FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:45 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: receptura
Post: 18 listopada 2017, 22:11 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Proszę o przetłumaczenie filmu i receptury https://www.youtube.com/watch?v=yC7TKWV7pHY ,
В начале года ставил медовуху в весну-лето,теперь ставлю в зиму. Та партия была оценена покупателями,на моё удивление, очень,очень хорошо .Рецепт оставляю прежним: промытые и процеженные соты с мёдом и пергой,сусло 23% сахаристости,вода из скважины,всего 20 гр дрожжей для медовухи,температура активного брожения 28 гр. Из опыта знаю,что в сутки сбраживается примерно 1% сахара,поэтому две недели будет бродить теперь без дегустации.Когда сахаристость упадёт до 8-9% ,мёдом её повышу до 18-19% и брожение будет продолжаться до 11-12%.Таким образом, сбродит не менее 20% сахара,что должно дать крепость где-то 10гр. Далее снятие с осадка и тихое брожение с отстаиванием.Останавливаю брожение понижением температуры.Через месяц ещё раз слив с осадка и дозревание до употребления.
Делаю сразу в бочке,с мелкой тарой не заморачиваюсь.Много перги уже не боюсь закладывать,а её получается много в сусле. Предварительно дрожжи размножаю в двух вёдрах с суслом,когда они активно забродят,всё выливаю в бочку,где через несколько часов начинается активное брожение.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: receptura
Post: 18 listopada 2017, 22:29 - sob 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Tłumaczenie przez google więc takie nieco "toporne:"Na początku roku podawałem miód w okresie wiosenno-letnim, teraz nakładam go na zimę. Partia została oceniona przez kupujących, moim zaskoczeniu bardzo dobre .Retsept pozostaje taka sama: przemyto i napięte plastra miodu z miodu i pyłku, brzeczka 23% zawartości cukru, wody ze studni, w sumie 20 g drożdży Mead aktywny temperatura fermentacji wynosi 28 gramów. Z doświadczenia wiem, że dni są fermentowane o 1% cukru, więc dwa tygodnie będzie wędrować teraz bez degustatsii.Kogda spadku cukru do 8-9%, miód, to wzrosła do 18-19%, a fermentacja przystąpi do 11-12% .Such sposób, rzuci nie mniej niż 20% cukru, co powinno dać fortecę gdzieś 10gr.Ponadto, usunięcie z osadu i spokojna fermentacja z osadzaniem się, ustawiam fermentację przez obniżenie temperatury, po miesiącu ponownie, spuszczając osad i dojrzewając przed spożyciem.
Robię od razu w beczce, z małymi pojemnikami nie zamorachivayus.Mgogo pergies nie boją się zastawić, a okazuje się dużo w brzeczce. Przed drożdżami mnożę w dwóch wiadrach brzeczką, gdy aktywnie wędrują, wlewam wszystko do beczki, gdzie za kilka godzin rozpoczyna się aktywna fermentacja."

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: receptura
Post: 18 listopada 2017, 23:42 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Dzięki Rob, jednak mam nadzieję, że ktoś to solidnie przetłumaczy, znaczy się zrozumiale, za co z góry dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji