FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 22:42 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
baru0 pisze:
Współczuję rządzącym.
Kraje na granicy wydolności opieki medycznej a tu ciągle veto i narzekanie, brak wyobraźni, protesty.
Każdy moment jest dobry żeby tylko postawić na swoim i bez względu na koszty dopiąć swgo.
:brawo:
Żeby było tak, jak było :mrgreen:

Tytuł: Re: Covid 19

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Bartek.pl pisze:
Żeby było tak, jak było
Akurat w "tej" kwestii było jak było i prawie 30 lat jako takiego spokoju też było. Popierałem tych złamasów jak mogłem. A oni wiedzieli dobrze czym to śmierdzi, ale mimo to postanowili ruszać to zatęchłe jajo, zamiast zająć się tym co obiecywali. A skoro sami tego chcieli no to mają. Sami sobie niech teraz współczują.
Szkoda tylko, że na własne życzenie sami właśnie zafundują sobie i nam powrót do tego co było.

JM,
Tutaj się z Tobą prawie całkowicie zgadzam,
JM pisze:
Szkoda tylko, że na własne życzenie sami właśnie zafundują sobie i nam powrót do tego co było.
a z tym niestety zgadzam się w 100%
Mogło się udać tylko tak jak w NRD, u nas się nie da :-(

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
JM pisze:
że na własne życzenie sami właśnie zafundują sobie i nam powrót do tego co było.

a ja mam kolejny raz naiwną być może nadzieję ,że w końcu dojdzie do głosu nowe pokolenie , które rozpierdoli ten zatęchły klub starych kawalerów ze styropianem w kieszeniach i wysadzi w powietrze to zakłamane fałszywe do szpiku kości towarzystwo lizusów i nieudaczników życiowych , którzy nigdy w życiu nie pracowali i nie zarobili uczciwie złotówki. Mistrzowie budżetówki i lewej kasy. Do tego lenie i pieczeniarze , bez porządnej znajomości języków i przydatnego w rządzeniu wykształcenia. Do przytułków , a nie do rządu się nadają od lewa do prawa.
Kot może zostać , bo lubię zwierzęta , a oprócz pszczół , kota , psa mam też konie :P . Nie ma do nich dopłaty , podobnie jak do pszczół. Może kupie jeszcze kozy , ale dopiero jak będę emerytem :idea:
mieeeetek
p.s. a co takiego cudownego zrobili szkopy w DDR ? my nie mamy bogatego brata, a u nich donosili wszyscy na wszystkich więc łatwiej o oczyszczenie i nikt nie gada że mu teczkę sfałszowali jak spał.
p.s.1
Wprowadzili nowe , tanie i powszechne testy covid19. Zwiększyli ilość badań i ilość laboratoriów je wykonujących . Będzie duży wzrost pozytywnych. Mam już kilku znajomych w ciężkim stanie . Inne problemy same zejdą na margines.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Może ogłoszenie wyroku nie było najszczęśliwszym czasem.
Jednak protestujący wykazali się o wiele większą nieodpowiedzialnoscią.

Co do zmian. Po obejrzeniu protestów, w TV i necie.
Poczytaniu wypowiedzi na grupach.
Stwierdzam, nie dojrzeli do ojcostwa a tym bardziej do rządzenia.
Jest takie powiedzenie.
Szanuj szefa swego, bo możesz mieć gorszego.
Doświadczenie ostatnich 30 lat pokazuje, że bardzo ciężko będzie o lepszego.

baru0 pisze:

gdyby młodzi tam myśleli jak Ty, to dalej by rządziła PZPR i nie tyle chodzi o duszone teraz protesty ile o to ,że młodzi nie dają się już omamić tym wylewającym się fałszem i dlatego wyszli na ulicę . Wyrok odkrycia towarzyskiego był tylko pretestem. Chcesz czy nie idzie nowe . Covid19 tylko przyśpieszy upadek klasy próżniaczej. Szkoda ,że przy okazji straci mocno gospodarka , a z nią i my wszyscy.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
manio, :brawo:

MODERATOR

manio, troszkę przegiołes.
Choć byłem młody byłem w Solidarności. Wiedziałem że to zły system.
Teraz mamy alternatywę wrócić do "rynkowej" gospodarki poprzedników,wyrzec się tego co Polskie, oddać resztę strategicznych sektorów w ręce prywatne, czyt: zagraniczne
Boleśnie wiele osób się o tym przekonało przy rządach tych "odkrywców nowych systemów". Miedzy innymi Twoi krajanie, miałem okazję rozmawiać z wieloma którzy szukali jakiejkolwiek roboty w stolicy
Ale to chyba już za daleko poza covid poszło.

Dalej głosuj na obatela , jego synka i podobnych geniuszy drążenia naszych kieszeni. Ja nic nie chcę i nie wiem co Ty dostałeś że tak chwalisz . Wystarczy jak nie zbiorą. Dali jednym , zabrali z innych dziedzin co dziś szczególnie widać w obliczu nędzy państwa w walce z covidem. Pogadamy za miesiąc , może zrozumiesz . Mniej kurwizji , więcej myślenia.
Nie chwal się styropianem :haha: bo to dziś obciach

manio pisze:
że młodzi nie dają się już omamić tym wylewającym się fałszem i dlatego wyszli na ulicę . Wyrok odkrycia towarzyskiego był tylko pretestem. Chcesz czy nie idzie nowe

Młodzi... nie dadzą się omamić?... idzie nowe???
Mody Trzaskowski?... Młody Hołownia?... Co oni nowego mają do zaoferowania?...
Bo inni to jeszcze się chyba nie narodzili...

"W niedzielę OSK ogłosił wstępny skład Rady Konsultacyjnej; są w nim m.in. prof. Monika Płatek, b. minister administracji i cyfryzacji w rządzie PO-PSL Michał Boni, lider Związkowej Alternatywy Piotr Szumlewicz."
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

manio pisze:
"władzy raz zdobytej nie oddamy nigdy !" kto to powiedział ?

" a szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie!"

No i co? Cztery pokolenia młodych minęły i wszystko co powiedziano się sprawdza.

połączyłeś Cyrankiewicza ( odrąbywanie w Poznaniu) z Gomułką , więc pudło. Każdej władzy wydaje się że będzie wieczna , a teraz to nawet że pochodzi od Boga. Zycie to weryfikuje . Czy będzie lepiej ? Wątpię , ale trzeba w coś wierzyć i potrwa to jeszcze parę lat zanim samo padnie . Na razie najważniejsza pandemia. Choć nadal nie brakuje sceptyków że to ściema. Ale historia z niewiernym Tomaszem jest dużo starsza i też nic się nie zmieniło. Zawsze są wątpiący , oby nie do czasu aż sami doświadczą. Chrońcie się bez względu na to , choćby na wszelki wypadek ,żeby było komu posprzątać. Dosłownie i w przenośni. :pala:

manio pisze:
połączyłeś Cyrankiewicza ( odrąbywanie w Poznaniu) z Gomułką , więc pudło.
Wiem, wiem.
Dołożyłem Cyrankiewicza też w tym sensie "kto to powiedział" no i że z tej samej paczki. Gomułkę też doskonale pamiętam i te jego 6-7 godzinne wystąpienia referujące w najdrobniejszych szczegółach osiągnięcia wszystkich po kolei działów naszej jakże dynamicznie rozwijającej się ówczesnej gospodarki. " Prooduukcja trzoody chleewnej zwiększyyła się w ostaatnim rooku o stoo proocent... "
Mieliśmy na studiach kolegę, który tak fantastycznie potrafił go naśladować, parodiować, że dosłownie pokładaliśmy się ze śmiechu.
Cyrankiewicza zaś miałem okazję osobiście spotkać na stacji benzynowej przy ul. Kościuszki w Krakowie, gdzie akurat tankował swojego chyba Mercedesa, jako że niedaleko na Salwatorze mieszkała jego matka, którą często odwiedzał "icognito" urywając się ochronie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
JM, jesteś wielki dzieki za ten wpis .
Młodzi wybrali sobie Bonigo za autorytet czyli tak jak jeden z naszych napisał
Chcesz czy nie idzie nowe. :haha: :haha: :haha:
Szkoda że nie wybralli sobie Michnika bylby komplet.baru0, tak trzymaj :okok:
Pozdrawiam :pl:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Zmarł na koronawirusa piąty mój znajomy. Mam nadzieję , że ci co przeżyją policzą zmarłych i rozliczą rządzących obateli.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
baru0 pisze:
Współczuję rządzącym.
.

Na świecie pandemia a ciebie trzymają się żarty? Masz lepiej? Myślisz że inni mają lepiej? Ilu twoich (lub moich, jak sobie życzysz) szwagrów i pociotków ma stanowiska, gdzie niewiele albo nic nie trzema robić i dostaje się ponad 10k ma rękę? Nie czekasz w kolejce do lekarzy, na badania, miałeś profilaktycznie robione testy na covid? Ilu twoich znajomy dorobiło się majątku liczonego w dziesiątkach milionów? Lepiej współczuj sobie i mi, jeżeli już komuś musisz.

manio,
https://www.omp.org.pl/artykul.php?artykul=94 przeczytaj może zakumasz :wink: Panie, bo czytanie, a dodatkowo ze zrozumieniem, to zanikająca sztuka :mrgreen:

JM, :brawo: :thank:

Bartek.pl pisze:
przeczytaj może zakumasz

z pewnością nie pojmę :shock: , a poza tym skutecznie mnie zniechęciłeś :P

manio pisze:
Bartek.pl pisze:
przeczytaj może zakumasz

z pewnością nie pojmę :shock: , a poza tym skutecznie mnie zniechęciłeś :P

Jakoś nie jestem zdziwiony, :wink: Jeśli uważasz, że tylko Ty zrozumiałeś morał bajki, to już o czymś świadczy :haha: :haha: :haha:

Może streszczę, :-)

1. Najwyższe urzędy (urzędy ministerialne)

W roku 1994 Prawie od nowa stworzono służbę najwyższego szczebla (kierownicy wydziałów/ kierownicy referatów), co trudno jednak określić jako wymianę elit – składa się ona w 40% z prawie wyłącznie nieobciążonego personelu wschodnioniemieckiego i „importu z Zachodu” – ok. 60%. Urzędnicy pełniący funkcję sekretarzy stanu i tym samym zastępcy ministrów wschodnioniemieckich ministerstw pochodzą prawie wyłącznie z Zachodu, np. w Saksonii pomiędzy 1991 i 1994 rokiem było to okrągłe 100%.

Wymiar sprawiedliwości
Transformacja administracji wymiaru sprawiedliwości w Niemczech Wschodnich zbadana jest natomiast w sposób doskonały. W roku 1994, jako ministrowie sprawiedliwości wschodnich landów, urzędowali – oprócz Saksonii (Steffen Heitmann) – sami zachodnioniemieccy ministrowie i sekretarze stanu,. Od 80% do 100% kierowników wydziałów i referatów ministerstw sprawiedliwości to „import” z Zachodu, a więc jest to najwyższa liczba „importowanych” kadr we wszystkich nowoutworzonych ministerstwach krajowych. Kierownicy urzędów w sądach i prokuraturach pochodzili w 90% z Niemiec Zachodnich.

Na skutek lustracji personalnej dokonanej przez komisje do spraw powoływania sędziów i komisje do spraw nominacji prokuratorów, które biorą swój początek jeszcze w uchwałach ostatniej Izby Ludowej NRD (Volkskammer der DDR), przejęto na okres próbny w 1991 r. w Niemczech Wschodnich ogólnie 35,8% sędziów i prokuratorów, i tym samym doszło do ich integracji w służbie wymiaru sprawiedliwości nowych landów (sędziowie 38,3%, prokuratorzy 32,2%). Chodziło przy tym przede wszystkim o prawników, którzy w czasach NRD nie zajmowali się w ogóle, lub tylko w niewielkim zakresie politycznym prawem karnym.

Liczby przejęć w 1991 r. kształtowały się następująco:

sędziowie prokuratorzy

Saksonia 48,7% 45,1%

Turyngia 41,7% 35,3%

Brandenburgia 44,9% 55,4%

Meklemburgia-Pom. Przednie 39,7% 26,1%

Saksonia-Anhalt 39,5% 29,7%

Berlin 11,1% 4,0%

Dzięki postępującej odbudowie sądownictwa, zakończonej w dużym stopniu w 1995 r., i dokonanym zatrudnieniu nowych osób, przede wszystkim z Niemiec Zachodnich, znalazło się w tym roku wśród sędziów jeszcze tylko 18,3%, tak jak wśród prokuratorów jeszcze tylko 33,9% Niemców ze wschodnich landów.

Policja

W przeciwieństwie do wymiaru sprawiedliwości ten obszar zbadany jest stosunkowo słabo. Na czele ministerstw spraw wewnętrznych i tym samym najwyższych zwierzchnictw policji (wydziały w ministerstwie spraw wewnętrznych) znajduje się wprawdzie 60% do 80% pracowników z Zachodu, podobnie jak w wymiarze sprawiedliwości, na tym jednak kończą się podobieństwa.

Liczba zwolnień policjantów obciążonych współpracą ze Stasi w poszczególnych landach:
Berlin 82%

Turyngia 45,9%

Saksonia 39,2%

Brandenburgia 21,5%

Przejęcie tak dużej liczby obciążonego politycznie personelu ma kilka przyczyn:

— niedobór personelu;

— wzrost przestępczości w roku 1990 i n.;

— niemożność zatrudnienia pracowników z Zachodu, ze względu na brak pożądanej znajomości środowiska;

— wysoki stopień obciążenia personelu na podstawie ścisłej kooperacji Policji Ludowej (Volkspolizei) z Ministerstwem Bezpieczeństwa Publicznego w NRD.

Ule na jakich gospodaruję: WL
Współczuję rządzonym....
Dla poczucia bezpieczeństwa zrezygnują z wolności i przelkną kazde kłamstwo.

ralfini, Mylisz się, oni to robią tylko dla forsy. Nieprzypadkowo w PiS-ie zbuntował się rolnik, który całe życie pracował na swoim. Inni tego nie zrobią bo nie znają innych sposobów zdobywania środków do życia tylko posady państwowe. O władzę chodzi Ziobrze, Dworczykowi, Kaczyńskiemu. 90%posłów nie ma żadnej władzy. Rano dostaje SMS-a jak ma głosować i za to dostaje setki tys zł miesięcznie dla siebie i rodziny. Żadnej władzy. Dotyczy to oczywiście wszystkich "ekip" rządzących.

Ule na jakich gospodaruję: WL
...pisałem r z ą d z o n y m.
Czyli zgrubsza biorąc nam, społeczeństwu.

uważam, że politykowanie na tym forum podważa nawet największe autorytety, szkoda :cry:
Kończ Waść wstydu sobie oszczędź :bosie:

ralfini pisze:

nikt nie miał wątpliwości o kim pisałeś :mrgreen: rząd jak zawsze sam się wyżywi :pala:

ralfini pisze:

Aaa, to przepraszam.

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
I tak oto powiązany został temat z drugim -dopłaty do uli .Po co dopłaty dla wszystkich na jednakowych zasadach jak może być ...żeby było tak jak było , tylko dla swoich .
baru0, :okok: :brawo:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Bartek.pl pisze:
Urzędnicy pełniący funkcję sekretarzy stanu i tym samym zastępcy ministrów wschodnioniemieckich ministerstw pochodzą prawie wyłącznie z Zachodu, np. w Saksonii pomiędzy 1991 i 1994 rokiem było to okrągłe 100%.

Taka sama sytuacja dotyczyła również szkolnictwa wyższego. Komunistyczni wykładowcy z Niemiecko Wschodnich uczelni po upadku muru handlowali marchewką na targach w Niemczech Zachodnich. I nie były to odosobnione przypadki. To byli ludzie z partyjnego nadania bez żadnej kwalifikacji. Zrobili porządek i dziś mają spokój. A my pierzemy te brudy i końca nie widać.

Miejscowość z jakiej piszesz: Roztocze
"Taka będzie Rzeczpospolita jakie jej młodzieży chowanie"

Na wyższych uczelniach większość 'autorytetów" mówi do siebie per "towarzyszu"..takie to mamy chowanie...

Lenin pisze:
Bartek.pl pisze:
Urzędnicy pełniący funkcję sekretarzy stanu i tym samym zastępcy ministrów wschodnioniemieckich ministerstw pochodzą prawie wyłącznie z Zachodu, np. w Saksonii pomiędzy 1991 i 1994 rokiem było to okrągłe 100%.

Taka sama sytuacja dotyczyła również szkolnictwa wyższego. Komunistyczni wykładowcy z Niemiecko Wschodnich uczelni po upadku muru handlowali marchewką na targach w Niemczech Zachodnich. I nie były to odosobnione przypadki. To byli ludzie z partyjnego nadania bez żadnej kwalifikacji. Zrobili porządek i dziś mają spokój. A my pierzemy te brudy i końca nie widać.

A u tas ? tyle lat minęło i wysłalismy komuchów jako swoich przedstawicieli w Unii :haha: :thank:
Nic tutaj nie zmieni żaden rząd, mając taką opozycję i ich dzieci które zapatrywania wyssały z mlekiem matki i wynieśli z domu.
Zresztą, wystarczy poczytać forum pszczelarskie i już wiadomo kto jest kto :wink:

Bollkonski pisze:

Na wyższych uczelniach większość 'autorytetów" mówi do siebie per "towarzyszu"..takie to mamy chowanie...

Kto ci tak opowiedział? W tv mówili?

MODERATOR

lech pisze:
Zmarł na koronawirusa piąty mój znajomy. Mam nadzieję , że ci co przeżyją policzą zmarłych i rozliczą rządzących obateli.

powiedz jakie masz podstawy żeby tak pisać ?

Gdzie są granice absurdu.
Jedni popierają protesty w czasie pandemii .
Drudzy negują istnienie epidemii i rozsiewają fejki o światowej zmowie .
A na koniec chcecie rozliczać tych co próbują mimo tego całego towarzystwa,
coś zrobić ? ?

Lenin pisze:

Dokładnie jest tak jak piszesz , ustawiali się ,a jak ich trochę odsunięto od koryt to wielcy obrońcy demokracji .
Czego nam trzeba? zwykłej uczciwości, tak po ludzku .

Wiech

pracuję tam...

baru0, :brawo: to się zaczyna robić żenujące :thank:
Ale jak nie reagować ????????????

baru0 pisze:
A na koniec chcecie rozliczać tych co próbują mimo tego całego towarzystwa coś zrobić ? ?

Dotychczas ich popierałem, ale niestety, chyba za dużo na raz chcieli zrobić i nie to co najistotniejsze. Moim zdaniem lepiej było nie robić nic. Tych szkód wyrządzonych niejako "przy okazji" nie da się przez lata naprawić.
A na koronawirusie to już się zachwiali na samym początku przy pierwszym terminie wyborów i od tego czasu to już toczą się co raz szybciej w dół.
Przedobrzyli na początku i teraz nie mają już wyjścia - są na równi pochyłej, a na jej końcu jest tylko otchłań, której biedacy jeszcze nie widzą.
Najgorsze jest to, że wszystkich za sobą tam wciągną.

JM
Czyli cała Europa baa cały świat Twoim zdaniem idzie w otchłań..?
bo na covidzie akurat cały świat się pogrąża i nie ma mądrych na tą zarazę. W Polsce mamy niestety dodatkowo opozycję która dla odzyskania utraconych przywilejów (miliardy z vatu)poświęci wszystko i wszystkich ... więc nie pomagaj im...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
manio pisze:
baru0 pisze:

gdyby młodzi tam myśleli jak Ty, to dalej by rządziła PZPR i nie tyle chodzi o duszone teraz protesty ile o to ,że młodzi nie dają się już omamić tym wylewającym się fałszem i dlatego wyszli na ulicę . Wyrok odkrycia towarzyskiego był tylko pretestem. Chcesz czy nie idzie nowe . Covid19 tylko przyśpieszy upadek klasy próżniaczej. Szkoda ,że przy okazji straci mocno gospodarka , a z nią i my wszyscy.

Dodam więcej. Głos młodych jest wynikiem nastrojów ich rodzin, rodziców i mniemam, że jak rządzący odważą się ich pacyfikować to wyjdą ich rodzice, a to już nie będzie krzyk tylko powtórka z 1981 roku i rychły powrót demokracji...

Bollkonski pisze:
Nie wszyscy polecą aż tak głęboko. Chińczycy i kraje mocne budżetowo i nie zamykające gospodarki pewnie przetrzymają, a może nawet na tym zyskają.
Co będzie z naszym świetlanym budżetem "bez deficytu"? Ile setek tych miliardów już rozdano, a ile jeszcze się przy takiej polityce zapowiada?
A ile mniej wpłynie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Bollkonski pisze:
JM
bo na covidzie akurat cały świat się pogrąża i nie ma mądrych na tą zarazę. W Polsce mamy niestety dodatkowo opozycję która dla odzyskania utraconych przywilejów (miliardy z vatu)poświęci wszystko i wszystkich ... więc nie pomagaj im...

Widzę, że propaganda zrobiła swoje w sprawie miliardów z VAT-u. Tylko jakoś skazanych wyłudzaczy tych miliardów nie widać, a firmy - spółki już się nie da prowadzić bo trzeba oznaczać faktury znakiem TP od i do wszystkich powinowatych względem zarządu i wspólników spółki. Skąd ja mam wiedzieć jak wygląda rodzina trzeciej lub pierwszej żony wspólnika mamy przecież RODO. Niewiedza kosztuje 500,00 zł za każdy błąd. Jak tu żyć Panie....

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Bartek.pl pisze:
Żeby było tak, jak było
JM pisze:
manio pisze:
a ja mam kolejny raz naiwną być może nadzieję ,że w końcu dojdzie do głosu nowe pokolenie , które rozpierdoli ten zatęchły klub starych kawalerów ze styropianem w kieszeniach i wysadzi w powietrze to zakłamane fałszywe do szpiku kości towarzystwo lizusów i nieudaczników życiowych , którzy nigdy w życiu nie pracowali i nie zarobili uczciwie złotówki.
I będzie było jak było. Bo przyczyna tego stanu rzeczy tkwi w naszym systemie politycznym w którym partie są typu wodzowskiego a demokracja jest pośrednia. Już z tego samego powodu poseł, senator nie jest odpowiada przed swoim wyborcą lecz liderem partii. Jak nie będzie jemu posłuszny, nie zostanie wpisany na listę w przyszłych wyborach. Nie zostanie rekomendowany do rady nadzorczej państwowej spółki gdzie za posiedzenie raz na miesiąc ,kwartał dostaje się niemałe pieniążki za parę godzin obecności bez żadnej wiedzy i odpowiedzialności. I po to się walczy
o narodową gospodarkę aby partia mogła stanowiskami nagradzać wiernych wodzowi żołnierzy. Taki mamy system polityczny i dopóki on się nie zmieni dopóty kraj się nie zmieni. Bo ludzie mają ustalony behawior. Zmiana może nastąpić tylko przy przejściu do demokracji bezpośredniej podobnej tej jaką mają Szwajcarzy. W Czechach działa w tym duchu od kilku lat Partia Piratów, u nas powstało takich partii kilka lecz są to tylko efemerydy. Założenia dla takiej partii sformułował Alekxander Sikora w całym cyklu swoich rozważań zattytyłowanych "Partia moich marzeń"
https://progg.eu/ppi-partia-moich-marzen/ wiążę się ona jednak ze społeczeństwem obywatelskim którego rozwojem nie jest i nie była zainteresowana żadna partia sprawująca rządy po 89 roku. Żyjemy jak w szklanej bańce popierając tę czy inną partię w nadziei że wreszcie ona wyprowadzi Polskę na drogę rozkwitu i dobrobytu. Zapominamy że nasz wybór przy urnie powinien za podstawę mieć ocenę dokonań i przekonań kandydata, również jego stosunek do przestrzegania prawa a nie zretuszowane zdjęcie na bilbordzie i pokrzykiwanie mocarstwowo patriotyczne.
baru0 pisze:
Teraz mamy alternatywę wrócić do "rynkowej" gospodarki poprzedników, wyrzec się tego co Polskie, oddać resztę strategicznych sektorów w ręce prywatne, czyt: zagraniczne
To retoryka która znajduje poparcie w szerokich kręgach społeczeństwa. Pozwala ona na utrzymanie szeregu firm państwowych w których będą zasiadać wierni żołnierze wodza nagradzani za lojalność. Nie jest to rozwiązanie korzystne gospodarczo, gdyż bardzo często spółki skarbu państwa pod zarządem takich menadżerów generują straty lub upadają. A wtedy z państwowej kasy czyli z naszych wciąż rosnących podatków są one zasilane. Przytoczę kilka przykładów: stadnina koni w Janowie, Polska Grupa Zbrojeniowa, Polska Grupa Energetyczna możnaby wymieniać długo. Kto nie wierzy niech kliknie: wyniki finansowe.... i poczyta. Ale o zysku firmy a nie o jej zysku operacyjnym. Przy takim nastawieniu, nadal możemy dumnie mówić o firmach narodowych i dopłacać do nich przy każdym naszym zakupi. Wystarczy przyjrzeć się paragonowi gdzie wymieniony jest podatek VAT.
Bartek.pl pisze:
uważam, że politykowanie na tym forum podważa nawet największe autorytety, szkoda
Oświeć mnie które to autorytety podważa dyskusja na tym forum. Jeżeli masz na myśli aktualnie rządzących to na ten tytuł nie zasługują. Nas jako obywateli już zatopili finansowo. Podzielili i zantagonizowali. Chociaż trzymając się za rączki śpiewali że "wszyscy Polacy to jedna rodzina".
Już chyba wszyscy znamy pojęcie kredytu i wynikających z tego tytułu odsetek. Przy kredytach walutowych dochodzi jeszcze koszt wymiany złotówki na €, $ lub CHF. I tak kurs € od stycznia 2015 do listopada 2020 wzrósł od 4,3078 do 4,6188 zł/€ czyli o 0,311 zł t. j. o 10,72 %, analogicznie:
$ od 3,5725 do 3,9563 zł/$. czyli 0,3838 zł t. j. o 10,74% i
CHF od 3,5833 do 4,3197zł/CHF czyli o 0,7364 t. j. o 20,55 %. Dane według NBP.
I nie jest to spowodowane pandemią bo gospodarki wszystkich krajów siadają. Należy się jeszcze przyjrzeć zadłużeniu kraju. w latach 2015 2020 wzrosło z 877,3 mld zł do 1 biliona 262 miliardów zł. na koniec drugiego kwartału 2020 roku. Kto to będzie spłacał? My, nasze dzieci i wnuki a może jeszcze następne pokolenia poprzez wysokie podatki kryjące w sobie również wyżej wymienione różnice kursów walut. I nie mówmy że to Merkel nas grabi. To nasze rządy, spełniające żądania socjalne, korumpujące nimi obywateli, utrzymujące nierentowne ale narodowe
firmy. I nie dotyczy to tylko obecnego rządu. To dorobek po 89 roku. Nie atakuję w tej wypowiedzi żadnego rządu czy partii. Staram się pokazać prawdę obiektywną. Liczby mówią same za siebie.

Bollkonski pisze:

Masz racje. Od tego zależy przyszłość kraju. Tylko kto ma być tym wychowującym? Jaki program ma być tego wychowania? Czy narodowo katolicki wychowujący zaściankowych obywateli na obrońców wiary i sarmackich tradycji typu liberum veto klepiących pismo święte bez zrozumienia treści? Sprzeciwiający się postępowej myśli, odmawiający kobietom stanowiącym połowę społeczeństwa podstawowych praw człowieka? Sprowadzający je do roli inkubatora i sex zabawki w rękach mężczyzn? Taka jest aktualna doktryna wychowania lansowana przez PiS i kościół katolicki. Ten sam który przyczynił się do spalenia 100 tys. ludzi w Europie w okresie polowania na czarownice, wymordowania prawie 25 mln. Azteków, błogosławienia Hitlera w jego krucjacie na wschód czy też udziału i pochwale we wszystkich rozbiorach Polski. Dziś k.k. w Polsce kosztuje nas 30 mld zł rocznie, które poprzez podatki płaci każdy niezależnie od swojej wiary czy niewiary. A jego "zasługi" w hamowaniu postępowej myśli narodu są nie do oszacowania. Ambony parafialnych kościołów zamienione zostały w ośrodki propagandy rządowej promujące wzajemną nienawiść czy zwykłą wiedzę jak tą że niemożliwe jest zarażenie się wirusem w przybytku boga, czy też że gwałt na dziecku jest boskim dotknięciem. Warto przypomnieć ,że na Ziemi uprawianych jest kult ponad 500 bogów i żaden z nich nie potrafił zniszczyć pozostałych aby samodzielnie zasiedlić umysły całego rodzaju ludzkiego. Po prostu bóg jest tak silny jak jego wyznawcy.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Leszek_B pisze:
Dodam więcej. Głos młodych jest wynikiem nastrojów ich rodzin, rodziców i mniemam, że jak rządzący odważą się ich pacyfikować to wyjdą ich rodzice, a to już nie będzie krzyk tylko powtórka z 1981 roku i rychły powrót demokracji...
Wojny zawsze wygrywa rezerwa, choć rozpoczynają rekruci. Też ostatnio mam takie skojarzenia. Mimo wszystko sytuacja jest trochę inna i żeby tak się stało musi być spełnionych kilka warunków, od pustej michy zaczynając. Świat już też trochę inny niż w 81.
jędruś pisze:
Ambony parafialnych kościołów zamienione zostały w ośrodki propagandy rządowej promujące wzajemną nienawiść czy zwykłą wiedzę jak tą że niemożliwe jest zarażenie się wirusem w przybytku boga, czy też że gwałt na dziecku jest boskim dotknięciem.
jędruś,
Nie wiem do jakiej parafii chodzisz, ale mnie w ciągu ostatniego tylko roku zdarzyło się być w kilku oprócz swojej i popatrz, miałem pecha, nigdzie nie słyszałem tego o czym powyżej. Może jednak lepiej iść i posłuchać niż powtarzać stary bełkot.

Marekp57 pisze:
Nie wiem do jakiej parafii chodzisz, ale mnie w ciągu ostatniego tylko roku zdarzyło się być w kilku oprócz swojej i popatrz, miałem pecha, nigdzie nie słyszałem tego o czym powyżej
Prawdopodobnie Masz wadę słuchu,tak zwany niedosłuch Dziwisza,jest to częsta dolegliwość prawdziwych Polaków.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Godziemba pisze:
Prawdopodobnie Masz wadę słuchu,tak zwany niedosłuch Dziwisza,jest to częsta dolegliwość prawdziwych Polaków.
O, przybywa lekarzy rozpoznających na odległość :shock:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
jędruś, ty Mazguło.
jesteś przegłosowany razem z twoimi poglądami. Sięgnąłeś dna i w tym marazmie już pozostaniesz. Nie ma dla ciebie żadnej nadziei .
Nie pozdrawiam :pl:

andrzejkowalski100 pisze:
jędruś, ty Mazguło.
jesteś przegłosowany razem z twoimi poglądami. Sięgnąłeś dna i w tym marazmie już pozostaniesz. Nie ma dla ciebie żadnej nadziei .
Nie pozdrawiam :pl:

A konkrety? :mrgreen: :mrgreen:

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Sprzeciwiający się postępowej myśli, odmawiający kobietom stanowiącym połowę społeczeństwa podstawowych praw człowieka? Sprowadzający je do roli inkubatora i sex zabawki w rękach mężczyzn? Taka jest aktualna doktryna wychowania lansowana przez PiS i kościół katolicki.
Jakich praw , do zabijania dzieci ?A zobacz sobie co ta czerwona ideologia robi z tymi opętanymi kobietami - cyrk ,pośmiewisko , młode dziewczyny ,wprost dzieci szwędają się po ulicach wieczorami z transparentami już nie wspomnę o treści .
jędruś pisze:
Ambony parafialnych kościołów zamienione zostały w ośrodki propagandy rządowej promujące

Tak jak tu kolega nadmienił idż zajrzyj do wnętrza kościoła wówczas powiesz , zgrzeszyłem blużniąc przeciw kościołowi , wiernym tych kościołów .Jakim trzeba być podłym człowiekiem żeby niszczyć czyjeś świętości .Jestem co niedziela w kościele i nie słyszałem o żadnej polityce , chyba że uważasz za politykę to , żeby nie mordować dzieci tak jak głoszą postępowe osoby na wiecach , czy iść na wybory i skreślić zgodnie ze swoją wiarą . Idż na wybory i zmieńcie konstytucję a nie szukać burdy na każdym kroku . Widocznie tych mądrych inaczej niema skoro przegrywacie kolejne wybory . Przecież jak tu było napisane , połowa społeczeństwa to kobiety , to co 2,3 mężczyzn się nie znajdzie żeby przechylić szalę na swoją stronę . Widocznie tylu jest innego zdania ale powód do awantury zawsze się znajdzie .

ZRoko pisze:
Jakich praw , do zabijania dzieci ?

Rozróżniasz fazy rozwoju pszczół :jajo, larwa, poczwarka, owad dorosły, a w rozwoju człowieka widzisz jajo, człowiek. Gdzieś ci umknął cały cykl rozwoju.
To dla przypomnienia: jajo to nieczłowiek , zarodek to nie człowiek, embrion to nie człowiek, początek czucia embriona to 20 tydzień, postulaty wolnej aborcji mówią o 12 tygodniu, wtedy mierzy ok. 6,3 cm, a waży 14 g. Wielkość śliwki. Mówienie o zabijaniu ludzi jest nadużyciem.
Decyzja o aborcji nie jest łatwa. To nie wycięcie ramki pracy. I nikt oprócz psychopatów nie stawia jej na równi z decyzją włączenia komputera. A co jeśli jest z gwałtu ? Albo jeszcze nie pora na powiększenie rodziny. Że nie masz jeszcze warunków wystarczających, aby zapewnić warunki dobrego rozwoju, a co jeśli stwierdzi się wady letalne prowadzące do śmierci płodu lub noworodka ? lub konieczność opieki nad "rośliną" przez najbliższe 15 lat? A co ciebie to nie dotyczy, nie ty jesteś matką i nie musisz się tym przejmować? Po prostu wyjedziesz i rozpoczniesz nowe życie. Nie jesteś taki? To wpierw zapoznaj się jakie deformacje mogą się rodzić które trzeba świadomie nosić przez kilka miesięcy zanim wyda się je na świat. Pomyśl że mogłoby to się przytrafić twojej kobiecie. I ty za nią chcesz decydować. To jest właśnie odbieranie podstawowych praw człowieka. Zapoznaj się z tymi deformacjami jeśli starczy ci odwagi.
https://noizz.pl/nauka-i-technologia/za ... ia/w87b9r1
Jeśli jednak dalej tkwisz niezachwianie w swoim przekonaniu o ochronie życia poczętego podejmij się opieki nad takim człowiekiem powiedzmy kilkunastoletnim, choćby w ramach codziennej kilkugodzinnej pomocy takiej samotnej matce w miejscu swojego zamieszkania. Dotknij problemu bezpośrednio. Dowiedz się jakimi środkami taka kobieta dysponuje , na co ją stać , jakie ma środki na utrzymanie, czy mogła się samorealizować i spełniać tak jak ty swoje marzenia. Jak wygląda doba opieki. Życzę miłych i ciekawych doznań.

MODERATOR

jędruś pisze:
A co ciebie to nie dotyczy, nie ty jesteś matką i nie musisz się tym przejmować? Po prostu wyjedziesz i

Argument nadużywany i nieprawdziwy .
Równie dobrze można powiedzieć że matki zostawiają swoje dzieci , znam takie które zostawiły po 3 i 4 dzieci i poszły do innego.
Na kilkadziesiąt rodzin które znam z dziećmi niepełnosprawnymi
tylko w jednej facet odpłynął z tego powodu.
Więc jak już zapłodnione jajeczko to "wspólna sprawa"
Taki fart, ale wszystkie samotne panie które znam mają dzieci zdrowe.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
W naszym kraju w dziwny sposób każdy to jest jest urodzone polityk :haha: Szkoda że z pszczołami tak dobrze nam nie idzie :P
Ja pierniczę :lol:

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]