FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 23:21 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 18 listopada 2011, 15:27 - pt 
Mieszko pisze:
tarnoart, nie czepiajmy się szczegółów, w miodzie te cukry są, tak samo jest cukier w cukrze, więc to jest tak, jakby ktoś powiedział, że "odstała woda się uwadnia".

Ważne jest, jakie są tam cukry i czy tylko cukry? Tak więc sformułowanie jest co prawda bez sensu, ale dla wszystkich jest zrozumiałe,


Kolego Ciekawe rzeczy prawisz
Tylko weź pod uwagę że piszesz to na forum i są tu pszczelarze którzy rozumieją o czym piszesz
A co zrobisz jak Ci klient zada proste pytanie
Dlaczego Pana Miód jest Skrystalizowany ???
Czy to miód z cukru ?
bo jeszcze do dziś można takie stwierdzenia usłyszeć
Skład miodu

Zależy on w dużym stopniu od gatunku roślin, z których pozyskiwany jest nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu wykryte zostało ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych. Wg Polskiej Normy zawartość wody w dojrzałym miodzie nie może przekraczać 20% (za wyjątkiem miodu wrzosowego, gdzie dopuszczone jest 23%). Większość miodów zawiera 17-18% wody, są też miody o zawartości 13-15% (niektóre wielokwiatowe i spadziowe).

Najliczniejszą grupą substancji występujących w miodach są cukry (średnio 77%). Przeważają cukry proste, przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, fruktozy 38%. Sacharoza występuje w ilościach od 0,8% (miód gryczany, wrzosowy) do 7,7% (akacjowy), średnio jest jej 1,3%. Inne cukry to maltoza (dwucukier redukujący, ilość do 5,4%), melecytoza (trójcukier, występuje tylko w cukrach spadziowych, zawartość do 28%), oraz niewielkie ilości 22 innych sacharydów (m.in. trehaloza, izomaltoza, melibioza, gencjobioza). Charakterystycznym związkiem, powstającym na skutek rozpadu cukrów prostych (głównie fruktozy) to 5-hydroksy–metylofurfural (5-HMF).

Kolejną grupą związków są kwasy organiczne, których jest od 0,05-1,2%. Są one odpowiedzialne m.in. za smak miodu.
W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. W mniejszych ilościach występują kwasy: mlekowy, winowy, bursztynowy, szczawiowy, masłowy, propionowy, octowy, benzoesowy, pirogronowy i 15 innych.

W niewielkich ilościach występują też związki azotowe. Zawartość białek na ogół nie przekracza 0,5%, są to głównie albuminy i globuliny (pochodzą z gruczołów gardzielowych pszczół). W miodzie spotykamy niewielkie ilości wolnych aminokwasów, średnio 0,03%.

Ważnymi składnikami są enzymy, pochodzące głównie z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół.
Do najważniejszych, zaliczamy:

inwertazę - która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy (inwersja)
amylazy - α-amylaza rozkłada skrobię do dekstryn, β-amylaza powoduje ich dalszy rozpad do maltozy,
oksydazę glukozy - enzym powodujący utlenianie glukozy do kwasu glukonowego (w reakcji powstaje nadtlenek wodoru - o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych).

W miodzie wykryto też występowanie kilkunastu innych enzymów, m.in. lizozymu.

Ponadto, występują też hormony (pochodzenia roślinnego i pszczelego) - np. acetylocholina (w ilości do 5μg w 1 g miodu) oraz jej prekursor - wolna cholina.

Na takie pytania trzeba być zawsze przygotowany


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 18 listopada 2011, 22:39 - pt 

Rejestracja: 09 stycznia 2011, 08:57 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WP
A od czego zależy szybkość krystalizacji miodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 listopada 2011, 00:14 - sob 

Rejestracja: 24 maja 2011, 18:51 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Niemcy
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
BoCiAnK, nie oszukujmy się, teraz ludzie nie mają cierpliwości i boją się wiedzy. Na taką listę, którą podałeś, zareagowaliby zemdleniem. ;-)

Dla mnie jest ważne, żeby wiedzieli, że miód nie jest robiony z cukru ze sklepu, ale z nektaru, że jest to bardzo złożony produkt, że nie powinno się go podgrzewać i że krystalizacja jest czymś naturalnym.

Tyle wystarczy dla współczesnego człowieka. Jak będą chcieli wiedzieć więcej, to sobie wyguglają albo znajdą na stronie pasieki, ale raczej nie będą chcieli. Ludzie są prości i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 listopada 2011, 13:27 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3145
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Staś pisze:
A od czego zależy szybkość krystalizacji miodu.

Najważniejsze czynniki które wpływają na szybkość krystalizacji miodu to stosunek glukozy do fruktozy,stosunek glukozy do innych substancji zawartych w miodzie, zawartość wody w miodzie oraz temperatura przechowywania miodu.Na szybkość krystalizacji maja równiez wpływ cząstki stałe zawarte w miodzie.
Można przyjąć że im większa jest przewaga glukozy nad innymi cukrami głównie fruktozą tym miód krystalizuje szybciej.Pozdrawiam

ps. Jeśli interesuje Cie temat to warto zaopatrzyć się w Kalendarz Pszczelarza 2010


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2017, 23:09 - śr 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2462
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
odświeżę temat,
Zostało mi dwa słoiczki miodku z końcówki sierpnia +/- i nadal są płynne,
Nie ma nawet zaczątków krystalizacji.
Myślałem, że to nawłoć z gryką (to były w okolicy widoczne)
Nie było akacji/spadzi i lipy.
Przechowywany tak jak reszta w ok 20st.
Z zeszłego roku podarowany słoik niejadkom z podobnego okresu tez jest jeszcze płynny
Dlaczego taki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2017, 23:23 - śr 
Bartek.pl pisze:
odświeżę temat,
Zostało mi dwa słoiczki miodku z końcówki sierpnia +/- i nadal są płynne,
Nie ma nawet zaczątków krystalizacji.
Myślałem, że to nawłoć z gryką (to były w okolicy widoczne)
Nie było akacji/spadzi i lipy.
Przechowywany tak jak reszta w ok 20st.
Z zeszłego roku podarowany słoik niejadkom z podobnego okresu tez jest jeszcze płynny
Dlaczego taki ?


Za dużo sacharozy :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 22 listopada 2017, 23:39 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Spadzi lub akacji, która wypłynęła na górę i trafiła do kilku słoików.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2017, 23:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Gryczany długo nie krystalizuje,mi gryczany z tamtego roku dopiero w kwietniu tego roku zaczął krystalizować

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2017, 15:31 - czw 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2462
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
Miód mam tylko na swoje potrzeby,
100% nie rabowały
na fotce miód z lata skrystalizował
(raczej bez rzepaku, nigdzie w promieniu 5/7km nie było)
Jesienny, może być z przewagą gryczanego, dojrzały.
Może jednak w wyższej temperaturze przechowywany niż 20st.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2017, 15:45 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Spadź z tamtego roku krystalizowała ponad pół roku ,taki miała urok ,nawet sam się trochę obawiałem ,ale większość tak miała .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2017, 21:01 - czw 

Rejestracja: 20 sierpnia 2017, 17:40 - ndz
Posty: 774
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Ten po lewej kolor ma gryczany, u mnie w tym roku gryczany dopiero niedawno skrystalizował.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 listopada 2017, 20:05 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 20:17 - sob
Posty: 875
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Bartek.pl pisze:
iód mam tylko na swoje potrzeby,
100% nie rabowały
na fotce miód z lata skrystalizował
(raczej bez rzepaku, nigdzie w promieniu 5/7km nie było)
Jesienny, może być z przewagą gryczanego, dojrzały.
Może jednak w wyższej temperaturze przechowywany niż 20st.


Ten po prawej jest dużo ciemniejszy niż rzepakowy, ale generalnie wielokwiaty wiosenne szybciej krystalizują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 03:44 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6074
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
bo lubię pisze:
Gryczany długo nie krystalizuje,mi gryczany z tamtego roku dopiero w kwietniu tego roku zaczął krystalizować


A mnie gryczany z tego roku skrystalizował w ubiegłym roku

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 09:39 - ndz 

Rejestracja: 20 sierpnia 2017, 17:40 - ndz
Posty: 774
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
polbart pisze:
A mnie gryczany z tego roku skrystalizował w ubiegłym roku

Nie każdy jest tak zapobiegliwy :roll:
Na forum jestem zarejestrowany od niedawna, ale gościem od kilku lat, chciałoby się zapytać po porannej lekturze forum ,czy leci z nami pilot :wink:

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2017, 13:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Marekp57 nie skrystalizował Ci długo, bo to nie był to czysty miód gryczany. Miał dużo spadzi, akacji, był nie w pełni odparowany lub zawierał syrop. Przechowywanie w wysokiej temperaturze, pokojowe też opóźnia krystalizację.( To jednak prowadzi do nieodwracalnych zmian na gorsze w miodzie) Sam sobie dopasuj, co mogło się stać. Prawdziwy miód gryczany czysty lub prawie czysty odpowiednio odparowany, nie ma problemów z krystalizacją. Gryka ma tak intensywny smak, że i tak przebije inne dodatki. Dlatego może być wzięta za czystą, na smak.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2017, 18:42 - pn 

Rejestracja: 20 sierpnia 2017, 17:40 - ndz
Posty: 774
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
idzia12 pisze:
Marekp57 nie skrystalizował Ci długo,

Idzia ,z całym szacunkiem ,ale to nie ja miałem problem ze skrystalizowaniem gryki. Mój odwirowany ok 10 VIII , skrystalizował w drugiej poł X.

Pozdrawiam
Marek

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2017, 00:53 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Ok Pozdrawiam:D

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji