FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 14:23 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Panowie POMOCY

Podczas dzisiejszego przeglądu znalazłem w ulu 12 mateczników rojowych :shock: .
Problem z tą rodziną był od początku, jest to odkład z czerwca ur. do siły doszedł szybko, do zimy gniazdo ułożyłem na 8 ramkach wielkopolskich, dałem 12 kg cukru i podczas podawania ostatniej porcji wyszedł rój, było to 1 września. Oczywiście matka miała być tegoroczna a pszczółki łagodne - jak zapewniał sprzedawca - tymczasem osy jak diabli. Za radą owego sprzedawcy zdjąłem rój z drzewa, jakieś dwie garstki pszczół, włożyłem do nowego korpusa ( ledwo obsiadły 3 ramki ) podkarmiłem i po 3 dniach połączyłem przez gazetę z macierzakiem, następnego dnia zgoniłem dymem na dół, zdjąłem ów korpus i do zimy poszły na 8 ramkach + półnadstawka pod gniazdem - jak Bóg przykazał. Zaglądałem jeszcze późną jesienią i było ok.
Wszystko wyglądało normalnie, przy pierwszym przeglądzie był czerw, pokarmu pod dostatkiem, pszczółki noszą pyłek jak szalone a tu taka niespodzianka.
Co panowie na to ? Proszę o pomoc, jest to moja pierwsza zimowla i chyba nie jest to normalna sytuacja.

Pozdrawiam Rafał.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
jak dla mnie dobry żart :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem, że to brzmi niepoważnie w dodatku 1 kwietnia ale to fakt. Czy w ogóle ktoś miał taki problem?
Jestem załamany :placz: .

Tytuł:
Rav pisze:
Panowie POMOCY

Podczas dzisiejszego przeglądu znalazłem w ulu 12 mateczników rojowych :shock: .

to nie rojowe tylko ratunkowe chyba że se faktycznie jaja robisz :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Po przegladzie wiosennym przed 3 dniami stwierdzilem ze najlepiej przezimowala rodzina w ulu Apostolego o ramce trapezowej!!!!!!!!!.............
Na dzien dzisiejszy pszczoly obsiaduja 10 ramek na czarno w tym 6 ramek ladnie zaczerwionych, gluwnie czerw kryty ale wokul czerwiu krytego w poblizu pierzgi matka sklada nowe jajka wykorzystuje kazda wolna komurke.
Pszczoly naznisily jusz mnustwo pylku z wiezb i krokusuw, nawet co w niekturych komurkach zauwarzylem swiezy nakrop.
Zapasy po zimie sa dostateczne kazda ramka ma dosyc durzy pasek z pokarmem ktury wlasnie teras jest poczebny, okolo 10 kwietnia mozna bedzie wstawic pierwsza pulnadstawke z suszem i weza.
Wszystkie rodziny przezimowaly w pasiece przydomowej, sa w srud nich slabsze ale 85% rodzin jest silna i powoli sie rozwijaja.
Rodzina w ulu Apostolego zurzyla mniej pokarmu i rozwuj jest lepszy nisz w rodzinach zimowanych na dwuch nadstawkach, pszczoly te zurzyly wieksza ilosc pokarmu i rozwuj jest znacznie slabszy!!!!!!.........
Wszystkie plastry w ulu Apostolego nawet te skrajne sa czyste i suche, nie ma sladuw plesni czy tez wilgoci, konstrukcja ula sie sprawdzila i pszczolki podziekowaly za cieple i suche mieszkanko!!!!!!..... w postaci szybkiego rozwoju pomimo pnujacych od czasu do czasu chloduw.
Dzisiaj np. spadl snieg i temperatura spadla ponizej 3 stopni, ale ul taki chroni rodzine przed naglymi zmianami atmosferycznymi i pszczulki nie przerywaja swojej pracy i rozwoju co okazuje sie bardzo przydatne.
Kilka aktualnych zdjec ramek trapezowych ula Apostolego.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Krzysztof K
W ulu Apostolego Masz carnike czy BF

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja stawiam ze jest to krainka naturalnie unasieniona:) Z domieszką jakiegos zabłąkanego trutnia BF bo jedna pszczolka rudziutka jest :wink:

Awatar użytkownika

anZag pisze:
Krzysztof K
W ulu Apostolego Masz carnike czy BF

Witam

Raczej jest to Carnica, ale czasami widac jakas pszczulke z zultym paskiem ale 95% Carnica,
mam w pasiece Bukwasty dlatego napewno jakas domieszka tej lini.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
hallo pieknie pieknie i fajnie ze przezyly .Mam tu jedna rodzine az sie przestraszylem ze pszczol nie ma bylo pelno dalem nowy korpus na dol zeszly na dol ,wyciagnalem 1 ramke z brzegu przesunalem 2 a na 3 do pelna czerw jeszcze tak nie mialem wszystko zasklepione bez zadnej luki . U ciebie juz trutnie hoduja musze sprawdzic u mnie ale pogoda niedopisuje.Powinienem zdjecie zrobic tej ramki bo nikt nie uwierzy(dalszcych nie patrzalem za zimno i deszcze)Ja nie podaje po jednej ramce jak duzo pszczelarzy daje poprostu caly korpus i mam spokuj do rzepaku dalej nastepny ,zalezy od sily..poz darek

Awatar użytkownika

Witam

Umnie tez zimno i deszczowo dzisiaj zaledwie +8 i co chwile leje, krainki czerwia ale nie za mocno, pylku troche naniosly a teras brakuj im wody, obserwowalem co niekture rodziny lataly po wode nawet przy +6 mam w poblizu poidlo bylo pelne pszczulek.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]