielkopolski)

Awatar użytkownika

Czesc Mariusz

Bardzo sie ciesze na te Warszawiaki kombinowane, nawet jusz wykonalem ramki do czesci gniazdowych, ramki robilem moja prosta metoda bes czopowania, wszystkie elementy ramek wykonalem na pilarce bes przestawiania na frezarke.
Sczegulnie ciesze sie na te dwa Warszawiaki i dwa Wielkopolskie kture beda zdobic moja pasieke no i co wazne chce pokazac Niemcom w jakich ula gospodaruje sie w Polsce i jakie pozytek przynosza ule ocieplone.
Czesc pasieki ma byc zrobiona jako eksperymentalna do poruwnania zimowli w ulach z deski pojedynczej, no i ramki tych uli kombinowanych beda pasowac do uli w pawilonie pasiecznym ktury mam zamiar zbudowac, ale cza starczy czasu w tym roku????????..........
Czemu zdecydowalem sie na obnizenie ramki warszawskiej, jak z moich obserwacji wyniklo zawsze dolna czesc ramki Warszawskiej czyli okolo 10cm od dolu nie sa nalerzycie zagospodarowane, z reguly wokraglone katy plastra i nie dociagniete do belki dolnej plastry, czyli niewykorzystana powiezchnia plastra taka pusta przelotuwka!!!!!!!................ z czasem coras mniej zagospodarowywana przes pszczoly i pozostawiona jako miejsce niewykorzystane.
Nie chcac tracic waloruw ramki wysoko waskiej obnizylem ja do 34cm ale wlasciwa powieszchnia urzytkowa plastra wewnatz wynosi 30,5cm x 28cm czyli w zblirzeniu prawie kwadratowa, zblizylem sie do ramki o jakiej mazy Bogus bo jak sobie przypominam gdzies kiedys napisal ze jego idealnym wymiarem byla ba ramka 30x30cm.
Pszczoly taka wlasnie ramke w pelni zagospodarowywuja i plaster zawsze jest ladnie odciagniety w pelni od dechy do dechy.
Poprzes skrucenie ramki ulatwiona jest praca podczas przegladuw gniazda, krutszymi ramkami latwiej sie operuje.
A powiezchnia komurek 17 takich ramek jest wcale nie mala!!!.......
Ponizej kilka zdjec ramek do Warszawiaka kombinowanego moze taka ramka zainteresuje jeszcze innych pszczelarzy????.........
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
Krzysiek - źle przybijasz odstępniki metalowe
Powinno się przybijać je w taki sposób, ze jeden jest z przodu, a drugi z tyłu. Potem przy obróceniu ramki zawsze będą pasować do siebie.
Przy takim przybijaniu jak masz teraz zawsze musisz pilnować aby wszystkie ramki były zwrócone w tę samą stronę.
tutaj jest to w miarę dobrze pokazane
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fa ... ac817.html

Awatar użytkownika

pewex pisze:
Krzysiek - źle przybijasz odstępniki metalowe
Powinno się przybijać je w taki sposób, ze jeden jest z przodu, a drugi z tyłu. Potem przy obróceniu ramki zawsze będą pasować do siebie.
Przy takim przybijaniu jak masz teraz zawsze musisz pilnować aby wszystkie ramki były zwrócone w tę samą stronę.
tutaj jest to w miarę dobrze pokazane
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fa ... ac817.html

Witam

Kolega ma w zupelnosci racje, ale w tych ramka kture pujda do Pawilonu bedzie zabudowa ciepla i kontrola gniazda bedzie sie odbywala od tylu, ostatnia ramka zostaje przesunieta do tylu i kolejne nastepne sa przegladane i wieszane w tej samej kolejnosci i ta sama powiezchnia do siebie.
Osobiscie staram sie zawsze uwazac i nie odwracam plastruw, jesli chodzi o miodnie to ramki nie beda mialy wcale odstepnikuw dolnych jedynie do zachowania odstepuw gurne grabki po bokach, ramki takie odsklepiam nozem podgrzewanym, przy szerokosci listewek 25mm i nieco wiekszych odstepaach miedzyramkowych pszczoly pogubiaja nieco plastry wtedy ladnie sie odsklepia nozem.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof ja ramki robię identycznie jak ty bez czopowania myślę, że może tak być. Co do ramki warszawskiej przekombinowanej to tez miałem zamiar w tym sezonie wykonać takich warszawiaków 2 i zamocować je na platformie. Miałem w nich zrobić ramkę o wysokości 40 cm wyczytałem gdzieś na forum, że już tej wysokości dobrze jest zagospodarowana przez pszczoły. W swoich ulach mam standardową to czasami w słabszej rodzinie zdarza się, że ok. 10 cm. od dołu węza nie jest należycie odciągnięta a niejednokrotnie pozostawiona. Kiedyś jak zaczynałem z pszczołami to dwa pierwsze ule kupiłem o ramce warszawskiej poszerzonej ale obniżonej do 30 cm. Te ramki wszystkie są zarabiane do końca. Mam te ule w dalszym ciągu i tej wiosny dorobię jeszcze jednego na ta wysokość aby z dwóch siedzących rodzin zrobić trzecia o tej wysokości ramki. Zabudowa w nich jest ciepła. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłem dziś u pszczół zrobiłem przegląd, matki czerwią, powiem że jestem zdumiony bo w kilku rodzinach mam 4 ramki czerwiu i to na ramce dadanta więc czy to nie za dużo jak na ten okres?
po za tym pszczółki dziś ładnie latały pomimo wczorajszych opadów śniegu (po którym dziś ani śladu :) )

pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłem dziś z aparatem w pasiece. 10 stopni i zimny wiatr, mimo wszystko pszczoły intensywnie wylatują po wodę i pyłek. Niedaleko kwitnie 2 ha wierzby plantacyjnej. Otoczenie wokół pasieki też zyskuje poprzez nasadzenie wzdłuż płotu tui, tak aby niepożądani goście nie ciekawili się zbytnio moimi blaszanymi daszkami :D

Tytuł:

U mnie plantacja z wierzbą energetyczną przekwitła jeszcze przed świętami, kotki leżały na ziemi, ale kwitnie dużo innej. Tak że pyłek nadal pięknie noszą pomimo że się znacznie ochłodziło.

Tytuł:

ja już sił nie mam na tych ludzi wypalili łąke i przy okazji wszystkie drzewka jakie na swojej działce posadziłem samej ałyczy ponad 300sztuk o reszcie nie wspomnę pod ulami też się paliła ale ule wytrzymały z lanego poniedziałku zrobili mi gorący.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
łupaszko pisze:
ja już sił nie mam na tych ludzi wypalili łąke i przy okazji wszystkie drzewka jakie na swojej działce posadziłem samej ałyczy ponad 300sztuk o reszcie nie wspomnę pod ulami też się paliła ale ule wytrzymały z lanego poniedziałku zrobili mi gorący.

w zeszłym roku przez takich ludzi ogień zniszczył mi duużo roślinek łąkowych iu sporo mniszka wypaliło a teraz to straż powywieszała ,że każde wzniecenie ognia na nieużytkach skączy się w sądzie i teraz każdy "kabluje" bo jest nagroda 1000zł więc nikt się nie waży :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś było 15 stopni, był czas na poszerzanie gniazd i odsklepianie ramek. Dzięki temu przepiękny widok- na 7 ramek w ulu 5 było zaczerwionych właśnie w ten sposób jak na fotkach oraz znalazł się albo miód albo właśnie ten pokarm przeniesiony i zasklepiony

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar, to ta niemka tak czerwi?

Tytuł:
Awatar użytkownika

mendalinho, niestety, to mój kundelek agresorek, który jutro zginie. Niemki bardzo podobnie czerwią, z tymże są słabsze, bo były zimowane jako odkłady. Za tydzień się okaże jak niemki czerwią w silniejszej rodzinie, która powstanie przez połączenie

Tytuł:
A ja dziś przekładałem odkłady do nowych uli
[center]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/too_rxcYR2c&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/too_rxcYR2c&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, fajny ulik.Widze ze używasz beleczek nadal ja od tego odeszłem dosyc dawno :D

Tytuł:
mendalinho pisze:
BoCiAnK, fajny ulik.Widze ze używasz beleczek nadal ja od tego odeszłem dosyc dawno :D

Nie ja też odszedłem od beleczek ale to był dziś przewieziony odkład i zimowany był w skrzynce z beleczkami to i tak go przeniosłem ale już jak pójdę na następny przegląd to dostanie płótno juchtowe :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

No widzę że szykuje się rewolucja w pszczelarstwie i nowy ul będzie w naszych pasiekach zny zaś będzie "bocianim ulem". Mi się bardzo podoba. A mam takie pytanko czy 12 ramek i 1 nadstawka do góry nie będzie trochę za mały?? No oczywiście jeśli miejce na odkład jest już całkowicie zajęte??

Tytuł:
d@niel_25 pisze:
"bocianim ulem". Mi się bardzo podoba. A mam takie pytanko czy 12 ramek i 1 nadstawka do góry nie będzie trochę za mały??

:haha: Jest Ambrozol teraz Bociani ul :haha:
12 ramek +10 pół nadstawki 35mm w sam raz z samej nadstawki pełnej miodu wyjdzie 20 kg na jedno miodobranie
powierzchniowo 12 ramek + 10 nadstawki + 17 ramek licząc duże ramki to prawie Twoje 3 korpusy Ostrowskiej :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja dziś byłem w psiece :lol:
troszkę chłodno się zrobiło :cold: ale na wieczór w powietrzu roznosi sie subtelny zapach czegoś czego przeż dzień nanosiły - a to bohaterki
http://www.youtube.com/watch?v=1-0g2EqBfto
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanka do dwóch forumowiczów :
- BociaNku jaki to jest ul ten na filmiku wygląda mi na warszawski ( tylko jaki)?
-Szczupaczku jakie to są pszczółki-takie żółciutkie wyglądają mi na BF czy to jest to ?
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

przecież tytuł filmiku to minesoty... więc już wiesz co to za rasa
a ul chyba dadant, bo na takich pracuje BocianK

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldek6530,
Pszczólki które tam są to efekt sztucznego unasieniona :mrgreen:
Minesoty trutniami drugiej Minestoty
Te ciemniejsze to pozostałość po minesocie która była unasieniona na trutowisku u mnie krainką (ale poszła do ludzi ) -
ale po niej pszczóki do maja :roll: powinny zniknąć
[scroll] :pl:zostaną tylko te jasne :lol: :lol: :lol: [/scroll]

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolego Szczupak te pszczoły są piękne. Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
W ubieglym tygodniu tez wymienilem trzy ule mialem w planie piec ale brak czasu ,w nowych ulach jest dennica osiatkowana co pozwoli na lepsza kontrole i walke z warroza ,i jeszcze odmalowalem 6 starych uli i wymienilem w nich powalki na nowe calosc ze sklejki z pajaczkami mysle ze bedzie lepiej bo w kilku ulach byla wilgoc takie powalki juz sparwdzilem ubieglej zimy jest super

henry

Tytuł:
waldek6530 pisze:
Mam pytanka do dwóch forumowiczów :
- BociaNku jaki to jest ul ten na filmiku wygląda mi na warszawski ( tylko jaki)?
-Szczupaczku jakie to są pszczółki-takie żółciutkie wyglądają mi na BF czy to jest to ?
Pozdrawiam.

To jest Dadant

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ta ramka wydawała mi się jakaś wysoka- tak wyglądało mi to na filmiku. Ale ładny ulik.

Tytuł:

dzisiaj byłem poddać pszczołom wodę (na gąbce położona na ramkach pszczoły chętnie ja pobierają) i przy okazji zajrzałem przez wylot pod ramki.Mają w korpusie 10 ramek i pszczoły wiszą pod ramkami aż dotykają dennicy -to znak ze obsiadają te 10 ramek ?.W ulu znajduje sie matka buckfast bardzo ładnie czerwi gdy ostatnio wyjolem przedostatnia ramkę była cala zaczerwiona.Dostały 2,5kg apifondy oraz 0,5 kg apikandu bardzo ładnie pobierają pokarm

Tytuł: Bylem w Pasiece
Awatar użytkownika

Witam

U mnie dzisiaj z rana nie wygladalo za wesolo, ostatnie trzy dni zimno w nocy -0,5 mrozu w dzien zaledwie +6 no i dzisiaj przed poludniem jak zagladnolem z okna pokoju goscinnego wygladalo tak!!!!!!!!..........
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Umnie tylko +4 a przy gruncie tylko +1 i tez polatywal snieg teraz jest troche lepiej jest +7 a miało byc tak ładnie

henry

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

JozekN jak pszczoły mają 10 ramek i wiszą pod ramkamy dotykajac denicy to ty jestes opuzniony parę ładnych dni. dawaj 2 korpus krata podnim 3 czerwiu i 2 wenzy jak niemasz suszu i2 ramki suszu a dół uzupełnij suszem jako skrajne ramki. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

dodałem cały korpus 3 ramki z węzą + 7 suszu położyłem go na dennicy a gniazdo na niego

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]