FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 14:33 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 kwietnia 2010, 08:53 - pt 
Witam
Moje pytanie (jestem zielona w temacie) brzmi :
- czy pokarm zimowy który skrystalizował w ramkach (zdrowa rodzina) zostanie wykorzystany przez pszczółki czy taki plaster nadaje się tylko do przetopienia?

- jak zapobiegać krystalizacji pokarmu?

pozdrawiam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 30 kwietnia 2010, 09:13 - pt 
jest zkrystalizowany pod zasklepem czy w odkrytych komórkach? jezeli tylko w komórkach sprubój dać go do gniazda do wyższej temperatury powinien zamienic sie w płynny


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 30 kwietnia 2010, 09:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 02:42 - czw
Posty: 830
Lokalizacja: bory dolnośląskie
ogólnie to jak nie sfermentował to sobie wyczyszczą go spokojnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 30 kwietnia 2010, 10:41 - pt 
Skrystalizowany pokarm to miód
Jeżeli masz go po zdrowych pszczołach to z powodzeniem możesz wykorzystać plastry do odkładów jako pokarmowe w ładny słoneczny dzień wystaw na chwilę na słońce ( tylko uważaj byś ich nie stopiła ) miód się rozpuści i będzie OK :wink: lub do nagrzanego pomieszczenia do 40 st C :wink:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 10:03 - sob 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Każdy miód się krystalizuje jak jest naturalny. Najprendzej się krystalizuje miód rzepakowy nawociowy a naj puzniej miód akacjowy. Nawet jak niema domieszków inych nakropów to i półtora roku jest w stanjie płynnym. Zrób tak jak Bogdan ci radzi. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 11:11 - sob 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Dwa lata temu zakarmilem inwertem i na wiosne bylo bardzo durzo zkrystalizowanego pszczoly go niewykorzystaly tylko wyrzucly z ula niewiem co bylo powodem ale wyrzycaly wszystki zkrystalizowany



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 12:38 - sob 
inwert sie nie scukrzał tylko robił się z niego kadm , dlatego pewnie go wywalały


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 14:03 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jak z inwertu moze sie kadm zrobic:D??

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 21:53 - sob 
Pokarm jest w zasklepionych komórkach (pszczółki zakarmiane były na zimę + nawłoć)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 maja 2010, 22:06 - sob 
wątpie aby zasklepiony był scukrzony , ale i tak go nie odwirujesz trzeba dac do optymalnej tem jak w rodzinie jest, i tak jak admin pisze jezeli od zdrowych rodzin to wybiora mozna odsklepic i podac z boku rodziny


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 02 maja 2010, 20:01 - ndz 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
W 2006r skrystalizowała mi część spadzi liściastej, która była zostawiona na zimę w ulach, pszczoły, wszystko skrystalizowane wyrzuciły z komórek na dennicę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 maja 2010, 20:12 - ndz 

Rejestracja: 20 kwietnia 2008, 20:25 - ndz
Posty: 315
Lokalizacja: Kozy, podbeskidzie
Ule na jakich gospodaruję: WL
W niektórych ulach po zimie zostały mi pełne plastry pokarmu.
I co ciekawe, pół plastra zasklepiona, pod zasklepem ciemny, gęst miód, mam trcou jodły i świerka w okolicy, więć może prze zimą naniosły.
Co ciekawe, druga połowa jest niezasklepiona i ten miód, czy co to jest, jest jaśniejszy i taki jakby bardziej płynny.
Co to jest przerobiony syrop, którym zakarmiałem?
Nie wiem co z tym zrobić, wywirować i pomieszać z tym spadziowym?
Ten niezasklepiony nie jest może np. sfermentowany?
Proszę o porady bardziej doświadczonych kolegów :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 maja 2010, 20:59 - ndz 
zostaw podkarmisz odkłady


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 02 maja 2010, 21:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
chcesz wiedzieć czy nie jest sfermentowany?? spróbuj go a się dowiesz, po smaku poznasz, albo przechyl ramkę i strzepnij, jak się wyleje to się nie nadaje.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji