robertf pisze:
Bardzo przepraszam ale ja te odkłady bez pszczół bym natychmiast oddał. I żądał sowitej rekompensaty. To skandal.
Dzięki że to publikujesz.
widzę ze odkład na 4 ramkach wygląda że czerw w różnym wieku jest na 4 ramkach na 4, to jeszcze wypadało by powiedzieć ile się zapłaciło za taki odkład bo jeśli np 200pln to zrobie małą kalkulacje:
- matka czerwiąca 80pln
- zostaje 120 pln na 4 ramki / czerw miód/ pszczoły / amortyzacja sprzętu/ czas tj wykonanie minimum 3 przeglądy i 1 wydanie, odkład trzeba przewieść później przywieść na miejsce docelowe / opieka z podkarmianiem włacznie/ ogłoszenie trzeba wystawić odebrać milion rozmów niekoniecznie w temacie/ ewentualny zysk
po rozbiciu na jedną ramkę kosztuje ona 30pln gdzie goła ramka z wprawionym drutem bez węzy kosztuje u sprzedawcy 3.5pln a plaster węzy jakieś 6pln czyli razem jakieś 9pln od sztuki
dodam ze jeszcze klienci którzy chcą kupić 10 sztuk już pytają o 11 sztukę gratis
kup sobie matke za 80 pln 4 ramki z wprawioną weza za 40 pln a za te 80 pln które ci zostanie to złap sobie z 1,5kg pszczoły na łace to wszystko wykonaj w kartonie po butach
Robie odkłady już od kilkunastu lat i znam sytuacje zarówno od strony sprzedającego jak i kupującego, ceny są te same praktycznie od początku jak zacząłem je wykonywać natomiast cena robocizny, matek, wezy miodu, sprzętu etc wzrosła przez te lata wielokrotnie.
nikt nie prowadzi działalności dobroczynnej a żaden producent nie będzie wkładał w wyprodukowanie czegoś więcej niż finalnie uzyska od klienta bo co to za biznes...
jak jakość nie odpowiada a szkoda dopłacić więcej aby i producent był zadowolony z zarobku jak i klient z tego co otrzymuje to trzeba zamiast kupować robić sobie samemu odkłady z własnego towaru wtedy będą wszyscy zadowoleni.
zrobie sobie 5 takich odkładów, podziele na 2 wrzucam 10 matek, które sprzedaje za 800pln, powtarzam procedure jeszcze raz i mam 1600 bez niczyjej łaski, a na końcu wrzucam do jednego ula i jadę z bezmatkiem pod jakikolwiek kawałek czegoś co kwitnie i czekam do ostatniej bzykającej pszczoły. za rzepak w tym roku ludzie wołają po 50 pln za 0,9l a jeszcze mi ramki z suszem zostaną na następny rok. Też chodziłem do szkoły i liczyć potrafie co mi się bardziej opłaca
granica opłacalności wykonywania odkładu 4 ramkowego jeśli ma być wszystko jak trzeba to ok 290-300pln jesli ktoś płaci mniej albo dużo mniej to może mieć pretensje do siebie a nie przedającego