FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 14:21 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

Od 6 miesięcy bardzo zainteresowałem się pszczelarstwem. Dużo czytam i oglądam na ten temat. Niestety brak mi wiedzy i doświadczenia w praktyce.
W przyszłym roku na wiosnę chciał bym sam założyć małą pasiekę w przydomowym ogrodzie.

Z chęcią pomogę nieodpłatnie we wszystkich pracach w pasiece.
Chcę jak najwięcej się nauczyć od doświadczonego pszczelarza.

Mieszkam w Zalesiu Górnym pod Warszawą.
Czekam na propozycje z okolic Piaseczna, Konstancina, Wilanowa, Zalesia Górnego a także trochę dalej ale w obrębie warszawskim.
Wykonuję wolny zawód więc jestem dostępny w całym tygodniu poza sobotami.

Bardzo proszę o informację na maila: [email protected]
lub pod tel. komórkowym: 509895156

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Sławek lat 30.

sweinar pisze:
Witam,

Od 6 miesięcy bardzo zainteresowałem się pszczelarstwem. Dużo czytam i oglądam na ten temat. Niestety brak mi wiedzy i doświadczenia w praktyce.
W przyszłym roku na wiosnę chciał bym sam założyć małą pasiekę w przydomowym ogrodzie.

Z chęcią pomogę nieodpłatnie we wszystkich pracach w pasiece.
Chcę jak najwięcej się nauczyć od doświadczonego pszczelarza.

.

To bardzo Milo z Twej strony że oferujesz pomoc w zamian za praktykę ,,,,,,
Ale to nie tak przyjacielu jak myślisz
Może to zabrzmi niestosownie ale taka jest prawda
W Dużej Pasiece poza drobnymi pracami które ułatwią czy przyspieszą właścicielowi pracę nic się nie nauczysz gdyż będziesz tylko do przynieś wynieś gdyż on sam musi wszystko wykonać bo Ciebie nawet z bardzo dobrym podejściem nie dopuści do czynności , Gdyż Nigdy nie miałeś przed sobą ula otwartego i nie robiłeś nic w ulu .Jako Widz przy pracy w dużej pasiece też wiele nie zyskasz bo prace wykonywane są monotonnie musiał być poświęcić cały Boży sezon na przyglądaniu się wykonywanym czynnością to i tak w dużych zawodowych pasiekach pewne czynności robi się po łebkach i byle do przodu
W Małej pasiece pszczelarz nie potrzebuje pomocy lecz więcej czasu poświęca na wiele drobiazgów i tu możesz bardzo dużo zyskać przyglądając się pracy zadając multum pytań byle odpowiadający miał cierpliwość i chciał udzielać odpowiedzi
Najlepszym egzaminem i zaprawą jest własne parę uli nie więcej jak 3-5 kilka fachowych książek , czas a przede wszystkim zamiłowanie do pszczół Nikt uczony się nie narodził wszystko ma swoje miejsce i swój czas ale najlepiej uczyć się na własnych błędach czytając książki i nawet to czy inne forum wiele się dowiesz i zyskasz a śmiem twierdzić że zyskasz znacznie więcej jak praktyka za pomoc bo jak Ci pszczelarz każe nosić korpusy czy odsklepiać to się tylko u dźwigasz i u paprasz w miodzie i tyle
Lecz Życzę Powodzenia bo może się mylę :wink:

Tytuł:

sweinar, weź sobie do serca to co pisał Boguś. Książki, własne ule, forum i wymiana poglądów ze znajomymi pszczelarzami w zupełności wystarczą.
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
sweinar,

dokladnie, jak pisza poprzednicy. Kup ze 2 ule i odklady i jedziesz wedlug ksiazki i forum. Ja tak zaczynalem i w koncu w tym trzecim sezonie z pszczolami nie popelniam juz wielkich bledow. Miedzy innymi dzieki zimowemu doksztalcaniu sie na forum.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Od czerwca jestem lużniejszy ...udostępnię [ pożyczę ] pisma pszczelarskie i inne potrzebne do uzyskania i wchłonięcia wiedzy !!!!!
Pasiekę mam pod Ząbkami ... 608502290
Pozdrawiam

Tytuł:
pozycz ale na łancuchu , porzyczyłem dwa roczniki oprawine pszczelarstwa nie zapisałem komu wcięło , znajomy pożyczył nauczycielowi stara ksiązkę o pszczołach , tylko ten mu nie powiedział ze jest u nich ostatni rok tak samo pozbył sie

Tytuł:
Awatar użytkownika

sweinar, jak masz jakiegoś miłego starszego pszczelarza w okolicy to porozmawiaj czy nie możesz parę razy z nim podejść nie więcej jak 2-3 bo tyle ci starczy na własne "U"
i jak masz gdzie to własne i kombinuj już po swojemu a przy ewentualnej praktyce zobacz jak wygląda czerw pszczoły waroza i nic więcej bo nauczysz się czyjegoś złego sposobu i dopiero będzie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]