FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 października 2024, 22:08 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 01 czerwca 2021, 15:06 - wt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 31 maja 2021, 15:59 - pn
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: brak
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Dzień dobry,
Nazywam się Karol i reprezentuję firmę frostX, jestesmy producentem kompaktowych liofilizatorów z Gliwic, chętnie opowiem o tym jak liofilizator może przysłużyć się w twojej pasiece.

Temat warty uwagi gdyż oprócz miodów kremowanych, pozwala na produkcje liofilizowanego mleczka pszczelego i niedocenianego jak do tej pory apilarnilu, którego dzięki liofilizacji zachowuje swoje właściwości nawet przez trzy lata.


https://www.frostx.pl/pl/produkt
https://www.frostx.pl/pl/dlaczego-warto


Zapraszam do kontaktu:
537 623 366
karol.haliczyn@frostx.pl
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 czerwca 2021, 15:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 grudnia 2020, 14:18 - czw
Posty: 545
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Chętnie posłucham.

Proszę o więcej informacji (publicznie) na forum. Proszę o określenie typowych wskaźników dla ww. produktów po liofilizacji dla Państwa urządzenia.

_________________
przywiało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2021, 10:43 - śr 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 31 maja 2021, 15:59 - pn
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: brak
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Dzień dobry, co rozumie Pan przez typowe wskaźniki? Czy chodzi o wartości odżywcze, zawartość wody w gotowym liofilizacie? W przypadku miodów kremowanych o jakie konkretnie owoce Pan pyta? Temat jest na tyle rozległy, że bardzo trudno będzie mi wyczerpać go w jednym poście, odpowiadając na tak ogólnikowe pytanie. Do każdej sprawy podchodzę indywidualnie i staram się doradzić najlepsze rozwiązanie, nieraz nawet odradzając zakup maszyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2021, 14:10 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 grudnia 2020, 14:18 - czw
Posty: 545
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Oczywiście, pytanie dotyczy Państwa liofilizatora, a nie "produktów liofilizacji".

Przez kluczowe wskaźniki rozumiem przykładowo pobór energii [kWh], pojemność [L], wydajność [kg lodu/h] Państwa urządzenia.

Najlepiej zestawić te dane z danymi suszenia np. pyłku pszczelego i je porównać. Porównywanie jedynie wysokości kosztów liofilizacji i to dla truskawek jest w mojej opinii mało obiektywne. Dobrze też podać, zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, zawartość wilgoci dla badanego przez Państwa produktu. Przykładowo jaka jest zawartość wilgoci w pyłku pszczelim suszonym i liofilizowanym otrzymanym w Państwa urządzeniu.

_________________
przywiało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 czerwca 2021, 17:00 - czw 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 31 maja 2021, 15:59 - pn
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: brak
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Przepraszam za tak długi czas odpowiedzi.
W odpowiedzi skupie się na najmniejszym obecnie modelu FrostX 10.
Zapotrzebowanie na energię za cały proces to średnio 3.7 Kwh/kg, w większych urządzeniach efektywność rośnie, więc konsumpcja energii spada :)

Natomiast pojemność pułapki lodowej to 15 L dla modelu FrostX 10

Jeśli chodzi o wydajność w L/h pozwolisz, że powstrzymam się od precyzowania, gdyż wydajność jest różna w zależności od tego co liofilizujemy. Przykładowo, dla borówki amerykańskiej, która ma dość grubą, "woskowaną" skórkę, będzie dużo niższa niż dla maliny, plastrowanej truskawki, czy jabłka w kostce :) Wiele w tej kwestii zależy od surowca, który liofilizujemy :)

Korzystając z okazji, wspomnę też o czasie liofilizacji. Na czas liofilizacji, a co za tym idzie zapotrzebowaniem na enerigie ma wpływ kilka czynników, takich jak m.in:
- zawartość wody w surowcu
- stopień rozdrobnienia
- w przypadku owoców, to czy owoc ma skórkę
- struktura surowca
- czy surowiec jest umiesczany w liofilizatorze świeży, czy mrożony
etc.

Ze względu na te zmienne zazwyczaj powstrzymuję się od podawania dokładnych wartości, jeśli chodzi o czas liofilizacji, czy wydajność.

Możemy omówić konkretny przykład jeśli chcesz. Jeśli hipotetycznie w twojej pasiece pojawiłby się liofilizator, co chciałbyś liofilizować? Może będę mógł coś podpowiedzieć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 czerwca 2021, 11:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 grudnia 2020, 14:18 - czw
Posty: 545
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Karol_FrostX pisze:
Dzień dobry,
Temat warty uwagi gdyż oprócz miodów kremowanych, pozwala na produkcje liofilizowanego mleczka pszczelego i niedocenianego jak do tej pory apilarnilu, którego dzięki liofilizacji zachowuje swoje właściwości nawet przez trzy lata.
[/img][/url]


W pierwszym poście sugeruje Pan, że sprawdzono użyteczność Państwa liofilizatora, lub mają Państwo przesłanki ku stosowaniu liofilizacji w pozyskiwaniu produktów pszczelich. O tego typu dane pytałem ściśle. Liofilizacja owoców jest dobrze poznana i jak najbardziej godna polecenia każdemu jako (uważam lepsza) alternatywa suszenia, lecz niekoniecznie tańsza.

Dlatego też prosiłem aby porównać dane suszenia i liofilizowania pyłku kwiatowego. Jeżeli takowych danych Państwo nie posiadają, to proszę przedstawić podobne dla przykładowo maliny, określając jednocześnie zawartość wody lub lepiej wilgotność oznaczoną na wagosuszarce.

W literaturze przedmiotu dot. liofilizowanych produktów pszczelich są dane dotyczące liofilizatów pyłku pszczelego. W liofilizowanym pyłku zawartość wody (zwanej mylnie w tym wypadku wilgocią) jest większa niż w pyłku suszonym. Suszenie prowadzi od odparowania wody związanej w poliolami, czego nie uzyskuje się w pyłku liofilizowanym (tutaj wszystko zależy od warunków ciśnienia i temperatury mrożenia).

Wiadome jest, że sposób suszenia wpływa na jakość produktu. W tym przypadku pyłek liofilizowany wydaje się być lepszy od suszonego. Mało tego, liczba operacji jednostkowych przy suszeniu może być większa niż przy liofilizacji. Obliczając wysokość kosztów trzeba byłoby porównać obie metody uwzględniając cały proces produkcyjny.

I tu pytanie, czy zapotrzebowanie na energie podane przez Pana (3.7 Kwh/kg) dotyczy wody czy owocu miękkiego typu malina? Czy uwzględnia koszt chłodzenia wstępnego? Czy uwzględnia jedynie prace pompy i kondensatora w czasie liofilizacji?

_________________
przywiało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 września 2021, 11:42 - pn 
Wielkie dzięki za tak szczegółowe informacje. Właśnie zastanawiałem się gdzie mogę kupić tego rodzaju sprzęt. Pozdrawiam.


Ostatnio zmieniony 13 maja 2022, 19:28 - pt przez ldawid, łącznie zmieniany 1 raz
Usunięto nieuprawnioną reklamę .


Na górę
  
 
Post: 13 września 2021, 12:02 - pn 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3716
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Linki, telefon kontaktowy są podane w pierwszej wiadomości tego wątku.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 września 2021, 12:36 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 grudnia 2020, 14:18 - czw
Posty: 545
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
Ja niestety nie otrzymałem odpowiedzi.

_________________
przywiało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 września 2021, 14:35 - pn 

Rejestracja: 14 lipca 2021, 11:33 - śr
Posty: 80
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Liofilizacja pyłku to było by coś ciekawego. Panie Producencie, poproszę o jakieś testy urządzenia w tym temacie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji