FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 20:44 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Idę do sklepu po parasole dla pszczół
Ciekawa wypowiedz :leży_uśmiech:

A Wczoraj w dzienniku mówiono o podwyżkach cen miodu :leży_uśmiech:

Tytuł:
a aj na pielgrzymkę pojde z wiatrówką i temu gościowi porobie w torbie dziurki

Tytuł:

Panowie taka wypowiedz świadczy o tym że skurwi..e zaleją nas importem

Tytuł:
dla tych co nie mogą otworzyc tego filmiku

zapis,

temat rozwija redaktorek - puls biznesu

tylko suna zbiory miodów ,gryczanego i wielokwiatowych nie mozna narzekać,pszczelarze powinni je zebrac tyle ile w ubiegłym roku, problem za to jest ze spadziowymi z drzew iglastych i lisciastych,jesli spadz sie pojawiła (a powinna juz miesiac wczesniej)to została spłukana przez deszcz.

i to własnie pogoda w tym roku krzyzuje plany pszczelarzom, gryka na pomorzu została spalona słoncem,i tu na miód z niej nie mozna liczyc, miodu wielokwiatowego było mało na północnym wschodzie, za to na południu polski wyjąrtkowo obrodził,sytuacja z rzepakowym była dokładnie odwrotna,w całym kraju zebrano 40%ubiegłorocznych ilosci miodu rzepakowego, lipowego mniej nawet o połowe,niema czystych niodów akacjowych,ze wzgledu na niekorzystną auredrzewa kwitły bardzo krótko, narazie wszystko jest jeszcze mozliwe ale coraz czesciej mówi sie o imporcie surowca,
wielu pszczelarzy wstrzymuje się ze sprzedażą miodu, licząc na wyższe ceny, gorzej jesli bedą go przetrzymywac do bożego Narodzenia,i w tym samym momecie bedą chcieli go sprzedać, podsumowują przetwórcy,- wtedy ceny napewno zostaną obniżone, a przecież teraz na cenen nie mozna narzekać trudno,
tam gdzie ze skupem niema problemu stawki sa na wysokim ubiegłorocznym poziomie - wielokwiat 11zł kg,
lipowy i gryczany - 15zł.kg

wypowiedz pszczelarza wacława dudzinskiego

Wacław Dudzinski ma pasiekę na podlasiu jeszcze kilka miesiecy temu szykował sie na wielkie straty, bo zimna wiosna niepozwalała nic zebrac,
ale wystarczyło kilkanascie dni upałów aby ule zapełniły się ,,
pszczelarz szacuje ze to bedą rekordowe zbiory

(jego wypowiedz)
zapach jest wiec troche radosci jest ze moze ta gryka nas troszke wspomoze w ilosci miodu ,
podobnie jest w całej polsceoprócz rekordowych ilosci miodu gryczanego,juz wiadomo powinny także udać się wrzosy a to oznacza ze tegorocznego miodu moze byc więcej o 3 tyś ton niz w ubiegłym roku

tyle wstepu od redakcji

a teraz wypowiedz guru pszczelarzy Sabata

ja juz szacuje ze z 15,5-15 tyś ton z ubiegłego rokuto 18 tyś ton bedziemy mieli, a wszystko co powyzxej 18tyś ton. to będzie juz rewelacyjnie, a dobre zbiory miodu, dla pszczelarzy oznaczają dalszy spadek cen miodupierwsze kilkunastoprocentowe obnizki cen juz za nami

tyle sabat miał do powiedzenia ,.

koniec

Tytuł:
Awatar użytkownika

i to jest Polska rzeczywistość, nic tylko pozazdrościć tym ktorzy mieli rekordowe zbiory, ja wziołem z ula 50% tego co w tamtym roku, ceny poszły w górę a nie w dół, takiego złego roku najstarsi pszczelarze nie pamietają, niektórzy dopiero teraz kręcili pierwszy miód, co ci ludzie naczele z Sabatem pie....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
olek_podhale, masz racje .Teść kręcił pierwszy miód 2 tygodnie temu po lipie. I co ciekawe czysty lipowy. A więć pożytku towarowego wcześniej nie było :szok: przynajmiej u niego. Teraz układa gniazda i troche jeszcze weżmie ale juz mówi ze takiego roku nie widział. Gdybym nie wywoził pszczół moja sytuacja byłaby podobna :do bani:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
sabat stara się swoja wypowiedzią uspokoić i nie dopuścić do importu miodu :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech: u mnie faktycznie rzepak nie wypalił, akacji czystej też nie zebrałem ale za bo mam miód ze spadzi liściastej z kruszyną, no i czystą lipę.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:

tyle tylko że same firmy skupujące wiedzą ile skupują rodzimego produktu i z reguły one importują więc co ma sabat w tej kwestii do gadania?koleś gada tak jak by nie wiedział jak wygląda faktyczna sytuacja

Tytuł:
olek_podhale pisze:
i to jest Polska rzeczywistość, nic tylko pozazdrościć tym ktorzy mieli rekordowe zbiory, ja wziołem z ula 50% tego co w tamtym roku, ceny poszły w górę a nie w dół, takiego złego roku najstarsi pszczelarze nie pamietają, niektórzy dopiero teraz kręcili pierwszy miód, co ci ludzie naczele z Sabatem pie....

:leży_uśmiech: Najwidoczniej Pan S ma wiadomości z pierwszej ręki od Tych Pacykarzy którzy sprzedają miód od Zakopanego do Andrychowa stojąc przy drodze z Oscypkami
Nie tak dawno jechałem z Nowego Targu do domu i zachciało mi się oscypka
Stoi gość i oprócz serków ma miody ,pytam czy ten ciemny to spadziowy ??? Tak Panie Czysta spadź Tego roczna parsknąłem śmiechem odchodząc i głośno mu powiedziałem żeby przestał Pie.... głupoty
Ceny Miodu - hmm są adekwatne ale do jego jakości
W Rzeźni też jest kiełbasa po 4 i 40 i obie są jadalne
A Miodu to tyle co do dziś wziąłem to nie raz wziąłem z jednej pasieki na jedno miodobranie
Więc Sabat pociskać pierdoły to może .........................................

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mnie w tym roku lipa uratowala i spadz lisciasta. Bo tak to na miod to jedynie w sklepie bym mogl popatrzec. Zebralem 40% tego co zbieram co roku.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
mi sie poszczescilo w tym roku. Zachodniopomorskie w tym roku mialo najlepsza pogode z calego kraju, do tego stopnia ze z sasiednich wojewodztw pszczelarze przywozili pawilony.
Do tego fachowa pomoc od kolegow z forum przydala sie i rodziny byly w sile. Dodakowo tez przydala sie bardzo znajomosc pozytkow i ich przewidywanie. Ceny przynajmniej w moim regionie poszly w tym roku w gore za miod a nie w dół. Średnia to 25 zł za 0,9 L.

Tytuł:

Troche spadzi liściastej i kruszyny było w czerwcu, chyba najgorszy sezon odkąd mam pszczpły

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]